- Liittynyt
- 22.3.2008
- Viestejä
- 53
...Tekeekö esimerkiksi rahoitus / laskentapainotteisilla ekonomin papruilla nykypäivänä enää mitään? Kortistoon ja tappelemaan tradejen kanssa? Valmistumisen jälkeen Siwan kassalle, jollei käy uskomatonta tuuria ja saa "uraputkesta" kiinni?...
Tähän sopii ehkä kertoa omat kokemukseni tuosta tradenomi vs. ekonomi -kilpailutilanteesta..Minulla siis pohjana tradetutkinto (laskenta) ja pari vuotta töitä sillä tutkinnolla. Etenemismahdollisuuksia rajoitti liian alhainen tutkinto ja lähdinkin lukemaan KTM:ksi, johon tradepohjalla tarvi tuhlata aikaa vain pari vuotta. Nykyään työskentelen asiantuntijatehtävissä, jollaisiin ei pelkällä tradenomitutkinnolla olisi ollut mitään mahdollisuuksia. Päivääkään en ole ollut valmistumiseni jälkeen kortistossa tai työssä, joka ei vastaa koulutustani. Missään vaiheessa en ole kokenut, että olisin ekonomina kilpaillut tradenomien kanssa työnhaussa. Tehtävät, jotka minua ovat kiinnostaneet, ovat edellyttäneet yliopistotutkintoa.
On paljon itsestä kiinni, "tappeleeko kortistossa tradejen kanssa" vai siirtyykö suoraan opinnoista hyvään, i.e. koulutusta vastaavaan työhön. Tietty tuuriakin tarvitaan, mutta pakko sanoa, että myös esim. arvosanat merkitsevät paljon. Hyvien todistusarvosanojen (KTM) ansiosta pääsin lukuisiin haastatteluihin, ja kesätöidenkään tarjoajista ei opintojen aikana todellakaan ollut puutetta, vaan sain valita parhaimmillaan jopa neljästä paikasta (ja tämä vieläpä keskellä syvintä taantumaa). Ja koska tradenomista ekonomiksi opiskelu vie vain pari vuotta, mielestäni kannattaa kokeilla, käykö se "uskomaton tuuri ja saa uraputkesta kiinni". Ja jos pohjana ei olisikaan tradetutkintoa, olisin kyllä valmis käyttämään elämästäni sen max 5 vuotta yliopistotutkinnon suorittamiseen. Ei se kouluttautuminen ainakaan mahdollisuuksia rajoita.
Mielestäni ekonomit eivät kilpaile töistä tradenomien kanssa, tai tietty siinä tapauksessa, että tähtäät ekonomina kirjanpitäjäksi (Hox., tämä on kokemukseeni perustuva mielipide). On aloja ja tehtäviä, joihin ei yksinkertaisesti pääse tradenomina, vaan joihin edellytetään yliopistotutkintoa. Työpaikassani kollegani ovat joko hallintotieteiden/oikeustieteiden/kauppatieteiden ihmisiä, ja tradenomit toimivat sihteereinä ja hr-assistentteina. Eli kyllä noilla tutkinnoilla tähdätään vähän eri tehtäviin, joten ei voitane puhua siitä, että tradenomit veisivät ekonomien työpaikat.
Tuossapa taisi olla kaikki sanottavani