Hyvää tekstiä, mielipiteesi selkeytyi paljon, joten vastaan vain tähän yhteen:
Olenko nyt aivan hakoteillä, kun sanon, että länsimaille ei ole pitkällä aikavälillä hyväksi se jos kehitysmaat pääsevät taloudellisesti hyvälle tasolle. Minun käsityksen mukaan meidän rikkautemme osatekijä on juuri se, että muut ovat köyhempiä. Jos kaikilla olisi yhtä paljon varoja käytettävissä ja kehitysmaat myisivät valmiita tuotteita raaka-aineiden sijaan, niin eikö hinnat lähtisi melkoiseen nousuun meillä ja siitähän ei seuraisi mitään hyvää.
Meidän rikkautemme ei perustu muiden köyhyyteen tai riistämiseen. Imperialismin aikoina ehkä oli näin, mutta vapaassa markkinataloudessa ei riistetä ketään. Rikkauden lähde ei ole toisilta varastaminen, vaan työnteko ja luonnovarojen jalostaminen. Me voidaan ihan hyvin rikastua ilman niitä kehitysmaita. Toisaalta asiaa voi katsoa niin että jos me ei osteta kehitysmaiden tuottamia tuotteita, niin se vahingoittaa niitä maita; mutta tällöin kyseessä ei ole toisiten hyväksikäyttö.
Kun taas kehitysmaat rikastuvat, se tapahtuu meistä riippuvaisina: ne pystyy myymään meille tuottamiaan hyödykkeitä, joita meidän kannattaa ostaa, koska ne ovat tuotantokustannuksiltaan ja siten hinnaltaan halvempia kuin meidän omat samat hyödykkeemme.Talouskasvun myötä hinnat nousevat, mutta jos se tapahtuu tasapainossa palkkojen nousun kanssa niin elintaso ei pääse laskemaan. Talouskasvun takaa teknologian kehittyminen, eli esimerkiksi kehitysmaissa ruvetaan viljelemään koneellisesti ja sitä myötä entistä tehokkaammin.
Toisaalta taas tuo suhteellinen etu takaa, että meidän kannattaa valmistaa kykyjemme mukaan niitä samoja hyödykkeitä joita kehitysmaissa tuotetaan halvemmalla, koska se hyödyttää molempia osapuolia.
Mä olen huomannut että tämä "vaurastumisen teoria", tai miksikä sitä haluaakaan sanoa, tuottaa ihmisille paljon ymmärrysvaikeuksia sen takia ettei ymmärretä mitä se vauraus ja arvo tosiasiassa on. Liian monet kuvittelee että maailmassa on vakio määrä rahaa, tai vaurautta, jonka omistamisesta taistellaan ahnaasti. Se ei pidä paikkaansa, vaan vaurauden lähde on nimenomaan ihmisten sen luomiseen käyttämä energia yhdessä luonnossa piilevän potentialin kanssa. Rahaa käytetään yhteismitallistamistarkoituksessa helpottamaan vaihtokaupankäyntiä, joka järjestetään vapailla markkinoilla jotta ihmiset voivat tehookkaasti tyydyttää tarpeensa .
Aikamoista offtopickia, mutta toivottavasti tein selväksi sen että miksi ajattelen USA:n harjoittaman markkinatalouden olevan hyödyksi kaikille maailman muillekin maille.
Loppukaneetti: Pitkällä aikavälillä vapaa kaupankäynti koituu kaikkien osapuolten hyödyksi. Kaikki tulevat olemaan mitä tahansa asemaa paremmassa asemassa jos kaupankäynti voi olla globaalisti vapaata. Toisaalta pitkällä aikavälillä me kaikki kuolemme...