Kiipeily (seinä-, jää-, kallio-, vuorikiipeily)

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Kengän mallista se tuntuu olevan enemmän kiinni kuin koosta. Mulla on omat nyt käytössä olevat kiipeilykengät aikalailla samaa kokoa kun normaalitkin kengät. Myyjä yritti saada ottaamaan vielä pienempää kokoa, mutta onneksi en ottanut. Irtosi meinaan pari varpaankynttä seurauksena niistä uusista kengistä, nyt onneksi jo muotoutuneet ja venyneet. Seuraavat kun ostan, niin kokeilen kyllä kaikki mahdolliset mallit läpi.
 
Zone-sarja -42%
SUPER WHEY ISOLATE (3,9 kg) -24%
jokaiselle on se oma paras malli, mutta kyllä myyjät oikeessa on useimmiten, sillä kiipeevät ite. aloittelijoille ei kuitenkaan liian tiukkoja kannata suositella, sillä käytetyt jalkaotteet on pääasiassa hyvin isoja. kun liikkuminen hieman kehittyy, tulee useimmille tarve tiukemmille kengillekin. varpaankynsissä on hieman sama juttu kuin futiskengissä. jos sulla on liian pitkät kynnet, huomaat kyllä ekan potkun jälkeen.

joka tapauksessa niiden tulisi olla selkeästi erituntuiset kuin lenkkarit. tää on monille täysin uutta ja sopivan jämäkkä kiipeilykenkäkin tuntuu tuskallisen pieneltä sovittaessa. kiivetessä tällanen kenkä sitten on oikein hyvä. kaikki mahdollinen löysä pitäs olla kengän sisältä pois ja varpaat edes hieman koukussa. näin saadaan parempi ja ergonomisempikin tuki jalkaterän lihaksille ja kenkä toimii ns. oikein.

mitään 90-luvun tiukkuuksia ei kuitenkaan tarvita, jolloin kengät vedettiin muovipussin avulla jalkaan. kengät ovat kehittyneet melkoisesti. toki ite en yleensä uusia kenkiä saa jalkaan kovin helpolla ollenkaan, mutta hetken käytön jälkeen en missään nimessä haluaisi isompaa kokoa. mutta kuten sanottua aloittelijoille kenkävalinta lähtee eri kautta ja ei siellä seinillä itku silmässä muutenkaan pidä olla :)
 
Kenkäongelmia täälläkin.

Olen kiivennyt sekä Areenan tossuilla, että omilla (saaduilla), mutta lainatossut ovat huonot, nuo omat kokoa liian isot. Paremmat kuin lainatossut, mutta mulla on probleemana kunnon tassu, eli suht lyhyt ja varsin leveä jalka. Semmoinen söpö räpylä.
Netistä olen lueskellut mlleista, joista pitäisi löytyä leveämpää lestiä, mutta mielelläni kävisin jossain ihan testaamassa, jos pk-seudulta löytyy. Jos jollakin muulla vähemmän siroräpyläisellä on kokemuksia, niitä otetaan vastaan myös.

Mun kengänkoko on normaalisti pituuden puolesta 37, mutta leveyden takia lähes kaikki kolmekasia. Kiipeilytossuissa taas esimerkiksi La Sportivan Miura koossa 37 ei mennyt jalkaan oikein lainkaan, kiipeämään en olisi pystynyt ja Areenan lainatossuissa olen kiivennyt kolmekaseilla, koska kolmeseiska sattuu seinälläkin jalkaan ihan liikaa ja ihn väärällä tavalla. Vaan eipä ole se kolmekasikaan hyvä. Eivätkä koko lainatossutkaan, sen puoleen.
En edes muista mitkä nuo saadut omat ovat, mutta 38 ja saisivat olla pienemmät (mutteivät kapeammat) nekin, vaikka ihan kelvolliset ovatkin.
Mulla ei kuitenkaan ole sellaista tyypillistä leveää jalkaa, jossa varpaat olisivat suht saman mittaisia, vaan isovarvas on hyvinkin selvästi pikkuvarvasta korkeammalla. Tuollaiseen tasaräpylään olisi kai helpompi löytää kenkää, mutta toki nyt pitää mennä vaikeimman kautta!


Tällä hetkellä tarve oisi seinälle talveksi, eikä millään tapaa edistyneemmälle kiipeäjälle. Mitä ja mistä lähteä siis etsimään?
 
aika erikoinen kavio kieltämättä. itellä kun katukenkä on 45 ja sportivalta menee performance-tiukkana 40,5 jalkaan. scarpalla ja joissan sportivan malleissa on suht elevee lesti, miurassa siis myös. vaikee sanoa kyllä mikä sitten sopis, ellei sekään ole ollut kovin toimiva.
 
Tuli eilen käytyä paikallisella boulderointisalilla hieman kiipeilemässä ja taisi kiipeilykärpänen puraista. Mitenkäs tässä kannattaisi edetä, kun muu harjoittelu on salia 4krt/viikko ja hieman lenkkiä/höntsäkiekkoa päälle. Ajattelin, että jos aluksi kerran viikkoon kävisi könyämässä seinällä niin saisi mukavaa vaihtelua reeneihin. Onko jotain vinkkiä antaa esim. kannattaako salilla tehdä jotain erityistä kiipeilyä tukevaa vai riittääkö runsas leukojen vetely eri leveyksillä/otteilla? Jos nyt käy kerran viikossa abaut 1h niin kiipeilenkö vaan oman mielen mukaan niitä reittejä mitä pystyy vai voiko tuohonkin rakentaa jonkinlaisen "ohjelman"? Oman haasteensa tuo ruumiinrakenne (185/100) mikä ei taida olla ihan optimi kiipeilyä silmällä pitäen, mutta paino tippuu näin dietatessa pikkuhiljaa joten eiköhän se siitä helpotu. Lisäksi löytyy pari CoC-gripperiä, onko niistä minkämoista hyötyä? Tässäpä näin aluksi :)
 
jos et käy ton enempää, ei sitä treeniohjelmaa kannata ajatella ton enempää. leuanveto ei kiipeilyä juuri auta ja aloittelijoilla voi jopa olla haitaksi, kun liikkuminen vääristyy. sitä liikkumisen taloudellisuutta, painopisteitä jne pitäs eniten pitää mielessä siel kiivetessä. tunnissa ei juuri saa ku ittensä lämpöseksi, mutta pikkuhiljaa se määrä kasvaa. grippereilläkään ei oo käytännössä merkitystä kiipeilijälle.
 
Ok, taidan ilmoittautua ko. puljun alkeiskurssille niin saa jotain käytännön opetusta alkuun. Tuo 1h ajattelin tosiaan aloittaa, kun joskus on tullut innostuttua uudesta lajista liikaa. Josko nyt kiiruhtaisi hitaasti :)
 
juu kyl se alkeiskurssi paljon antaa ja ei tarvi opetella pyörää uudelleen. vaikka kyseessä on melkosen tiukka fyysinen laji on se liikkumisen taito hyvin tiukasti siihen fyysiseen suorittamiseen sidottua. voima harvemmin loppuu. sitä vaan tuhlataan vääriin suuntiin.
 
Pari kertaa aikasemmin olen käynnyt "kokeilemassa" boulderointia, mutta silloin ei niistä reiteistä tai muista tiennyt yhtään mitään, sen kun kiipesin mistä sain kiinni :D

Tänään sitten kävin ekan kerran oikein kunnolla kokeilemassa, sain mukaan yhden kaverin joka on harrastanut kiipeilyä todella pitkään ja kilpaillutkin siinä. Oli todella kiva kun sai asiantuntevaa opastusta mistä ja miten kannattaa mennä :) Kuopion VOEMASSA käväistiin, ja päivän saldo oli 6A reitti. Todella koukuttavaa touhua oli ja ehdottomasti lähden uudestaankin kokeilemaan. Positiivista palautettakin sain, ja ei se lähtötaso näköjään ihan surkea ole lähteä tätä lajia harrastamaan.
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
juu sinne vaan. hyvä ja monipuolinen laji. koukuttaa pahasti :) niistä vaikeusasteista ei kannata kauheesti perustaa varsinkaan sisällä. liikaa muuttujia, että olis kovin eksaktia.
 
Ensimmäistä kertaa kävin kokeilemassa kiipeilyä ja pakko sanoa, että on siinä huikea laji! Boulderointi varsinkin aivan mahtavaa. Tätä pitänee alkaa ihan harrastamaan :D
 
äärimmäisen addiktoivaa ja urheilullisesta erittäin monipuolista. tuut jäämään koukkuun :)
 
Ueli Steck viikon päästä lauantaina Helsingin Adventure Nightsissa luennoimassa, meinasittekos mennä kuuntelemaan?

Tämän herran harjoitusmenetelmät omistautuneisuudessaan ja vaativuudessaan ovat kyllä aika omassa luokassaan, kiipeilysuorituksista nyt tietysti puhumattamaan... Jossain haastattelussa Ueli taisi kertoa, että Annapurnan eteläseinämän nousua varten harjoitusohjelmassa oli esim. jääkiipeilyreenejä yhdistettynä 4-5 tunnin maastojuoksuharjoituksiin :D Reenivolyymit ilmeisesti liikkuvat jossain 1200 h vuodessa :wtf:

https://www.youtube.com/watch?v=VUWBbepsdmY
 
juu ueli on kova seppä. kyllähän tuonne on tarkotus mennä ihan uteliaisuudestakin, vaikkei herran alue omaa lajia niin ookkaa.

joskus ueli sanoi juoksevansa 3,5km joka toinen päivä. kysyjä ihmetteli määrän vähyyttä... "oh, my mistake. they are vertical metres", sanoi ueli. no onhan sillä mäkiä ympärillä, missä "lenkkeillä", vaikka se toki on semmosta neliraajarämpimistä usein.

kiipeilijöiden treenivolyymit on kyllä aika suuria ja noissa ei ees oo mitään kovin erityistä. monet kovat kisakiipeilijät treenaa 5-8h päiviä ja käytännössä siellä ei erityisiä lepäilyjä ole.

kuriositeettinä vaan: itelläkin pisimmät sisätreenit, missä pausseja on yleensä vähemmän ku ulkona, on kestäneet 6h. käytännössä vastaa selkä-, käsi- ja keskikroppatreeniä jos punttiin haluaa verrata. sarjoja eli nousuyrityksiä bouldereille tulee semmonen 10-20 kpl tunnissa riippuen vaikeudesta. tollasia treenejä on määräkausilla sitten 4-7 kpl viikossa. yleensä kesto kuitenki on hieman lyhyempi ja varsinkin nyt, kun peruskausi on vasta alussa, pitää rakentaa maltilla. lisäksi sitten teen punttia ja juoksen.
 
Suositelkaapas jotain hyvää kiipeilykirjallisuutta, josta aloittelijakin saisi treeneihin hyviä vinkkejä. Sen verran koukuttavaa touhua (kuten täällä on moneen kertaan mainittu), että tekisi mieli viedä harrastus seuraavalle levelille ja saada jotain tolkkuakin treeneihin.
 
Menneellä viikolla oli sellainen tunne, että olisi tarvinnut hakkua kun hiihtelin melko jyrkkää pätkää ylös ja jatkoin siitä vielä jaloin ylös. Mitään varsinaista vuorikiipeilyä ei ole suunnitelmissa, mutta hakun puuttuminen vähän jännitti kun oli melko jyrkkää rinnettä joka suuntaan. Pitäisi hankkia siis joku hakku jolla voisi tarvittaessa yrittää pidättää itsensä, jonka saisi laskureppuun kiinni ja joka ei olisi liian painava. Mietin jotain B-tyypin? 50 cm pitkää melko edullista hakkua, jossa olisi alumiinivarsi. Esim. Black Diamond Raven ultra. Olisiko tuo sopiva käyttötarkoitukseen?

edit: kuva tuli näköjään vähän isona, mutta en jaksa pienentää. Eihän se kuvassa näytä jyrkältä :)

WP_20141121_11_32_03_Pro.jpg
 
mtp: kiipeilyn treenikirjallisuus on edelleen melkosen lastenkengissä ja lehtien artikkelit aiheuttaa mulle näppyjä ja ripulikohtauksia myötähäpeästä. aloittelija hyötyy eniten liikkumistreeneistä ja tekniikan opettelusta. tähän kannattaa palkata hetkeksi vaikka anton johansson hgistä katteleen tai sitten ajelet vaikka tohon bouldersaimaalle mun kurssille. voitat kehityksessä helposti vuoden pari. voimaa tulee kyllä ajan myötä ja sitä ei kannata kuvitella oikovansa sormilaudoilla jne. se vaan ei siirry niin hyvin. kiipeily on 100% tekniikkaa ja sitä ei voi erotella voimasta. the self coached climber on suht ok kirja, koska se keskittyy siihen liikkumistaitojen sielunelämään fysiikkatreenin lisäksi.

inska: raven on aika hyvä. ei liian pitkä varsi eikä kovin spesifi mihinkään. turha kauheen koukeroa ostaa, jos mäkiä tossa mielessä kapuilet.
 
Antonin olen varmaan joskus nähnytkin Isatiksessa. Pitää pistääkin nimi muistiin. Tosin bouldersaimaatakin voisi harkita, kun satunnaisesti Imatralla tulee käytyä niin matkan varrellahan tuo olisi! Onko tuo bouldersaimaan tekniikkakurssi aina jaettu kahdelle päivälle vai onko tulevaisuudessa tulossa mahdollisesti yhden päivän pituisia kursseja?
 
mä valmennan antonia myös, joten hyvin tuttu mies. meillä on imatralla hyvä hardcore-keivi myös, mutta helpoimmatkin reitit taitaa olla suht haastavia, jos ihan alkutaipaleella lajissa olet. se on kahden päivän kurssi, mutta yhdessäkin oppii paljon ja boss tuomon kanssa voit sopia pystyykö osallistumaan vain toiseen osaan (pystyy). suosittelen ekaa osaa, jos valita pitää. 6.12. on seuraava.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom