Hyviä olutmerkkejä?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja tabe
  • Aloitettu Aloitettu
Pro Nutrition Fire Kick, 20 x 25 ml -20%
Nostellaanpas "hieman"...

Onko kellään mielessä/tiedossa jotain hyviä savuoluita? Porvoon alkosta löytyy tasan yhtä makua (jonka nimeä en nyt kuollaksenikaan muista), eli tuollainen saksalainen olut, kellertävä etiketti, jossa tekstiä aivan perkeleesti.

Mutta siis lisää tuollaisia savu/terva/turve-oluita olisi erittäin mukiava löytää ja maistella :)
Ridgeway Querkus Smoked Oaked Porter on aika hyvää, joskin se ei ole valmistettu ihan sillä tavalla kuin savuoluet yleensä kai ymmärretään. Mutta hyvä (miedohko) savun maku kuitenkin lopputuloksena.
 
SUPER WHEY ISOLATE (3,9 kg) -24%
No siis kyllä Suomessa oluen maku kustaan ja se missä se kuseminen tapahtuu, on lainsäädäntö. On pakko tehdä keskarivahvuista olutta jos meinaa pitää panimon pystyssä, sitä keskaria nyt kuitenkin kitataan eniten koska sitä on helpointa ostaa. Panimoita tästä ei toki voi syyttää, kysynnän ja tarjonnan lait on otettava huomioon monella tapaa ja sen takia sitä varman päälle pelaamista tapahtuu ihan liikaa. Toisaalta sen ymmärtää, olutfriikkejä kuitenkin on prosentuaalisesti helvetin vähän.
Niin no, olen edelleen eri mieltä tuosta, että oluen makua kustaan yhtään mihinkään, kun puhutaan nimenomaan vaaleista lagereista. Keskarit on ihan hyviä, ja jos asian ilmaisee vielä toisella tavalla, niin ulkomaiset vaaleat lagerit eivät ole niin paljon parempia, että niitä varta vasten ostaisin kotimaisen sijaan. Ja onhan täällä vaaleitakin IVA-vahvuisia vaikka mitä. Sandelsin IVA varmaan parhaimmistoa, mutta jokaisella isolla panimolla omansa. IVB:t alkaa sen sijaan olemaan aika töykeän makuisia, mun suuhuni niin korkea alkoholipitoisuus ei enää toimi noissa kotimaisissa.

Mutta totuus lienee se että vaalea lager kaipaisi monesti enemmän potkua kuin keskioluen vahvuudessa on. Monet asiantuntijat väittävät että vaalean lagerin paras maku saadaan irti jossain 5-7% välimaastossa ja olen itsekin taipuvainen uskomaan näin. Kyllä itketti hetki sitten käydä ranskassa ja todeta että perus-Sparissakin oli juomia jopa viinaan asti. Viinan jaksan kyllä käydä ostamassa A-marketista, mutta tuntuu typerältä poiketa sen vinkkupullon tai vahvemman oluen takia jonnekin joka ei muuten olisi edes reitin varrella. Miksi, miksi max 13% alkoholijuomia ei saa maitokaupasta?
Niin, tuollaiseen kommentointiin en ole itse törmännyt vaalean lagerin suhteen, kun näistä ollaan eri tahojen kanssa juteltu, mutta varmaan totta tuokin. Vähintäänkin jollain tasolla. Harvemmin esimerkiksi Saksa-osastossa tuppaa prosentit alle viiden olemaan, mitä meilläkin baarissa liikkuu. Mutta enemmän tuo on itseäni häirinnyt muun tyylisissä oluissa.

Eikä toi korkeampi alkoholiprosentti mikään välttämättömyys ole, jos oluen tekemisessä on muuten onnistuttu. Esim. Fullersilla on useita keskarivahvuisia oluita, jotka on oikein mainioita hörpiskelytuotteita. London Pride ja Discovery nyt esimerkiksi. Eikä ole ihan länässäkään heti parin, kolmen tuopin jälkeen.
 
Rauchbier on mun nokkaan aivan puhdasta palvikinkkua. En ole ihan varma haluanko sitä bisseltä :)

Oon joskus ennenkin mainostanut, mutta aivan must ostos jouluolueksi kinkun kyytipojaksi! :kuola: Kylläpä taas herahti vedet kielelle..
 
Saksassa varmaan lainsäädäntö on vähän erilainen eikä pakota taivuttamaan maitokauppaoluita tuohon keinotekoiseen rajaan?
Näyttää olevan niin, että Saksassa panimoita verotetaan oluen kantavierreväkevyyden perusteella. Niillä on neljä veroluokkaa, joista ensimmäinen on tavallaan meidän yhdistetty kolmos- ja nelosolut, toinen ja kolmas pitää sisällään meidän alkoholittomat ja ykkösoluet ja neljäs pitää sisällään vahvat oluet.

Ton lähteen mukaan ensimmäiseen veroluokkaan, ja samalla kantavierrevahvuuteen, menee ylivoimaisesti suurin osa markkinoista, ja noiden oluiden kantavierrevahvuus muutettuna karkeasti alkoholiprosentiksi olisi noin 3%-5,3%. Tuolla oli myös markkinaosuusprosentteja, mutta useamman vuoden vanha sivu, niin tokkopa pitävät paikkaansa. Muuten kyllä vaikutti asialliselta.

Tuollainen: http://www.germanbeerinstitute.com/index.html (toi verojuttu on "beer styles" -linkin alla)

Ja eikös ne maitokaupassa myy olutta kuin olutta, niin tokkopa nuo veroluokat vaikuttavat ihan suoraan myyntikanaviin samalla tavalla kuin meillä lainsäädäntö tekee.

edittiä. seuraava lainaus samalta sivustolta.

There are no state-run or province-run beverage stores, nor is there a three-tier system that rigidly separates licensed producers from licensed distributors, and both from on- and off-premise retailers. Instead, anybody in the beer trading chain — including breweries and wholesalers—can sell beer directly to the public and many beer distributors make "house calls." In Germany, therefore, beer is just another food commodity. It is readily available just about anywhere, any time, including on Sundays, at convenience stores, supermarkets, department stores, newspaper kiosks, gas stations, company cafeterias, and even vending machines.

---
Itse pidän kovasti englantilaisista real ale-oluista ja niissä tuo alkoholiprosentti harvoin yltää kovin korkealle.
Onkos niitä kuinka paljon pääkaupunkiseudulla tarjolla?
 
Sattumalta on muutaman viimeviikon aikana osunut kätöseen useampikin uusi tuttavuus. Viereisen s-marketin jo ennestäänkin varsin kohtuullisen olut valikoiman merkillinen triplaantuminen joku viikko sitten lienee suurin syy. Hyviä on nuidenkin joukossa ollut, mutta niin on pahoja pettymyksiäkin, kuten mm. jonnin sortin "vuoden 2012 olusena" itseään mainostanut nimihirviö Neuschwansteiner das echte. Mitään sanomaton olunen törkeen kovaan hintaan.

Hyvässä mielessä parhaiten on kuiten mieleen jäänyt Systeemistä pari viikkoa sitten mukaan tarttunut Oppigårdsin singel hop, joka oli varsin erinomainen olunen kaikin puolin näin hyvin humaloitujen ystävälle. Ja toinen oikeen positiivisesti yllättänyt on alkosesta mukaan tarttunut sinne uutuutena ilmaantunut Aldariksen Porteris. Varsin makea maultaan porteriksi, mutta ei lainkaan pahalla tavalla.

Molemmat siis täysin eri tyylisiä, mutta kumpaistakin uskaltaa aika vilpittömästi suositella. Single hoppia janonsammuttajaksi vaikkapa treenin jälkeen ja tuo Porteris ei laita yhtään hanttiin näin iltaolusena ruuan päälle.
 
Tommonen löytyi, ainakin oman suun myötästä oli:
Fuller's Golden Pride

gm

http://www.alko.fi/tuotteet/fi/736936
 
Vanha tuttu Golden Pride. Tuhtia ja hyvää on. Nokitetaan parilla Fuller'silla lisää:

204.webp

http://alko.fi/tuotteet/fi/796866

FullersBlackCabStoutAlcoholicDrink.webp

http://www.fullersfinealeclub.net/Brewery-News/introducing-black-cab

Old Winter Ale on vähän kevyempi, mutta silti ihan maistuva talviolut nimensä mukaisesti. Siitä vähän puuttuu Fuller'sin tuotteille tyypillinen humalointi, jonka vuoksi jotkut tuntuvat pitävän sitä pikkasen pliisuna, mutta tilalla on pehmeä maltaisuus ja pieni mukavan toffeinen aromi. Saapi Alkostakin.

Black Cab Stout on taas Fuller'sin kausituotteita. Muistikuvat mausta menevät kuukausien taakse, mutta muistaakseni mukavan paahteinen tuoksu ja maku, jota siivittää pikkanen suklaan, kahvin, kaakaon ja ehkä marjojenkin aromi. Kausituotestatuksesta huolimatta tätä on ollut ilmeisesti kaupoissa myytävänä, joten kannattaa nappasta matkaan, jos on saatavilla ja sattuu silmään. Oikein hyvä matalaprosenttisempi stout.
 
Yks parhaimmista vehnistä mun mielestä

Asuin tuolla pari vuotta enkä ole maistanut tuota :(

Neuvostoliiton kanssa otettiin tämmönen setti 2008, ei tuossa toki kaikki ole mukana:

bisset2.jpg


Joukossa oli hyviä ja vielä hyvempiä.
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Paikallisesta alkosta tuota ei saa ja muutenki tuo suomen hintapolitiikka rajottaa oluiden maistelua. Saksassa menee mihin tahansa ruokakauppaan niin hyvät vehnäoluet maksaa sen 50+cent
 
Piti taas siepata naapurin s-marketin laajentuneesta oluthyllysestä pari mukaansa, Fullersin Discovery ja Adnamsin Ghost Ship.

Useitakin Fullerssin olusia maistelleena, oli jo jonnin moiset odotuksetkin tälle, mutta pettipä pahasti. Ehkä toimis kesäkuumalla kuiviin hampaisiin imastuna, mutta siinäpä se. Ei makua, ei otetta. Huonoin kyseiseltä panimolta mitä on tullut maistettua.

Sitten taas heti perään toiseen äärilaitaan. Adnamsin kohdalla jo vähän odotti jotain mitään sanomatonta, mutta tulipa yllätys toiseen suuntaan. Melkoisen kuiva ja hyvin humaloitu, eikä liikaa hetelmää Eli olunen mun makuun!
 
Useitakin Fullerssin olusia maistelleena, oli jo jonnin moiset odotuksetkin tälle, mutta pettipä pahasti. Ehkä toimis kesäkuumalla kuiviin hampaisiin imastuna, mutta siinäpä se. Ei makua, ei otetta. Huonoin kyseiseltä panimolta mitä on tullut maistettua.
Se titteli on varattu Honey Dew:lle.

Mun suuhuni toi Discovery menee hyvin juuri tommosena jano-oluena. En tiedä kannattaako siltä mitään muuta odottaakaan.
 
Onpas erikoista, mutta tautisen hyvää olutta. Hieman kirpeän makea, suosittelen erityisesti niille jotka eivät tavallisesta oluesta niin välitä.

20110329194355-79835.jpg
 
Zone-sarja -42%
Sekä Discovery että Honey Dew ovat ihan juotavia oluita, lähinnä juuri janoon tms. Mutta turha noita on lähteä vertaamaan E.S.B:hen, IPA:an tai muihin vastaaviin kun ovat ihan eri kategorian eväitä. Discovery lienee tyyliltään aika perus golden ale ja aika lailla samaan kategoriaan putoaa myös Honey Dew. Ei sinänsä liene yllätys että nuo eivät maistu juuri miltään jos mieltymykset seikkailevat esimerkiksi ESB:in suunnalla...
Discoveryn etiketissä lukee muistaakseni jotain tyyliin "refreshing blond beer" tai jotain sinne päin. Ja se juttu siinä on ohran kanssa käytetty vehnä, joka tuo pikkasen lisää raikkautta. Mutta ilmeisesti maitokaupat ovat imuroineet aika tehokkaasti maahantuodut erät, kun sitä ei ole herran aikoihin saanut tilattua ravintolamyyntiin, niin ei voi tarkistaa.

Jos se ronski humalointi on oma juttu, niin silloin kannattaa varmaan pysyä näissä tuotteissa. Noille Fuller'sin tuotteille ihan asiallinen vaihtoehto on Porterhousen Hophead. Mitään katkeroarvoja ei nyt pysty muistamaan, mutta menee varmaan jonnekin IPAn tienoille.
 
Chimay

En hehkuta, mutta tätä jumala(*) vetää kun se haluaa hyvälle tuulelle.

(*) en viitannut tässä itseeni

e: saatoin kuitenkin viitata
 
Tekisi taas mieli lähteä frendien kanssa Saksaan. Oma auto mukaan ja lautalla Rostockiin tai Travemundeen. Sitten huristelisi autobaanoja länteen päin Bremeniin, Hampuriin tai sitten alas Berliiniin. Edellisen kerran otettiin pulloista talteen erilaisia korkkeja, viikon reissun jälkeen erilaisia korkkeja oli liki sata. Ja kaikki oluet oli hyviä tai tosi hyviä. Kuola. Ikävä.
 
Chimay

En hehkuta, mutta tätä jumala(*) vetää kun se haluaa hyvälle tuulelle.

Tarkoitit varmaan blueta? Se kun saa vähän ikää (+5v), niin sitten se vasta HYVÄÄ onkin! Tripeli maistuu itselle myös, tosin nyt loput pullot saa ikääntyä rauhassa. OO:n Äyräväisen mukaan saa uutta puhtia, kun menee yli 5v - ja pakkohan sitä on testata, odottavan aika vaan tuppaa olemaan piiiiitkä...
 
Ei ole tosiaan ihan paskaa tämä keltaetikettinenkään Chimay. Pitänee käydä heti maanantaina hankkimassa muutama pullo kellaroitavaksi ja muuten vaan talvi-iltoja piristämään.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom