Taas aika mustavalkoiset vaihtoehdot. VHH:lla ollaan kireänä ja muut vaihtoehdot ovat turvoksissa oloa. Havaittavissa taattua VHH-hurmoshenkeä.
Kävimpä kahvilla ja luin Metropoli-lehdestä artikkelin, jossa kirjoittaja oli elänyt kevään karppaamalla. kirjoituksessa nousee esille hyvin paljon samoja asioita, joita minunkin mielessäni pyörii. Kannattaa lukea.
http://www.metropoli.net/index.php?a=artikkelit&nro=10&vuosi=2009&artikkeli=2
Tässä pikku pätkä:
"Karppijengi alkoi hiljalleen ärsyttää minua. Foorumilla kauhisteltiin, mitä kamaluuksia ihmisten on nähty laittavan ostoskoreihinsa. Voi kamala, se osti rasvatonta maitoa! Eipä ihme, että se oli niin lihava!
Jumalauta. Antakaa ihmisten ostaa mitä ostavat. Huomasin, että karppijengissä on uskonnollisen ryhmän piirteitä. Taivaaseen pääsevät vain hiilaritietoiset. Harhaoppisia säälitään ja paheksutaan."
Tosin kirjoittaja löytää karppauksesta myös hyviä puolia.
Kaikki on niin yksilöllistä. Jokaisen pitää löytää keholleen se itselle optimaalisin ruokavalio. Viittaan turvotukseen ja piereskelyyn, koska edellämainitut loppuivat kuin seinään vaihdettuani ravitsemusta. Tuhnu taas tekee paluun joka mättöpäivän tai lomasyöpöttelyn yhteydessä. (On se toki sen arvoistakin - se on pieni hinta nykyään niin harvinaisesta pizza- tai lasagnemätötyksestä! -Ai saatana kun sais ylisuolaisen pepperonimakkarakatkarapuhomejuustovalkosipulioliivipizzamätön heti!)
Kaikki terveelliset ja kohtuutta noudattavat ruokavaliot ovat varmasti hyviä, mutta kaikki ei sovi kaikille. VHH-ruokavaliosta on kuitenkin se etu, että sitä on joidenkin osalta ehkä helpompi noudattaa terveellisesti. Ts. joutuu syömään korostetun paljon vihanneksia ja salaatteja korvatessaan entisestä elämästä tutut pastat, leivät ja perunat jollakin. Ennen tuli helposti pantua perkeleesti sinänsä melko hyödytöntä (mutta hyvää) makaryyniä lautaselle kun nykyään taas sen tilalla on vihanneksia. Sitä paitsi ei edes tunnu laihdutukselta kun voi viikonloppuna hyvillä mielin vetää juustoja ja filettä punaviinin kanssa. Heikko luonteeni ei edes antaisi periksi kalorinlaskentapainonhallintaan.
Moni toki saa hyviä tuloksia virallisterveelliselläkin ruokavaliolla - itselle vain oli lliian vaikeaa noudattaa sitä terveellisesti. Tällaiselle ruokaa himoitsevalle jätemyllylle VHH on toimiva, koska saa syödä paljon omaasta näkökulmastani "herkkuja" mutta ei tule niin helposti läskiksi. (Tietenkin näinkin voi ylensyödä jos oikein rupeaa kaatamaan läskiä sisäänsä -kalori se on kalori karppajallekin tietyn rajan ylityttyä) Positiivista on myös se, että voimailumielessä päivän proteiinitarve tulee melko hyvin tyydytettyä normaaliruokailujen yhteydessä vaikka sitä usein juomanakin vedän.
Voin kuitenkin myöntää olevani hiukan VHH-uskovainen koska se on itselläni toiminut niin yllättävän hyvin. Toisaalta kenekään karppaajan on turha jeesustella muiden ruuista -vapaassa maassa saa vetää aikuinen ihminen tauluunsa ihan itse valitsemaansa ravintoa. Sitä paitsi on huomioitava että tässä maassa saa olla myös läski jos haluaa. Ei meidän urheilullisten ihmisten elämäntapa ole välttämättä se ainoa oikea (muiden kuin muiden urheilullisten ihmisten mielestä).
Jos nyt kuitenkin joku aloittelija kysyisi minulta, että miten voi päästä hyväkuntoiseksi ja saada hyvän vahvan olon niin suosittelisin ainakin yhtenä tapana seuraavaa treeniohjetta tässä järjestyksessä (Ja hähä -suosittelen vaikkei kysytäkään):
1. Tärkein: Muuta ruokavalio. Karta hiilareita, mutta älä hysteerisesti. Syö paljon vihanneksia ja proteiininlähteitä ja rasvoja. Syö paljon mutta terveellisesti. Vedä vettä tauluun urakalla. Tällä ei lihakset ja kunto kasva, mutta keventyneenä on kiva treenailla ja ison osan mielestä on paremman näköistäkin jos ei ole liikaa flädää. Ja ikävä kyllä: Unohda sokeri.
2. Treenaa salilla joka viikko vähintään kolme kertaa niin että koko keho tulee treenattua läpi. Suosi isoja lihasryhmiä ja perusliikkeitä vapailla painoilla. Jos et aina salille pääse, niin kehitä omalla painolla tai muilla apuvälineillä toteutettava ohjelma jota voi tehdä esim. mökillä. Pane takataskuun sellainen hyvä yksijakoinen ohjelma esim G6, jonka voi kiskaista läpi sellaisella viikolla kun ei pääse kuin kerran tai pari treenaamaan. Joka viikko pitää kuitenkin tehdä jotain.
3. Tee muutama tai vähintään pari aerobista treeniä viikossa. Muista silloin tällöin vetää myös epämukavuusalueella. Vain lyhyellä lomalla saa olla sellaisia viikkoja ettei olisi ainakin paria kertaa hengästynyt. Tämän voi yhdistää salitreeniin. Eikä ne lihakset mihinkään sula vaikka muutaman kilometrin salin päälle hölköttelee -esim. himaan.
4. Lepää paljon ja nauti elämästä.
En kuitenkaan väitä, ettei olisi olemassa jotain muuta parempaa tasi ainakin yhtä hyvää tapaa. Ja aivan varmasti löytyy huonompiakin. Minulle yllämainittu kuitenkin toimii ja suosittelen tätä täysin epätieteellistä menetelmää ehdottoman varauksettomasti!