Tällä tarkoitin sitä, että ne taljat ja koneet toki voidaan pitää mukana siellä lopussa, mutta niillä pumpataan viimeiset irti NIISTÄ lihaksista, mitkä kulloinkin ovat treenivuorossa (normaali 4-jakoinen). Eli rintaliikkeiden (penkki, vinopenkki) jälkeen ristikkäistalja, pec deck yms. Omalla kohdallani en näe mitään funktiota sille, että selkätreenin jälkeen tehdään levityksiä rinnalle muutama sarja tai otetaan ojentajia taljassa, koska myös normaalissa 4-jakoisessa saa epäsuoraa rasitusta riittävästi ja silti jokaisessa treenissä pystyy keskittymään tekemään kovaa 1-2 lihasta ilman mitään ylimääräistä pumppailua jollekin pienelle lihakselle, joka ei ole treenivuorossa.
Siinä en näe mitään ihmeellistä, että hauiksiä tehdään 10 sarjaa tai enemmänkin. Eihän siinä tarvitse tehdä kuin kaksi vapaapainoliikettä esim. hauiskääntö vuorotahtiin ja tankokääntö molempia 3-4x8-12 ja lopussa eristetty taljapumppailu pitäen tauot lyhyinä. Ei varmasti ole liikaa. Ja toisen ketjun kysyjällä ongelmana olivat pienet hauikset ja niille tehtiin viikossa juurikin vain 5 sarjaa, mistä puolet taljaliikkeenä. Silloin voi olla ihan perusteltua koventaa niiden treenaamista.
Mitä haittaa niistä lisäsarjoista tuolla lopussa on? Ei ole keneltäkään pois? Ne on siellä lisänä, eikä viemässä tilaa "oikealta treeniltä". Rinnalle kyllä pystyy saamaan juu epäsuoraa rasitusta ojentajadipillä, mutta ohjelmaan en sitä halunnut laittaa, niin se on toteutettava muilla keinoin. Jokainen saa itse sinne dipin laittaa, jos haluaa. Ottaa vaan jonkun muun ojentajaliikkeen pois. Ja ojentajat siellä ei ole lisäliikkeenä, vaan ihan oikeana treeninä. Latseille tai sivuolkapäille on myös pakko tehdä epäsuoraa vähän, koska ei ole olemassa liikettä, jossa tulee samalla epäsuora rasitus niille. Siksi siellä on lisäliikkeitä mukana vähän niin kuin matkimassa epäsuoraa rasitusta.
Jokainen tietysti saa tehdä hauista vaikka 20 sarjaa, jos tykkää, mutta kuten sanoin, niin toi on mun ohjelmani ja laitoin sen sinne esimerkiksi, kun joku pyysi. Itse en enempää tarvitse. Viisi sarjaa riittää siihen, että saan hanskat ihan kamalaan jöllikseen ja kädet on vieläpä paras lihasryhmä. Muutoksia ohjelmaan saa tehdä, jos siltä tuntuu. Kannattaa vaan miettiä, että onko sitä lihasta edes tullut niin paljoa, kun aloittelijasta puhutaan, että voi oikeasti sanoa, että joku paikka on jäänyt jälkeen.
Ja painotan vielä sitä, että kun ohjelma on rakennettu suora ja epäsuora rasitus mukaanlukien, niin hauisten rasitusaste ei ole viisi sarjaa viikossa, vaan varmaan lähempänä tota kymmentä. Selkäpäivällä on mahdoton eristää hauis pois liikkeistä ja ne on aika kovaakin niissä mukana.
Taljavemputuksista sanoisin, kun tunnut niitä halveksuvan, että sellaiset yksinkertaiset lihasryhmät, kuten hauis ja ojentaja eivät piittaa siitä, onko paino "vapaa" vai narun päässä, vai kenties tukin pätkä keskellä metsää. Teet sen sitten tangolla tai taljassa, niin hauis ei huomaa eroa, koska molemmat on ihan yksinivelliikkeitä ja hauis tai ojentaja se siinä vain supistuu. Ainoa ero on kuormituskulmissa. Vapaalla tangolla alhaalta lähtö on vähän vaikeampi, kun taas taljassa helpompi. Taljassa taas vastus on yläasennossa vähän kovempi, koska naru ei ole suoraan alaspäin. Tästä syystä siellä on molempia. Taljavemputuksillekin on paikkansa, eivätkä ne ole yhtään sen huonompia kuin vapaat painot, vaikka monille on näin uskoteltu.