Bigfellan kotitekoiset proteiinipatukat

Varmasti tätäkin kysytty monesti, mutta mistä kaupoista tollasta oikeeta maapähkinävoita löytää ja minkä tuotteiden/hyllyjen kohdalta? Vois viikonloppuna laittaa reseptin kokeiluun. :)

Edit: Niin ja lidliä tai prismaa ei löydy läheltä. Onko tota esim. cittarissa, s-marketissa tai cassassa?
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Tombster sanoi:
Varmasti tätäkin kysytty monesti, mutta mistä kaupoista tollasta oikeeta maapähkinävoita löytää ja minkä tuotteiden/hyllyjen kohdalta? Vois viikonloppuna laittaa reseptin kokeiluun. :)

Edit: Niin ja lidliä tai prismaa ei löydy läheltä. Onko tota esim. cittarissa, s-marketissa tai cassassa?

Amonan pähkinävoita oon ostanu ainakin S-marketista ja K-kaupoista, eiköhän sitä löydy lähes jokaisesta isommasta ruokakaupasta. Kandee käppäillä sellaisten hyllyjen luo, jossa on hilloja, hunajaa yms, siellä seassa se amonakin yleensä kököttää.
 
Sepi80 sanoi:
Amonan pähkinävoita oon ostanu ainakin S-marketista ja K-kaupoista, eiköhän sitä löydy lähes jokaisesta isommasta ruokakaupasta. Kandee käppäillä sellaisten hyllyjen luo, jossa on hilloja, hunajaa yms, siellä seassa se amonakin yleensä kököttää.
Okei, kiitos. :)
 
darvinisti sanoi:
Useimpien ohjeilla en edes kutsuisi proteiinipatukoiksi. Omaakin kutsun ennemmin ravintopatukaksi ja vedän sen proteiinimaidon kera.
Kuinkas, kuuluuko ProFX:kin mielestäsi kategoriaan "ravintopatukat"? :rolleyes: Tuo sun omahan on ihan vertailukelpoinen ainakin ravintoarvojen puolesta. Kommentoippa vielä mitä pidit mausta? Ties vaikka kokeilisin samalla ohjeella.

Eikait sitä proteiinimäärää voi kovin paljoa tuosta enää nostaa, tai voihan sitä, mutta maun kustannuksella.

darvinistin patukka
Ravintoarvot (per patukka)
p 29 - 33%
r 19 - 48%
hh 17 - 19%
rk 11
355 kcal

PRO FX
Ravintosisältö keskimäärin:
100g:
Energiaa 1650kJ/400kcal
Proteiini 30g
Hiilihydraatti 41g
Rasva 12g​
 
Onhan se siinä mielessä proteiinipatukka, että siinä on proteiinia selvästi enemmän kuin muissa patukoissa ja sitä proteiinia on merkittävästi. Missäköhän mielessä se sitten ei olisi proteiinipatukka. Ehkei missään mainittavassa mielessä ja eihän proteiinipatukan tarvitse olla kuulumatta ravintopatukoiden joukkoon.

Proteiinipannariani (tai omaa versiota täällä esitetystä) kehtaan hyvällä omatunnolla kutsua proteiinipannariksi, koska siinä proteiinin määrä normaaliin verrattuna kaksinkertainen ja normaalissakin pannarissa on proteiinia ihan kohtalaisesti.
 
Kokeilin aluksi sitä alkuperäistä reseptia ja olihan se tosi hyvääkin mutta proteiinia ei kauheesti siinä ollut. Tässä ohjeet proteiinipatukan tekoon:

250 g maapähkinälevite (Amona)
190 9 hunaja
250 g hera
100 g kaurahiutale
2 dl vesi

Massan (josta tuli aikamoista laastia) laitoin suosiolla pakkaseen, jossa se jähmettyi hyvin. Jaoin kakun kuuteen osaan ja laskeskelin että jokainen patukka sisältää 45 g proteiinia :rock:

Protskut 40%
Hiilarit 37%
Rasvat 24%

Äsken vedin ensimmäisen patukan ja se maistui ihan syötävälle. Tietenkään ei ollut yhtä hyvää kuin se alkuperäisen ohjeen mukaan tehty ja koostumus on hiukan laastimainen. Lisäksi tätä patukkaa ei voi pitää lämpimässä pitkia aikoja, mutta nyt on ainakin riittävästi proteiinia. Ensi kerralla laitan hiukan enemmän maapähkinälevitettä...
 
Itse taioin ensimmäisen sivun ohjeen mukaan itselleni tällaisia. Maapähkinävoin tein itse reseptillä, joka löytyi myös tästä threadistä. Maapähkinävoi + hunajasekotus :kuola:.

Tässä tuli mieleen, että minkälainen kappalehinta kyseisille patukoille muodostuu? Jos jollain on kiinnostusta laskeskella niin ilmotelkaa sitten tähän threadiin. Olisin hyvin kiitollinen kun itselläni ei motivaatio riitä laskeskeluun tällä hetkellä eikä ole raaka-aine hintoja lähettyvillä.
 
Rakennetta patukkaan...

Löysin taannoin jostain lehdestä välipalapatukan ohjeen. Se (näiltä sivuilta poimittuine muutoksineen) menee kokeiluun tällä viikolla, mutta kerrottakoon jo tässä vaiheessa, että siinä murenemisen estää ainesosa nimeltään psyllium. Sitä saa ohjeen mukaan isommista ruokakaupoista. Joten, jos joku jo tässä vaiheessa haluaa testata, niin vinkvink vaan :thumbs:
 
Tuli tehtyä seuraavanlaisella reseptillä:
- Maapähkinävoita 300g (luomukamaa, josta 99,5% pähkinää ja loput merisuolaa)
- Hunajaa 65g (melkoisen jäykkää tavaraa)
- Suklaan makuista protskua 2dl ja maustamatonta 1,5dl
- Mysliä 1,5dl
- Kauraleseitä 1dl
- Vettä pienin lorauksin, jotta muodostuu sellainen mäski (ehkä ~0,5-1dl yhteensä)

Laskeskelin summittaisia ravintoarvoja, enkä päässyt ihan yhtä optimistisiin tuloksiin, kuin monet muut.
Jos jaan mäskin kymmeneen patukkaan, niin ravintoarvot per patukka on:
- Energiaa: 287kcal
- Proteiinia: 18,0g
- Hiilihydraatteja: 14,1g
- Rasvaa: 17,5g

Makutestin tulos:
Olipa prkl melkosta jänkkiä. Maku oli ihan ok, mutta vettä tarvi, että sai patukan alas asti! :D Liikaa pähkinävoita selvästikin.
Vaatii vielä kehittelyä.

Jatkossa voisi lisätä vettä, hunajaa ja heraa, ja samalla vähentää hieman pähkinävoita. Voisi tulla paremmat ravintoarvot, ja saattaisi olla helpommin syötävää.
 
Pistän heti testiin kunhan saan loput ainekset hankittua (eipä löytynyt cittarista kunnon heraa, ja kauraleseetkin unohtuivat)..

Tässä olisi ilmeisesti tarkoitus käyttää kiinteätä hunajaa, mutta menin hölmönä ostamaan sitä juoksevaa, toivottavasti kelpaa..
 
En tiedä onko tullut vielä, mutta onko jotain konstia, millä nuo saisi kestämään kauemman aikaa pilaantumatta, jos alkais duunaan noita pikkutienestinä..? :)
 
En tiedä onko tullut vielä, mutta onko jotain konstia, millä nuo saisi kestämään kauemman aikaa pilaantumatta, jos alkais duunaan noita pikkutienestinä..? :)

meinasitko ihan postimyyntiä?;)
 
En tiedä onko tullut vielä, mutta onko jotain konstia, millä nuo saisi kestämään kauemman aikaa pilaantumatta? :)

Näin mututuntumalta väittäisin kaseiinin säilyvän heraa pidempään. Vahva mutuni perustuu pari päivää vanhojen huoneenlämmössä säilytettyjen hera- ja kaseiinilitkujen hajutestiin.

Ensimmäinen testatuista aiheutti oksennusrefleksin, jälkimmäinen tuoksui lähinnä huoneenlämpöiseltä maidolta. Pidän kuitenkin ripulia sen verran epämiellyttävänä oireena, että en kumpaakaan testatuista liemistä olisi laittanut suuhuni.:rolleyes:
jos alkais duunaan noita pikkutienestinä..? :)
Jäätelöauto koulun pihaan voisi toimia. Sinun ikäisellesi mopoauto varustettuna tupakansytyttimeen kytkettävällä kylmälaukulla voisi toimia paremmin.:thumbs:
 
Tein tolla alkuperäisellä reseptillä mutta maapähkinävoin tilalla toimi maapähkinälevite.
Tuli hyvää. Pari jo pistelin poskeeni, ehdottomasti parempaa kuin yksikään maistamani proteiinipatukka.
Kuten joku omista patukoistaan mainitsikin, niin Snickersiltä maistuu.
Ravintoarvot ovat seuraavanlaiset: prode 30%, hh 30% ja rasva 40%.
Prodea 14g per patukka. Onnistunein resepti mihin olen törmännyt :P.

[EDIT]
Patukat pysyvät täydellisesti kasassa, eivät siis murene.
Taikina meinasi ensin murentua mutta avauspostin ohjeen mukaan
heitin sekaan muutaman ruokalusikallisen vettä.

Kuvaa:
IMG_0299.JPG
 
Hyviltä vaikuttaa. Täytyy väsätä joskus, on ne protskupatukat kaupasta erikseen ostettuna pari euroa kipale, että arvokasta tavaraa on.
Niin en olekaan puhdasta heraa ikinä tullut maistaneeksi. Kuvailisiko joku miltä maistuu ennen kun käyn sitä parin viikon jälkeen ostamassa? Soijaa olen vaan vedellyt ja maistuu lähinnä talkkunalta, en viitsi mitään talkkunapatukoita vääntää.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom