thek
Banned
- Liittynyt
- 27.12.2006
- Viestejä
- 328
Itseäni ärsyttää kirkkojen vanhoillisuus raamatun ehdottomasta auktoriteetista. tottakai raamattu on pyhä kirja, mutta se tulee sitoa oman ajan konteksiinsa eli oman ajan maailmaansa näkemyksineensä, jotka eroavat monilta osin merkittävästi nykyisistä, raamatun sanaa tule osata tulkita oikein. Katolinen kirkkokin tekee hallaa rajusti vain itselleen kun kieltää ehkäisyn, miksiköhän Italiassa on Euroopan alhaisin syntyvyys? Tuollaiset näkemykset eivät kuulu nykypäivään, ihmiset ovat monesti menettäneet uskonsa kirkon oppeihin.
Oma käsitykseni asiasta on edelleen vahvasti historiallinen, kirkko on instituutiona siis jälleen kerran, euroopan johtaja ja sillä on yhä edelleen suuri vaikutusvalta maailmassa nin hyvässä kuin pahassa.
Historiallisessa prosessissa kirkko joka vielä 1800-luvun loppupuolela toimi tehokkaana valtion osana vastaten silloin monista tehtävistä mitä valtio tekee nykyään. Niin suuri ja vahva organisaatio on säilyttänyt oman otteensa yhteiskuntaan vuosisatojen ajan ja tekee sitä yhä nykyään, kukaan täällä varmasti kiistä kirkon merkitystä länsimaisessa historiassa. Sen verotusoikeus on oas historiallista prosessia, sen kuuluessa yhä edelleen vahvana osana nykyaikaista maailmaa. Paavilla on edelleen tärkeä rooli maailmanpolitiikassa.
Kirkko on yhä olemassa, mutta miten tämä historiallinen prosessi tulee jatkumaan? Sen oma kontaktinsa valtioon on heikentynyt aikojen saatossa. Häviääkö kirkko yhteiskunnasta tulevaisuudessa? Pitääkö kirkko voimansa sekularisaation paineessa? Sen näyttää aika.
Jos raamattu on pyhä kirja ja jumalan sanaa, niin miksi siinä ei ole osattu ottaa tulevaisuuden skenaarioita huomioon muuten kuin todella väljän tulkinnan mahdollisuuden kautta? Jos raamatun viesti kerran on jonkin kaikkeen pystyvän olennon hengentuotetta, niin eikä noilla kyvyillä pitäisi pystyä ennakoimaan tai jopa määräämään se, mitä tulevaisuudessa tapahtuu, ja ilmaisemaan kyseiset skenaariot selkeästi vailla mitään tulkinnan mahdollisuutta? Vaikka raamattua ovatkin kirjoittaneet ihmiset, niin kirkon piirissä kaikki varmaan ovat samaa mieltä siitä, että kyse on jollain tavalla ihmisten vain välittämästä jumalallisesta sanasta ja totuudesta.
Mielestäni tuo tulkinta-argumentti, jota raamatun suhteen usein käytetään, on todella heikko, sillä samanlaisella tulkinnalla pystytään usein hyödyntämään mitä tahansa huonosti ja ristiriitaisesti kirjoitettua tekstiä tulkitsijan oman agendan tukena.