Antti Heikkilän TV-haastattelu!

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Wallace
  • Aloitettu Aloitettu
Mä en ainakaan vastaa enään yhteenkää off-topic viestiin, koska juuri nämä trollaajat ovat näköjään eksyneet tähän otsikkoon tämän päivän aikana kunnolla.

Asiallisiin aiheeseen liittyviin asioihin kommentoin. Lukekoon ken haluaa, minua ei henkilökohtaisesti kiinnosta pätkääkään lukeeko joku tai ei.

Tätä on jo kysytty aiemmin. Miksi lihan- tai vointuottajat eivät ole onnistuneet lobbaamaan tuotteitaan ravintosuositusten perustaksi? Miksi se on onnistunut paremmin rypsintuottajilta tai viljantuottajilta?

Tähän luonnollisesti en osaa vastata muuta kuin mutuillen. Ymmärtenet varmaan, että minä en yksinkertaisesti voi tietää oikeata vastausta kun en sisäpiirin kuulu.

Loogisesti ajatellen,

Vähärasvaisuus agenda on paljon vähemmän pois liha&maidontuottajilta kuin hiilarittomuus viljantuottajilta.

Muutenkin Suomi syytää niin älyttömiä summia maatalouden tukemiseen, että olisi hullunkurista jos ei niitä tuotteita suositeltaisi syötäviksi.

Täysjyvän luulisi jo sanana määrittelevän itsensä. Jyvästä ei ole poistettu mitään eli sitä ei ole puhdistettu.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Täysjyvä
Tuolta voit lukea lisää täysjyvän erinomaisuudesta. Suomalaiset eivät saa sitä edelleenkään tarpeeksi, vaan ne hiilarit tulee vääristä lähteistä.

Onko kaikki täysjyvät yhtä hyviä ? Mikä määrittelee kaupan hyllyltä hyvän täysjyvä-tuotteen ? Pieni vilkaisu kaupan hyllyilly todistaa, että nimen täysjyvä alle kätkeytyy aika eri tasoisia tuotteita.

Oletettavasti kuitupitoisuutta käytetään sen takia hyvän tuotteen määrittelyyn, että suurin kuitupitoisuuden omaavissa tuotteissa on vähemmän imeytyviä hiilareita. Tässä on tämän ylistyksen hullunkurisuus, meille siis käytännössä suositellaan vähemmän pahaa vaihtoehtoa. Minä valitsen mieluusti sen parhaimman(kasvikset), mutta jokainen saa tehdä niinkuin haluaa.

En ole vieläkään saanut käsiini sitä vaaralliset viljat-kirjaa, sen lukemisen jälkeen voisi olla taas lisää tietoa aiheesta! :)

Väitän edelleen että virallinen linja tai varsinkaan suomen koululaitos ei varoittanut ketään kasvateistaan tästä millään tavalla, vaan asiat käytiin huonosti läpi ja jopa fundamentaalisella tasolla meininki perustui enemmän mielikuvien rakentamiseen kuin faktaan. Erityisesti se että liikaa hiilaria = tulet lihavaksi ei mennyt kenellekkään kaaliin, sitä ei sanottu, vaikka se on tosiasia.

Loomer, olet asian ytimessä.

Hiilariensieto on yksilöllinen, siihen vaikutta mm. ikä,aktiivisuus,perinnöllisyys jne jne. Osaan voi vaikuttaa osaan ei.

Kun tullaan yleiseen ravintosuositukseen niin eihän nyt helvetissä voida sanoa, että sun pitää olla huippu-urheilija pysyäksesi solakkana. Huippu-urheilijan tarvitsee hiilareita tankatakseen glykogeenivarastonsa, mutta hän myös kuluttaa sen varaston ja tietää miten&milloin sitä pitää tankata jne jne. Ei tälläistä voi eikä pidä olettaa rivikansalaiselta.

Kun sanotaan, että syö kulutuksesi mukaan niin se nimenomaan tarkoittaa hiilihydraatteja. Se on se makro joka nostaa insuliinitasoja ja käskee elimistöä varastoimaan ylimääräiset ravinteet.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Itekkin heitin, että mahollinen liikkumattomuus voi olla syynä tuohon lihomiseen ja mielestäni monelle tekisi hyvää liikkua aktiivisemmin. Tällä en tietenkään tarkoittanut, että se nyt olisi ainut syy, eikä liikunnan lisääminen välttämättä ole kaikille ihan helposti toteutettavissa.

Juuri tämä välinpitämättömyys ja lyhytnäköisyys joita risumies kommentoi ovat mielestäni ne keskeisimmät tekijät.
Toki on parannettavaa myös tiedon jakamisessa, muttei sillä voi poistaa yksilön vastuuta.

Tälläisten eri ruokavalioiden, oli se sitten VHH tai mikä vaan, etuna on se että se saa kiinnittämään huomiota ruokailuihin ja siten myös ravinnosta saatuun energiaan. Joillekkin voi olla tarpeen seurata energian saantia päivittäin, että saa sen pysymään aisoissa. En tosin allekirjoita Heikkilän näkemyksiä viljoista etc. Ja jokin muu ruokavalio voisi ajaa saman asian.

Muuttujia on yhtä lähes paljon kuin ihmisiä ja eikä "yksilön omaa vastuuta"/"omaa halua" poista mikään "virallis-terveellinen" -suositus. Kieltämättä, jos liikuntaa on vähän niin hiilihydraatteja kenties tulisi syödä vähemmän.
 
Mitä pitempään tätä otsikkoa on menty tule selkeämmäksi se, että suuriosa ei tiedä paljoakaan siitä mistä puhuu vaan keskittyy lähinnä mutuiluu.

Lähinnä toivonkin, että tämä otsikko kannustaa "hiljaisia lukijoita" ottamaan asioista itse selvää. Suunapäänä hölöttäviltä ei samaa voi toivoa, koska he olisivat sen jo tehneet ennen keskusteluun osallistumista, jos olisivat halunneet.

On lähinnä surkuhupaisaa lukea ihmisten tekstiä kun he eivät edes tiedä oikein mistä puhuvat tai varsinkaan siitä miten ihmiskeho käyttäytyy.

Ainiin, mutta ainoa mikä merkkaa on kalorit! Way to go! :D


Ps. Edelleenkään ei trolleille vastata Crrc! Koita edes yksi aiheeseen liittyvä posti kirjottaa! :)
 
Mitä pitempään tätä otsikkoa on menty tule selkeämmäksi se, että suurinosa ei tiedä paljoakaan siitä mistä puhuu vaan keskittyy lähinnä mutuiluu.

On lähinnä surkuhupaisaa lukea ihmisten tekstiä kun he eivät edes tiedä oikein mistä puhuvat tai varsinkaan siitä miten ihmiskeho käyttäytyy.

Ainiin, mutta ainoa mikä merkkaa on kalorit! Way to go! :D
ai sen takia sulla on niin halveksiva asenne ollu alusta lähtien? naurat muille ku ne ei tiedä?

DieHard sanoi:
Tähän luonnollisesti en osaa vastata muuta kuin mutuillen. Ymmärtenet varmaan, että minä en yksinkertaisesti voi tietää oikeata vastausta kun en sisäpiirin kuulu.
 
Mitä pitempään tätä otsikkoa on menty tule selkeämmäksi se, että suuriosa ei tiedä paljoakaan siitä mistä puhuu vaan keskittyy lähinnä mutuiluu.

Mitä pidempään olen lukenut sinun kirjoituksiasi on tullut selkeämmäksi, että sinulla on vikaa luetun ymmärtämisessä ja ilmeisesti foliohatulle tarvetta. Näet vain ja ainoastaan omaan agendaasi sopivat argumentit ja todisteet. Kaikki päinvastainen on jotain epämääräistä "sisäpiirin" lobbausta, huijausta, epäluotettavaa tai muuten vain sivuutettavissa.

Kun ottaa huomioon, kuinka näet maailmaa ja sen, että teet niin valtaisat määrät argumentointi ja logiikkavirheitä perustellessasi kantaasi, on mahdotonta suhtautua mihinkään sanomaasi ilman suurta skeptisyyttä. Toisinsanoen luulen, että sinä samoin kuin täällä, sivuutat tutkiessasi aihetta kaikki vastaväitteet. Yläasteen välitunnilta opittu väittelytekniikkasi on erittäin toimiva, kun pystyt trollaamaan koko ketjun tukkoon inttämistäsi.

Sääli, että foorumin ylläpito ei puutu sontaan jota suollat.

ps. kuulun Tanskalaiseen sikafarmari sisäpiiriin. Meillä Tanskassa on enemmän sikoja, kuin ihmisiä ja vallankumous lähestyy. Foliohatut päähän! (Salaista tietoa kaikille! Niklas86 on Heikkilän Andyn veljenpoika ja se kerto, että Andy vetää viljaa jopa rasvan kanssa :eek:)
 
Kyllä, syön usein karkkia ja suklaata sekaisin, eli ns. crosstrainaan. Sisäpiiritietoa löytyy täältäkin ja voin kertoa sen verran, että ei todellakaan ole mitään merkitystä sillä syökö rasvaa ja hiilaria samalla aterialla. Ei ainakaan lihomisen kannalta.
 
Tuo mun kyssäri oli vain vastaus DieHardin korruptio/salaliittoepäilyihin. Meinasin sillä sitä, et jos viljanviljelijät on lahjoneet itsensä ruokapyramidiin, niin miksi sitten vointuottajat ei ole lahjoneet voita suositeltavaksi ravintorasvaksi? Tai vastaavasti lihantuottajat.
Ottamatta sen suuremmin kantaa siihen kuinka merkittävästi eri elintarvikeketjun tahot ovat vaikuttaneet suosituksiin, niin kannattaa huomata kuka on se taho jolla on oikeasti intressejä ja rahaa vaikuttaa. Se taho ei ole minkään raaka-aineen tuottajat, varsinkaan Suomessa. ei ole rahaa, Suuret rahat liikkuvat elintarviketeollisuudessa. Ei siellä ravintosuosituksia laatimassa istu alkutuottajat vaan elintarviketeollisuus.

Ja seuraavaksi kannattaa miettiä minkälaisia raaka-aineita elintarviketeollisuus käyttää tuotteissaan ja minkälaisissa tuotteissa on parhaat katteet. Vehnää, sokeria, kasviöljyä, jne. Mitä korkeampi jalostusaste, sen suuremmat voitot. Vihannes on vihannes, liha on lihaa, voi on voita, niistä aika vaikea nyhtää sen suurempaa marginaalia. Sen sijaan halpaa kasviöljyä hyydyttämällä ja keinotekoisesti hajustamalla ja voin näköiseksi värjäämällä on mahdollista saada hyvä kate. Lisäksi sitä voi vielä markkinoida kaikenlaisilla harhaanjohtavilla terveysväitteillä.
 
Ja ilmeisesti tuo Vaaralliset viljat -kirja on mielestäsi luotettava lähde?

Jos viljat olisivat oikeasti kovin kovin vaarallisia, niin miksi on niin vaikeaa löytää tutkimustietoa viljojen vaaroista? Ennemminkin viljatutkimuksia selatessaan törmää täysjyväviljan terveyshyötyihin.
Täysjyväviljan terveyshyödyt on ihan mielenkiintoinen juttu. Terveyshyödyt verrattuna mihin? Kun verrataan valkoiseen vehnäjauhoon, niin melkein mikä vaan vaikuttaa terveelliseltä. Entä jos verrataan täysjyväviljaa ja kasviksia, kumpi mahtaa olla terveellisempää?

Tokihan sitten löytyy paljon väestötutkimuksia, joilla voi perustella täysjyväviljan erinomaisuutta. Kun täysjyväviljaa syövät terveydestä kiinnostuneet ihmiset, niin he myöskin samalla tupakoivat vähemmän, syövät enemmän kasviksia, vähemmän eineksiä, jne. Taas ollaan näppärästi saatu todistettua täysjyväviljan erinomaisuus. :hyvä:

Täysjyvävilja on kasviksiin, kalaan, lihaan, marjoihin, pähkinöihin, jne. verrattuna sen verran ravintoköyhää, että turha sen sisällyttämistä ruokavalioon on millään terveyshyödyillä perustella. Jos tarvitaan/halutaan ruokavalioon halpaa energiaa tärkkelyksestä, niin silloin täysjyvävilja voi olla ihan hyvä vaihtoehto ja mahdollisesti ainakin puhdistettua viljaa terveellisempi sellainen.


Tuolla vielä enemmän juttua viljojen haitoista:
http://www.tiede.fi/keskustelut/laa...jojen-gluteeni-huumeiden-listalle-t39451.html

Tokihan nuokin voi kaikki vaan luokitella yksittäisiksi tutkimuksiksi ja foliohattumeiningiksi. Tai sitten voi ihan ennakkoluulottomasti tutustua ja miettiä voisiko niissä viljoissa ehkä olla haittapuoliakin.
 
Tämä menee varmaan DieHardin mukaan ot-osiolle mutta ihan mielenkiinnosta kysyn.
Millasena sinä (Diehard siis) näet ihmiset jotka väittelee täällä sun näkemystä vastaan,
ylipainosena ihmisenä joka syö hiilareita liikaa vai normaalipainosena joka syö kohtuudella ja on terve?
 
Tässä on taas sellainen väite, että vaatisi kyllä jotakin kunnollista lähdettä pohjakseen. Miten niin aiheuttavat ja pahentavat terveysongelmia (keliakia ja vilja-allergia ovat toki asia erikseen)?

Tässä keskusteluketjussa esitetään aika paljon myös tutkimusaineistoa viljojen aiheuttamista terveysongelmista.
http://www.tiede.fi/keskustelut/laa...jojen-gluteeni-huumeiden-listalle-t39451.html
DieHardin yksinomaan insuliinin haittoihin keskittyvä "teoretisointi" on vain yksi osa asiaa, tuolta löytyy paljon muitakin väitteitä viljan syömistä vastaan.
Ravitsemus vain on hyvin vaikea tutkimuskohde, koska se on yksi iso kokonaisuus jota on hankala erotella ja muuttujia on paljon, mutta noista tutkimustuloksista saattaa silti herätä itsellä terveitä kysymyksiä, etenkin jos niitä tuloksia saman asian puolesta alkaa kertyä.
"Virallistotuus" ravitsemusasioissa seisoo kyllä aika hataralla perustalla, ainakin tutkimusnäyttöjen puolesta. Ja siis etenkin nykypäivän valossa tutkimusten aukottomuuden suhteen verrattuna vastatutkimuksiin. Mutta jostain syystä näillä vastatutkimuksilla on hyvin raskas, ellei jopa mahdoton, todistustaakka tuota "virallistotuutta" vastaan.

Tuossa jo mainittiinkin, että ravintoaineiden suhteen viljat eivät tosiaankaan ole ylivoimaisia, voisiko jopa sanoa, että alivoimaisia aika moneen vaihtoehtoon verraten. Joten esim. suojaravinteiden tai kuitujen saanti ei voi olla viljojen syönnin perustelu, tämä on fakta.
Elimistön omega3/omega6-suhdetta taas runsas viljojen käyttö saattaa vääristää ikävästi, etenkin jollei kalarasvojen määrä ravinnossa ole suuri (ns. länsimaisen ruokailutavan ongelma), ja tämä saattaa olla haitallista.
Myös viljojen käyttö ilmeisesti lisää suolistotulehdusta aiheuttavien bakteerien kasvua, etenkin vehnä tuntuisi olevan iso paha tässä mielessä. Näiden bakteerien lisääntyminen suolessa taas altistaa monille ongelmille.
Pelkkä viljojen, etenkin tärkkelyksen, verensokeriin vaikuttava osuushan on ainakin osittain kumottavissa liikunnalla, mutta tämä vaikutus siis ei ole läheskään ainoa mahdollinen syy vältellä viljaa.
Toisaalta en myöskään näe, sellaisella ihmisellä jolle vilja sopii, syytä fanaattisen viljojen välttelyyn, mutta monille olisi varmaankin silti hyväksi vähentää osuutta ruokavaliostaan.

Ps. Riisi on ilmeisesti viljatuotteista (jos se niihin lasketaan) kenties se harmittomin. Itse käytän sitä hiilihydraattien lisätarpeeseen.
 
Kuten sanottu vastaan vain asiallisiin kysymyksiin tästä lähtien, en teinien vuodatuksiin. Pysykää siis teinit oikeasti jo poissa provosoimasta niin fiksut ihmiset saavat jatkaa keskustelua heitä oikeasti kiinnostavasta aiheesta. Niin ja se "paska" mitä suollan olisi sinunkin tiedossasi ihan omasta takaa, jos olisit vain ottanut asioista selvää.

Millasena sinä (Diehard siis) näet ihmiset jotka väittelee täällä sun näkemystä vastaan,
ylipainosena ihmisenä joka syö hiilareita liikaa vai normaalipainosena joka syö kohtuudella ja on terve?

No osa tuntuu jo rajoittaneen hiilarimääriään, enkä todellakaan ymmärrä miksi he edes tässä ketjussa väittelevät.

Sitten toinen osa ovat todennäköisesti ihmisiä jolle hiilarit eivät tuota ongelmia ainakaan tässä vaiheessa. Joko he liikkuvat tarpeeksi jolloin syodyt hiilihydraatit menevät vain glykogeenivarastojen täyttöön eivätkä vara-ravinnoksi vyötärölle. Tai sitten he kuuluvat siihen porukkaan jolle hiilihydraatit eivät tule edes tuottamaan ongelmia.

Omien kokemuksieni perusteella ylipainoiset harvoin vastustavat vhh:ta, siis ne jotka haluavat todella laihtua. Tuloksia alkaa kuitenkin näkyä niin nopeasti yleensä eikä hiilihydraateista eroon pääseminen vie kuin muutaman päivän yleensä. Sen jälkeen kun on kovalla työllä laihdutettu normaalipainoon, ei ole mitään järkeä palata takaisin samoihin hiilihydraattimääriin vaan syödään sen mukaan, että pysyy ihannepainossaan.

Täysjyväviljan terveyshyödyt on ihan mielenkiintoinen juttu. Terveyshyödyt verrattuna mihin? Kun verrataan valkoiseen vehnäjauhoon, niin melkein mikä vaan vaikuttaa terveelliseltä. Entä jos verrataan täysjyväviljaa ja kasviksia, kumpi mahtaa olla terveellisempää?

Tokihan sitten löytyy paljon väestötutkimuksia, joilla voi perustella täysjyväviljan erinomaisuutta. Kun täysjyväviljaa syövät terveydestä kiinnostuneet ihmiset, niin he myöskin samalla tupakoivat vähemmän, syövät enemmän kasviksia, vähemmän eineksiä, jne. Taas ollaan näppärästi saatu todistettua täysjyväviljan erinomaisuus.

Täysjyvävilja on kasviksiin, kalaan, lihaan, marjoihin, pähkinöihin, jne. verrattuna sen verran ravintoköyhää, että turha sen sisällyttämistä ruokavalioon on millään terveyshyödyillä perustella. Jos tarvitaan/halutaan ruokavalioon halpaa energiaa tärkkelyksestä, niin silloin täysjyvävilja voi olla ihan hyvä vaihtoehto ja mahdollisesti ainakin puhdistettua viljaa terveellisempi sellainen.

Nimenomaan!

Tätä minäkin sanoin aikaisemmin. Käytännössä meille suositellaan vähemmän pahaa eikä parasta.

Kiitos muuten linkistä, tota ei ole näkynyt vaikka olen tiede.fi keskusteluita seuraillut mielenkiintoisista aiheista! :)

DieHardin yksinomaan insuliinin haittoihin keskittyvä "teoretisointi" on vain yksi osa asiaa

Älä nyt isomies viitsi. Mikä ihmeen teorisointi ja vielä mun muka ?

Onko tämäkin mun omaa teoriaa sitten ?

Erinomaisen viihdyttävä ja asiapitoinen väitöstilaisuus johti muutamaan tärkeään julkilausumaan:

1. Kansanterveyslaitoksen rasvalinjaus on virheellinen ja pitää korjata joko laitoksen kautta tulevalla rehellisellä linjanmuutoksella tai sitten niin, että Suomen kodeissa tehdään päinvastoin kuin Kansanterveyslaitos neuvoo.
2. Valtion Ravitsemusneuvottelukunnan suosittelema ruokavalio sopii erinomaisen hyvin huippu-urheilijoille, mutta tavattoman huonosti tosi vähän liikkuvalle Suomen valtaväestölle!
3. Insuliini on vihollinen numero yksi tässä näytelmässä, sillä paremmin tunnetun hiilihydraattiaineenvaihdunnan säätelyn lisäksi insuliini vaikuttaa suuresti myös veren rasvaprofiiliin.
4. Insuliini lisää rasvan valmistusta maksasta ja rasva poistuu hitaammin verestä. Tällä on yhtymäkohtia valtimonkovetustautiin sillä tavalla, että riski kolesterolin kertymisestä verensuonen seinämiin nousee jos samanaikaisesti nautitaan paljon hiilihydraatteja ja rasvaa. Jommasta kummasta pitää luopua, molempia ei voi syödä tolkuttomasta samanaikaisesti. Jos ei ole huippu-urheilija!
5. Syömällä runsaasti hiilihydraattia (55-60%) kuten Kansanterveyslaitos suosittelee, aterian jälkeinen vähäinenkin rasva (25-30%), varsinkin "vääristä" lähteistä (yksinkertaiset tyydyttymättömät rasvahapot), nousee hyvin nopeasti huippuarvoonsa ja pysyy kauan korkeana.
6. Ratkaisu tähän visaiseen pulmaan löytyy tästä mieltä kiihottavasta ajatuksesta: Tehdään kaikista suomalaisista huippu-urheilijoita, jotka harjoittelevat päivittäin 3-6 tuntia. Ravitsemussuositukset tähän löytyvät Kansanterveyslaitoksen sivuilta ja liikuntasuosituksia jakaa esimerkiksi Suomen Urheiluopisto Vierumäellä.
7. Todennäköisesti helpommin toteutettava ratkaisu meille vähäisempään liikuntapanokseen tottuneille suomalaisille, on vähentää hiilihydraattikuormaa esimerkiksi syömällä enemmän matalaglykeemisiä hiilihydraatteja ja hiilihydraattien kokonaismäärää vähentämällä esimerkiksi reippaasti alle 50 prosentin samalla kun nautimme enemmän niitä hekumallisen ihania tyydyttyneitä eläinrasvoja.
8. Tyydyttyneet eläinrasvat (esimerkiksi meijerivoi) laskevat veren rasvojen huippuarvoja ja pitävät veren rasvan pitempään tasaisen matalana.
9. Ratkaisu on siis hyvin yksinkertainen: Nauttikaa tasapuolisesti sekä eläimistä että kasveista saatavia rasvoja ja jättäkää hyvin vähälle ne korkeaglykeemiset hiilihydraatit. Tarkoittaa siis, että sen ruisleivän päälle sivellään ohut kerros voita ja paksu siivu parasta mahdollista emmentaljuustoa, syödään reilusti eläinlihaa rasvoineen kaikkineen ja muistetaan ne tärkeät kalapäivät viikossa. Salaatin päälle pirskotetaan vähän kylmäpuristettua rypsiöljyä. Ikinä ei enää paisteta mitään ruokaa muuta kuin voissa. Peruna, valkoinen riisi ja pasta jätetään vähemmälle. Ehkä olisi parasta myydä perunaa, pastaa ja valkoista riisiä urheiluosastolla niin ruoka-aineet kohtaavat oikean käyttäjäryhmänsä.
10. Jos jatketaan rakettibensiinin nauttimista (korkeaglykeemisiä hiilihydraatteja runsain määrin) ja jarrutamme elimistömme kierroksia väärillä rasvoilla, elimistömme sanoo lopulta RÄKS (väittelijän käyttämä termi!)
11. Yhtä tärkeä terveysmittari kuin glykeeminen indeksi, voi olla lipeeminen indeksi (olen epävarma onko tällainen termi olemassa!). Lipeemisellä indeksillä tarkoitan sellaista rasvaa joka hitaasti ja välttäen huippuarvoja nostaa veren rasvaprofiilia. Matalalipeeminen rasva on kova tyydyttynyt eläinrasva ja korkealipeeminen rasva on juokseva tyydyttymätön kasvirasva.
12. On tärkeämpää mitata paastonaikaisia veren triglyseridejä kuin veren kolesterolitasoa. Korkea triglyseriditaso on haitallisempi sydänterveydelle kuin korkea kolesteroli.
13. Kolesterolitasoja mitataan sen takia, että lääketeollisuudella on myydä korkeaan veren kolsterolitasoon tehokkaita lääkkeitä, eli statiineja.
14. Veren triglyseridejä laskeaksemme meidän ei tarvitse käydä pilleripurkilla. Riittää kun vältämme altistumista liian voimakkaasti hiilihydraateille tai ryhdymme harjoittelemaan kuin huippu-urheilijat. Rohkaiskaa lääketeollisuutta innostumaan myös näistä veren triglyserideistä.
15. Veren triglyseridit liittyvät ennen kaikkea lihavuuteen.
16. Yksi mahdollinen ratkaisu lihavuuteen voi olla välipalojen jättäminen kokonaan pois, eli syödään vain aamiainen, lounas ja illallinen. Väljempi ateriarytmi tietäisi ankeita aikoja elintarviketeollisuudelle ja ruokakaupoille. Panostus oikean ruoan syömiseen voi kuitenkin olla tärkeämpää kuin jonkin herkästi lihottavan välipalakulttuurin ylläpitäminen.
17. Tärkeää on jakaa päivän rasvamäärä tasaisemmin päivän mittaan. Ei siinä ole mitään järkeä jos päivän rasvakuorma täyttyy jo aamupalalla. Säästä niitä rasvoja myös lounaalle ja illalliselle.
18. On tärkeämpää, että rasva jonottaa jääkaapissa kuin verisuonissa. Älä siis syö jatkuvasti sokeria ja rasvaa sisältäviä välipaloja!
19. Ihminen on rakennettu käyttämään sekä rasvoja että hiilihydraattia energialähteinä. Rasvojen sulkeminen pois ja hiilihydraattien ylikorostunut asema, vie elimistömme epätasapainoon.

http://sundqvist.blogspot.com/search/label/insuliini

Tämä ei ole mitään teoriaa vaan ihan yleisesti tiedettyä asiaan. Sä voit kyllä tarkistaa insuliinin vaikutuksia kehossa ihan mistä vaan.

"Virallistotuus" ravitsemusasioissa seisoo kyllä aika hataralla perustalla, ainakin tutkimusnäyttöjen puolesta. Ja siis etenkin nykypäivän valossa tutkimusten aukottomuuden suhteen verrattuna vastatutkimuksiin. Mutta jostain syystä näillä vastatutkimuksilla on hyvin raskas, ellei jopa mahdoton, todistustaakka tuota "virallistotuutta" vastaan.

Voisi jopa sanoa, että naurettavan hatarilla, käytännössä vähärasvaisuus perustuu vain PK-projektin antiin. Tuohon tutkimukseen perehtynyt voi sitten taas tehdä omat johtopäätösensä sen luotettavuudesta.

Elimistön omega3/omega6-suhdetta taas runsas viljojen käyttö saattaa vääristää ikävästi, etenkin jollei kalarasvojen määrä ravinnossa ole suuri (ns. länsimaisen ruokailutavan ongelma), ja tämä saattaa olla haitallista.

Saman tekee rypsiöljy.

Tutkimusta aiheeseen,

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17045449?dopt=AbstractPlus

http://www.ajcn.org/cgi/content/abstract/83/6/S1483

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12480795?dopt=Abstract

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11837998?dopt=Abstract

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15260465?dopt=Abstract

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15691018?dopt=Abstract

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16716580?dopt=Abstract
 
Muuttujia on yhtä lähes paljon kuin ihmisiä ja eikä "yksilön omaa vastuuta"/"omaa halua" poista mikään "virallis-terveellinen" -suositus. Kieltämättä, jos liikuntaa on vähän niin hiilihydraatteja kenties tulisi syödä vähemmän.
No juuri näin, järjen käyttö sallittu.:thumbs:


DieHard sanoi:
Kuten sanottu vastaan vain asiallisiin kysymyksiin tästä lähtien, en teinien vuodatuksiin. Pysykää siis teinit oikeasti jo poissa provosoimasta niin fiksut ihmiset saavat jatkaa keskustelua heitä oikeasti kiinnostavasta aiheesta. Niin ja se "paska" mitä suollan olisi sinunkin tiedossasi ihan omasta takaa, jos olisit vain ottanut asioista selvää.
DieHard sanoi:
Mitä pitempään tätä otsikkoa on menty tule selkeämmäksi se, että suuriosa ei tiedä paljoakaan siitä mistä puhuu vaan keskittyy lähinnä mutuiluu.

Meneekö nyt hissi ihan vintille asti? Ootko ihan varma ettet nyt aliarvioi muita?
 
Kyllä, syön usein karkkia ja suklaata sekaisin, eli ns. crosstrainaan. Sisäpiiritietoa löytyy täältäkin ja voin kertoa sen verran, että ei todellakaan ole mitään merkitystä sillä syökö rasvaa ja hiilaria samalla aterialla. Ei ainakaan lihomisen kannalta.
Heh, tuplaappa ikäsi niin palataan tähän uudestaan ;)
 
Waterburylta varsin mielenkiintoinen kommentti tuohon rasva ja hiilarit yhdessä ja erikseen juttuun:
Carbs won't make you fat. Fat won't make you fat. Carbs and fat together won't make you fat. Whether or not you gain fat is all about food quality. A 3000-calorie diet can make you gain fat or lose it, depending on the foods you eat. Once quality is in place, then it's time to look at quantity.
http://www.tmuscle.com/free_online_...rformance_interviews/30_things_waterbury_said

Kalori on kalori -faneilla varmaan toki meni taas vähärasvaisen margariinilla leivotun pullan muru kurkkuun. :whip:
 
Waterburylta varsin mielenkiintoinen kommentti tuohon rasva ja hiilarit yhdessä ja erikseen juttuun:

http://www.tmuscle.com/free_online_...rformance_interviews/30_things_waterbury_said

Kalori on kalori -faneilla varmaan toki meni taas vähärasvaisen margariinilla leivotun pullan muru kurkkuun. :whip:

Eli jos syö laadukasta ruokaa ei liho, oli kyseessä sitten hiilaripainotteinen ruokavalio tai ei. Uskon kyllä että kaloreidenkin on syytä asettua lähelle kulutusta, jos ei aio lihoa.
 
Viljoista. Jos PubMedistä tekee haun "whole grain" niin jostain kumman syystä ylivoimaisesti suurin osa täysjyväviljan käytön ja terveyden välisiä yhteyksiä koskevista hakutuloksista on sellaisia, joissa kuvaillaan täysjyväviljan käytön positiivisia yhteyksiä terveyteen. Kuten jo aikaisemmin sanoin, pelkkien tutkimustiivistelmien varassa ei pitäisi kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä vetää, mutta kokonaiskuvan luomiseen tuo pubmedin selaaminen käy kuitenkin ihan hyvin. Jos viljat olisivat kovinkin vaarallisia, olisi hakuosumissa varmasti paljon enemmän vaaroista kertovia tutkimustuloksia (itse en törmännyt yhteenkään).
Tuossa olisi muutama ihan kotoperäinen gluteenista.
Laura Airaksinen
http://tutkielmat.uta.fi/haekokoversio.php?id=19975
mm. 2006 keliakia diagnosoitu Suomessa 24000 kpl:tta
Vain 1/9:stä tulee diagnosoitua.
Kauran aveniini ja vehnän gliadiini yhtä myrkyllisiä ainakin solukokeissa.
Autoimmuunisairauksista, D1 ja autoimmuunikilpirauhastautiriski lähes kymmenkertainen.
Sjögrenin syndrooma, primaari biliaarinen kirroosi, Addisonin tauti, sydänlihastauti, sekä ääreishermoston neuropatialla todettu olevan yhteys keliakiaan.
Varhaislapsuudessa nautittu gluteeni nostaa keliakian riskiä

Helena Kuusinen
https://jyx.jyu.fi/dspace/bitstream/handle/123456789/12290/1061.pdf?sequence=1
mm. gluteenin yhteys muihin autoimmuuni sairauksiin (s.12).

Markku Mäki
http://www.tietysti.fi/fi/T/Kysytyt...oa-autoimmuunisairauksien-synnysta-on-saatu/#
mm. keliakia diagnoosin saaneet sairastuvat muihin autoimmuunisairauksiin harvemmin jos ovat aloittaneet ruokavalion aikaisessa vaiheessa.

Kirsi Mustalahti
http://www.uta.fi/tiedekunnat/laak/promootio/puheet/promootiovastaus.html
mm. Suomalaisesta väestöstä 30-40% on geneettinen alttius sairastua keliakiaan.



Mitä tulee teokseen Vaaralliset viljat, tässä astutaan edellisiin artikkeleihin nähden vain askeleenverran eteenpäin. Kotoperäisissä pitäydytään vielä pitkälti keliakioissa, kun kirjassa painotetaan verestä mitattavien gluteenin vasta-aineiden merkitystä mm. autoimmuunisairauksien puhkeamisessa.
Keliakia sairautena edustaa vain pientä osaa niiden joukosta, joilla on gluteenin vasta-aineet kohollaan.
Autoimmuunisairauteen sairastuneiden kohdalla ovat vasta-aineet kohollaan osuus paljon korkeampi, mitä se on terveellä väestöllä. Esimerkkinä vaikkapa nivelreuma, jossa 47%:lla sairastavista aikuisista on vasta-aineet kohollaan.
Kirjan mukaan gluteenista johtuvat vaivat eivät yksin rajoitu autoimmuunisairauksiin, vaan käsittää varsin laajan spektrin erinlaisia vaivoja joiden syntymiseen altistaa.
Suomi muuten mainitaan tässä kirjassa maana, jonka kansalaisilla on suhteellisen lyhyt altistushistoria viljoille suhteessa esim. Etelä-Euroopan väestöihin.


Suora lainaus Kuopion yliopiston Elintarvikkeiden terveysvaikutusten tutkimuskeskuksen sivuilta (lopusta löytyy myös lista tutkimuksia): "Viimeaikaiset tutkimukset ovat antaneet viitteitä siitä, että hyvien ravitsemuksellisten ominaisuuksien lisäksi täysjyväviljatuotteiden käytöllä on fysiologisesti edullisia vaikutuksia mm. glukoosi- ja kolesteroliaineenvaihduntaan, suoliston toimintaan ja suoliston mikrobikoostumukseen. Runsaan täysjyväviljatuotteiden ja kuidun, erityisesti viljakuidun, saannin on lukuisissa pitkäaikaisissa laajoissa kohorttitutkimuksissa todettu suojaavan diabeteksen puhkeamiselta, metaboliselta oireyhtymältä ja sydän- ja verisuonitaudeilta."
D1:ssä ainakin gluteenilla on sairastavuutta lisäävä vaikutus.
http://www.tietysti.fi/fi/T/Kysytyt...oa-autoimmuunisairauksien-synnysta-on-saatu/#


Rasvoista. Rasvojen käyttö liittyy terveyteen muutenkin kuin sydän- ja verisuonitautien kautta. Esimerkiksi syöpä ei mielestäni ole mikään pikkujuttu. Ravinnon rasvojen ja syöpien välisissä yhteyksissä on vielä paljon tutkittavaa, mutta ainakin minulle riittää jo se, että on saatu viitteitä runsasrasvaisen ravinnon syöpäriskiä lisäävästä vaikutuksesta.
Ainakaan rintasyöpää rasva ei lisää.
http://www.poliklinikka.fi/terveysuutiset/&id=0033589
Korkeat hiilihydraattimäärät lisäävät syöpäriskiä.
http://www.poliklinikka.fi/terveysuutiset/&id=3461305
http://yle.fi/vintti/yle.fi/genrepo...terveys&osannimi=terveys_uutiset&jutunid=8465

Samoin kuiduilla ei merkitystä paksusuolen syöpään.
http://www.poliklinikka.fi/terveysuutiset/&id=1817856

Syöpäsolulla on paastonaikana hiukan ravitsemuksellisia ongelmia, koska se ei kykene käyttämään rasvaa ravinnokseen. Tätä seikkaa hyödynnetään mm. PET-kuvantamistekniikassa.
http://yle.fi/akuutti/arkisto2009/100209_a.htm
http://oyslab.fi/ohjekirja/10453.html



Tuolta löytyy ravintoasioiden tiimoilta näkemystä vähän joka suunnalta.
mm. Anssi Mannisella maininta aloitetusta tutkimuksesta ketogeenisen dieetin merkityksestä aivosyövän ja eturauhassyövän hoidossa.
http://ravintokirja.fi/09022009_keskustelu_Suomen_Akatemiassa.pdf


Ravinto ja terveys on paljon muutakin kuin hiilarit ja insuliini.
Heh, justiinsa näin :D
 
Meneekö nyt hissi ihan vintille asti? Ootko ihan varma ettet nyt aliarvioi muita?

Anteeksi nyt vain, mä en voi tuomita kenenkään tietämystä minkään muun perusteella kuin sen tekstin mitä tänne kirjoitetaan.

En usko, että olen yksin mielipiteeni kanssa. Tai itseasiassa tiedän etten ole! :)

Jos "vastapuolen" argumentit on tätä luokkaa,

1. Täysvilja on terveellistä, katsokaa vaikka tätä tutkimusta jossa sitä verrataan valkoiseen leipään.

2. Rasvat aiheuttavat sydäntauteja, katsokaa vaikka tätä tutkimusta jossa vedetään rasvoja ja hiilareita samaan aikaan runsaasti.

3. Ravintosuositukset ovat paremmat kuin vhh, vaikka en löydä yhtään tätä puoltavaa tutkimusta.

Sitten kun vielä kerrotaan insuliinin normaaleista tehtävistä/vaikutuksista niin nämä vielä leimataan teoriaksi, ei näin jäätävän argumentoinnin jälkeen oikeasti voi sanoa muuta kuin, että pihalla olette. Huomaisitte sen itsekkin, jos ottaisitte asioista selvää. Tämähän ei siis ole vittuilua vaan kehoitus ottamaan asioista selvää ennenkuin puhuu. Eikä tämä tarkoita sitä, että väittäsin itseni olevan joku kävelevä tietokirja. Se tarkoittaa sitä, että jokaisen kannattaisi ihan itse tutustua asiaan, silloin saisi kaikkein parhaimman kuvan.

Kalori on kalori -faneilla varmaan toki meni taas vähärasvaisen margariinilla leivotun pullan muru kurkkuun.

:lol2:


Ps. Johnnie Walker, mä luen vaan teijän tekstejä enkä voi välttyä siltä ajatukselta. Ja seura tekee kaltasekseen, ei sitä itsekkään jaksa panostaa asiallisuuteen kun muutkaan eivät sitä tee. Jos saan asiallisen kysymyksen niin tottakai pyrin siihen asiallisesti myös vastaamaan parhaan kykyni mukaan. En viitsinyt tehdä uutta viestiä takiasi... :D
 
Haha Diehard. Miten noin fiksu ihminen ei pysty kunnolliseen debaattiin aiheesta, jonka tunnet niin paljon paremmin kuin vastapuoli? Ai niin minulla ei edes ole varsinaista mielipidettä, olen aika neutraali asian suhteen. Jos keskustelu on varattu vain fiksuille ihmisille, jään mielelläni pois. Tosin siinä tapauksessa sinunkin tulisi parantaa omaa ulosantiasi merkittävästi tai lopettaa kirjoittelu. Sinulla on kyllä pokkaa jyrätä tietämättöminä ihmsiä, joista et tiedä mitään.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom