Onko kukaan puuhastellut itselleen omatekoista kirkasvalolamppua? Tekisi mieli iskeä tuohon työpöydän kulmaan huoneen nurkkaan lamppu osoittamaan tietokoneen käyttäjää päin.
Kirppikseltä hyväkuntoinen 2-putkinen lamppurunko 20e, päivänvaloloisteputket 20-40e(?), vapaavalintainen mattamaali 5e.
Siellä on (ainakin omassa versiossani) pari 55 watin loisteputkea, joissa on tietty värilämpötila ja värinätaajuus. Valotehon täytyy olla suuri, yli 2500 luxia. Lisäksi lampuissa on yleensä UV-suojana (sic!) jonkinnäköinen pleksi (en tiedä mitä materiaalia niissä käytetään). Halogeenilamppuja ei käytetä, eikä muitakaan tavallisia lamppuja, kun keltaisesta valosta ei ole vastaavaa hyötyä kuin sinisestä/vihreästä. Markkinoilla on myös ainakin yksi LED-kirkasvalolamppu, joka ainakin mainospuheen perusteella on tarkoitukseen sopiva.
Teknisesti kirkasvalolamput on samanlaisia valaisimia kuin muutkin, mutta jotta niitä saa myydä kirkasvalolampun nimellä, niillä pitää olla joku virallinen hyväksyntä tms. kirkasvalohoitolaitteeksi. En tiedä mitkä kriteerit on, mutta ei ne sen ole teknisesti sen kummempia valaisimia kuin muutkaan, mutta muutama oleellinen asia hommassa silti on.
Ensinnäkin lampun kuristimen, eli tavallaan "muuntajan" on parempi olla elektroninen. Vanhoissa loisteputkivalaisimisssa on tavallinen käämikuristin, joka on raskas metallimötikkä, ja sen lisäksi erikseen sytytin. Elektronisissa kuristimissa ei ole sytytintä erikseen ja itse kuristin on kevyt. Tavallisella kuristimella valo värisee samalla 50Hz taajuudella kuin verkkovirta, minkä on havaittu joissain tutkimuksissa rasittavan silmiä tai aivoja, en muista tarkkaan. Elektronisella kuristimella valo on värinätöntä koska taajuus on 20 000Hz.
Toinen juttu on loisteputket jotka lamppuun valitsee. Kirkasvalolampuissa nekin on ihan "tavallisia" loisteputkia, ei mitään ihmelamppuja. Mitä oon paria valaisinta kattonu, putken värisävy on ollu 840, josta tuo 8 kertoo värintoistoluokan ja 40 värilämpötilan eli 4000 kelviniä. Tuota loisteputkityyppiä löytyy monessa eri muodossa. Jos haluaa miellyttävämpää valoa, voi ostaa 940-sävyn putket, joissa värintoisto on parempaa, ts. valo on luonnollisemman oloista. Vaikea selittää miten, ero pitäisi nähdä. 9**-lampuissa valontuotto tosin on pienempää kuin kasisatasissa, ne on kalliimpia ja valontuotto putoaa iän myötä nopeammin.
Sininen valo noissa on kuitenkin se joka merkitsee tutkimusten perusteella eniten, mutta lampuissa on yleensä lämpimämmän sävyiset putket koska sininen valo ei näytä kauhean kivalta. 840 on aika valkoista ja miellyttävää. Itse kokeilin viime talvena vanhalla valaisimella johon ostin Osramin 880-sävyn lamput joissa on sinisen valon osuus kaikista loisteputkista suurin. Ei sitä valoa kuitenkaan kauhean miellyttäväksi voinu sanoa, sinisen kylmää.
Lisäksi valotehon pitää tosiaan olla tarpeeksi suuri, esim noissa Philipsin valaisimissa on se kaks 55W putkea. Se taitaa riittää siihen että lamppu voi olla pöydällä vieressä ku lukee. Jos tehoa on enemmän niin lamppu voi olla vähän kauempanakin, mutta valoteho putoaa neljäsosaan aina kun etäisyys kaksinkertaistuu eli ei liian kaukana kuitenkaan.