- Liittynyt
- 9.10.2012
- Viestejä
- 3
Mitä aerobista esim. sählyssä on? :face:
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Mitä aerobista esim. sählyssä on? :face:
Mitä aerobista esim. sählyssä on? :face:
Sähly on erittäin laktaattista touhua. Laktaatit ja aerobinen ei sovi oikein yhteen.
siis mitä ny taas...aerobinen on nimenomaan sitä ettei hengästytä juurikaan. Sitten kun joutuu kunnolla hengittämään suun kautta eikä pysty puhumaan ilman taukoja, on aerobinen kynnys ylitetty. Sählystä en tiedä vittuakaan mutta luulisin että jos sitä tosissaan pelataan niin ei se aerobista enää ole. Tää nyt ei taas liity mihinkään mut tää ketju on menny muutenkin jo niin paskaks että väliäkös tuonSä et siis tosiaan hengästy sählyä pelatessas?
Kun taas anaerobisen voi selittää näin: Anaerobinen, jolloin hiilihydraatit hajoavat kemiallisesti maitohapoksi (eli laktaatiksi) ilman happea.
Anaerobinen kynnys on siinä kohden missä elimistö ei pysty enää poistamaan maitohappoa enempää kuin sitä tulee lisää, eli maitohapon määrä kehossa nousee. Tämä kynnys ja siitä kovemmalla teholla suorittu harjoittelu on anaerobista treeniä. AnaK alapuolisen tehon harjoittelut ovat aerobisia, eli suhteellisen kovilla tehoilla tehdyt harjoitteet lasketaan vielä aerobisiksi harjoitteiksi.
Siitä en taas tiedä miten lihoille käy milläkin teholla, mutta ainakin aerobisen kynnyksen ylittävät harjoitteet nostavat kuntoa hyvin. Anaerobisen kynnyksen ylittävät harjoitteet vielä paremmin, mutta niissä on pidemmän päälle yliharjoittelu-riskiä.
Termien kohdalla (mikä on aerobista/anaerobista) pakkaa sekoittaa vielä se, että yleensä maksimaalisen hapenoton piste on anaerobisen kynnyksen yläpuolella. Se tarkoittaa sitä, että tuolloin elimistö käyttää eniten happea energiantuottoon (aerobista) mutta samaan aikaan laktaattia alkaa kertyä yhä enemmän. Tarpeeksi kovilla tehoilla anaerobisinkin treeni on siis pääosin aerobista. Elimistö ei yhtäkkkiä siirry hapettomaan energiantuottoon. Jos niin olisi, voisimme olla hengittämättä silloin, kun esim. juoksemme yli 90 % sykkeellä maksimisykkeestä. Kukin voi kokeilla, onnistuuko se.
Ei anaerobisen määritelmä olekaan se, että ihminen ei käytä lainkaan happea, vaan se, että anaerobisen kynnyksen ylittyessä elimistö ei enää pysty poistamaan maitohappoa enempää kuin sitä tulee lisää.
Kevyt lenkkeily auttaa palautumaan ja tuo mukavaa vastapainoa usein jopa hieman narsistiseen lihaspumppailuun.