Oletko vielä sitä mieltä, että Korea ei ole oikein hyvin onnistunut? Eilen kuoli Koreassa neljä ja Jenkkilässä 968 henkilöä. Koreassa yhteensä kolme kuollutta miljoonaa henkeä kohden.
En sanonut ettei Korea onnistunut hyvin, mutta:
4000 testiasemaa pystyyn, 2 miljoonaa testiä, (ketkä?) USA:n viranomaiset seuraisivat luottokortti ja kännyköiden lokaatiotietoja missä oltu. Karanteenikeskuksia lievemmin oireileville positiivisille, eipä taida jenkki lähteä sinne. Ja ennenkaikkea pitäisi päästä virusten alkulähteille, USA:ssa useampia lähteitä ja laajemmat läänit ja kaikenmoista kulkijaa. Etelä-Koreassa kaikki hengityssuojaimet päällä, koska hallitus sanoo niin. Autoritäärisemmässä homogeenisessa Etelä-Korean yhteiskunnassa onnistuu tuollainen operaatio hieman suotuisilla lähtöasetelmilla. Lisäksi niillä oli vielä "valmistava harjoitus" 2015 tuosta pienemmästä epidemiasta.
Ei tää ole muualla onnistunut. Eikä Etelä-Korea vielä kuivilla ole vaikka aika hyvältä näyttää että pahin olisi ohitse.
Suomessa THL:n näkökanta "Korean malliin":
”Sanon ihan suoraan, että tällainen malli ei ole sovellettavissa Pohjoismaissa”, Salminen sanoo.
Muissa Pohjoismaissa linja on Salmisen mukaan sama kuin Suomessa. (voit lukea USA:n tähän mukaan)
Salmisen mukaan laajamittainen testaus auttaa tilanteessa, jossa on vielä toivoa tautiketjujen rajaamisesta. Etelä-Koreassa siihen esimerkiksi lähdettiin, koska oletettiin, että tauti oli levinnyt lähinnä tiettyyn uskonlahkoon, johon se voitaisiin vielä jotenkin rajata.
Salmisen mukaan rajaamisessa ei ole Etelä-Koreassa täysin onnistuttu, ja nykyisessä pandemiatilanteessa samoista keinoista olisi Suomessa vielä selvästi vähemmän hyötyä. Tällä hetkellä tartuntojen kokonaismäärää Suomessa ei voida kuin arvioida, mutta THL:n mukaan sairastuneita voi olla 20–30 kertaa enemmän kuin testein vahvistettuja tautitapauksia.
”Emme totta puhuen ymmärrä WHO:n linjausta testaamisessa. Emme saa sitä tautia enää kokonaan maailmasta pois. Jos joku näin väittää, ei ymmärrä pandemioita.”