Mielenkiintoinen aihe! Minäkin olen miettinyt voiman hankintaa siten, että ei painoteta maksimeita tietyissä liikkeissä. Ajatuksena olisi saada perusvoimaa, nopeusvoimaa ja "funktionaalista voimaa". Siis raakaa VOIMAA. Se olisi vaihtelua kehotreeniin ja antaisi hyvää pohjaa. Motivaatiokin voisi parantua. Maksimejakin voisi sitten hioa ja tietysti on aina mukavaa saada ennätyksiä.
Lähtisin siitä, että pienet lihakset jätetään vähemmälle ja keskitytään vapailla painoilla tehtäviin yleisliikkeisiin. Tärkeimmät liikkeet olisivat vaikka tällaiset (noita voi tietysti painottaa eri tavoin, vaihdella tms.):
-kyykky
-penkki
-kapea penkki
-dippi
-pystypunnerrus
-leuanveto lisäpainoilla
-kulmasoutu
-mave
Ja pienemmille lihaksille lisäksi:
-hauiskääntö
-ranskalainen punnerrus
-pohkeet seisten
-vatsat
Jako olisi 2- tai 3-jakoinen. Jalat olisi yhtenä päivänä, yläkeho toisena tai jaettuna kahteen. Selkeintä olisi tehdä kaksijakoisella. Kaksijakoisessa saattaa kyllä olla ongelmana treenin venyminen. Jos tekee voimanostotyylisillä lepotauoilla, vaikka 5 min sarjojen välissä, yläkeho veisi melko pitkään.
Ohjelma voisi olla vaikka näin:
Jalat:
Kyykky 3x5 (tai vaikka se 4-6, samoin eteenpäin)
(ehkä välillä maastaveto kyykyn tilalta, vähän pitempiä sarjoja?)
Prässi/hack 3x5
jalankoukistus/svm 3x5
pohkeet 3xvähän enemmän
Yläkeho:
Penkki 3x5
vinopena kässäreillä 2x7 (huvin vuoksi pitempi
)
kapea penkki 2x5
pystypunnerrus 2x7
leuanveto 2x5
kulmasoutu 2x5
hauiskääntö 2x5
vatsat (voisi olla jalkapäivänäkin)
Kaksijakoisella tiheys olisi vaikka joka toinen päivä, eli keho tulisi kahdesti läpi kahdeksassa päivässä. Tällöin tietysti volyymi ja intensiteetti täytyy säätää sopivaksi. Vanhalle kehoilijalle se voi olla hieman ongelmallista, jos on tottunut tekemään sarjat loppuun asti.
Jonkunlainen progressio olisi tietysti hyvä, vaikka lähtemällä kevyistä painoista ja siirtymällä raskaampiin ohjelman kuluessa, kuten täällä mainitussa 5x5-ohjelmassa. Tässä tulee se vaikea kohta, kehoilija kun ei ole tottunut arvioimaan prosentteja ja kokonaisrasitusta. Toinen vaihtoehto, jonka voisi yhdistää prosenttiprogressioon, olisi siirtyä pidemmistä lyhyempiin sarjoihin.
Tässäpä olisi jonkinlaisia ajatuksia. Mitä mieltä olette? Olisiko tästä mihinkään, kannattaako jatkaa suunnittelua?
Tärkein kysymys on varmaankin se, kannattaako koko keho ja kaikki liikkeet tehdä samalla periaatteella eli muutama voimasarja per liike. Vai olisiko järkevää tehdä jotain liikkeitä kuten apuliikkeitä monessa voimanosto-ohjelmassa, eli pitempiä sarjoja ilman prosenttilaskettua progressiota? Nythän haetaan voimaa tasapuolisesti kaikkiin lihaksiin tietyistä liikkeistä tai tekniikoista välittämättä. Ja lihasmassasta ei tässä ohjelmassa erityisemmin välitetä.