No ei sitä sinällään pakoteta, vaan pyritään ylläpitämään kysyntää (finanssipol.) ja/tai kannustamaan investointeihin (rahapol., korot alas). Teorioiden mukaan tuotannon kasvattaminen yli ns. luonnollisen tason aikaansaisi hintatason kasvun (huom. ei kiihtyvää inflaatiota) ja jonkinasteisen crowding out -ilmiön investoinneissa (yksityiset korvaantuisivat osittain julkisilla), ja korkeamman korkotason. Kyseessähän on siis vain aste-ero klassiseen malliin. Liittyy siis siihen, olisiko kansalla ns. rahailluusiota vai ei (ja jos on, niin missä mitassa).
Vakaa inflaatiohan ei ole mikään ongelma, päinvastoin. Taloustieteen behavioraalisella kentällä on osoitettu, että ihmiset pitävät nousevasta kulutusprofiilista, missä edellisen periodin kulutus on ns. referenssipiste (ks. prospektiteoria). Näin ollen tasaisesti kasvavat nimelliset tulot miellyttäisivät enemmän, kuin paikallaan polkeva, tai jopa laskeva nimellinen palkkataso (vaikka olisikin reaalisesti koko ajan yhtä suuri). Deflaation tai nollainflaation tilanteessa monet taloudet pyrkivätkin potkaisemaan käyntiin lievät inflaatio-odotukset, jotta tuottajien kannattaisi lähteä tarjoamaan.
Palataksemme ketjun aiheeseen ja tuohon hilpeään "painetaan rahaa ja maksetaan velat niillä", hyperfinlaatio on aivan eri mittakaavan asia ja toisi todellisia ongelmia esim. mahdollisen oman valuutan arvostuksessa, säästöjen säilymisessä jne. Pitkästä aikaa hölmöintä talousoppia mitä olen nähnyt..
Kyllähän tuo
EU27 ja USA ja Japani ovat hiljalleen nousemassa ylöspäin. Mitään +10% nousua ei tietenkään näe, sillä moiset vauhdit ovat taatusti pitkällä tähtäimellä kestämättömiä (kuplaa pukkaa). Perinteisestihän pitkän aikavälin BKT:n kasvuaste on länsimaissa 1,5-2% vuodessa reaalisesti. Työttömyysasteet ovat vielä korkeahkoja, mutta monesti talouskriiseihinhän liittyy suurehkoja rakennemuutoksia, joiden myötä osa jengistä putoaa työmarkkinoilta lopullisesti. Ns. NAIRU-aste (non-accelerating inflation [consistent] rate of unemployment) on noussut tasaisesti viimeisen sata vuotta länsimaissa, ja joku 6-7% alkanee olla käytännön minimi.