Timbaa lainatakseni "mielipide on kuin persereikä, kaikilla on sellainen"
Nykypäivän taloissa lämpöisen käyttöveden suhteellinen osuus kasvaa jatkuvasti koska rakennukset kuluttavat vähemmän lämmitysenergiaa. Tarkoittaa helposti 25-40% vuotuisesta energian tarpeesta ja lämmitykseen verrattuna kulutus on enempi tasaista ympäri vuoden.
Aurinkokerääjien tuotto on haitarissa 100-600W/m2 (PV panelit 50-150W/m2) paikasta, asetuksista ja systeemistä riippuen. Auringonpaistetunteja on etelä-suomessa keskiarvona yli 1700h/v joten siitä voi sitten oman sijaintinsa avulla haarukoida kuinka paljon tai vähän sitä voi hyödyntää. Parhaimmillaan panelit voi tuottaa ympäri vuoden, vituks tehtynä vain sen 6kk ja silloinkin vähän. Keräinjärjestelmän pyöritys (pumppu + ohjaus) vie keskiarvona ehkä 50W eli 70kWh/v kuluina, vastaavasti PV panelit ei kuluta mitään.
Nykyisellä kokemuskertymällä meidän aurinkokausi kestää 9-10kk, tuottaa 3000-3500kWh/v joka luokkaa 25% kokonaistarpeesta. Em. tarkoittaa meillä sähkön hintaan käännettynä 450-560e/v. Sähkön hinta kaikkineen (energia, siirto, verot, kk-maksut) on about 0,16e/kWh, koska pienellä vuosikulutuksella siirron osuus on 2/3 potista ja kk-maksujen osuus kasvaa potenssiin. Kuten Tengu jo aiemmin totesi, sähkön hinta ei varmasti tule laskemaan...