Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
No on siinä pankinjohtaja. "Normalisoituvat 5% tasolle"... ei tuo ole nykyaikana mikään normikorkotaso. Enää ei eletä 80-90 lukujen taitteessa, jolloin korot oli 10-15%. Viimeisen 10 vuoden ajalta ja pidemmältäkin keskikorkotaso on paljon matalampi. En jaksa googlettaa tahi laskea korkokeskiarvoja vuosille mutta esim Euribor-tilastoja silmäillessä voi lyhellä matikalla heittää, että joku 3,5% on varmaan lähempänä totuutta. Tottakai korot pitkän laina-ajan aikana käyvät yli viidessä varmasti jopa kuudessa prosentissa, mutta se ei ole normaalitaso. Samoin ne käy siellä yhden prosentin pinnassa eikä sekään ole normaalia. Nousu- ja laskusuhdanteita tulee ja menee vähän väliä ja korot muuttuu niiden mukaan.
Siis ihan yleisellä tasolla kirjoitin. Itselle tuollainen +200 k on jättilaina. Varmasti on arkipäivää esim. 400 k lainatkin.
Jos talous on kireällä 25 vuoden maksuajalla normaalissa elämäntilanteessa ja normaalilla korkotasolla, niin aivan liian iso on laina. Taasen jokaisen oma valinta on, että miten nopeaan sitä lainaa maksaa takaisin.
Itse pyrin jatkamaan sijoittamista taas kun talo on valmis ja sitäkautta isot menoerät hoidettu ja palattu työelämään. Ennemmin pistän tonnin osakkeeseen x kun lyhennän sillä lainaa. Mistä minä tiedän onko tämä järkevää, tähän asti on ollut ja mennyt ei ole tae tulevasta jne jne jne. Silti jatkan näin.
Mä hain just uuden lainan, eivät onneksi olleet kuulleet ettei alle yhden myönnetä.
Jos 100% rahoitusta pankista hakee suoraan koulun penkiltä voi marginaalit yhden pintaan mennäkin. Paljon muuten sulle tuli marginaaliksi? Me sumplitaan parhaillaan lainakuvioita ja kiinnostaisi.
Jos olisi osakemiehiä niin näin varmaan olisi järkevintä. Kun ei ole niin ajattelen että maksan nyt niin nopeesti pois kun kerran vähän lyhenee lainakin ja tuotto se mitä nyt maksetulle "ylimääräiselle" saan on se mitä lainan korko on korkeimmillaan laina-aikana. Jos inflaatio kiihtyy niin ihan turhaa maksan (tosin en usko yhtä kovaan inflaatioon kuin esim. meidän vanhempiemme lainoissa). Jos korko on jossain vaiheessa 10% niin sitten saan nyt maksetulle ylimääräiselle 10% tuoton. Joku asiantuntija valaiskoon jos ajattelumalli on ihan väärä.
Siis lainan lyhentäminen on vallan järkevää "sijoittamista". Se on ihan kuin sijoittaisi korkotuotteeseen. Kunhan muistaa, että pitää sopivan ison puskurin itsellä. Jos oma talous kusee, ei pankkia kiinnosta oletko tehnyt ylimääräisiä lyhennyksiä 20 kilon edestä, mutta jos sulla on tuo 20 kiloa puskurissa, elät aika hiton kauan vaikket saisi yhtään eurosenttiä yhtään mistään. Tämä on oma ajatus. Puskuri kun on riittävä itsellle, niin loput sitten ylimääräisiin lyhennyksiin, osakkeisiin, sijoitusasuntoon...mitä sitten ikinä ketäkin oikeaksi katsoo.
Kyselin asiaa nordeasta. Kuulemme lainan maksua "vaaditaan" lainanottohetkellä tehdyn suunnitelman mukaisesti, eli periaatteessa ylimääräinen lyhentäminen antaa pelivaraa tulevaisuudelle. Toisaalta tästä ei ole mustaa valkoisella, vaan ihan puhelimessa kysytty.
Niin, normaalissa tilanteessa varmasti antaa. Mutta jos jostain syystä pankilla menisi huonosti (epätodennäköistä, mutta ihan yhtä mahdollista kuin että oma taloutesi sakkaa) niin ei ne paljon kysele, että oletko joskus lyhennellyt lainaasi ylimääräistä.
Jos pistät itsellesi reilun puskurin vaikka Seligsonin Raharmarkkina AAA rahastoon, niin saat suurinpiirtein 3 kk euriborin verran tuottoa. Eli tästä puskurista maksamasi hinta on sun marginaali, eli kohtuu halpa vakuutus sanoisin.
Varmaan käytännössä näin kun sanoit. Maalaisjärjella ajateltuna nimet ollaan laitettu paperiin tietyn maksusuunnitelman mukaan, eli luulisi että pankki ei voi vaatia rahaa tiuhempaan tahtiin kuin maksusuunnitelmassa on sovittu. Joku lakiasioista tietävä voisi vastata.
Oman kämpän ostaminen mahdollistaa sen, että edes jotain edistystä tapahtuu oman omaisuutensa suhteen. Jossain sitä kuitenkin on asuttava eikä vuokrien hinnat tule laskemaan. Ne jatkaa nousua vaikka mitä tapahtuisi.
Mä mietin tässä sitä, kun maksan miltei 1000e/kk vuokraa (enkä saa mitään tukia), että kyllä se oman ostaminen kannattaa vaikka minkämoisilla ehdoilla, koska siitä sentään jää jotain omaan taskuun toisin kuin tästä vuokrakämpästä. Varattomalla kun ei ole varaa lainojen kanssa hirveästi kikkailla. On otettava laina sieltä, mistä sellaisen saa. Tai jatkaa vuokralla asumista hamaan hautaan asti eikä koskaan saa kerrytettyä omaisuutta. Oman kämpän ostaminen mahdollistaa sen, että edes jotain edistystä tapahtuu oman omaisuutensa suhteen. Jossain sitä kuitenkin on asuttava eikä vuokrien hinnat tule laskemaan. Ne jatkaa nousua vaikka mitä tapahtuisi.
Tuolla hinnalla saatat saada nippa nappa reilu 40 neliöisen kaksion iloiselta Itä-Vantaalta. :D Remonttihuolia ei tosiaan ole, kun rakennusliike jollain aikavälillä korjaa valmistusvaiheessa tehdyt kämmit ja aiheutetut vauriot.Otin 150k lainaa. Sillä hankkinen mitä luultavimmin uudiskohteen, pikku kaksio. Vantaalta. Maksan nyt vuokraa about 850e/kk (nousee n. 50e joka vuosi), ja laskeskelin että lyhennän lainaa + hoitovastiketta maks 1100e/kk. Pikkusen kalliimmaksi tulee mutta meneepä edes osittain omaan taskuun sekä asunto on ihkauus. Tietysti korot vaikuttaa kuukausierään. Mutta eipä tarvi remppailla _mitään_ seuraavaan 10 vuoteen.
Jos totta puhutaan niin olen aivan kauhuissani. Ja pelonsekaisin tuntein innoissani.