• Rekisteröidy ja osallistu keskusteluun. SHABOOM

Kokemuksia aurinkolämmöstä, siis aurinkokeräimistä

69T

Liittynyt
4.2.2012
Viestejä
1 034
Mihin tämä käsitys perustuu, että maalämmittäjä ei hyötyisi aurinkokerääjistä? Johonkin yksittäiseen systeemiin mikä ei kannata? ....
Kiitos muuten teille pioneereille ja laittakaa ihmeessä niitä tuloksia vaikka se yksinpuhelulta saattaa tuntuakin. Näitä lukee kuitenkin moni muukin ja on varmasti hyötyä pitkään. Vuosiksi eteenpäin...
Lähtökohtaisesti aurinkolämmön kannattamattomuus perustuu sen investointikustannuksiin vs. saatu hyöty MLP-järjestelmässä (kaivo). Mikäli on riittävän vihreä ja talo kuluttaa enemmän (varsinkin käyttövettä) niin sitten saattaa tilanne olla jo rajoilla etenkin vanhemmissa taloissa. Yleistää ei kannata eli "case by case".

Äkkiseltään olettaisin että et pysty aurinkolämpöä siirtämään kuvaamallasi tavalla suoraan maahan. Maahan varautuva lämpö ottaa aikansa ja talvella saattaa suurin osa energiasta mennä maan ja lumen sulatteluun. Ymmärtääkseni kaikki tehdyt "protot" siirtävät lämpöä talon alla olevaan hiekkapatjaan jossa oma putkistonsa (siellä ei siis ole pakkasta/routaa) ja tällöin nimenomaan kyseessä ylimääräinen lämpö jota kesäaikaan on tarjolla. Yleensä tuota "maalämpöä" hyödynnetään jossain IV-tulon esilämmityksessä tms.

Nestekerääjillä pakkasen kestävyys liikkuu haitarissa -26...-33C paikasta riippuen ja kesäaikaan lämmöt nousee helposti yli +100C. Korkealla (katolla) kierrättäminen vaatii ainoastaan riittävän tehokkaan pumpun (nostokorkeutta). En sitten tiedä miten nuo sopii yhteen maapiirin kanssa.

Mikäli perehdyt syvällisemmin aurinkosysteemeihin ja tehtyihin ratkaisuihin niin saatat löytää sieltä itsellesi sopivan "virityksen". Sen kyllä joutunet aika pitkälle itse suunnittelemaan ja valvomaan rakentamisen. Pääset siis itse pioneeriksi :)
 
Liittynyt
24.6.2008
Viestejä
267
Itse pohdin pumppua ostaessani että otanko mallin mihin onnistuu aurinko keräimien liittäminen suoraan. Viessmanin edustaja myönsi suoraan että melko yleinen takaisinmaksu aika keräimillä on 4v suoralla sähkölämmityksellä. Maalämmöllä takaisinmaksu aika on arvoitus. esim www.maalampofoorumi.fi:ssä yleinen mielipide on että ei maksa itseään takaisin järkevässä ajassa nykyisillä hinnoilla. Yleensä tuolla aurinkolämmöllä lämmitetään käyttövettä.

Tietysti hiukan riippuu minkälainen pumppu on (vaihtoventtiili/tulistin ja onko erillistä varaajaa) kuinka homma toteutetaan. Homman kanssa enemmän pelanneet sitten ovat tehneet järjestelmiin vielä sellaisia ratkaisuita että "ylimääräisen" lämmön ajavat sitten maalämpökaivoon ja näin ollen elvyttävät sitä hiukan talven koettelemuksia varten. Näin myös tehdään useissa suurissa mlp hankkeissa missä reikiä saattaa olla satoja. Maapiiriin varaaminen ei taida kyllä oikein onnistua.

kannattaan käydä tsekkaamassa www.maalampoforumi.fi ja kannattaa myös ottaa selville että kumman haluat, vaihtoventtiili koneen vai tulistinpumpun. lattialämmitykseen laittaisin vaihtari koneen ja patteri taloon voisin harkita tulistinpumppua.

- - - Updated - - -

Maapiirissä mulla on pakkaskesto nyt -17°C, mutta se on ollut jo 8 vuotta siellä ja sen voisi vaihtaa ikänsä puolesta ja samalla tekisi siitä vähän tujumpaa.
Tuolla suhteella maalämpönesteen lämmönsiirtokyky on suurimmillaan. Eli ei kannata tehdä "tujumpaa".
 
Liittynyt
6.2.2013
Viestejä
3
Ok, kiitos tiedoista. En siis voi tehdä sitä kuten ajattelin. Onhan siinä pumpun varaajassa varmuuden vuoksi vastus joka on kokonaan käyttämättä ja mihin voisi paneelin laittaa. (Mutta siihen olin ajatellut rakentaa tuulimyllyn... :D )

Tuo Nereuksen aurinkokeräin systeemikin tuntuisi olevan tehty lämmönvaihtimella, eli eri neste kiertää erikseen maapiirissä ja keräimessä. Järjestelmänä näyttää hyvältä ja nykyisen kokemuksen ja talon sijainnin perusteella valitsisin tuonkaltaisen systeemin. Talomme on avaralla paikalla ja aurinko paistaa siihen tosi paljon.

Meillä kuluu sähköä 12500kWh vuodessa ja olen arvioinut siitä lämmitykseen kuluvan 7000 - 8000 kWh. ( Talo 170m2 ja autotalli osalämmityksellä 80m2, ei mittauksia ) Nykyhinnoilla toi siis tekisi 900 - 1000 €/v. Jos aurinkokeräin pienentää 40% sähkönkulutusta, niin se tarkoittaisi minun tapauksessa 350 - 400 €/v.

4000€ lisähinnan kuolettaisi siis noin kymmenessä vuodessa. Ihan tiedoksi kun pohjapaavo vertailet niitä hintoja. Ja satavarmasti sähkönhinta nousee jatkossa.
Mitähän toi lisähinta voisi olla, ehkä 2000 - 3000 €?
 
Liittynyt
13.2.2011
Viestejä
189
69T tuossa puhuikin asiaa eli järjestelmän rahallinen kuoletus on varmaan suurimmalla osalla se ensimmäinen kriteeri. Järjestelmän hintahaarukka on sitten ihan tapauskohtainen mutta voinen huoletta sanoa että jos tarmoa/aikaa/kykyä on niin itse tehtynä säästää paljon. Esim ostettu avaimet käteen systeemi maalämmöllä voi venyttää tuon kuoletuksen melko pitkälle (silti tuumin että kyllä se +-0 menee jossain välissä avaimet käteenkin). Tuolla netissä on monia reaaliaikaisia seurantoja erilaisille aurinkosysteemeille, mistä saa melkoisen hyvin osviittaa mitä tuottoa tulee. Laskin käteen ensin. Noista vuosituotoista vaan sen verran että esim itsellä kesällä tulee huomattavasti enemmän tehoja mitä tarvitsee eli ei voi ihan suoraan laskea koko tehoa saaduksi hyödyksi. Siis tämä rippuu järjestelmästä ja mitoituksesta. Oma mitoitettu kevään ja syksyn lämmityskauden kavennukseen.

Tuo maakierto aurinkosysteemiin; Miksi ei mutta pitäisi olla räätälöity systeemi (lue kallis) . Siinä on monta muttaa virtausnopeuksilla, nostokorkeuksilla ym ym. Ennemmin omat kierrot auringolle ja maalitkulle. Maailmalla on ollut noita energiapattereita jossain kohteissa, joko talon alla hiekkapatja tai 10+kuution iso energiatankki talon alla.
Btw. Omassa aurinkosysteemissä neste kiersi vielä -33C, naapurissa oli jo hyhmätulppa tuossa vaiheessa katolla.

Vielä lisäksi kannattaa miettiä PV paneleja. Tästä on monta mielipidettä mutta taas kerran laskin käteen. Asennus paljon helpompaa ja halvempaa kuin vesikierroissa (ei putkia, ei pumppuja ym vain vastus varaajassa). Huoleton. Paneleja saa maailmalta jo reilusti alle 1e/1w. Lisäksi osaavan nikkarin käsissä osa tuotosta saadaan vaikka ohjattua talon sähköksi ja ylijäämä vain lämmitykseen (Englannissa paljon toteutettu tapa). Suorasähkölämmittäjällä varmasti maksaa itsensä takaisin lyhyessä ajassa. MLP kaverit voivat laskea itse paljonko kestäisi kuolettaa.
 

69T

Liittynyt
4.2.2012
Viestejä
1 034
Kannattaa sitten muistaa, että aurinkolämmityksen rakennuskustannuksiin tulee sitten muutakin kuin pelkät paneelit ja pumppuyksiköt. Menee hiukan putkea, venttiiliä, sulkua yms. yms. yms. ja putkarin työt päälle. Että jos MLP-paketin jatkeeksi X m2 paneleita + ohjainyksikkö pumpulla on 2000e niin loppuihin menee helposti toinen mokoma. Tämä vain muistutukseksi ettei mene laskelmat pahasti persiilleen...

EDTI: Kannatan Tengua tuossa PV paneeliasiassa. Moneen tapaukseen huomattavati yksinkertaisempi ja halvempi ratkaisu, lisäksi lähes huoltovapaa. Noiden teho putoaa kesähelteellä (kun ei ole niin suuri tarve) vs. nestesysteemi joka puskee täysillä eli kun varaaja on täysi ja kulutus nollassa niin voi tulla ongelmia.
 
Liittynyt
24.6.2008
Viestejä
267
Viessmanin edustaja myönsi suoraan että melko yleinen takaisinmaksu aika keräimillä on 4v suoralla sähkölämmityksellä.
dvdplazalla oli juuri höpinää samasta aiheesta ja sen verran täytyy kuitenkin korjata että takaisinmaksuaika on kylläkin lähempänä 10v vuotta todellisuudessa sähkölämmitteisessä talossa kuin tuota markkinamiesten 4 vuotta.

1m2 kerääjällä on mahdollista saada talteen 250-400kWh energiaa vuodessa. Suomessa auringon säteilyteho neliölle on noin 1000kWh/vuosi.

Jos käyttöveden kulutus olisi 100-200l/vrk, varaaja voisi olla vaikka 300l ja keräin 4-6m2. Tuollaisella 5m2 keräimellä voisi sitten saada talteen 1250kWh - 2000kWh vuodessa. Rahassa 155€ - 250€. Jos mlp tekee käyttövettä hyötysuhteella 2,5 muuttuu tuo summa 62€ - 100€. Vielä tuosta summasta täytyy ottaa pois "ylimääräinen" energia eli aurinko paistaa enemmän kuin mitä lämpöä saadaan minnekkään varastoitua.

Jos tuon systeemin kustannuksia alkaa miettimään, huomaa varsin nopeasti että ei tuossa ole taloudellisessa mielessä mitään järkeä mlp talossa. Varsinkaan jos ei hommaa osia todella halvalla jostain ja tee kaikkea itse.

ohessa dokkareita liittyen asiaan
AURINKOLÄMPÄJÄRJESTELMIEN PERUSTEET, MITOITUS JA KÄYTTÖ http://www.kolumbus.fi/solpros/reports/OPAS.pdf

Aurinkolämpöjarjestelmät
https://portal.mtt.fi/portal/page/portal/proagria_etelapohjanmaa/Palvelut/Tekniikka/ekotehokkuus/Julkaisut/Aurinkolämpöjärjestelmät.pdf

Nyt kun tässä tarkemmin miettii että jos lämmitykseen kuluvasta energiasta haluaa jotain vielä napsaista pois mlp talossa olisi ehkä hyvä kääntää katse kohti ilmanvaihtoa. IV-kone esim pyörivällä kennolla ja mlp patteri. Itse ostin pyöriväkennoisen koneen (onnline eco xl n ~2000e) jonka vuosihyötysuhde on 75%. Jälkilämmitys tarve tuossa omaan kämppään sähköllä on vuodessa 1100kWh eli n 140e. Ja tuo on kuitenkin "suoraa" sähköä ja siitä ylimääräisestä kulusta tietysti pääsisi eroon(osittain) mikäli laittaisi vesikiertoisen jälkilämmityspatterin. Se ainakin varmasti maksaisi itsensä takaisin, jos ei tuo jälkilämmityspatteri tekisi mitään suhteetonta lovea lompakkoon. Itsellä on tosin kone ostettuna mutta kai sen sinne jälkikäteenkin sinne jotenkin saa...

ps. hymyn sai myös sellainen ratkaisu huulille missä rakentaja sanoi että ei oo järkeä laittaa mlp pumppua kun on niin kallis, rakenteli kuitenkin itselleen vesitakan, 8000e iv koneen, reilunkuution varaajan jne...(summalla olisi jo saanut pienen mlp-pumpun ja reijän)

Toisaalta jossain kohtaa lämmityskustannuksissa tulee se raja vastaan kun "säästäminen" menee melkoisen vaikeaksi ja ehkä saman rahan saisi halpommalla jemmaan jollain muulla tavalla. (vaikka lidlissä käymällä) :D

Samalla hiukan hymyilyä aiheuttaa myös se että jengi rakentaa taloja ja jättää mlp asentamatta sen korkean investoinin takia mutta kun kämppä on saatu valmiiks ostetaan sitten vielä uudenkarhea auto lainalla kirsikaks kakun päälle..... ;)
 
Liittynyt
13.2.2011
Viestejä
189
dvdplazalla oli juuri höpinää samasta aiheesta ja sen verran täytyy kuitenkin korjata että takaisinmaksuaika on kylläkin lähempänä 10v vuotta todellisuudessa sähkölämmitteisessä talossa kuin tuota markkinamiesten 4 vuotta.

Jos tuon systeemin kustannuksia alkaa miettimään, huomaa varsin nopeasti että ei tuossa ole taloudellisessa mielessä mitään järkeä mlp talossa. Varsinkaan jos ei hommaa osia todella halvalla jostain ja tee kaikkea itse.


Nyt kun tässä tarkemmin miettii että jos lämmitykseen kuluvasta energiasta haluaa jotain vielä napsaista pois mlp talossa olisi ehkä hyvä kääntää katse kohti ilmanvaihtoa. IV-kone esim pyörivällä kennolla ja mlp patteri. Itse ostin pyöriväkennoisen koneen (onnline eco xl n ~2000e) jonka vuosihyötysuhde on 75%. Jälkilämmitys tarve tuossa omaan kämppään sähköllä on vuodessa 1100kWh eli n 140e. Ja tuo on kuitenkin "suoraa" sähköä ja siitä ylimääräisestä kulusta tietysti pääsisi eroon(osittain) mikäli laittaisi vesikiertoisen jälkilämmityspatterin. Se ainakin varmasti maksaisi itsensä takaisin, jos ei tuo jälkilämmityspatteri tekisi mitään suhteetonta lovea lompakkoon. Itsellä on tosin kone ostettuna mutta kai sen sinne jälkikäteenkin sinne jotenkin saa...
Jokainen kohde on tapauskohtainen. Saatavan auringon teho on eri, asennuksen hankaluudessa (lue hinnassa) voi olla mahtavia eroja. Itse tehtynä varmasti saa reilun tuntipalkan vaikka aikaa ja vaivaa vaatii kyllä... Se on kyllä varmaa että suoralla sähköllä lämmittävä maksaa systeemin kun systeemin takaisin alta 10 vuotta.
Jos on suora sähkölämmitys niin edelleen PV paneleja kannattaisi harkita omasta mielestä. Se on kyllä vähän pioneerin hommaa, kun tuo korvauspolitiikka ylimääräisestä sähköstä ei ole päätetty. Joku sähköyhtiö antaa nimellisen korvauksen, toiset ottaa vastaan ylimääräisen ilmaiseksi ja jossain ei edes onnistu luvan saaminen helpolla (Tampereen messuilla viime kesänä oli pari taloa jossa oli 5-7kwn pv panelit katolla). Talon omaksi sähköksi ja loppu lämmöksi olisi paras. Tämä tietysti toimisi MLP hommiin yhtä lailla. Joku viitseliäs exceliin naputtelee laskelmat...
Fortumi muuten kauppaa aurinkopaketteja jossain alueilla, vaan melko levottomaan hintaan. Niin myös monilla muilla Suomalaisilla firmoilla näkyy olevan avaimet käteen paketteja vaan hinnat eri levottomia noillakin. Taas kerran menisi itse nakerteluksi, jos haluaa joskus edes rahansa takaisin..

Itse jos nyt vasta alkaisin rakentaa niin laittaisin ainakin ns passiivisen maalämpöpiirin esilämmityskennolla ilmanvaihtoon. 100m putkea maan sisään ja talvella saa hyvän esilämmityksen tulevalle ilmalle ja kesällä viilennyksen. Lisäksi laittaisin PV panelit osaksi kattoa heti rakennusvaiheessa.

Täällä on muuten katolla 3x25 tyhjiöputkia (+ 2000l varaaja) ja 2 kw pv panelia. 69T taitaa olla täällä ainoa muu kenellä on aurinkovehkeitä myös. Itsellä on tuohon PV syteemiin vähän ohjausta muuta ym tässä suunnitteilla&rakenteilla, tuoton optimointia varten. Kesällä ehkä tuloksia :-)
 

69T

Liittynyt
4.2.2012
Viestejä
1 034
Joo, meillä on 7,5m2 kerääjiä ja 700l varaaja joka hoitaa myös lattialämmityksen aina kun tehoa piisaa. Tengua kompaten samat asiat olisin tehnyt toisin nykyisellä tietämyksellä. IV-koneen tuloilman passiivinen lämmitys/jäähdytys ei enää onnistu mutta omalle sähköntuotannolle on varaukset olemassa eli homma tullee työlistalle jossain vaiheessa.

Yksi olennainen asia keräinsysteemeissä (nestekierto) on se, että väärin toteutettu/säädetty järjestelmä saattaa tuottaa vain 1/3 siitä mitä oikein tehtynä. Tässä tulee siis se osaamisen/tietämyksen/suunnittelun tärkeys ja korostuu potenssiin jos joutuu teettämään.
 
Liittynyt
11.2.2011
Viestejä
63
Joko sait tarjouksen? Mitä maksoi?
Ei oo vastausta kuulunut, no koht tulee kaks viikkoa täyteen, pitää udella asiaa.

Aika jännä, ku tätä nykyistä taloa rakennettiin, niin nereukselta kysyttiin myös tarjousta lattialämmityksestä. Lupasivat laskea ja kerran kysyin perään, mutta ikinä ei mitään tarjousta kuulunut... Ja taas sama firma, mutta eri edustaja kyllä... :wtf:
 
Liittynyt
30.6.2003
Viestejä
2 702
Ei oo vastausta kuulunut, no koht tulee kaks viikkoa täyteen, pitää udella asiaa.

Aika jännä, ku tätä nykyistä taloa rakennettiin, niin nereukselta kysyttiin myös tarjousta lattialämmityksestä. Lupasivat laskea ja kerran kysyin perään, mutta ikinä ei mitään tarjousta kuulunut... Ja taas sama firma, mutta eri edustaja kyllä... :wtf:
Ootko persaukisen renkaanpotkijan näköinen ... :jahas:

Ihan mielenkiintoista olisi tosiaan kuulla arvio lisäinvestoinnista vs. pelkkä maalämpö.

Täytyy kuitenkin ottaa huomioon että aurinkolammöstä saatu rahallinen hyöty pitää periaatteessa jakaa kolmella vs. suora sähkö.
 
Liittynyt
11.2.2011
Viestejä
63
Ootko persaukisen renkaanpotkijan näköinen ... :jahas:

Ihan mielenkiintoista olisi tosiaan kuulla arvio lisäinvestoinnista vs. pelkkä maalämpö.

Täytyy kuitenkin ottaa huomioon että aurinkolammöstä saatu rahallinen hyöty pitää periaatteessa jakaa kolmella vs. suora sähkö.
Tänään tuli postia, että maanantaina saa laskettua tarjouksen...
 
Liittynyt
25.2.2013
Viestejä
1
Aurinkokeräin kokemuksia

Itse laitoi viime syyskesänä 6m2 aurinkokeräin putket, lämpöä alkoi samantien tulemaan n. 80C lämminvesivaraajaan (300 l). parhaimmillaan 100c. Keräin toimi ainaa syyskuuhun asti, ei tarvinnut käyttää sähköä lainkaan lämpimän veden tuottamiseen. Eilen 25.2.-13 oli ensimmäinen aurinkoinen päivä ja keräin hörähti heti käymään ja tuotti 40c vettä varaajalle monta tuntia. Aamulla varaajan alalämpö(pöntön alapäässä n. 150-200l oli 11c, illalla auringon ansiosta nousi 27c, joten tästä aparaatista on todella hyötyä jo helmikuussa. Tänään aurinko paistannut taas koko päivän, joten taas on lämmintä vettä tullut lisää.:wtf::wtf:
 
Liittynyt
13.2.2011
Viestejä
189
Onhan tuo aurinkokausi avattu, vaikka onkin heikoin talvi miesmuistiin auringon kanssa.
Eli reipas 40 kwh tyhjiöputkista Helmikuulta.
Parhaat päivät 23 ja 26 pvä kun 12 kwh rikki per päivä.
PV panelien mittaus nyt virittelyjen takia poissa mutta kaipa 10+kwh tuoltakin.
 

69T

Liittynyt
4.2.2012
Viestejä
1 034
Onhan tuo aurinkokausi avattu, vaikka onkin heikoin talvi miesmuistiin auringon kanssa.
Eli reipas 40 kwh tyhjiöputkista Helmikuulta.
Parhaat päivät 23 ja 26 pvä kun 12 kwh rikki per päivä.
PV panelien mittaus nyt virittelyjen takia poissa mutta kaipa 10+kwh tuoltakin.
Samma på här. Tilastojenkin mukaan on ollut todella vähän aurinkoa viime vuoden syksystä saakka.

Helmikuussa pumppu kävi ruhtinaalliset 25h ja tehoa about 40kWh. No, oli tuossa useampi aurinkopäivä putkeen jolloin saatiin myös lämmitys varaajan puolelta osan päivää. Aurinkokauden alettua 19.2 polttimen käyntitarve on kyllä selvästi vähentynyt kun kuuma vesi on jatkuvasti esilämmitetty vähintään sen +25C ennen kuin sujahtaa kattilan kierukkaan. Tämä talvi vois kuitenkin jo kääntyä erittäin aurinkoiseen kevääseen :)
 
Liittynyt
18.6.2007
Viestejä
36
Ei varsinaisesti liity keräimiin, mutta aihepiiriin kylläkin.

Alla olevasta linkistä voi melkeen reaaliajassa katsoa erään Lappeenrantalaisen sähkötekniikan proffan kotitalon aurinkopaneelien tuottoa. Ko "voimala" on maksimiteholtaan 2.95 kW. On siis verkkoon kytketty järjestelmä ja annetut tuotot on verkkoon syötettyä energiaa/tehoa. Lähestulkoon kesäisiä lukemia on alkanut tulla viime päivinä...

http://www.sunnyportal.com/Templates/PublicPageOverview.aspx?page=3275f3aa-da55-461c-b64b-f6ca6a4423c5&plant=ff05bae1-fea4-40ef-8268-7c5a68f21d19&splang=en-US
 
Liittynyt
12.5.2012
Viestejä
577
Kyllähän sitä solar poweria pitäisi nyt tulla. Lauantaina oli verhot auki ja olkkarin lämmöt nousi 27,6 asteeseen. Ei tarvi takkaa lämmitellä vaikka yöllä on 20 pakkasta.
 
Ylös