No varmaan löytyy ihan wikipediasta tietoa noista ilmaisimista.
Periaate on kuitenkin se, että törmäyskohdassa on asema, joka koostuu kerroksista. Kukin kerros havannoi eri hiukkasia, ja lopulta saadaan mallinnettua, mitä törmäyksessä syntyi, ja mihin mikäkin hiukkanen lensi.
En nyt enää tarkemmin muista, kun tuosta CERNin vierailusta on aikaa. Pienellä kertauksella muistuisi varmaan mieleen. Varaukselliset hiukkaset on helppo tunnistaa niiden kaartumisesta magneettikentässä. Varauksettomat hiukkaset havannoidaan sitten ulommissa kerroksissa. Tarkoitus on, että koko törmäyksen energia saadaan "talteen" eli kaikki hiukkaset havaitaan. Sen vuoksi kaikki hiukkaset pyritään pysäyttämään ilmaisimissa. Viimeinen kerros onkin useita metrejä paksu, jolla ne viimeiset heikosti vuorovaikuttavat hituset saadaa pysäytettyä.
Muistaakseni asia oli niin, että Higgsin hiukkasta ei voida havaita ilmaisimista suoraan, vaan muiden hiukkasten lentoradoista ja liike-energoista voidaan laskea, että törmäyksessä on syntynyt Higgsin hiukkanen. Eli Higgsin lopullinen lentorata voidaan laskea muiden hiukkasten lentoradoista.