Antti Heikkilän TV-haastattelu!

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Wallace
  • Aloitettu Aloitettu
Painonhallinnan uusia tuulia

Ylipaino ja lihavuus ovat geeni- ja hormonihäiriöitä, joihin perinteiset konstit tepsivät vain harvoin. Meitä on neuvottu vähentämään rasvan syöntiä ja liikkumaan enemmän. Käytännössä monet kuitenkin lihovat varoessaan vähärasvaisia ruokalajeja, koska silloin nopeiden hiilihydraattien (sokereiden) saanti lisääntyy. Perunan, valkoisen riisin, pastan, makaronin, konditoriatuotteiden, leivän ja makeisten välttäminen laihduttaa usein tehokkaammin ja on terveellisempi kuin vähärasvaiset ja vähäkaloriset vaihtoehdot.

Lihomisen pääsyy on insuliiniherkkyyden väheneminen. Silloin sokerin sietokyky heikkenee, verensokeri nousee ja insuliinin eritys haimassa lisääntyy. Se on oikotie lihomiseen ja vanhenemismuutoksiin. Nykyinen kasvi- ja kalarasvan epätasapaino ruokavaliossa heikentää insuliiniherkkyyttä, mikä lihottaa ja altistaa diabetekselle ja sen lisätaudeille. Perinteinen kalorien laskentaan perustuvat laihdutusohjelmat eivät ota huomioon näitä seikkoja. Tosiasiassaihminen voi laihtua syömällä jopa enemmän kaloreita, kunhan ne tulevat hitaista hiilihydraateista, proteiinista ja kalarasvasta.

Kalori ei ole aina kalori


Kalori on lämmön perusyksikkö. Yksi gramma hiilihydraattia ja proteiinia vapauttaa neljä kilokaloria (kcal). Gramma rasvaa sisältää yhdeksän kcal, mutta rasvan syönti tuottaa ketoneja, jotka erittyvät virtsaan. Yksi gramma rasvasta muodostunutta ketonia kuluttaa neljä kilokaloria, joten lähes puolet rasvan kaloreista häviää. Rasva ei siis lihota sen enempää kuin hiilihydraatit ja proteiini.

Keho ei kuitenkaan muuta kaikkea ruokaa energiaksi. Osa käytetään elimistön muihin tarpeisiin: solu- ja kudosvaurioiden korjaamiseen ja aivojen ja ääreishermoston välittäjäaineiden, rasvahappojen, sappihappojen ja hormonien tuotantoon. Kaikki tämäkin olisi laskelmissa vähennettävä syödyistä kaloreista. Jos siis yritämme laskea syömämme ruoan ja kuluttamiemme kaloreiden yhtälöä ja päätellä siitä laihtumista tai lihomista, päädymme aivan virheellisiin lukemiin. Tästä syystä kalorien laskeminen on ajanhukkaa.

Paras tapa laihtua ja hallita painoa pysyvästi


Vähäkaloriset dieetit aiheuttavat elimistön biokemiassa ei-toivottuja muutoksia, koska silloin elimistö luulee nälänhädän koittaneen. Elimistö alkaa polttaa energiaa säästöliekillä. Ihmisen on mahdotonta jatkaa pysyvästi tällaista ruokavaliota, sillä hänen on jatkuvasti nälkä ja hän hermostuu kiukustuu vähästä. Hän lopettaa ohjelman noudattamisen, palaa entisiin tapoihinsa, ja lihoo uudelleen. Huono omatunto ajaa monet hellimään itseään makeilla korkean glykemiakuorman ruokalajeilla ja välipaloilla. Sitä vastoin hyväglykeemisen ruokavalion noudattaminen vastaa esi-isiemme ruokailutapoja, joihin geenimme on ohjelmoitu. Sitä noudattamalla saamme syödä itsemme kylläisiksi eikä meidän tarvitse olla koko aikaa huolissamme kaloreista. Glykeeminen kontrolli vähentää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, syöpiin, dementiaan ja moniin muihin kroonisiin sairauksiin. Luonnossa on monia hyviä insuliiniherkisteitä, jotka auttavat painonhallinnassa: vihreä tee, orgaaninen B3-vitamiiniin sidottu kromi ja kalaöljy.

http://www.terveyshymy.fi/tohtori-tolonen/painonhallinnan-uusia-tuulia

Mun mielestä aika hyvä kirjoitus, ihan itse Toloselta :)

Ja en halua kuulla yhtään lähdekriitikkiin liittyvää kommenttia ennenkuin todistatte jotain myös vääräksi. Pelkät henkilökohtaisuudet voi jättää omaan arvoonsa, yleensä ne voikin pistää pelkästään tietämättömyyden piikkiin. Tuskin kukaan täällä pystyy kilpailemaan tietämyksestä tämän kaverin kanssa.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Painonhallinnan uusia tuulia



http://www.terveyshymy.fi/tohtori-tolonen/painonhallinnan-uusia-tuulia

Mun mielestä aika hyvä kirjoitus, ihan itse Toloselta :)

Ja en halua kuulla yhtään lähdekriitikkiin liittyvää kommenttia ennenkuin todistatte jotain myös vääräksi. Pelkät henkilökohtaisuudet voi jättää omaan arvoonsa, yleensä ne voikin pistää pelkästään tietämättömyyden piikkiin.

Eiköhän se todistusvastuu ole ihan väitteen esittäjällä. Viimeisen kappaleen kanssa olen kyllä osittain samaa mieltä. Kaloreita ei kannata rajoittaa liikaa.
 
Eiköhän se todistusvastuu ole ihan väitteen esittäjällä. Viimeisen kappaleen kanssa olen kyllä osittain samaa mieltä. Kaloreita ei kannata rajoittaa liikaa.

No kerro mihin haluat lisää todistusta ? On kovin vaikeata antaa niitä, jos ei mainita mihin niitä halutaan. :)

PS. Heikkilän blogissa on aika jäätävää tietoa sikainfluenssasta. Suosittelen.
 
No kerro mihin haluat lisää todistusta ? On kovin vaikeata antaa niitä, jos ei mainita mihin niitä halutaan. :)

PS. Heikkilän blogissa on aika jäätävää tietoa sikainfluenssasta. Suosittelen.

no vaikka tähän:
Kalori on lämmön perusyksikkö. Yksi gramma hiilihydraattia ja proteiinia vapauttaa neljä kilokaloria (kcal). Gramma rasvaa sisältää yhdeksän kcal, mutta rasvan syönti tuottaa ketoneja, jotka erittyvät virtsaan. Yksi gramma rasvasta muodostunutta ketonia kuluttaa neljä kilokaloria, joten lähes puolet rasvan kaloreista häviää. Rasva ei siis lihota sen enempää kuin hiilihydraatit ja proteiini.
 
Saman tekee rypsiöljy.

Taisin esittää tämän käsitykseni vahingossa itsestäänselvyytenä... eli kun eri rasvojen keskinäisistä suhteista puhun, niin lasken viljoihin kuuluvaksi myös viljoista puristetun öljyn.
Usein vedotaan, että viljaöljyt, kuten esim. rypsiöljy sisältävät omega3 rasvaa (ALA), mutta ongelmana on ettei siitä käytännössä muodostu juuri ollenkaan EPAa tai DHAta joilla olisi merkitystä. Teoriassa näitä kyllä muodostuu, mutta hyötysuhde on käytännössä niin olematon ettei sillä ole merkitystä, joten omega3 ja 6 suhde ei sillä korjaannu, päinvastoin.
 
Painonhallinnan uusia tuulia



http://www.terveyshymy.fi/tohtori-tolonen/painonhallinnan-uusia-tuulia

Mun mielestä aika hyvä kirjoitus, ihan itse Toloselta :)

Ja en halua kuulla yhtään lähdekriitikkiin liittyvää kommenttia ennenkuin todistatte jotain myös vääräksi. Pelkät henkilökohtaisuudet voi jättää omaan arvoonsa, yleensä ne voikin pistää pelkästään tietämättömyyden piikkiin. Tuskin kukaan täällä pystyy kilpailemaan tietämyksestä tämän kaverin kanssa.

Hoho sketsi vaan paranee. Henkilökohtaisuudet voi jättää omaan arvoonsa mutta seuraavassa lauseessa vetoat henkilön auktoriteettiin argumenttien tukena..

Mies epäilee salaliittoa ravintosuositusten, diabetesliiton ja ties minkä taholta, pitää uskottavana kuitenkin Tolosta. Minä pystyn jopa todistamaan, että Tolosella on todennäköisesti taloudellisia intressejä asioihin joista hän puhuu.

Olet erittäin ristiriitainen persoona.

ps. Minun linjani oli tässä keskustelussa erittäin asiallinen, kunnes huomasin, että se ei nosta sinun tekstisi tasoa mihinkään.

http://keskustelu.skepsis.fi/html/virhelista.htm

Huutakaa aina Bingo! kun löytyy kohta joka sopii tilanteeseen. Olkinukke, auktoriteettiin vetoaminen, you name it kyllä löytyy.
 
no vaikka tähän:
Quote:
Originally Posted by DieHard View Post
Kalori on lämmön perusyksikkö. Yksi gramma hiilihydraattia ja proteiinia vapauttaa neljä kilokaloria (kcal). Gramma rasvaa sisältää yhdeksän kcal, mutta rasvan syönti tuottaa ketoneja, jotka erittyvät virtsaan. Yksi gramma rasvasta muodostunutta ketonia kuluttaa neljä kilokaloria, joten lähes puolet rasvan kaloreista häviää. Rasva ei siis lihota sen enempää kuin hiilihydraatit ja proteiini.

Tässä on hieman syvällisempää pohdintaa. Kieltämättä tosta voi saada väärän käsityksen.

Rasvassa on kemiallista energiaa jäljellä 9kcal/g ja ketoneissa 4kcal/g - tämä siis yhtä lailla kalorimetrissä tai ihmisessä. Ja siinä vaiheessa kun joku rasvagramma on muutettu ketoneiksi, niiden yhdeksästä grammasta on jäljellä vielä tuo loppu. Mutta ne jäävät käyttämättä vain ja ainoastaan jos ne ne pissataan tai hikoillaan pois ketoneina.

Jos taas rasva käytetään (sellaisenaan tai ensin ketoneiksi ja sitten ketoneina), niin lopputulos on kemiallisen energian osalta reitistä riippumaton: että kalorimetrissä että rasvaa rasvana poltettaessa että silloin kun se muunnetaan ensin ketoneiksi ja poltetaan vasta sitten, niin kaikissa vapautetaan ne samat 9 kaloria/g, jotka olivat sitoutuneena rasvamolekyylien kemialliseksi energiaksi - ja lopputuoteena on aina vain hiilidioksidia ja vettä.

Koko hommassa "hukataan" vain ne ketonit, joita ei käytetty kropassa vaan pissattiin/hikoiltiin pois.

http://karppaus.info/forum/viewtopic.php?f=14&t=26149

Tässä Toloselta tarkempi juttu aiheesta.

1. Ihmiselimistö ei vapauta ja kuluta kaloreita samalla tavalla kuin kalorimetri tai hehkulamppu. Me emme hehku pimeässä. Meidän ruoansulatuksemme ja aineenvaihduntamme toimivat toisin. Elimistö hajottaa verensokeria (glykolyysissä pääasiassa lihaksissa) ja tuottaa energiaa ja hiilidioksidia, josta puolet poistuu uloshengitysilmassa ja toinen puoli hiessä, virtsassa ja ulosteessa. Niissä on myös energiaa sisältäviä molekyylejä, ja tämä energiamäärä on laskelmissa vähennettävä suusta sisään menneistä kaloreita. Jätteiden sisältä ja sen energiamäärä vaihtelee sen mukaan, mitä syömme. Runsas rasvan syönti tuottaa ketoneja, jotka erittyvät virtsaan. Yksi gramma rasvasta muodostunutta ketonia vastaa noin 4 kcal:a. Niinpä lähes puolet rasvan kaloreista (9 kcal/g) häviää.

http://www.biovita.fi/suomi/terveyssivut/kalori_kalori.html

Pakko sanoa, että ei mun vahvinta alaa, mutta toivottavasti selvensi. Eli Tolosen kommentti voi kieltämättä johtaa harhakäsitykseen.



PS. Johnnie, jos sulla on vaikeuksia käyttäytyä niinkuin aikuinen niin pysy poissa. Ei ketään oikeasti taida sun vuodatus kiinnostaa. Antaisit jo aikuisten keskustella. Tai no jatkaa vaan, jos siltä tuntuu, mutta musta et saa kaveria tohon. Kieltämättä kovin mielenkiintoisia argumentteja aiheeseen VHH! :D

Tee vaikka oma otsikko, jossa puhut paskaa musta niin paljon kuin haluat, mutta älä tuo sitä tänne.
 
Hyvät kalorit, pahat kalorit
Ruukinmatruuna sai eilen käsiinsä Gary Taubesin kirjan Good Calories, Bad Calories, jossa Taubes tarkasteli länsimaisia ruokailutottumuksia ja elintasosairauksia, kuten syöpää, sydäntauteja ja Alzheimerin tautia.

Noin 450-sivuinen kirja, joka on täynnä tutkimuksia ja viitteitä ja jonka teksti sopii lähinnä lääkärin tai biokemistin luettavaksi, on kylmäävää ja karua sanomaa. Se repii ns. virallisterveellisen ruokavalion kappaleiksi ja syyttää hiilihydraatteja syöpien, sydänsairauksien ja muiden elintasotautien syypäiksi. Samalla se antaa rasvoille synninpäästön.

Kirjan sanoma on kymmeneen virkkeeseen tiivistettynä seuraava:

1) Ravinnon rasva, tyydytetty tai ei, ei ole syyllinen ylipainoisuuteen, sydäntauteihin tai mihinkään muihin kroonisiin elintasosairauksiin.

2) Ongelma ovat ruokavalion hiilihydraatit ja niiden vaikutus insuliiniaineenvaihduntaan ja siten koko aineenvaidunnan hornomaaliseen säätelymekanismiin - koko ihmisruumiin endokriiniin. Mitä "nopeampia" (korkeamman glykeemisen indeksin omaavia) ja pitemmälle raffinoituja hiilihydraatit ovat, sitä suurempi on niiden vaikutus terveyteemme, painoomme ja hyvinvointiimme.

3) Sokerit - sakkaroosi ja korkeafruktoosinen maissisiirappi eritoten - ovat erityisen vahingollisia, koska fruktoosin ja glukoosin samanaikainen yhdistelmä sekä kohottaa insuliinitasoa että kuormittaa maksaa hiilihydraateilla.

4) Raffinoidut hiilihydraatit, kuten tärkkelys ja sokerit, ovat suoran vaikutuksensa insuliiniin ja verensokeriin, kautta ruokavaliollinen syypää sepelvaltiomotauteihin ja diabetekseen. Ne ovat myös todennäköinen syy syöpään, Alzheimerin tautiin ja muihin kroonisiin elintasosairauksiin.

5) Lihavuus on rasvan kerääntymisen häiriötila, ei ylensyöntiä eikä liikunnan puutetta

6) Ylimääräkalorien nauttiminen ei tee meistä lihavampia yhtään sen enempää kuin että se saisi lapsen kasvamaan nopeammin. Se, että kulutamme enemmän kuin syömme, ei johda laihtumiseen, vaan nälkiintymiseen.

7) Lihominen ja lihavuus aiheutuvat hormonaalisen säätelyn epätasapainosta - insuliinin ylimäärästä veressä, rasvakudoksen säätelystä ja lipogeneesista. Rasvasynteesi (lipogeneesi), joka muuttaa glukoosin triglyserideiksi ja sen varastointi ylittävät rasvan vapautumisen rasvasoluista ja sen käytön. Me laihdumme silloin kun kykenemme vapauttamaan rasvaa glukoneogeneesin käyttöön nopeammin kuin sitä varastoituu.

8) Insuliini on ensisijainen rasvan varastoinnin säätelijä. Kun insuliinitaso nousee - joko runsaasti hiilihydraattia sisältävän aterian jälkeen, tai kroonisesti - me varastoimme rasvaa rasvakudokseen. Kun insuliinitaso laskee, me vapautamme rasvaa rasvakudoksesta glukoneogeneesin käyttöön ja kulutamme sitä polttoaineeksi.

9) Hiilihydraatit lihottavat, koska ne stimuloivat insuliinin eritystä. Rasva ei lihota, koska se ei vaikuta insuliiniin mitenkään. Mitä vähemmän me syömme hiilihydraatteja, sitä laihempia olemme.

10) Koska hiilihydraatit ylläpitävät rasvan varastoitumista, hiilihydraatit myös kasvattavat nälkäntunnetta ja vähentävät sitä energian määrää mitä kulutamme aineenvaihduntaan ja fyysisiin aktiviteetteihin.

Jokeri: Liikunta on harvinaisen tehoton tapa laihtua, mutta se parantaa kuntoa ja siitä tulee nälkä.

Kaikki kymmenen kohtaa ja jokeri ovat asioita, jonka jokaisen terveysammattilaisen, aktiiviurheilijan ja ravitsemusterapeutin pitäisi tietää. Silti virallisterveellinen ruokavalio promovoi hiilihydraatteja ja demonisoi rasvan. Miksi?

Kenellekään ei pitäsii olla yllätyksenä se, että koko teollistunutta maailmaa riivaa valtaisa ylipainoepidemia, ja vanhuksilla dementia, pääasiallisesti Alzheimerin tauti, on kasvava ongelma. Mutta useimmille ihmisille yllätyksenä tulee, että vaikka länsimaat teollistuivat jo sata vuotta sitten ja hyötyliikunnan tarve päättyi jo 1960-luvulla, lihomisepidemia alkoi vasta 1970- ja 1980-lukujen vaihteessa. Miksi? Miksi 1950-luvulla USA:ssa ylipainoisuus oli harvinaista, kun taas tänä päivänä 60% amerikkalaisista on liikalihavia ja 25% sairaalloisen ylipainoisia?

Ei ole sattumaa, että juuri tuolloin, 1970- ja 1980-lukujen vaihteessa, laadittiin ns. virallisterveellisen ruokavalion ensimmäiset versiot ja tunnettu "ruokapyramidi" ja "lautasmalli". Ruukinmatruunan oma, henkilökohtainen mielipide virallisterveellisestä ruokavaliosta on, että se on jatkuvaa mössön puputtamista kahden tunnin välein, koko ajan on hirveä nälkä, ja sitten pitäisi vielä harrastaa puolitoista tuntia liikuntaa päivittäin!. Silloin, kun ruukinmatruuna ei vielä ollut matruuna vaan teki lattiatason töitä tehtaassa, sitä liikuntaa kertyi väkisinkin - säilyttääkseen kasvonsa ruukinmatruunan täytyi kyetä samoihin suorituksiin kuin miestenkin. Samoin teinillä, sinkulla tai opiskelijalla on kyllä mahdollisuus harrastaa liikuntaa päivittäin, mutta perheenemännän täytyy tehdä töitä ja kotona ruokaa, siivota ja olla sosiaalinen - mistä ihmeen välistä se puolitoista tuntia liikuntaa päivässä löytyy sille Maija Meikäläiselle?

Kuten ruukinmatruuna jo totesi, liikunta on harvinaisen tehoton tapa laihduttaa. Ruukinmatruuna huomasi kauhukseen, että hänen aloitettuaan aktiivisen kamppailulajin harrastamisen, hänen painonsa kohosi. Ruukinmatruuna kyllä jaksaa juosta puolta itseään nuoremmat pullamössöpojat näännyksiin - kunto on kohonnut siitä riehumisesta kummasti - mutta samalla on tullut lisäkiloja. Syy on siinä, että liikunta lisää ruokahalua. Jotta liikunnalla laihtuisi, treeniohjelman pitää olla kilpaurheilijatasoa - vähintään neljä tuntia kovaa treeniä, joka päivä, ja punttisalit päälle.

Virallisterveellinen ruokavalio perustuu kaloriteoriaan. Se lähtee siitä perusolettamuksesta, että ravinnossa vain lämpöarvolla on merkitystä - ravinto ei vaikuta virallisterveellisen ruokavalion mukaan tippaakaan hormoniaineenvaihduntaan eikä kaloriteoria tunnusta sellaisia käsitteitä kuin lipogeneesi tai glukoneogeneesi. Kaloriteorian mukaan kärjistäen ihminen on sitä mitä hän syö. Suomessa kaloriteoria saavutti läpimurtonsa Pohjois-Karjala -projektin yhteydessä, jolla toki saatiin Pohjois-Karjalan sydäntautikuolleisuus laskemaan huomattavasti. Mutta samalla jäi selittämättä, että miksi satakuntalainen väestö, jonka ruokailutottumukset olivat about samanlaiset, kuoli sydän- ja verisuonitauteihin kolme kertaa harvemmin? Oliko kyse sittenkin muista elintavoista - kuluttava työ, runsas tupakointi, runsas alkoholin käyttö - eikä ravinnosta?

Kuitenkin sekä teoria (biokemia ja endokrinologia) että kokemus (viimeisen sadan vuoden ajalta) puhuvat voimakkaasti kaloriteoriaa vastaan. Sen tosiasian, että nimenomaan juuri hiilihydraatit eikä suinkaan rasva lihottavat, havaitsi ensimmäisenä gastronomi Jean-Anthelme Brillat-Savarin jo Napoleonin ajalla. Ja kaikkein kyynisin argumentti kaloriteoriaa vastaan tulee karjankasvattajilta: karjaa ei lihoteta syöttämällä sille voita, vaan viljaa.

Ruukinmatruunalla on sen verran ikää, että hän muistaa miten syötiin ennen virallisterveellistä ruokavaliota - jolloin ihmiset olivat vielä hoikkia. Kaikkein voimakkaimmin ruukinmatruunaan on kuitenkin vaikuttanut hänen Teollisuuskaupungissa asuneen isoäitinsä esimerkki. Isoäiti oli insuliiniriippuvainen diabeetikko, ja tuolloin elettiin 1970-lukua, jolloin diabeetikkojen ruokavaliosuosituksiin kuului nimenomaan hiilihydraattien välttäminen ja runsasproteiininen ja -rasvainen ruokavalio sekä vihannekset ja salaatit. Kun mamma ja pappa laittoivat ruokaa, se oli lähes poikkeuksetta hyvää - kalaa tai lihaa, sieniä, kasviksia ja tuoreita vihanneksia. Emme milloinkaan saaneet makeita jälkiruokia emmekä karkkia tai suklaata - sillä pikku vatsat olivat aivan täynnä jo pääruuasta. Papan itse tehty lipeäkala oli joka joulun odotettu herkku. Myöskään äippä ei koskaan ostanut meille makeisia ja kaikki mehu oli joko aplarituoremehua tai kotona itse tehtyä (kotipihan omenoista lingottua). Niinpä ruukinmatruunalta jäi karkkihammas kokonaan kehittymättä. Sensijaan juustot ruukinmatruuna oppi tuntemaan jo pikkulapsena - edam, emmental, roquefort, cheddar, brie, gorgonzola, turunmaa - you name it.

Kun ruukinmatruuna oli lapsi, ainoa pasta mitä kaupasta sai, oli makaroni (huono sellainen). Makaronia tai spagettia syötiin ehkä kerran kuukaudessa. Kastikkeet olivat ohuita, rasvapohjaisia ja suurustamattomia. Ruukinmatruunan äipän lempisapuska oli lihakeitto, mutta riittävällä protestoinnilla hän sai äippänsä tekemään tillilihaa, josta tuli ruukinmatruunan lemppari. Riisiä oli aniharvoin, ja perunoita laskettiin maksimissaan kaksi henkeä kohti. Sensijaan rasvaisia ruokia, kuten broiskua, kalaa ja sisäelimiä, syötiin paljon. Bögötteriassa käytiin ehkä kolme-neljä kertaa vuodessa. Pizza? Mitä se on? Ruukinmatruuna söi 15-vuotiaana ensimmäisen pizzansa. Maitoa ja piimää - punaista sellaista - juotiin paljon. Ja kuten jo tuli todettua, ruukinmatruuna ei syönyt karkkia, koska "rahat menee, hampaat hajoo ja se lihottaa - ruukinmatruuna pelkäsi hammaspeikkoa niin pahasti, että hänellä tänä päivänäkään ei ole kuin kaksi paikkaa purukalustossaan.

Mamma, jolla oli diabetes ja Parkinsonin tauti, eli 85-vuotiaaksi ja kuoli tyylikkäimmällä mahdollisella tavalla - aivohalvaukseen papan syliin ratkoessaan sanaristikkoa. Pappa eli 95-vuotiaaksi ja ehti vielä ennen kuolemaansa antaa vastanaineelle nuorelle matruunalle kultaisia elämänohjeita, joita ruukinmatruuna noudattaa yhä tänäkin päivänä.

1970-luvulla ei oltu lihavia - vaikka silloin liikuttiin paljon vähemmän kuin nyt. Silloin kuoltiin sydäntauteihin, mutta vain, jos elintapoihin liittyi tupakointi sekä runsas alkoholin käyttö. Se oli aikaa ennen tupakkalakia, se. Ruukinmatruunan sukulaisista kukaan ei ole polttanut, ja suutkin ovat olleet enemmän tai vähemmän tuohta. Lihavuusepidemia alkoi vasta, kun rasva demonisoitiin, ja kauppojen hyllyt alkoivat notkua pastaa, pullamössöä, karamelliä ja kaikkea makeaa. Ruukinmatruunan havainto on hyytävä: lihavuusepidemia on myötäsyntyinen ilmiö, joka ei suinkaan johdu elintasosta eikä liikkumattomuudesta, vaan virallisterveellisestä ruokavaliosta joka demonisoi rasvan, ja jota noudattamalla on jatkuvasti nälkä. Eikä 1970-luvulla myöskään dementoiduttu, vaan kuolemat olivat pääsääntöisesti joko äkkilähtöjä tai sitten hiljaista kuihtumista syöpään.

Diabeetikkojen ruokavalio on 1970-luvulta heittänyt häränpyllyä. Kun joku neropatti keksi, että useimmat diabeetikot ovat ylipainoisia ja he syövät runsaasti rasvaisia ruokia, niin johtopäätös oli vanha kunnon cum hoc ergo propter hoc, eli että rasvan syöminen aiheuttaa ylipainoa - ja niinpä diabeetikkojen ruokavaliota rukattiin hiilihydraattipitoiseen ja vähärasvaiseen suuntaan. Tämä sama neropatti ilmeisesti ei ymmärtänyt endokrinologiasta yhtään mitään eikä tiennyt, että hiilihydraateista vain noin 45% menee energiaksi ja 55% varastoituu suoraan lipogeneesin kautta rasvaksi - kyse on itse itseään ruokkivasta noidankehästä! Diabeetikkojen nykyinen ruokavaliosuositus on puhtaasti endokrinologiselta kannalta katsoen katastrofi - se vain stimuloi itse tautia entistä pahemmin!

Tyypin II diabetekseen liittyy todellakin lähes aina voimakas, lähes sairaalloinen, ylipaino. Ja se yleensä on hankittu syömällä pullamössöä. Kyse on noidankehästä: voimakas ravinnon sisäänotto, varsinkin hiilihydraattipitoinen, ensin stimuloi insuliinivastetta. Kuitenkin mitä pitempään korkea insuliinivaste on jatkunut - vuosikausien voimakas insuliinin ylikuormitus - sitä todennäköisemmin ihmiselle kehittyy insuliiniresistenssi: saman vaikutuksen aikaansaantiin tarvitaan koko ajan enemmän insuliinia, haima piipittää tuskissaan, ja noidankehä ruokkii itse itseään. Samaan aikaan syödään hiilihydraatteja, ne muuttuvat rasvaksi ja potilas lihoo - ja insuliinivaste jyllää jälleen. Sitä pitää stimuloida lääkkeillä, jotka taas kuormittavat haimaa. Lopulta haima sanoo sopparin irti, ja sitten ihmetellään että miten tässä näin kävi.

(Tähän pitäisi tulla voimasana, mutta ruukinmatruuna on hyvin kasvatettu tyttö.)

Ruukinmatruunan mamma eli 85-vuotiaaksi 1970-luvun diabeetikkojen ruokavaliolla, eli vähän hiilareita ja paljon rasvaa. Ei tullut sydäntauteja eikä sepelvaltimo-ongelmia - koska hän ei syönyt transrasvapitoisia ruokia (lue: teollisesti valmistettua pullamössöä) eikä tupakoinut ja hän oli raitis.

Robert Atkins muotoili oman dieettinsä nimenomaan 1970-luvun diabeetikkojen ruokavaliosuositusten pohjalta. Ja juuri siksi se toimiikin niin hyvin kuin se toimii. Sen ideana on nimenomaan painaa insuliinitaso niin alas kuin mahdollista välttämällä hiilihydraatteja - rasvan glykeeminen indeksi on nolla eli rasva ei stimuloi insuliinia - ja nostaa glukagonin taso niin ylös kuin mahdollista syömällä proteiineja, ja pitää elimistö kylläisenä rasvalla. Elimistöä huijataan kuvittelemaan, että nyt on nälkä, vaikka kuitenkin koko ajan on kylläinen olo. Atkinsin dieetti on pitkälti sama kuin 1970-luvun diabeetikkojen standardiruokavalio, ja siksi se toi ruukinmatruunalle lapsuusmuistot mieleen.

Rasva laukaisee kylläisyydentunteen vaikuttamalla leptiinin tuotantoon. Kun ravinnossa ei ole hiilihydraatteja nimeksikään mutta paljon rasvaa, jossakin vaiheessa tulee ennemmin tai myöhemmin tunne, että nyt ei enää grammaakaan enempää ja oksennusrefleksi. Vaikka rasvassa on lämpöarvoltaan kaksi kertaa enemmän energiaa kuin hiilihydraateissa, kilon limppu on helppoa syödä putkeen, mutta yritäpä syödä 250 geen paketti voita yhdeltä istumalta! Hiilihydraatit eivät tee kylläiseksi, vaan niitä syödessä on jatkuva nälän tunne, ja hiilarimässäily on paljon helpompaa kuin rasvamässäily! Kylläiseksi tekevän vähähiilihydraattisen dieetin aterian energiamäärä jää siksi aina vähäisemmäksi kuin vähärasvaisen.

Onko kalori sitten kalori? Jos tuijotetaan pelkkään lämpöarvoon kuten virallisterveellinen ruokavalio tekee, niin varmaankin. Mutta jos tutkitaan asiaa luonnontieteiden kannalta, niin lämpöarvo on yhdentekevä asia - merkitystä on vain sillä, miten itse aineenvaihdunta tapahtuu ja miten eri ruoka-aineet vaikuttavat endokriiniin, eli mitkä ruoka-aineet muuttuvat varastorasvaksi lipogeneesin kautta ja mitkä eivät. Vähähiilihydraattisella ruokavaliolla ylensyönti on lähes mahdotonta, koska rasvan laukaisema leptiinituotanto kertakaikkiaan viheltää pelin poikki. Sensijaan mikäli ateriassa on yhtään hiilihydraatteja, se laukaisee välittömästi insuliinintuotannon ja lähes kaikki ravinnon sisältämä ylijäämäenergia (glukoosi) varastoituu lipogeneesin kautta rasvaksi rasvakudokseen. Vähärasvaisella dieetillä on äärimmäisen helppoa lipsahtaa ja mässätä, ja siinä laihtuminen perustuu näivettymiseen eikä hallittuun energianpolttoon. Kalori voi ehkä olla kalori, mutta rasvat ja hiilihydraatit vaikuttavat endokriiniin aivan eri tavoilla.

Kaupan päälle vielä aivot tarvitsevat rasvaa toimiakseen. Hermosolut käyttävät kaikkein mieluimmin rasva-aineenvaihdunnan tuotteina syntyviä ketoaineita ravinnokseen glukoosin sijaan - glukoneogeneesissahan kahdesta triglyseridimolekyylistä syntyy yksi glukoosimolekyyli ja 12-15 ketoainemolekyyliä - ketoaineet syntyvät nimenomaan rasvahappojen pilkkoutumisesta. Mitä enemmän ravinnossa on rasvaa, sitä pirteämpi on olo ja sitä tehokkaammin aivot toimivat - rasva suojaa tylsistymiseltä. Sensijaan jokainen vähärasvaista dieettiä ikinä kokeillut tietää, miten väsynyt, hontelo ja tylsistynyt olo siitä tulee; kyse on juuri siitä, että sekä sydänlihas että aivot käyttävät mieluimmin ketoaineita polttoaineenaan. Sen että hiilihydraatit itse asiassa vain tekevät nälkäiseksi (ruokahalu kasvaa syödessä), voi itse kukin kokeilla syömällä vaikkapa lihapulla-aterian - ensin ilman perunoita ja sitten kolmella perunalla. Vaikka ensimmäisessä ateriassa on vähemmän energiaa kuin jälkimmäisessä, ensimmäisen aterian jälkeen on kylläinen olo, mutta jälkimmäisen jälkeen jää nälkä. Syy on siinä, että perunan hiilihydraatit ovat laukaisseet insuliinivasteen, lipogeneesi on käynnistynyt, energia on varastoitunut rasvakudokseen sen sijaan, että se olisi jäänyt vereen elimistön käytettäväksi - ja tästä seuraa ensin sokerihumala, ruokahalun kasvu, väsymys ja sitten nälkä. Vähähiilihydraattisen dieetin yksi mainio puoli on siinä, ettei koskaan ole väsynyt ja ryytynyt olo eikä ikinä nälkä.

Länsimaisen ruokavalion pahin puoli ei ole siinä, että siinä olisi liikaa rasvaa - rasvahysterian vuoksi sitä ei ole nimeksikään. Sen pahin puoli on siinä, että siinä on valtava määrä nopeita hiilihydraatteja - sokeria, tärkkelystä, valkoisia jauhoja, perunamössöä - ja juuri siksi se lihottaa. Luonnonkansat, joiden ravinto on aiemmin koostunut toisaalta hedelmistä, juureksista ja riistasta, alkavat lihota sairaalloisesti omaksuttuaan "valkoisen miehen makean ruuan". Ja jopa niiden kansojen keskuudessa, jotka ovat syöneet hyvin hiilihydraattipitoista ruokaa, kuten Kaakkois-Aasiassa, ruokavaliossa on ollut paljon piilorasvaa ja -proteiineja: eläinruoka on syöty kokonaan, rasvat, sisäelimet, kaikki paitsi luut ja nahka (eikä pelkästään lihaskudos), ja esimerkiksi Kiinassa hyönteiset, kuten toukat ja heinäsirkat sekä matelijat ja sammakkoeläimet, ovat olleet hyvin tärkeä proteiinilähde. Raamatussakin hyönteiset - tärkeimpänä heinäsirkat, joita Johannes Kastaja popsi Luukkaan evankeliumissa - ovat kosher korkean proteiinisisältönsä takia. Ehkäpä heinäsirkoista pitäisi tehdä katkarapujen kaltainen herkku?

Ruukinmatruuna on nyt uudesta vuodesta lähtien pudottanut painoa liki kahdeksan kiloa. Noin kolme kiloa siitä on glykogeeniin sitoutunutta vettä, mutta vaatteet alkavat jo roikkua ja farkut tuntua löysältä. Tällaiseen painonpudotukseen ei päästä vähärasvaisella dieetillä, mutta vähähiilihydraattisella viisi kiloa kuukaudessa ei ole temppu eikä mikään.

Tässä on muuten jonkinlaista tietoa yhdestä kirjasta, jota itse olen yrittänyt saada käsiini! :(

Kannattaa lukasta läpi vaikka siinä on vähän blogi-kirjoituksen makua! ;)
 
PS. Johnnie, jos sulla on vaikeuksia käyttäytyä niinkuin aikuinen niin pysy poissa. Ei ketään oikeasti taida sun vuodatus kiinnostaa. Antaisit jo aikuisten keskustella. Tai no jatkaa vaan, jos siltä tuntuu, mutta musta et saa kaveria tohon. Kieltämättä kovin mielenkiintoisia argumentteja aiheeseen VHH! :D

Tee vaikka oma otsikko, jossa puhut paskaa musta niin paljon kuin haluat, mutta älä tuo sitä tänne.

Aiheeseen VHH? Mielestäni tuolla lukee Antti Heikkilän tv haastattelu. Myös Antin puheissa paistaa jokunen ristiriita. Et ole edelleenkään edes vastannut mihinkään mitä kirjoitin. Sivuutat kritiikin aika tehokkaasti. Se, että täällä ei enään hirveästi keskustelua tapahdu, ei johdu todellakaan sinun kyvystäsi todistaa väitteesi aukottomasti oikeaksi. Kaikki jotka ovat tähän mennessä yrittäneet keskustella kanssasi asioilla ja asiallisesti ovat luovuttaneet, koska se on todettu mahdottomaksi. Sääli sinänsä, että se karkoittaa eriävät mielipiteet koko ketjusta ja tuhoaa keskustelun asiasisällön.

Koska minulla selkeästi on vaikeuksia käyttäytyä kuin aikuinen, lopetan suosiolla keskustelun tähän omalta osaltani. Kuin pulun kanssa pelaisi shakkia oli hyvä vertaus. Vastapuoli ei noudata (osaa) pelin (argumentoinnin) sääntöjä ja vääntää savet laudalle.

ps. En ole puhunut paskaa sinusta. Olen täysin avoimesti tuonut esille asiat, jotka minua häiritsee ja toivonut saavani niihin jotain vastinetta. Et ole vastinetta antanut, vaan lähinnä väistänyt kaiken mikä sotii agendaasi ja väitteitäsi vastaan.
 
Tässä on vielä sundqvistin pohdintoja samasta kirjasta,

Kaikki kolesteroli ei ole vaarallista


Terveisiä kakkosleiristä!

Olen nyt sitten kertaalleen lukenut läpi Gary Taubesin paljon kohutun kirjan ”Good calories, Bad calories”, joka ilmestyi syksyllä 2007. Kirja ei ole mikään kevyt lukuelämys ja minulla on tarvetta lukea kirjaa vielä tarkemmin lähikuukausina. Kirjaa voin kuitenkin lämpimästi suositella erityisesti lääkäreille, Kansanterveyslaitoksen tutkijoille ja muille terveysasioistamme päättäville tahoille.

Moni lääkäri on keskeisessä asemassa kun päätöksiä tehdään siitä mitä pitäisi tehdä korkeille kolesteroliarvoille. Kirja tuo runsaasti pohdittavaa lääkärikunnalle. Vakuuttavalla tavalla Gary Taubes käy läpi historialliset, tieteelliset läpimurrot rasvatutkimuksissa, jotka (ilmeisen virheellisesti!) tulkittiin lääketeollisuutta suosivaan suuntaan.

Mielenkiintoista oli havaita miten vähän kohonneet kolesteroliarvot lopultakin kertovat potilaan riskistä sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin (SVT). Silläkin uhalla, että moni ei halua ymmärtää laisinkaan mistä on kyse, kerron nyt mahdollisimman selkeästi mihin perustuu Gary Taubesin ajatus siitä, että ravinnon rasvat eivät voi olla syypäänä sydän- ja verisuonitauteihin.

Rasvaa suurempana riskitekijänä Gary Taubes pitää rankkaa hiilihydraattialtistusta. Mairittelevalla tavalla Suomen maailmanmaineeseen nostanut onnistunut Pohjois-Karjala –projekti oli osana sitä maailmanlaajuista ideologista, tieteellistä jatkumoa, joka pyrki osoittamaan seuraavaa:

* kun me syömme rasvaa (myöhemmin tämä täsmentyi tarkoittamaan nimenomaan kovia eläinperäisiä rasvoja, tyydyttyneitä rasvoja) kolesteroli nousee
* korkea kolesteroli johtaa sydänsairauksiin

Gary Taubes näyttää kuitenkin usein eri esimerkein miten epävakaalla tieteellisellä pohjalla tämä olettamus lepää! Valitettavan vähän julkisuutta saaneissa tutkimuksissa on pystytty osoittamaan, että ravintorasvoja vähentämällä ei saavuteta SVT:ssä mitään etua. Gary Taubes kyseenalaistaa kolesterolin riskitekijänä SVT:ssä.

Kolesteroli on ihmiselle täysin välttämätön ainesosa ja suurimmalla osalla niistä potilaista, jotka saavat sydänkohtauksen, ei ole erityisen korkeita kolesteroliarvoja. Kun seuraa sitä Taubesin kuvaamaa poliittista peliä erityisesti Yhdysvalloissa, voi vain hämmästellä miten hyvin tieto kolesterolin ”vaaroista” on levinnyt kansan keskuuteen. En täysin usko kaikkiin niihin todistusketjuihin mitä Taubes kirjassaan luettelee, mutta voin vahvistaa, että tieteen tekijöitä taatusti on kiinnostanut jaossa ollut raha ja maine, mikäli pystytään osoittamaan, että jokin tietty lääkeaine (statiinit) voidaan yhdistää vakavaan ja yleiseen sairauteen. Gary Taubes on sitä mieltä, että lääketeollisuus on vetänyt tiedemiehiä perässään hakiessaan käyttäjäkuntaa kalliille lääkkeilleen. Huikeita väitteitä, jotka taatusti herättävät monenlaisia tunteita.

Viisikymmentä vuotta on nyt etsitty viisasten kiveä kolesterolin aineenvaihdunnasta ja veren rasvoista. Ainoastaan poikkeustapauksissa (perinnöllisesti korkeat kolesteroliarvot) löytyy yhteys kolesterolin ja SVT:n välillä. Gary Taubes pyytää sen sijaan, että riskikartoituksia varten katsottaisiin veren rasvaprofiilia monipuolisemmin. Sillä tosin on se ikävä seuraus, että helpon kolesterolimittauksen sijaan, joudutaan turvautumaan aikaa vieviin ja hankaliin mittauksiin, joissa pahimmassa tapauksessa suurimmaksi haitaksi osoittautuukin hiilihydraatti – ei niinkään rasva.

Lääketeollisuudelle ja lääkäreille olisi kätevämpää jos voitaisiin turvautua tuttuihin ja helppoihin kokonaiskolesterolin mittauksiin. Onhan se paljon helpompaa motivoida potilasta seuraamaan kolesterolia kuin useiden hankalien lyhennysten (esim. LDL, HDL, VLDL, APO-E jne.) sanomaa tulkita ymmärrettävällä tavalla potilaalle. Gary Taubesin mukaan tämä on kuitenkin täysin välttämätöntä mikäli haluamme ohjata potilaan terveyttä oikeaan suuntaan.

Kun seuraavan kerran tapaat lääkärisi tai sairaanhoitajasi, ota silloin mukaan tämä tieteelliseen tutkimukseen perustuva yksinkertaistettu selvitys kolesterolin aineenvaihdunnasta.

Rasva ei ole vesiliukoista (ei edes veriliukoista!), joten sen kuljettamiseen veressä tarvitaan erityisiä kuljetusproteiineja – lipoproteiineja. Kolesterolin tarkemmassa mittauksessa saamme tietoa juuri näistä lipoproteiineista. LDL kuljettaa kolesterolia maksasta eri puolille kehoa, HDL tuo takaisin maksaan ylimääräisen kolesterolin ja VLDL on se lipoproteiini, joka mittaa niitä tärkeitä veren triglyseridejä. Kun valistunut lääkäri puhuu ”pahasta kolesterolista” hän tarkoittaa sekä VLDL:ää että LDL:ää. Aiemmin annettiin van LDL:lle tämä ”pahan pojan” rooli.

Kun syöt rasvaa sisältävän ruoka-annoksen, rasva kulkeutuu suolistosta maksaan isoina VLDL-pakkauksina. Tästä isosta VLDL-pakkauksesta päästetään verivirtaan kuljetettavaksi pieniä rasvapakkauksia. Maksassa oleva VLDL-pakkaus pienenee näin koko ajan kunnes se saavuttaa tietyn suuruuden ja sitä voidaan sanoa LDL-kolesteroliksi. LDL-pakkaus jatkaa pienenemistään ja saavuttaa lopulta pienimmän ja tiheimmän mahdollisimman partikkelikoon. Uusimmissa tieteellisissä tutkimuksissa on osoitettu, että juuri tämä kaikkein pieni LDL-partikkelikoko on kaikkein vaarallisin SVT:ssä. Pienikokoinen LDL-kolesteroli on altis hapettumaan ja tarttumaan verisuonten seinämiin matkallaan eri puolille elimistöä.

Istuudu nyt tukevasti! Tiede osoittaa, että nopeiden hiilihydraattien runsas nauttiminen nostaa juuri tätä kaikkein vaarallisinta, pientä LDL-partikkelikokoa kaikkein eniten.

HDL-kolesterolille on varattu ”hyvän pojan” rooli. Päinvastoin kuin LDL-kolesteroli, HDL kuljettaa kolesterolia eri puolilta elimistöä maksaan. Korkea HDL-kolesteroli on tutkimuksissa yhdistetty sydänterveyteen. Arvellaan HDL-kolesterolin voivan siirtää verisuoniin kasaantunutta kolesterolia. Gary Taubesin selvitysten mukaan paras tapa kohottaa HDL-kolesterolia on syödä rasvaa luontaisista lähteistä kuten esimerkiksi eläinrasvaa.

Suurilla määrillä hiilihydraattia on taipumusta alentaa HDL-kolesterolia. Miten on mahdollista, että virallisterveellinen selitys on niin erilainen? Suomessakin kehitetyn konsensuksen mukaan korostetaan nimenomaan rasvojen turmiollista roolia SVT:ssä. Vaikea on löytää myönnytyksiä siihen suuntaan, että hiilihydraatit vaikuttaisivat sillä tavalla, että veren rasvaprofiili menee huonompaan suuntaan? Saska Tuomajukka osoitti tämän väitöskirjatyössään, mutta kovin vähän siitäkään työstä on otettu opiksi. Olisikohan yhtenä syynä tähän outoon tapaan se, että ummistetaan silmät ristiriitaiselle tutkimusnäytölle ja etsitään tieteellisestä kirjallisuudesta vain alkuperäistä rasvateoriaa tukevaa näyttöä? Perinteinen tapa pyörittää rasvakeskustelua LDL-kolesterolin ympärillä nähdään tärkeäksi, nostavathan tyydyttyneet rasvahapot jonkin verran juuri tätä kolesterolia. Kun vielä löytyi sopivia lääkkeitä (statiinit), jotka alensivat tehokkaasti LDL-kolesterolia, voimme ehkä ymmärtää miksi tätä LDL-vetoista kolesterolikeskustelua pidetään hengissä. Gary Taubes antaa useita esimerkkejä näistä kytkennöistä. Lääketeollisuus pitää kynsin hampain kiinni statiinistaan, joka lienee kautta aikojen kannattavin yksittäinen lääkeaine. Lääketeollisuus ei tietenkään halua menettää tätä tulolähdettään ja lääkärit eivät halua, että heidän uskottavuuttaan nakerretaan.

Ajattelutavan muutos on Gary Taubesin mukaan välttämätön, mutta tulee näistä taloudellisista kytkennöistä johtuen, sujumaan äärettömään hitaaseen tahtiin. Uusimmat tieteelliset tutkimukset osoittavat, että LDL-kolesteroli on huomattavasti monimutkaisempi juttu kuin on annettu ymmärtää. LDL-kolesterolin partikkelikoko on tässä erityisen tärkeässä roolissa. Mitä suurempi LDL-partikkelikoko (ja mitä korkeampi kolesteroliarvo!), sitä parempi! Kauheaa! Voiko asia todellakin olla näin, että se haitta mitä meidän pitäisi jahdata, onkin tuo kaikkein pienin LDL-partikkelikoko? Se joka herkimmin hapettuu ja tarttuu verisuonen seinämiin. Sitä ei juurikaan nykyisissä kolesterolimittauksissa saada selville, sillä kyseessä on pelkän kolesterolimäärän mittaus. Nuo pienet ja ilmeisesti vaarallisemmat LDL-partikkelit eivät näy tavanomaisessa LDL-lukemassa, sillä ne ovat niin pieniä, että vaativat erilaisen mittaustavan.

Gary Taubesin suurin murheenkryyni on kuitenkin se, että niukasti rasvaa ja paljon sokeria sisältävä mukamas virallisterveellinen ruokavalio, kohottaa juuri näitä pieniä, haitallisia LDL-partikkeleita ja laskee suurten, vähemmän haitallisten LDL-partikkeleiden osuutta. Näin saadaan alentunut kolesterolilukema, joka tyydyttää potilasta, lääkäriä ja elintarviketeollisuutta. Mikäli ravintosuositukset eivät riitä, voidaan hakea lisäapua statiineista ja lääketeollisuus kiittää. Tyydyttynyt, kova, eläinperäinen rasva kohottaa Gary Taubesin mukaan kolesterolia, mutta sellaisella terveellisellä tavalla. Kolesterolitutkijat eivät tätä asiaa kiistä. Ongelmana tässä on vain se, että sopivalla tavalla pitäisi saada muutoksia aikaan ravitsemussuosituksissa niin, että suosittaisiin luontaisia eläinperäisiä rasvalähteitä. Pitäisi kieltää ihmisiä syömästä liian vähän rasvaa, sillä se laskee HDL-kolesterolia ja suuremmasta hiilihydraattialtistuksesta johtuen nostaa noita haitallisia pieniä LDL-kolesterolipartikkeleita. Haitalliset triglyseridit (VLDL) lisääntyvät myös hiilihydraattien vaikutuksesta. Muistattehan yllä lukemastanne, että VLDL-partikkelit koko ajan pienentyvät luovuttaessaan rasvaa elimistön käyttöön? Mitä enemmän pieniä VLDL-partikkeleita syntyy, sitä enemmän on vaaraa siitä, että syntyy liian paljon noita haitallisia, pieniä LDL-kolesterolipartikkeleita. Tätä pienten LDL-partikkeleiden syntyä ruokkii hiilihydraattipitoinen ruokavalio.

Mitä ohjeita Gary Taubes antaa kolesteroliarvojesi tulkintaan?
Kokonaiskolesteroli on yksistään lähes arvoton mitta. Kokonaiskolesteroli voi olla 8, mutta kuitenkin potilaan rasva-arvot voivat olla kunnossa (LDL voi olla sitä isokokoista enimmäkseen ja HDL-kolesteroli voi olla korkea, mikä on hyvä asia).
Triglyseridien (VLDL) suhteen on mahdollisimman pieni arvo tärkeä. Yli 1,7 mmol/l on huono juttu ja vakava merkki siitä, että potilas kärsii metabolisesta oireyhtymästä. Hyvä triglyseridiarvo on 0,5 mmol/l.
HDL-kolesterolin pitää olla mahdollisimman korkealla. Alle 1,0 on huono arvo ja voi nakertaa sydänterveyttä. Mitä lähempänä 2,0 mmol/l sitä parempi.
LDL-kolesteroli on ongelmallinen yksistään. Pitää verrata triglyseridiarvoon (VLDL). Mitä korkeampi LDL ja mitä alhaisempi triglyseridi, sitä varmempaa on, että suurin osa LDL-kolesterolista on sitä suurempaa ja terveellisempää LDL-partikkelikokoa. Nyrkkisääntönä voitaneen pitää, että LDL-kolesteroli ei saa ylittää 3 mmol/l.
Kokonaiskolesteroli / HDL on hyvä mittari. Pitää olla alle 6 mmol/l. Se on jopa parempi kuin perinteisesti käytetty suhde LDL / HDL.

Kommentteja saa tulla, mutta välttämättä en pysty kaikkeen itse vastaamaan. Yritän löytää mahdollisille kysymyksillenne asiantuntijoilta vastauksia.

http://sundqvist.blogspot.com/2007/12/kaikki-kolesteroli-ei-ole-vaarallista.html

Ps. Johnnie, kiitos että lopetit! :)
 
Löytyykö VHH:n kannattajia (jotka suosittelisivat VHH:ta ihan kansalliseksi suositukseksi tai ainakin nykyistä paremmaksi) ravintotieteen tai siihen läheisesti liittyvien alojen esim lääketieteen alojen (sisätaudit, diabetologia esimerkiksi) saralta joka oikeesti tekevät kliinistä työtä asian piirissä?

Nythän ainakin mielestäni VHH:n puolesta puhuu vain teoreetikot tai maallikot kuten tämä kirurgi Heikkilä, veteraaniurheilija, tri tolonen, ******** jne wallace/diehard..

Onko siis oikeasti olemassa alan (koulutettuja) ammattilaisia jotka hoitavat tai neuvovat ihmisiä/potilaita näissä ravintoasioissa ja ovat sitä mieltä että VHH on parempi kuin nykyinen? Siis ihan työkseen eivätkä vain kirjoittele jotain blogia.
 
Nythän ainakin mielestäni VHH:n puolesta puhuu vain teoreetikot tai maallikot kuten tämä kirurgi Heikkilä, veteraaniurheilija, tri tolonen, ******** jne wallace/diehard..

Tietääkö joku, onko Sundqvist julkaissut uudempaa versiota tuosta hänen dieettilistastaan vuodelta 2007? Silloin ainakin valtion ravitsemusneuvottelukunnan suositukset olivat nro 1 ja esim. Heikkilän Pellinki-dieetti sijalla 23.

Mulla on ollut sellainen käsitys, että Sundqvist on enemmänkin juuri "hiilaritietoisen" ruokavalion kannattaja. Hän siis puhuu liiallisen hiilihydraatin vaaroista mutta kannattaa silti (ainakin pääpiirteissään) yleisiä ravitsemussuosituksia. Korjatkaa jos olen väärässä.
 
Imo vhh pitkäaikaisena ruokavaliona ei ole hyvä. Miksi? Oman kokemuksen mukaan se on toki tehokas laihdutukseen etc. mutta on vaan vittumainen pitkässä juoksussa sillä vhh:lla joutuu laittamaan lähes kaiken ruuan ite, valmisruokia ei ole vhh versioina, ei voi juoda alkoholia mutta mikä pahinta niin liikunta on raskaampaa vhh ruokavalion aikana kuin se muuten olisi..

Jos kuitenkin haluat pitkäaikaisen ratkaisun vatsalihasten näkymisiksi niin on vhh hyvä..
 
Sundqvist on myöntänyt, että on ollut joskus turhankin kriittinen VHH:ta kohtaan. Ja tähän väliin pitkähkö tilannekatsaus reaalimaailmaan.

Jos itse olen saanut tässä VRN:n mannekiiniviitan, niin se ei pidä paikkaansa. Se sopii monelle (käytännössä kaikille, jotka sitä noudattavat), mutta kenen "hallintamekanismit" ja muu toiminta (ruuan annostelu, mielitekosyöminen, liikunnallinen passiivisuus) ovat heikommat voi VHH olla optio. Luonnollisesti hiilihydraatin nauttimisen tulisi olla siinä suhteessa, missä määrin hiilihydraattivarantoja kulutetaan (ts. kuinka paljon tulee jo kohtuullisesti kuormittavaa liikuntaa).

VHH:n puolesta puhumisessa ontuva argumentti on se, että ruokailun nauttiminen perustuu siihen, että "syön vaikka kuinka paljon, niin en liho" - tällöin puuttuu oleellinen hallintamekanismi, jos ei kyetä hillitsemään ravinnon nauttimisen volyymia. Ja mitä tulee siihen, että rasvaista ruokaa ei voi syödä yli tarpeen, niin omalla kohdalla tämä ei pidä paikkaansa. Pekonia voisin syödä vaikka kilokaupalla eikä into laannu, mutta onneksi olen tietoinen siitä, että se ei ehkä ole perusteltua.

Itsekin olen omalta osalta hillityn VHH:n kannattaja (olisiko tämä nyt se "hiilaritietoinen"). Olen opiskelun ja työn kautta nähnyt keskivertosuomalaisen käytännön toteutusta ja tietämystä ruokailujen osalta ja pelottaa se samainen ja ravintotiedostunut malli, jota tietyt yksilöt omien kokemuksien pohjalta ovat tarjoamassa massaväestölle. Sellainen asenne - ja tapamuutos ei käy tuosta vaan (makkara paha, ruisleipä hyvä --> makkara paha, ruisleipä hyvä)

Ruokailu itsessään on niin rutinoitunut toimenpide arkirytmissä, että pienetkin muutokset voivat olla vaikeita (Gaussin käyrän mukainen normaalijakaumamalli eli toisille muutokset äärimmäisen helppoja ja toisille jostain syystä muutokset liki mahdottomia ja valtaosa tuonne välimaastoon). Se tässä jyrkässä VHH-ajattelussa nakertaa, että pyritään pyöräyttämään koko ravintokulttuuri kerralla ympäri, varsinkin niiden osalta, joiden tiedolliset ja henkiset voimavarat ovat pienet ravintoasioiden suhteen. Jos henkilön ravintotottumukset ovat varsin hukassa, niin turha tuputtaa heti sitä oletettavasti optimaalisinta versiota, joka on täysin päinvastainen totuttuun. Kun saadaan edes kohtuullisissa määrin parannusta (rautalankamalli lounaasta: pizza + limu --> huoltoaseman lounaspöytä --> viimeisen päälle salaattiateria), niin se on jo kotiinpäin. Ja kyllä, joillekin 1.optio voi olla arkea, joten siinä mielessä täällä sekundaariravinnoksi leimattu "täysjyvä" voi olla perusteltua ravintoa.

On mielestäni todennäköisempää, että "normaalia ruokailukulttuuria" suosivan yksilön on helpompi tinkiä ruokavaliossaan rasvasta kuin hiilihydraatista, joten sinällään virallisten suositusten suuntaan kääntyminen on useasti perusteltua. Itse ehdottomasti suosisin (sekundaarisen) hiilihydraatin rajoittamista, mutta koska rasvapeikko on vielä niin vahvasti elävä, niin vähärasvaisella ravinnolla (huom. vähärasvainen ei ole synonyymi rasvan puutteelle ravinnosta) ja hyvillä liikuntatottumuksilla saadaan ehkä haluttu lopputulos. Tunnettu "worst case scenario" eli paljon rasvaa ja paljon hiilareita toteutuu helposti, jos liian nopeaan siirrytään rasvalla lotraamaan.

Toivoisin avoimuutta, maalaisjärkeä ja ennen kaikkea visiointia siitä, kuinka nämä kaikki teoriatason ratkaisumallit menisivät vaivattomasti arkeen. Paperilla kyllä saa pyöriteltyä
mitä hienoimpia ruokalaustasmalleja ja ravintoainejakaumia.

Vaikka tässä vankka VHH-puoli ei ehkä itse huomaa, niin onhan tässä melkoinen hurmos-henki havaittavissa (ei läheskään kaikkien jäsenien osalta), sen on jo todella moni ketjun lukija todennut.

PS. Se ei ole mikään ratkaisumalli, että hyväksytään ihmisten totaalinen liikunnallinen inaktiviteetti ja päätetään olla syömättä hiilareita. Sitä tosiasiaa ei edes niukka ravinnon nauttiminen poista, että se romuttaa ihmisen terveyden. Siispä mieluumminen painetaan elontietä lenkkipolulla Langerhansin saarekkeet insuliinia erittäen, kuin ketoosissa toimistonnurkassa jumittaen :)

Imo vhh pitkäaikaisena ruokavaliona ei ole hyvä. Miksi? Oman kokemuksen mukaan se on toki tehokas laihdutukseen etc. mutta on vaan vittumainen pitkässä juoksussa sillä vhh:lla joutuu laittamaan lähes kaiken ruuan ite, valmisruokia ei ole vhh versioina, ei voi juoda alkoholia mutta mikä pahinta niin liikunta on raskaampaa vhh ruokavalion aikana kuin se muuten olisi..

Jos kuitenkin haluat pitkäaikaisen ratkaisun vatsalihasten näkymisiksi niin on vhh hyvä..

Kulttuurillisesti ja sosiaalisesti säntillinen VHH:n noudattaminen on kieltämättä haastavaa. Jo pelkästään koulu - ja työpaikkaruokailu sekä erinäiset vierailut monesti pitävät tästä huolen. Ei sen puoleen, itselle tästä ei ole koitunut mitään ongelmaa.
 
PS. Johnnie, jos sulla on vaikeuksia käyttäytyä niinkuin aikuinen niin pysy poissa. Ei ketään oikeasti taida sun vuodatus kiinnostaa. Antaisit jo aikuisten keskustella. Tai no jatkaa vaan, jos siltä tuntuu, mutta musta et saa kaveria tohon. Kieltämättä kovin mielenkiintoisia argumentteja aiheeseen VHH! :D

Tee vaikka oma otsikko, jossa puhut paskaa musta niin paljon kuin haluat, mutta älä tuo sitä tänne.

Kuules wallace, jos ainut sun anti tälle keskustelulle on se, että tulet copypasteamaan blogeja tänne aina nimimerkkiä vaihtaen kun olet puhunut itsesi pussiin etkä enää saa kysymyksiä väistettyä, niin taitaa puntit kääntyä sua vastaan täysin tässä asiassa.

Ja vinkki: luehan keskustelun otsikko.

onkohan antti heikkilä itse äänessä wall..diehardin nimimerkin takana?
 
Tässä on hieman syvällisempää pohdintaa. Kieltämättä tosta voi saada väärän käsityksen.



http://karppaus.info/forum/viewtopic.php?f=14&t=26149

Tässä Toloselta tarkempi juttu aiheesta.



http://www.biovita.fi/suomi/terveyssivut/kalori_kalori.html

Pakko sanoa, että ei mun vahvinta alaa, mutta toivottavasti selvensi. Eli Tolosen kommentti voi kieltämättä johtaa harhakäsitykseen.

Eli selitys on se, että elimistö ei käytä ravintoa 100% hyötysuhteella. Pointti olisi siinä, että rasvan hyötysuhde olisi heikompi kuin hiilihydraatin. Kyllähän tämä mahdolliselta kuulostaa. Mutta tämä on samalla asia, joka olisi helposti tutkittavissa ja vahvistettavissa. Löytyykö jostakin lähdettä, missä asiaa olisi tutkittu.
Nuo perustelut, mitä laitoit olivat vain alkuperäisen toisintoa. Ja eivät mitään todistaneet.

Onko ihmisellä (yksilöllä), muuten jokin maksimi energiamäärä, jonka se pystyy päivässä käyttämään ja loput menee sitten virtsan ja ulosteen mukana kiertoon. Ja jos tämmöinen energiamäärä on olemassa, niin onko se riippuvainen ravintoainejakaumasta.
 
Löytyykö VHH:n kannattajia (jotka suosittelisivat VHH:ta ihan kansalliseksi suositukseksi tai ainakin nykyistä paremmaksi) ravintotieteen tai siihen läheisesti liittyvien alojen esim lääketieteen alojen (sisätaudit, diabetologia esimerkiksi) saralta joka oikeesti tekevät kliinistä työtä asian piirissä?

Nythän ainakin mielestäni VHH:n puolesta puhuu vain teoreetikot tai maallikot kuten tämä kirurgi Heikkilä, veteraaniurheilija, tri tolonen, ******** jne wallace/diehard..

Onko siis oikeasti olemassa alan (koulutettuja) ammattilaisia jotka hoitavat tai neuvovat ihmisiä/potilaita näissä ravintoasioissa ja ovat sitä mieltä että VHH on parempi kuin nykyinen? Siis ihan työkseen eivätkä vain kirjoittele jotain blogia.
No tuon Anssi ******** antaa ainakin sivuosuman kysymykseesi.
Ukko on ravitsemusalaan liittyvän kolutuksen käynyt, mutta toimii nykyään kyllä tähän liittyen hieman sivussa. Suhtautuu matalahiilihydraattiseen ruokavalioon myönteisesti.
Taisit ko. nimen mainita itsekkin Tolosen jälkeen ? :D
 
Imo vhh pitkäaikaisena ruokavaliona ei ole hyvä. Miksi? Oman kokemuksen mukaan se on toki tehokas laihdutukseen etc. mutta on vaan vittumainen pitkässä juoksussa sillä vhh:lla joutuu laittamaan lähes kaiken ruuan ite, valmisruokia ei ole vhh versioina, ei voi juoda alkoholia mutta mikä pahinta niin liikunta on raskaampaa vhh ruokavalion aikana kuin se muuten olisi..

Jos kuitenkin haluat pitkäaikaisen ratkaisun vatsalihasten näkymisiksi niin on vhh hyvä..

Tähän on vaikeaa yhtyä yli puolitoista vuotta VHH:lla elelleenä.

Puuttumatta siihen, että valmisruoat ovat yleensä epäterveellistä huttua niin mielestäni on väärin väittää että ei löytyisi VHH valmisruokia. Esim kaupoissakin on hyviä valmissalaatteja ja palvelutiskeiltä löytyy erilaista valmista sörsseliä puhumattakaan ravintoloissa syömisestä. VHH ei rajoita elämää -se on vain asennekysymys. Ottaa vaan raflassa ranujen tilalta salaatin tai paistetut vihannekset pihvin kylkeen ja punkkua kyytipojaksi.

Toisaalta alkoholia voi juoda mielin määrin sen vaikuttamatta hiilihydraatin saantiin. On tietenkin sitten ihan eri juttu kuinka järkevää alkoholin käyttö yleensäkään on. Kuitenkin esim kaikki vodkat, viskit ja konut ovat sallittujen listalla. Löytyy sokerittomia siidereitä ja sokeritonta lonkeroa. Sokerittomiin limuihin voi blandata tiukkaa sekaan. Lisäksi löytyy esim KOFF-litea, jossa yhdestä puolen litran tölkistä saa 1,5g hiilaria. Punaviiniä voi juoda jne...

Tämä perustuu mutuun ja omiin kokemuksiin, mutta itselläni VHH:lla on ollut täysin päinvastainen vaikutus liikunnassa jaksamiseen. kolminumeroisia painoja heilutellaan isoissa liikkeissä salilla ja cooperi menee yli kolmen tonnin vaikka rajoitan jyrkästi hiilareiden saantia. Lisäksi pitkäkestoiset suoritukset esim marssit kulkee todella kepeästi rasvatankkauksella. Lisäksi olen ollut huomaavinani, että runsasrasvaisen VHH-ruokavalion ansiosta pitkäkestoisten suoritusten aiheuttamat kiputilat ovat lieventyneet. Esim parin kolmenkymmenen kilsan käpystelyn jälkeen ei paikat kipuile. Johtuneeko paremmasta voitelusta vai mistä?

Suosittelen lämpimästi ko. ruokavaliota vaikka yhdynkin siihen että se vaatii välillä hiukan mielenlujuutta ja taiteilua kun nykyruokakulttuuri työntäisi jauhoja ja sokeria kaikissa yhteydessä naaman eteen. Elämä on kuitenkin valintoja - mieluummin kireänä ja terveenä VHH:lla kuin peruna- ja leipäturvokissa tuhon ja kuoleman hajuista pierua työntäen.
 
Elämä on kuitenkin valintoja - mieluummin kireänä ja terveenä VHH:lla kuin peruna- ja leipäturvokissa tuhon ja kuoleman hajuista pierua työntäen.

Taas aika mustavalkoiset vaihtoehdot. VHH:lla ollaan kireänä ja muut vaihtoehdot ovat turvoksissa oloa. Havaittavissa taattua VHH-hurmoshenkeä.

Kävimpä kahvilla ja luin Metropoli-lehdestä artikkelin, jossa kirjoittaja oli elänyt kevään karppaamalla. kirjoituksessa nousee esille hyvin paljon samoja asioita, joita minunkin mielessäni pyörii. Kannattaa lukea.
http://www.metropoli.net/index.php?a=artikkelit&nro=10&vuosi=2009&artikkeli=2

Tässä pikku pätkä:
"Karppijengi alkoi hiljalleen ärsyttää minua. Foorumilla kauhisteltiin, mitä kamaluuksia ihmisten on nähty laittavan ostoskoreihinsa. Voi kamala, se osti rasvatonta maitoa! Eipä ihme, että se oli niin lihava!
Jumalauta. Antakaa ihmisten ostaa mitä ostavat. Huomasin, että karppijengissä on uskonnollisen ryhmän piirteitä. Taivaaseen pääsevät vain hiilaritietoiset. Harhaoppisia säälitään ja paheksutaan."

Tosin kirjoittaja löytää karppauksesta myös hyviä puolia.
 
Toisaalta alkoholia voi juoda mielin määrin sen vaikuttamatta hiilihydraatin saantiin. On tietenkin sitten ihan eri juttu kuinka järkevää alkoholin käyttö yleensäkään on. Kuitenkin esim kaikki vodkat, viskit ja konut ovat sallittujen listalla.

En tiedä miten muilla mutta itse kun olin melko tiukalla VHH:lla niin täysin hiilihydraatiton drinkki kyllä pisti sydämen tykyttämään ja tuli vähän huonokin olo. Lienee verensokeri sitten laskenut maksan glukoneogeneesin estyessä, ehkäpä tätä ongelmaa ei ole jos pitää hiilarit sentään kohtalaisella tasolla tai juo jotain likööriä ;). Toisaalta jos VHH:ta käyttää painonpudotukseen niin ei kai sitä kannata sillon alkoa ottaa.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom