Tompalla asiallinen puheenvuoro.
Minusta lähtökohtaisesti pitäisi pyrkiä sijoituksissa positiiviseen kassavirtaan. Eli vaikka velan lyhennykset ovat "omaa rahaa", niin ne on silti pakko maksaa ja heikentävät nettokassavirtojasi. Voit realisoida ne käytännössä vain myymällä sijoitusasunnon.
Asuntojeni kassavirta on positiivinen eli vuokralaiset maksavat myös lyhennykset. Toki laina-aika venyy melkoisen pitkäksi, mutta sitä lyhennänkin ylimääräisillä lyhennyksillä.
Jos jostakin ilmenee pikaista rahan tarvetta, niin asuntoahan ei tarvitse realisoida, vaan pankista irtoaa odottaessa rahaa panttina olevia osakekirjoja vastaan. Toki siitä kertyy kuluja, mutta niin syntyy myös osakkeiden, metsän yms. omaisuuserien myymisestä
Kassavirran tulisi olla positiivinen myös siinä mielessä, että voit joutua remontoimaan asuntoa. Tällä hetkellä voi olla vaikea kuvitella, mutta asunto voi olla tulevaisuudessa myös tyhjillään, ilman vuokralaista. Tällöin tarvitaan puskurirahastoa, vastikkeisiin ja muihin kuluihin..
Mahdolliset ongelmat vuokralaisen löytämisessä, remonttikulut ym. ovat tekijöitä, joihin voi merkittävästi vaikuttaa asuntoa hankkiessaan.
Vuokralaisten saamisessa tärkein tekijä on sijainti. Omat asuntoni ovat sellaisella sijainnilla Turussa ja Tampereella, että en usko sellaista päivää tulevan etteikö niihin saisi vuokralaista. Myöskin remonttikulut ovat hallinnassa, vaikka tottahan taivas voi pudota niskaan ja tulla äkillisiä remontteja. Riskitöntä sijoitusta ei ole olemassakaan.
Pitkällä tähtäimellä asuntojen reaaliarvo EI JUURI NOUSE. Tämä fakta tuppaa unohtumaan varsinkin pidempien nousukausien jälkimainingeissa.
Totta ja laskukausien hyvä puoli onkin juuri siinä, etteivät hinnat karkaa aivan tolkuttomiksi.
Toisaalta sijoitusasunnossa omaisuus on melkko hyvin suojassa inflaatiolta.
Sijoitusasunnon osalta merkittävää on myös sijoituksen epälikvidiys. Myyminen voi kestää pitkän aikaa ja sitä voi nopeuttaa käytännössä vain laskemalla hintaa.
Kuten aikaisemmin totesin, osakekirjat panttaamalla saa pankista rahaa muutamassa minuutissa.
Edellyttää tietysti, ettei lainamäärä ole jo valmiiksi tapissa.
Se mitä Tomppa ei tuo esiin, niin melko harvassa ovat ne sijoitusmuodot, joissa joku ulkopuolinen kasvattaa omaisuuttasi esim. 100.000 eurolla parissakymmenessä vuodessa ilman, että itse täytyy laittaa tikkua ristiin. Tuon satatonnia kun kertoo muutamalla asunnolla, niin ihan hyvältä näyttää tulevaisuus, varsinkin kun omaisuus vielä siirtyy lapsillenikin..
Tietty nykyajan hektisyyteen ei noin pitkät ajat oikein istu, mutta itse ainakin ajattelin nauttia vielä eläkepäivistäkin.