Dieettaaminen - asiat, joilla EI ole merkitystä

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Haaste ysikymppiselle: Miten tulisi treenata, en tarkoita tekniikkaa, liikkeitä, sarjojen määrää tjsp, vaan lähinnä:

milloin keho on siihen valmis, mitä se edellyttää?
miten lisäravinteita tulisi käyttää, miten eri aminohapot toimii tai ei toimi, mitkä aminohapot huonontaa toisen vaikutuksia, muut lisäravinteet ja niitten roolit
miten yhdistää aerobinen ja puntti
katabolian vaikuttavat tekijät ja sen ehkäisy, treenauksen optimointi
lihaksen mahdollinen kasvatus miinuskaloreilla, puolesta ja vastaan?

Otatko haasteen vastaan? onhan tuossa asiaa, ja vielä paljon lisättävääkin.

Feint, sulla meni hieman ohi aiheen tää. Tarkoitin lähinnä biologisessa merkityksessä, kun halutaan kasvattaa lihasta.

1. Missä tilassa keho on optimaalinen treenille
2. Miten lisäravinteita tulisi käyttää, joku ennen reeniä, joku ei reenin läheisyydessä? Miksi? ne vaikuttavat toisen imeytymiseen? mitkä niistä?
3. Miten olisi optimaalisin tapa harrastaa puntin ohella aerobista, kun halutaan kasvattaa lihasta, mutta myös hyvä kunto.
4. Mitkä vaikuttavat kataboliaan, miten se ehkäissään, <--- en siis tarkoittanut "pitkääkö kataboliaa pelätä" niinkuin Feint ymmärsi.
Kataboliaa on normaali treenaajan turha pelätä.
5. Millä ehdoin lihas kasvaa miinuskaloreilla, millä ehdoin ei? mitä se edellyttää, miksi se voi kasvaa miinuskaloreillakin?
 
JA väitteet tulisi perustella biologisesti

EIKÄ NÄIN: Lihas VOI kasvaa miinuskaloreilla esimerkiksi aloittelijan ja ylipainoisen kohdalla. Käytännössä ei puhuta suuresta lihasmassan kasvusta, mutta kukapa ei tuntisi läskejä kavereita, jotka menevät inttiin ja palaavat timmeinä ja selvästi vahvempina ja lihaksikkaampina.
 
Haaste ysikymppiselle: Miten tulisi treenata, en tarkoita tekniikkaa, liikkeitä, sarjojen määrää tjsp, vaan lähinnä:

milloin keho on siihen valmis, mitä se edellyttää?
miten lisäravinteita tulisi käyttää, miten eri aminohapot toimii tai ei toimi, mitkä aminohapot huonontaa toisen vaikutuksia, muut lisäravinteet ja niitten roolit
miten yhdistää aerobinen ja puntti
katabolian vaikuttavat tekijät ja sen ehkäisy, treenauksen optimointi
lihaksen mahdollinen kasvatus miinuskaloreilla, puolesta ja vastaan?

Otatko haasteen vastaan? onhan tuossa asiaa, ja vielä paljon lisättävääkin.

Tähän liittyen kysyisin, että mitä ysikymppinen mahtaa opiskella, missä opiskelee ja monesko vuosi menossa?
 
Ei kaveri ole varmaankaan montaa vuotta kerennyt opiskella itsenäinen pänttääminen poislukien. Siitäkin huolimatta mukavaa vaihtelua, kun joku pistää hiilarinatseille jauhot suuhun.
 
Feint, sulla meni hieman ohi aiheen tää. Tarkoitin lähinnä biologisessa merkityksessä, kun halutaan kasvattaa lihasta.
Missä tilassa keho on optimaalinen treenille

Ottaen huomioon miten vähän tätä asiaa on tutkittu, ei voi oikein antaa kuin mutuvastausta. Jos nyt ei erityisesti horkkapuoleen puututa, niin lihasten insuliiniherkkyys tulisi olla hyvä ja rasvan huono.



Mitkä vaikuttavat kataboliaan, miten se ehkäissään, <--- en siis tarkoittanut "pitkääkö kataboliaa pelätä" niinkuin Feint ymmärsi.

Tätäkään ei ole tutkittu käsitttääkseni niin paljoa, paitsi sitten sairauksien yhteydessä. Anabolian ja kataboliaan vaikuttavia tekijöitä on paljon ja kaikkia ei varmaan tiedetä/ole löydetty.

Syö enemmän kuin kuluttaa, runsaasti proteiinia eikä vetele tuhottomasti aerobista. Niin ja treenaa punteilla. Paljon enempää ei sitten voikaan tehdä. Paitsi horkalla, mutta se onkin sittene eri asia.

Millä ehdoin lihas kasvaa miinuskaloreilla, millä ehdoin ei? mitä se edellyttää, miksi se voi kasvaa miinuskaloreillakin?

Tätäkään asiaa ei ole tutkittu niinkään paljoa. Käytännössä epäsuorasti ja huomattu, että stiä tapahtuu. Lihasten kasvustakaan ei tiedetä vielä kaikkea.

Ehtoja nyt on mahdotonta antaa. Välillä ei pihviä tule vaikka tekisi kaiken 'oikein'. Ja välillä tulee vaikka tekisi kaiken 'väärin'.

Mutta erittäin pahasti mutuillen - esim. syödään treenien lähellä paljon kaloreita. Sitten paastotaan/vedetään vähillä kaloreilla muut ajat. Treenien lähellä nautittuna kalorit menevät todennäköisemmin lihasten käyttöön. Ja sitten kun muut ajat paastotaan, pidetään mm. kasvuhormonin ja katekoliamiinien eritys korkealla ja insuliinitasot matalalla. Ja poltetaan rasvaa. Varsinkin enemmän rasvaa omaavalle henkilölle hyvinkin mahdollista, koska rasvaa löytyy kunnolla, käytetään sitä paastojaksoilla (joko kunnon paastolla tai vain aterioiden välissä) enempi. Ehkä jopa todennäköistäkin, jos juuri aloitetaan treenaamaan.

Keho ei nimittäin päätä nukkumaan mennessä, että ''tänään oltiin miinuksilla, joten lihasta ei voi kasvattaa''. Keho käy koko ajan taistelua proteiinisynteesin ja degredaation ja lipolyysin ja lipogeneesin välillä. Ja hyvinhän keho voisi käyttää energiaa rasvasta lihasten kasvattamiseen.

Miten lisäravinteita tulisi käyttää, joku ennen reeniä, joku ei reenin läheisyydessä? Miksi? ne vaikuttavat toisen imeytymiseen? mitkä niistä?

Noniin. Viimeinkin aihe, jota on sitten tutkittu enemmän. Sinänsä millekäänn lisäravinteelle ei ole tarvetta. Mutta selkeää apua on havaittu kreatiinin, beta-alaniinin ja kofeiinin suhteen. Tosin kofeiinin suhteen tutkimukset usein katsovat vain vaikutuksia yhteen treeniin. Ja tietenkin heran ja kaseiinin puolesta. Yhdessä parempia.

Mistään muusta ei oikein ole havaittu olevan apua lihasten kasvatusteen. Yksittäisiä aminoja löytyy ruoastakin. Sieltä löytyy jopa kaikki aminot. Ja muitakin ravinteita.

Sinänsä mitään ei tarvitse välttää treenien läheisyydessä. Ja oikeastaan mikään ei haittaa minkään imeytymistä, paitsi joissain tapauksissa jos käytetään aivan järkyttäviä annoksia.

Lisäravinteista voisi tehdä ehkä jonkinlaisen läpikatsauksen. Tai yksinkertaistettuna - monipuolinen ruokavalio, multi, kalaöljy, kreatiini, beta-alaniini (ja ehkä kofeiini) niin teet kaikkesi kehityksen eteen. Sitten vain treenaat ja lepäät.

Miten olisi optimaalisin tapa harrastaa puntin ohella aerobista, kun halutaan kasvattaa lihasta, mutta myös hyvä kunto.

Tätäkin asiaa on tutkittu jonkun verran. Yksinkertaisesti, ei ole optimaalista kehittää aerobista kuntoa ja lihaskasvua. Melko vastakkaisia ominaisuuksia. Aika harvaa maratoonaria kehonrakennuslavoilla näkee. Ja sama toisinpäin. Tai ainakaan huipulla.

Erittäin kovaa aerobista treeniä ei missään nimessä voi tehdä. Ylläpitävää, paluttavaa ja rasvaa polttava treeni on sitten eri asia. Lihaksia voi kyllä kasvattaa, vaikka panostaisi aerobiseen treeniin, mutta kehitys ei sitten enää ole optimaalista.

Mm. aerobinen treeni aktivoi AMPK:ta. Joka tekee muutamia kivoja asioita kuten lisää rasvaoksidaatiota ja on mukana glykogeenisynteesissä. Mutta sitten taas toisaalta haittaa lihaskasvua inhibitoimalla proteiinisynteesiä ja lisäämällä proteiinidegredaatiota. AMPK nimittäin inhibitoi mTORia, joka on erittäin tärkeässä roolissa lihasten kasvatuksessa. Aerobinen haittaa myös hermostollisia adaptaatioita.
 
Terve,

Olen aloittanut nyt noin -500 Kcal päivävauhdilla dietin(viikko takana). Teen 6 harjoitusta viikossa, puntti + aerobinen suhteessa noin 40min + 20-30min. Ajattelinkin kysyä kun olen monena aamuna tehnyt harjoituksen ennen aamupalaa, että onko siitä pitkässä juoksussa mitään hyötyä tai haittaa? Käsittääkseni ainakin pelkkä aerobinen harjoitus aamulla ennen syöntiä polttaisi tehokkaimmin rasvaa. Harjoituksen olen jaksanut tahdä ilman mitään ongelmia.
 
Et ilmeisesti jaksanut lukea edes ekaa viestiä, johon ysikymppinen vaivalla kokosi kaiken?

2. Aerobinen vs. HIIT ja aerobinen aamulla


Viime aikoina HIIT on kasvattanut suosiotaan runsaasti. Aerobinen on usein haukuttu lyttyyn. HIIT:in on väitetty olevan käytännössä katsoen joka tavalla parempi.

Liikunnan tarkoitus on kuluttaa kaloreita. Ja kalorien kulutus on usein helpompi pitää suurempana aerobisella kuin HIIT:llä. HIIT:issä on suurempi jälkikulutus, mutta sen vaikutus on melko pieni, vain reilut 6-15% kokonaiskulutuksesta, HIIT:in ollessa yläpäässä ja aerobisen alapäässä näistä luvuista (17). Molemmissa on hyvä puolensa ja huonot puolensa. HIIT:in hyvät puolet ovat lyhyt kesto, tehokkaampi proteiinisynteesille, eikä ole niin tylsää. Huonoja puolia on sitten mm. se että dieetillä kun palautumiskyvyt eivät muutenkaan ole ideaaleja - mites siihen jopa 3-5 kovia 20-30 minuuttia kestäviä juoksuvetotreenejä jo ehkäpä 2-3 kovan jalkapunttitreeniin päälle?

Aerobisen hyviä puolia on suuri energiankulutus ja se että toimivat tavallaan palauttavina. Huonoja puolia ovat kesto ja liiallisesti käytettynä mahdollinen ''katabolia''. Aerobinenhan aiheuttaa suuremman kortisolivasteen, mutta vain kroonisesti koholla olevista kortisolitasoista on haittaa - kortisoli on hyä olla korkealla esim. aamulla ja treenin aikana. Kortisoli on hyvä asia, mutta kuten kaikessa, hyvää asiaa voi olla liikaa.

Käytännössä kannattaa ottaa se, josta pitää enemmän/sopii paremmin ja jos tekee paljon, niin kannattaa käyttää molempia ja ottaa molempien hyvät puolet.

Sitten aamuaerobinen. Aamuaerobinen tyhjällä vatsalla *voi* tehostaa rasvaoksidaatiota. Mutta akuutit muutokset rasvaoksidaatiossa ovat melko merkityksettömiä kun mietitään kokonaiskuvaa. Aerobisen (tai HIIT:in) tarkoitus on lisätä kalorinkulutusta - silloin ei ole merkitystä tekeekö aerobista aamulla vai illalla tai milloin vaan. Aamulla myös proteiinisynteesi on alhainen ja maksan glykogeenitasot vähän matalalla, joten lihasten menettäminen on hieman todennäköisempää aamulla tehtäessä, jos ei syö mitään. Varsinkin kovaa sessiota tehdessä jaksaa paremmin jos haukkaa jotain purtavaa.

Käytännössä ei ole siis välilä milloin aerobisen tekee - kaloritase määrittää laihdutko vai et. Monet tuntevat olonsa koko päivän virkeäksi tehdessään aamulla aerobisen - silloin sen tekeminen on ihan perusteltua. Kannattaa kuitenkin syödä jotain - HIIT:issä ei kuitebnkaan käytetä rasvaa akuutisti niin paljoa energiaksi ja aerobisessa rasva toimii muutenkin pääasiallisena energialähteenä.
 
Kaikista eniten itseäni pistää silmään kun melkein jokaisessa viestissä puhutaan vain laihtumisesta, millä tavallaan ei ole kyllä itselleni ainakaan mitään merkitystä. Ainoastaan rasvan palamisella on. Kuinka monessa noista tutkimuksista on mitattu edes rasvan palamista? Tottakai esim. vähähiilarisella "laihtuu" paremmin kun nesteet lähtevät nopeammin, mutta rasvaprosentin laskussa tuskin eroa?
 
Kaikista eniten itseäni pistää silmään kun melkein jokaisessa viestissä puhutaan vain laihtumisesta, millä tavallaan ei ole kyllä itselleni ainakaan mitään merkitystä. Ainoastaan rasvan palamisella on. Kuinka monessa noista tutkimuksista on mitattu edes rasvan palamista? Tottakai esim. vähähiilarisella "laihtuu" paremmin kun nesteet lähtevät nopeammin, mutta rasvaprosentin laskussa tuskin eroa?

Tarkoitin tuolla laihtumisella juuri rasvanpolttoa. Kaikissa melko samanlainen pudotus (tai tilastollisesti merkityksetön ero toiselle dieetille vähän vaihdellen). Kun katsotaan pelkkää painoa, VHH on yleensä tehokkaampi.
 
Ei kaveri ole varmaankaan montaa vuotta kerennyt opiskella itsenäinen pänttääminen poislukien. Siitäkin huolimatta mukavaa vaihtelua, kun joku pistää hiilarinatseille jauhot suuhun.

Juu, mutta tuskin kellään on pokkaa mutuilla näitä pari vuotta nettiä selattuaan?:)
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
vaikuttaako saunominen jotenki aineenvaihduntaan? onko hyvä saunoa useasti, 2-4krt/vk esim dieetillä?

oikeasti, tänne pitäisi hommata sellanen tredi kuin Kysymyksiä ysikymppiselle :thumbs:
 
Ei nyt varsinaisesti liity tähän ketjuun, mutta olen ollut dietillä nyt kolme kuukautta, joista viimeisen kuukauden oikein ammattilaisen tekemällä ruokavaliolla. Mitään ylimääräistä en ole tunkenut suuhuni kuukauteen sillä ohjelmassa ei ollut mitään mainintaa "cheattipäivistä" enkä niitä ole tietenkään näin ollen pitänyt.

Nyt tuntuu siltä että alkaa vanne kiristää päätä, ja tarvitsen jonkin pienen herkun illalla leffan kanssa...Vaimo tuossa väsää vappumunkkeja, mutta en niitä viitsi syödä kun eipä parista munkista tule miksikään, mutta kaloreita tulee kuitenkin lähelle tonnin...Puolittain päätin että söisin illalla Ainon maitosuklaajäätelöä (suurin herkkuni ever), ja tiedän ettei yhtenä päivänä herkuttelu pilaa diettiä, mutta kuitenkin alitajunnassa jyskyttää että vedän koko homman vessasta alas jos nyt sorrun...

Sanokaa mulle että "ei se mitään Shagrath, ei 700 grammaa jäätelöä pilaa sun diettiäsi, anna mennä vaan!" =/
 
Luin aloituksen, mutta enpä juuri keskustelua sen jälkeen; mutta pitääpä varmistaa. Suositeltuna oli proteiini ~2,5g/kg ja rasva 1g/kg. Oletan, että näiden on pakko olla rasvattomia painokiloja, joten kerrotaan nuo luvut 65:llä kg:llä. Tuollaisella makrojakaumalla energiaa tulisi:

Proteiini 162,5 g/vrk 650kcal*
Rasva 65 g/vrk 585kcal*

(*fineli:Rasvan energiakerroin on 37 kJ/g (9 kcal/g), proteiinin ja hiilihydraatin 17 kJ/g (4 kcal/g) ja alkoholin 29 kJ/g (7 kcal/g)

Istumatyötä tekevä 90kg kaveri reippaalla rasvaprosentilla, kuten minä, kuluttaa noin 2300kcal/vrk. Eli yhteensä Jos haluaa pitää kohtuullisen ripeää -1000kcal/vrk=1kg viikko, niin hiilihydraatteja saisi lepopäivänä syödä kokonaiset 16,25g. Tuohan on ketodieettilukemia.

Harrastan kyllä liikkumista, mutta onko siis niin, että jos laihduttaa ilman liikuntaa, niin ainoa tapa tehdä se oikein on ketodieetti? :)
 
Luin aloituksen, mutta enpä juuri keskustelua sen jälkeen; mutta pitääpä varmistaa. Suositeltuna oli proteiini ~2,5g/kg ja rasva 1g/kg. Oletan, että näiden on pakko olla rasvattomia painokiloja, joten kerrotaan nuo luvut 65:llä kg:llä. Tuollaisella makrojakaumalla energiaa tulisi:

Proteiini 162,5 g/vrk 650kcal*
Rasva 65 g/vrk 585kcal*

(*fineli:Rasvan energiakerroin on 37 kJ/g (9 kcal/g), proteiinin ja hiilihydraatin 17 kJ/g (4 kcal/g) ja alkoholin 29 kJ/g (7 kcal/g)

Istumatyötä tekevä 90kg kaveri reippaalla rasvaprosentilla, kuten minä, kuluttaa noin 2300kcal/vrk. Eli yhteensä Jos haluaa pitää kohtuullisen ripeää -1000kcal/vrk=1kg viikko, niin hiilihydraatteja saisi lepopäivänä syödä kokonaiset 16,25g. Tuohan on ketodieettilukemia.

Harrastan kyllä liikkumista, mutta onko siis niin, että jos laihduttaa ilman liikuntaa, niin ainoa tapa tehdä se oikein on ketodieetti? :)

Ilman saliharjottelua ei voi dieetata oikein. Se on ehdotonta, jopa tärkeämpää kuin aivan optimaalinen ruokavalio.
Yleispätevin nyrkkisääntö kalaöljyn suhteen on ottaa 1g/rasvaprosentti.
 
Ilman saliharjottelua ei voi dieetata oikein. Se on ehdotonta, jopa tärkeämpää kuin aivan optimaalinen ruokavalio.
Yleispätevin nyrkkisääntö kalaöljyn suhteen on ottaa 1g/rasvaprosentti.

Meniköhän se nyt kuitenkaan näin? Totta helvetissä voi dieetata ilman saliharjoittelua, ruokavalio IMO tärkeämpi. Tulee kyllä aika perkeleesti noita kapseleita sitten, jos esim rasvaprosentti olis 10. EPA:ta + DHA:ta on yhdessä kalaöljykapselissa 300mg, eli 10000/300 = 33 kapselia päivässä?
 

Suositut

Back
Ylös Bottom