Enemmän ne kärkevät vastareaktiot kohdistuvat "ketokulttiin" ja nimenomaan siihen, miksi voimakasta ketogeneesiä tulisi pitää jatkuvasti yllä. Kyllä nämäkin kirjoittajat ymmärtävät, että painonpudotukseen yhden makron karsiminen voi olla varsin tehokas tapa.
Tuskin täällä ketään on sitä mieltä että ketoosia pitäisi pitää jatkuvasti yllä. En oo ainakaan itse saanut kenenkään viesteistä sellaista kuvaa. Omalla kohdalla keto on hyvä työkalu kiristelyyn siinä missä pätkäpaastokin. Omien kokemusten mukaan ketolla kiristely on helpompaa tasaisemman energian ja paremman nälänhallinan ansiosta. Voimatasot tuntuis kans pysyvän paremmin yllä, mikä voi johtua just paremmasta energiatasosta ja palautumisesta. Ketolla kun ekaa kerta paukkui enkat treenissä dieetillä. Plussaa on sekin kun saa syödä ruokia mistä tykkää ja vatsan täyteen. Keto tekee kiristelystä vaan jotenkin niin helppoa itsellä ja tuntuu niinku ei olis edes dieetillä, koska kaikki omalla kohdalla vittumaiset dieetamiseen lieveilmiöt on poissa.
Ketogeenisen ruokavalion ylistäjät muistavat monessa yhteydessä mainita, että hiilihydraatti ei ole elintärkeä makroravinne. Aivot kuitenkin tarvitsevat aina osan energiastaan glukoosina, joten mitä hyötyä on pakottaa kroppa glukoneogeneesiin, jos voi vain syödä hiilaria? Mitä hyötyä ketoaineilla on verrattuna glukoosiin? Katsoin pari sivua sitten postatun kuituvideon, ja siinä lopputulema oli käsittelemättömiä ruoka-aineita kuin ketoosia puoltava, joskin tuokin puhuja tuntui ottavan matalahiilihydraattisuuden itseisarvona.
Kun puhutaan siitä että hiiilari ei ole välttämätön, niin se ei tarkoita sitä että glukoneogeneesi olis välttämättä mitenkään parempi vaihtoehto, vaan just sitä että keholla on keinot tehdä se glukoosi itse.
Ketoaineillahan on useita hyötyjä mm. suojaa lihaksia katabolialta , toimii antioksidantteina = estää tulehduksia, helpottaa nälän hallinnassa, positiivisia vaikutuksia aivoille... tossa nyt muutamia.
The ketone bodies acetoacetate (AcAc) and β-hydroxybutyrate (βHB) are the subject of renewed interest given recently established pleiotropic effects regulating inflammation, oxidative stress, and gene expression. Anticatabolic effects of β-hydroxybutyrate have recently been demonstrated in human...
www.ncbi.nlm.nih.gov
The ketogenic diet, originally developed for the treatment of epilepsy in non-responder children, is spreading to be used in the treatment of many diseases, including Alzheimer’s disease. The main activity of the ketogenic diet has been related ...
www.ncbi.nlm.nih.gov
To reduce the health burden of obesity, it is important to identify safe and practical treatments that are effective for weight loss while concurrentl…
www.sciencedirect.com
Disclaimer: First things first. Please note that I am in no way endorsing nutritional ketosis as a supplement to, or a replacement for medication.
blogs.scientificamerican.com
So the brain is happily deriving energy from ketones – sure, but why would this be protective against such a variety of brain diseases?
One answer may be energy. Despite their superficial differences, many neurological diseases share one major problem – deficient energy production. During metabolic stress, ketones serve as an alternative energy source to maintain normal brain cell metabolism. In fact, BHB (a major ketone) may be an even more efficient fuel than glucose, providing more energy per unit oxygen used. A ketogenic diet also increases the number of mitochondria, so called “energy factories” in brain cells.
A recent study found enhanced expression of genes encoding for mitochondrial enzymes and energy metabolism in the hippocampus, a part of the brain important for learning and memory. Hippocampal cells often degenerate in age-related brain diseases, leading to cognitive dysfunction and memory loss. With increased energy reserve, neurons may be able to ward off disease stressors that would usually exhaust and kill the cell.
A study with 23 elderly with mild cognitive impairment showed that a ketogenic diet improved verbal memory performance after 6 weeks compared to a standard high carbohydrate diet. In a double-blind, placebo-controlled
study, 152 patients with mild- to moderate Alzheimer’s disease were given either a ketogenic agent or a placebo, while maintaining a normal diet. 90 days later, those receiving the drug showed marked cognitive improvement compared to placebo, which was correlated with the level of ketones in the blood.
In a pilot study in 7 patients with Parkinson’s disease, 5 were able to stick to the diet for 28 days and showed marked reduction in their physical symptoms. In
an animal model of Amytrophic Lateral Sclerosis (ALS), a ketogenic diet also led to delayed motor neuron death and histological and functional improvements, although it did not increase life span; clinical trials are
on the way.