Toimisiko Sveitsin tyylinen malli Suomessa? Sen avulla yksikään nuori ei voisi sanoa, että opinnot viivästyy jnejne. sillä tuolla tyylillä se olisi kesällä ohi, kuukaudessa. Esimerkkinä, että I/2015 astuu palvelukseen kesäkuun 1. päivänä. II/2015 joko 29.6 tai 6.7 riippuen halutaanko siihen väliin tauko. Koko ikäluokka käynyt peruskoulutuksen kuukaudessa, ja kertausharjotuiksia järjestetettäisiin ihan Sveitsin tyyliin. Armeijalla olisi koko ajan porukkaa kertaamassa, ja kesällä nuoret sällit pääsisivät käymään intin kun töitäkään ei valmistumisen jälkeen tullutkaan. Tiheän kertausharjoitusjärjestelmän takia pysyy kaikilla ns. homma muistissa. Ainut asia on se, että vaativimpiin tehtäviin ei kuukausi riitä. Tähän ratkaisuksi, että haetaan erikoisjoukkoihin/RUK/jne erikseen. Kaikki haettavat aselajit kestäisivät siis vuoden, jotta ei taas kustaisi kouluhommia. Opiskelijat kiittävät, työelämä kiittää ja maassa on rauha. Mielestäni tämä on aivan loistava idea.
Aika mielenkiintoinen idea. Kannatan pohtimatta laajemmin asiaa ^.
Kun puhutaan yleisesti uskottavasta puolustuksesta, niin mielestäni lyhyt 1-4kk pituinen koulutus voisi hyvinkin riittää turvaamaan uskottava puolustus Suomelle - halukkaimmille sitten pitempi koulutus paremmalla päivärahalla. Juu, 1-4kk:ssa ei kouluteta niin hyviä, kuin esim. 6-12kk, mutta perusasiat varmasti saataisiin hyvin koulutettua. Itse ainakin olen/olin kykenevä oppimaan nopeasti perusasiat. Ei siihen mene kauaa, jos on tarpeeksi kouluttajia ja löytyy varusmiehiltä motivaatiota. Vielä kun varusmiehiä "pakottaisi motivaatioon" siten, että jää ns. "luokalle" ja pitempään koulutukseen, jos ei ole tiettyyn pisteeseen mennessä päässyt tietylle taitotasolle. Nopeimmat ja motivoituneimmat kävisivät siten armeijan nopeammin ja "huonommat" sitten hieman perässä.
Yleistä pohdintaa -->
Pidetään asevelvollisuus ja pyritään kasvattamaan asevelvollisuuden suorittaneiden määrää, ottamalla henkilöitä erilaisiin tehtäviin. Naisiakin voisi ottaa "naisten tehtäviin", kyllä naisetkin oppisivat 1-4kk esim. huoltoon tai johonkin "kevyempään armeijan hommaan" - taistelut yms. sissipaska kuuluu mielestäni fyysisesti vahvemmille miehille. Pidetään koulutus 1-4kk kestoisena (halukkaille pitempi jne.) ja pidetään se tehokkaanaa. Poistetaan kaikki turha perinteisesti puolustusvoimiin kuuluva "turhan opettelu", eli keskitytään lyhykäisyydessään tappamisen opetteluun eritavoin ja monipuolisesti. Eli ei "turhaan" käytetä aikaa siihen miten mennään ruokajonossa, miten vedetään sulkeisia, miten koulutetaan muita, miten marssitaan oikein, miten odotetaan oikein, miten tehdään asiaa x - joka siis ei liity tappamiseen. Suomalaiset on kuitenkin "perusfiksuja", joten vähennetään "yleistä sotilaskoulutusta" ja keskitytään tappamisen opettelemiseen. Juu, onhan se kiva että näyttää hyvältä ja ollaan kohteliaita yms. - silti täysin turhaa tappamisen opettelun kannalta ja sitä kautta uskottavan maanpuolustuksen kannalta.
Monesti kuulee sanottavan, että 1-4kk ei riitä kouluttamaan uskottavaa puolustusta. Mielestäni tuo väite on osittain väärässä. 1-4kk tehokas koulutus riittää aivan varmasti siihen, että varusmiehestä saadaan "tappokone". Nykyään kun opetellaan niitä "turhia juttuja" tappamisen kannalta niin paljon, niin aivan hyvin voitaisiin koulutusta tiivistää. Enemmän kouluttajia, niin homma hoituu tehokkaasti. Omat havaintoni tukevat tätä - varusmiesaikanani tehokkaan koulutuksen avulla kykenin nopeasti omaksumaan asiat ja jo n. 2kkk (toki pieni ja laadukas yksikkö) jälkeen olin näin jälkeenpäin mietittynä mielestäni jo "riittävällä tasolla" turvaamaan uskottavan puolustuksen.
Tuo, että koulutuksen kestoa lyhennetään reippaasti (kertauksia enemmän sitten sen jälkeen Sveitsin malliin) ja sitä tehostetaan ja se, että asevelvollisten määrä mahdollisesti jopa kasvaisi nykyisestä (koska lyhyempi koulutus, niin määrä tärkeä, koska ei kokonaisuutena "niin hyviä joukkoja") tarkoittaa toki sitä, että kantahenkilökunnan määrää nostettaisiin reippaasti, jotta tehokas koulutus toteutuu. Kantahenkilökunnan määrän kasvuun kulunut rahamäärä saataisiin siitä, että koulutus kestää lyhyemmän aikaa ja asevelvolliset pääsisivät oikeasti tuottaviin hommiin, eli opiskelemaan ja työelämään.
Pohdintani etuja:
- Asevelvollisille mahdollisimman vähän haittaa työelämään ja opiskeluun lyhyen ja tehokkaan koulutuksen takia.
- Riittävä määrä asevelvollisuuden suorittaneita ja myöskin riittävällä tasolla tehokkaan koulutuksen takia
- Hinta luultavasti joko halvempi tai suunnilleen samanhintainen nykyisen mallin kanssa
- Kertaukset pitäisivät hommat kuosissa myöhemmin
Huonoja puolia/kehitettävää
- Ei niin hyviä joukkoja kerkeä kouluttamaan aikarajoitteista johtuen. (kuitenkin kantahenkilökuntaa olisi enemmän, että ei niin iso miinus ja hyviä joukkoja kuitenkin)
- Asevelvollisten koulutus olisi niin tiivistä/tehokasta, että lomat yms. vapaa-aika olisi minimissään palveluksen aikana.
- Miten sijoittaa "elämään" 1-4kk pituinen koulutus fiksusti
Äkkiä tuntuu vain, että asevelvollisuusajan lyhentäminen on se helpoin tapa uudistaa systeemiä. Helposti pystyisin itse esimerkiksi lyhentämään omaa varusmiesaikaani (joka oli 12kk) vaikkapa 4kk:lla.. En usko palkka-armeijan toimivuuteen tällä asukasmäärällä, mitä Suomessa on.
EDIT: Mitä mahdollisia haittoja on, jos koulutus kestäisikin 1-4kk nykyisen mallin sijaan? Jos siis oletetaan, että kantahenkilökuntaa on riittämiin ja homma tehokasta.