Atkinsin dieetti on yksi, melko määrämuotoinen ketogeeninen dieetti. Löyhästi ottaen sillä ei ole mitään erityistä eroa muihin rasvapohjaisiin dieetteihin. Tiukasti ottaen siihen kuuluu tietynlainen menetelmä, jossa aluksi katkaistaan hiilarien saanti lähes täysin ja aloitetaan ripeä painonpudotus, aivan kuten ketogeenisessä dieetissä yleisesti ottaenkin. Mutta myöhemmin lisätään varovasti hiilihydraatteja, ja pitemmällä ajalla etsitään henkilökohtainen hiilarien saannin raja, jolla paino ei enää putoa. Sen jälkeen painonpudotusta taas jatketaan, kunnes tavoitepaino saavutetaan, jolloin siirrytään löydetyn hiilarirajan turvin ylläpitovaiheeseen, joka ei ole enää samanlainen kuin ennen dieettiä. Varsinaisen dieetin aloittamista voi edeltää vähennettyjen hiilarien vaihe, jottei pudotus energiatasossa olisi turhan jyrkkä.
Liikunta kuuluu Atkinsiin "pakollisena" elementtinä. Kyseessä ei siis ole "laiskojen sohvaperunoiden" dieetti, kuten usein kuulee mainittavan. Pikemminkin "katkaisuhoito" :D ja siihen sopiva pitkän ajan painonhallintamenetelmä.
Menetelmä on ikään kuin aloitteiljalle suunnattu, ja ohjeet on sitä myöten väännetty rautalangasta. Atkinsin dieettiä ei periaatteessa voi toteuttaa ilman jotain opasta tai riittävän kattavaa selvitystä oleellisesta sisällöstä. Toisaalta sillä taas ei ole yhtään mitään väliä, jos muutoin tietää, mitä tekee.
Itse puhun mieluummin olevani "ketogeenisellä dieetillä" kuin "Atkinsilla", koska muuten keskustelu ohjautuu automaattisesti juorulehtiotsikoiden siivittämänä keskusteluksi munuaisteni kunnosta. "Ketogeeninen dieetti" kuulostaa tieteelliseltä ja antaa vaikutelman jostain muusta kuin "muotidieetistä". ;)
Jos Atkinsia lähtee seuraamaan oppaan kanssa, on ihan hyvällä tiellä. Opuksiin kuuluu reseptejä, ideoita ja kaikenlaista dieettiä tukevaa materiaalia. Toinen vaihtoehto on koluta pitkin nettiä ja näitäkin keskusteluja kunnes homma rupeaa olemaan tarpeeksi selvä ja tyypilliset haasteet ja toimintatavat niiden teilaamiskeksi sisäistetty. (Yksipuolistunut ruokavalio, rajoittunut ateriavalikoima, motivaatio ja hiilariherkkujen houkutukset, ympäristön ymmärtämättömyys, sovellusvirheet protskujen ja rasvan kanssa, kuitujen saanti, vaikutukset treeniin. Näistä mikään ei ole ongelma itsessään, mutta voi sellaiseksi tulla ilman riittävää tietoa.)