Antti Heikkilän TV-haastattelu!

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Wallace
  • Aloitettu Aloitettu
Wiki herjailisi että:
"Nuudelit levisivät Kiinasta Japaniin ja muodostuivat olennaiseksi osaksi japanilaista ruokakulttuuria. Nuudeleilla voi usein korvata riisin aterian perusruoka-aineena, mutta kaikkiin ruokalajeihin se ei sovi. Kaksi perinteisintä japanilaista nuudelityyppiä ovat soba (ohut ja pitkä harmaanruskea tattarinuudeli) ja udon (paksu vaaleampi vehnänuudeli)."

http://fi.wikipedia.org/wiki/Japanilainen_keittiö

Kumpi sitten lienee se yleisemmin käytetty, tattari vai vehnä? Ilmeisesti riisi ei kovinkaan yleinen nuudelin raakaaines silti ole, vaikka niitäkin toki käytetään.

Samainen wiki kertoo myös että: "Viime vuosisadan aikana suosituksi lounasruoaksi nousivat ramenit eli kiinalaistyyliset vehnänuudelit".
Liekö tuosta uskaltaisi päätellä, että nuo vehnänuudelit olisivat nykyään ne yleisimmin käytetyt?


edit. Tuskin. Eiköhän tuo ruoka-ainesten jatkuva pitemmälle ja pitemmälle jalostaminen ole kirinnyt jo tuonnekkin. Eli lisempi energiaa ja vähempi ravinteita näin kärjistetysti.

"Onko nyky okinawalainen ravintojakauma pysynyt muuttumattoma tuon aikavälin?"
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Ei kun nimenomaan vaan ja ainoastaan siitä.

No ei ku todellakaan ole ruokavalio vaan kaloreista kiinni! :D

Se on myös siitä kiinni, että mitä syödään ja milloin, luonnollisesti.

Kyllä, kuten sanoinkin niin vhh on ihan ok laihduttamiseen mutta en pidä sitä järkevänä pitkäaikaiseen käyttöön saati normaalipainoiselle.

Painohan ei todellakaan ole ainoa kriteeri. Sori nyt vaan.

No jos noudattaa nykyisiä ravintosuosituksia niin ei ainakaan mitenkään voi mennä vikaan esimerkiksi vitamiinien tai kuidun suhteen. Erikoisdieeteillä on varmaan usein mahollista koostaa riittävästi ravinteita sisältävä paketti mutta se vaatii tietämystä ja suunnittelua tai jonkinlaisia ravintolisiä. En epäile etteikö se onnistu vhh:lla jos tietää mitä tekee mutta kaikki vhh-intoilijat eivät ole niin valveutuneita varsinkin jos hh-rajoitus on tiukka. Ja ei suositukset kehoitakkaan käyttämään "liian suuria hiilihydraattimääriä" saati sokereita tms vaan maltillisia hiilihydraatteja ja aterioita jolloin verensokeri ei pyrikkään nousemaan niin paljon. Jokatapauksessa terveen ja normaalipainoisen ihmisen elimistö (ja haima) kestää hyvin suuriakin määriä hiilihydraatteja, toisin kuin ylipainoisen.

Edelleenkin, vhh:lla saa koostettua paljon ravintorikkaamman aterian kun tyhjät kalorit (pastat sun muut) korvataan esim. kasviksilla. Siihen ei tarvitse ollenkaan tietämystä tai suunnittelua mun mielestä :D

Sä taidat vaan yrittää saada tän kaiken kuullostamaan niin vaikealta, että se palvelisi sun jotain ihmeellistä argumenttia. Ainoa asia, joka voi ton vaihdon tehdä vaikeaksi on henkinen riippuvuus nopeisiin hiilareihin, joka menee ohi.

HH-rajoitus menee luonnollisesti painon mukaan.

Edelleenkin, joo kyllä sä voit syödä vaikka 1000g hiilareita päivässä 10 vuotta ja ottaa itelles mahdollisen diabeteksen. Eri asia onko siinä mitään järkeä kuormittaa sitä haimaa älyttömästi niin kauan kun se on kunnossa.Voisin ottaa tolla samalla logiikalla vaikka jokun rööki-esimerkin, mutta en taida jaksaa. Ehkä huomasit ilman sitä ettei tossa ajattelumaailmassa ole välttämättä järkeä, siis siinä että mietitään vasta kun paskat on jo housussa.

Insuliiniresistenssistähän nimenomaan aiheutuu kompensatoorisesti kohonnut insuliinin eritys! Resistenssin taustalla on lukuisia tekijöitä joista tärkempiä ovat mbo ja etenkin siihen liittyvä keskivartalolihavuus.

Niin, mutta kun se insuliini on aiheuttamassa sitä keskivartalolihavuutta. Se varastoi sitä rasvaa sinne ja se myös estää niiden rasvavarastojen käyttämisen. Koita nyt jo ymmärtää.

Insuliini vaikuttaa myös mm. verenpaineeseen, koska se aiheuttaa verisuonten supistumista. Tästä johtuen mm. erään tutkimuksen mukaan on 3 kertaa töd.näkösempää kuolla sydänkohtaukseen runsaan hiilarikuorman jälkeen.

Insuliini vaikuttaa myös veren triglyihin ja moniin muihin asioihin.

Kuten on todettu jo aikaisemmin koko MBO:n pystyy parantamaan vhh:lla.

Ei se puhkea mitenkään tyypillisesti vanhemmalla iällä, ihan nuorillakin sitä on kun tarpeeksi ylipainoa ja perinnöllinen alttius. Diagnoosi toki usein tulee komplikaatioiden tai muiden sairauksien myötä vasta.

Jahas,

Sairastumisikä
Yleensä yli 40-vuotiaana. Lisääntyy nopeasti kaikkialla maailmassa, myös yhä nuoremmissa ikäryhmissä.
http://www.diabetes.fi/sivu.php?artikkeli_id=94

Kyllä se nyt vaan puhkeaa yleensä vanhemmalla iällä.

Tai vielä paremmin sokerirasituskokeella voi diagnosoida kaikki kerralla siis heikentyneen paastoglukoosin, heikentyneen glukoosin siedon ja diabeteksen.

Miksi ne pitäisi tehdä jos verensokerit on kunnossa ?

Jos haet omaa henk. koht reaktiotasi hiilareihin niin ehkä kuitenkin pidättäydytään siinä verensokerinmittauksessa.

Paastoverensokeriin ei kyllä tarvita sokerirasituskoetta. Se selviää kyllä ilman litkun juontejakin.

No yllä olevaan liittyen:
The 2005 Dietary Guidelines for Americans and risk of the metabolic syndrome
Fogli-Cawley JJ, Dwyer JT, Saltzman E, McCullough ML, Troy LM, Meigs JB, Jacques PF.
Am J Clin Nutr. 2007 Oct;86(4):1193-201.

Niin se linkki ?

Kyllä mutta käsittääkseni jonkunmoinen kohonnut syöpäriski liittyi tämän ko insuliinijohdannaisen kykyyn nostaa IGF pitoisuuksia eikä sinällään liity esimerkiksi verensokerin tasapainoon tms.

Kyllä se linkki ihan ihmisen luotaisesti erittämän insuliinin ja syövän välillä on myös löydetty.

Oli siitä tutkimuksiakin esillä tuolla aikaisemmin.

Alkaa tuntumaan siltä että sulla ei nyt ole ihan perustiedotkaan hallussa.
DM1 potilaan paino nousee tottakai insuliinin aloituksen myötä kun pitkään koholla ollut verensokeri vihdoin imeytyy kudoksiin ja tietenkin lopulta energia varastoituu sekä lihaksiin että toki energian saannin jatkuessa myös rasvakudokseen. Ei DM1 potilas liho loputtomasti vaikka insuliinia nostettaisiin jos energiansaanti on pieni (vaan kuolee hypoglykemiaan) joten energian saannin ja insuliinin annoksen täytyy olla toisiaan vastaavat. DM1 laihtuminen johtuu luonnollisesti siitä että verensokeri on pilvissä ja elimistö hukkaa järjettömästi energiaa yrittämällä mobilisoida kudoksista yhä enemmän glukoosia vereen ja edelleen muille kudoksille, tällöin metabolia on tietysti täysin tehotonta ja ketoasidoosin ohella glukoosia hukkuu virtsaan ja ulos elimistöstä. Ilman kehon omaa tai ulkopuolista insuliinia ihminen kuolee.

Miksi diabetespotilas lihoo niin herkästi?
http://sundqvist.blogspot.com/2007/04/miksi-diabetespotilas-lihoo-niin.html

Sä vedit taas ihan omia johtopäätöksiä, mun sanomasta. Lueppa uudestaan mitä mä kirjoitin.
Kuka ihme on esim. väittänyt, että ravinteita voidaan varastoida jos ei niitä ole (energiansaanti pieni) ? Insuliini nyt vaan sattuu olemaan se hormoni joka varastoi, se pointti sulta meni nyt taas täysin ohi.

Löysin muuten mielenkiintoisen aiheeseen liittyvän blogikirjoituksen,

Diabeteksen hoitoa 100 vuotta sitten
http://vivika.vuodatus.net/blog/520314

Kyllä lääketiede kehittyy ja muuttuu tutkimusten mukaan joten mikäli tulevaisuudessa vhh osoittautuu hyväksi DM1 tai DM2 hoidossa niin varmasti se tullaan näkemään.

En olisi niin varma, se ei kovin paljoa lääkeyhtiöitä lämmittäisi.

Mun mielestä ihmisen kannattaa ottaa vastuu omasta terveydestään eikä odotella byrokraattien päätöksiä.

Ehkäpä siinä ei ole koko totuus Ajattelen esimerkiksi MBO:n hoidossa high-fat ruokavalio ei ole hyvä valinta jo pelkästään korkean energiapitoisuuden vuoksi.

Tutkimusten mukaan energiamäärät jäävät yleensä nimenomaan vähäisemmiksi high-fat:lla ? :wtf:

No kerrohan nyt miten diabetekseen erikoistuneet tahot ympärimaailman (mukaan lukien potilasjärjestöt ja diabeetikot itse) ovat kuitenkin melko yksimielisiä ravintosuositusten suhteen? Eipä silti, kyllä siitä on näyttöä että vhh:lla voidaan esimerkiksi huonoa hoitotasapainoa parantaa ja varmaan se vielä tullaan näkemään yhtenä hoitomuotona. Mutta jos ihmiset ylipäänsä noudattaisivat nykyisiä suosituksia (ruokavalion, energiansaannin, painoindeksin, liikunnan, tupakoinnin, alkon suhteen) niin ei DM2 ongelmaa olisi tällä laajuudella.

Löysimpäs tähän tälläisen kirjoituksen.

Toisena peräkkäisenä vuonna Amerikan diabetesliitto julkaisi suosituksen, jonka mukaan diabetesta voi hoitaa myös vähähiilihydraattisella ravitsemuksella. Suosituksen tukena on uutta tutkimusta. Tiedotuksen mukana esitetyssä ravintopyramidissa huomio kiintyy:
- Ateriat koostetaan perus raaka-aineista.
- Aterioiden perustan luovat vihannekset ja kasvikset (peruna puuttuu kokonaan!).
- Proteiini- ja rasvalähteet ovat kala, liha, lintu, kananmunat, ml eläinrasva. Kunnon annostelu!
- Marjojen ja hedelmien edustus on runsas. Öljy on oliiviöljy.
- Maitorasvoja edustavat ”vanhanaikaiset”, rasvaiset juustot, raejuusto.
- Kärkenä on (sokeri)hiilihydraatti (tärkkelys). Valmis leipä puuttuu!

Pidän pyramidia hyvin edistyksellisenä. Se painottuu pari vuotta sitten markkinoimaani käsitteeseen ”selluloosalinja” . Suurin osa hiilihydraatista tulee kasvien rakenneosista (selluloosa) kuituna ja mikroravinteina muttei runsasenergisenä tärkkelyksenä. Tärkkelyksen glukoosi edellyttää elimistöltä insuliinireaktiota. Korkea insuliini aiheuttaa yksisuuntaisen ”läskilukon”, jossa rasvaa kertyy (lihotaan)ja rasvan energiakäyttö estyy.

Suositetun ravintopyramidin pohjalta voidaan helposti koostaa nälkää hyvin hallitseva riittävän energiapitoinen ruoka. Tavanomaista on, että metaboolista oireyhtymää poteva vapautuu ylipainosta 0,5 – 1 kiloa viikossa. Alentunut sokerin sieto korjaantuu päivissä/viikoissa. Jos sokerilääkitystä tarvitaan, annostus laskee! Maksan sokerista tuottamien ”kolesterolirasvojen” määrä laskee. Ensimmäisinä reagoivat Trigly ja HDL. LDL:n laatu korjaantuu terveelliseksi.

Mikä sopii diabeetikolle, on terveyden lähde kaikille muillekin. Laihduttajalla suositus on ihanteellinen.

http://www.foorumi.info/hiilaritietoiset/viewtopic.php?t=1793

Voit toki tarkistaa asian Amerikan diabetesliiton sivuilta, mä en jaksa (luotan tohtorimieheen!) :)

Vertaappa muuten alempana olevaa Suomen suositusta :)

Terveen ihmisen elimistö pitää verensokerin tasaisena normaalisti ilman sen kummempia kikkailuja. Matalia GI-karbseja suositaan nykyisessäkin suosituksessa.

Niin, kuinka kauan se sitten pysyy terveenä on eri asia.

Siinä ollaan samaa mieltä että esimerkiksi peruna ja pasta ovat aika tyhjiä ja nopeita hiilareita mutta en lähtisi mitään kieltämään vaan kohtuudella kaikkea ja tärkeää että kulutus vastaa saantia.

Helpommin sanottu kuin tehty, koska se sotkevat luonnollisen nälän. Kanna sinä vaan vaakaa mukana, minä en :)

Kannatan kyllä nykyistä suositusta kansallisella tasolla mutta edelleen; tärkeintä olisi että sitä noudatettaisiin ja energian saanti olisi linjassa kulutukseen. Helpointa on karsia tyhjistä kaloreista ja ylipainoisilla HH% voisi olla matalampi.

Mitä muuten pidät mittarina, että tiedät milloin syödä ja miten paljon ? Luonnollinen nälkä ei voi olla luotettava 50% hiilarikuormilla.

Vaaka ilmeisesti mukana! :)

On tuossa esimerkiksi se perä että keskivartalo-obesiteetti on yhteydessä mbo:hon ja voi olla vaikkapa että kovin isoilla jenkkakahvoilla insuliiniresistenssi on mahollinen ja DM2. Yhden teorian mukaan sisäelimien ympärillä oleva rasva ja varsinkin maksan rasvottuminen aiheuttaa esimerkiksi insuliiniresistenssiä.

On hyvinkin outoa, että sä onnistunut unohtamaan sen insuliinin osuuden tossa insuliiniresistenssin kehittymiseessä! :D

Kysymys kuuluu edelleen, mikä on se varastoiva hormoni ?

http://okinawa-diet.com/okinawa_diet/food_pyramid.html Tuossa Okinawan ruokapyramiidissa
pääpaino on hiilihydraateilla ja rasvan osuus on pieni, kuitenkin Okinawan asukkaiden terveys ja pitkäikäisyys ovat maailman huippua.

No tossa asiassa on nyt niin paljon muuttujia etten lähtisi vertaamaan suoraan kyllä.

Pii:n mainitsema kalorivaje on tärkein niistä, toki heidän ruokavaliostaan löytyy myös runsaasti esim. insuliiniherkkyyttä lisääviä ravinteita.

Toisin sanoen, syömällä vähän hiilihydraatteja hallitaan insuliinitasoa ja syömällä monipuolisesti rasvaa, myös sitä "kovaa" edesautetaan sukupuolihormoonien tuotantoa.
Kuulostaako VHH:lta

Pii, älä turhaan yritä! :D
 
Japanilaisen ja Okinawalaisen ruokavalion terveellisyys on ihan mielenkiintoinen juttu. Ainakin se osoittaa, että ruokavalio voi olla kohtuullisen terveellinen, vaikka se sisältäisi tärkkelystä kohtuullisen paljon. Mutta tietysti voi kysyä, että olisiko se vielä terveellisempi, jos osa riisistä korvattaisiin jollain paremmalla? Perinteisessä japanilaisessa ruokavaliossa on monia muitakin eroja länsimaiseen ruokaalioon nähden, kuten runsas kalan, merilevän, villivihannesten jne. syönti. Ja länsimaisia viljoja ja sokeria siellä tosiaan ei juurikaan ole syöty. Jotenkin tuntuu, että japanilaisesta ruokavaliosta mielellään poimitaan esimerkiksi juuri ne puolet, jotka sopivat omaan agendaan, kuinkas muuten. Tuolta löytyy vähän enemmän pohdintaa ja analysointia asiasta:
http://www.westonaprice.org/traditional_diets/japan.html
http://karppaus.info/forum/viewtopic.php?f=17&t=39337

Tuo Okinawa food pyramid ei muuten ole alkuperäinen Okinawalainen ruokavalio, vaan jonkun siitä soveltama "länsimainen" versio. Ja kannattaa myös vähemmän tarkemmin vertailla noita pyramideja:
http://okinawa-diet.com/okinawa_diet/okinawa_diet_food_pyramid.html

Tuossa Okinawan pyramidissa näyttäisi viljan osuus olevan aika paljon pienempi kuin USDA pyramidissä ja esimerkiksi vihanneksia ja kalaa huomattavasti enemmän. Eli menisi ihan hyvin yksiin tiettyjen VHH:n ohjeiden kanssa: vaihda tärkkelykset kasviksiin. ;)
 
Tuo pyramidin leipä minulle pistikin silmään.
Koitin mietiskellä, että olisiko Okinawalaiset jotka tänäpäivänä kantavat nimikettä pitäikäinen, syöneet koko elinikänsä ajan myös gluteenipitoista viljaa ja minkälaista osuutta se on merkannut heidän ravinnon määrästä. Myöskin onko vilja ollut kausiluonteisena mukana, vai tasaisesti ympäri vuoden.
Kyse siis n. 100-vuoden aikajänteestä taaksepäin. Onko nyky okinawalainen ravintojakauma pysynyt muuttumattoma tuon aikavälin?

Tosekseen ovatko japanilaisten nuudelien raaka-aineena ollut alun alkaen riisi?
http://fi.wikipedia.org/wiki/Nuudeli
Japanihan on siitä hassu paikka että se periaatteessa elää omaa elämäänsä eli voi hyvinkin olla mahdollista että siellä noi ruuan valmistustavat ja käsittely eivät ole paljoa muuttuneet (ja sen takia se niiden safka on niin ylistettyä). Mutta mutuilua tämäkin.
 
Japanilaisen ja Okinawalaisen ruokavalion terveellisyys on ihan mielenkiintoinen juttu. Ainakin se osoittaa, että ruokavalio voi olla kohtuullisen terveellinen, vaikka se sisältäisi tärkkelystä kohtuullisen paljon. Mutta tietysti voi kysyä, että olisiko se vielä terveellisempi, jos osa riisistä korvattaisiin jollain paremmalla? Perinteisessä japanilaisessa ruokavaliossa on monia muitakin eroja länsimaiseen ruokaalioon nähden, kuten runsas kalan, merilevän, villivihannesten jne. syönti. Ja länsimaisia viljoja ja sokeria siellä tosiaan ei juurikaan ole syöty. Jotenkin tuntuu, että japanilaisesta ruokavaliosta mielellään poimitaan esimerkiksi juuri ne puolet, jotka sopivat omaan agendaan, kuinkas muuten. Tuolta löytyy vähän enemmän pohdintaa ja analysointia asiasta:
http://www.westonaprice.org/traditional_diets/japan.html
http://karppaus.info/forum/viewtopic.php?f=17&t=39337

Tuo Okinawa food pyramid ei muuten ole alkuperäinen Okinawalainen ruokavalio, vaan jonkun siitä soveltama "länsimainen" versio. Ja kannattaa myös vähemmän tarkemmin vertailla noita pyramideja:
http://okinawa-diet.com/okinawa_diet/okinawa_diet_food_pyramid.html

Tuossa Okinawan pyramidissa näyttäisi viljan osuus olevan aika paljon pienempi kuin USDA pyramidissä ja esimerkiksi vihanneksia ja kalaa huomattavasti enemmän. Eli menisi ihan hyvin yksiin tiettyjen VHH:n ohjeiden kanssa: vaihda tärkkelykset kasviksiin. ;)
Tuossa pyramidilinkissä pelkistyy olennainen.
Kun syö runsaasti vähäkalorisia kasviksia ja lisukkeina kalaa, lihaa, unohtamatta täysin kuitenkaan rasvojakaan, voi eleskellä läpi elämänsä vatsa täynnä kylläisenä, kaloreiden pysyessä kuitenkin hyvin alhaisena.

Länsimainen ruoka"kulttuuri" ei kuitenkaan tee tätä helpoksi. Päiväkodista alkaen päivän aterian päävihannes on peruna tai makarooni. Lisänä seuraa yleensä vielä jauhosuurustettu ja pohjaanpalaneen makuinen ruskeakastike.
Kotia tultaessa on välipalana helppo leipäpalanen. Sama vihanneslinja jatkuu sitten kodin aterioissa, kun se on helppo valmistaa, halpa ja perinteinen.
Kouluikäisenä luikahdetaan helposti ruokailun ajaksi nautiimaan lähikauppaan karanmellipussivihannesta.

Lopputuloksena, heikentynyt oppimiskyky, levottomampi käyttäytyminen, ja loppuelämän kurjuus jossain sikaduunissa.:curs: joka heikentyneen terveydentilantakia ei onneksi ole kovin pitkä. :D
 
Japanihan on siitä hassu paikka että se periaatteessa elää omaa elämäänsä eli voi hyvinkin olla mahdollista että siellä noi ruuan valmistustavat ja käsittely eivät ole paljoa muuttuneet (ja sen takia se niiden safka on niin ylistettyä). Mutta mutuilua tämäkin.
Juu, Japanissa ja monessa muussakin perinteisessä ruokakulttuurissa se ruoka-aineiden käsittely ja ruoan valmistus on varsin merkittävässä osassa. Japanilainen syö soijansa perinteisesti vaivaa näden valmistettuna ja länsimainen ihminen kuvittelee syövänsä samaa tavaraa ruoskuttaessaan soijarouhetta.
 
Okinawalainen ruoka, välimeren dieetti, ohan näitä. Mun mielipide on (eli ei mitenkään tieteellisesti validi), että oli ruokapuoli kunnossa tai ei, on myös ERITTÄIN tärkeää, että pääkopassa on asiat kunnossa eli stressiä mahdollisimman vähän. Oon seurannu näitä threadeja pitkin internaattia ja aina löytyy tätä samaa väittelyä. Ihminen on muutakin kuin ruokaa ja ravinteita, vaikka ne tärkeä osa onkin kokonaisuutta. Lisäksi meillä on elinympäristö, joka vaihtelee asuinpaikasta ja kultturista riippuen, noin niinku mahdollisimman ympäripyöreesti sanottuna.
 
Ja itsekin jonkin verran hiilareita vähentäneenä, yksi asia painaa mieltä (en suomalaisen "propagandan" vuoksi):

vhh pahikset
- riisi
- pasta
- sokeri
- peruna

samat uudestaan
- riisi (perus uncle ben's jotenkin käsiteltyä)
- pasta (valkoinen vehnäjauho)
- sokeri (käsitelty valkoinen sokeri)
- peruna (maastanosto, mave, luonnollinen)

Miksi peruna on niin pahis, koska se kovin luonnollinen on? Se kyllä sisältää tärkkelystä --> bad. Ravinneköyhä --> kyllä, mutta kuitenkin luonnollisin valinta ylläolevista. Voiko tämä tärkkelys olla ihan jees, jos kohtuudella nautitaan? Siis ihan out-of-the-box kysymyksenä. Ei tarvitse perustella tieteellisillä viitteillä, riittää kansantajuinen perustelukin. kiitos :)
 
Ja itsekin jonkin verran hiilareita vähentäneenä, yksi asia painaa mieltä (en suomalaisen "propagandan" vuoksi):

Miksi peruna on niin pahis, koska se kovin luonnollinen on? Se kyllä sisältää tärkkelystä --> bad. Ravinneköyhä --> kyllä, mutta kuitenkin luonnollisin valinta ylläolevista. Voiko tämä tärkkelys olla ihan jees, jos kohtuudella nautitaan? Siis ihan out-of-the-box kysymyksenä. Ei tarvitse perustella tieteellisillä viitteillä, riittää kansantajuinen perustelukin. kiitos :)

Sanotaanko nyt näin, että jos sitä nyt on pakko syödä niin järkevintä olisi vetää ne potut aamupalaksi tai treenin jälkeen jolloin ne menisivät kaikkein tod. näköisimmin glykogeenivarastojen täyttämiseen.

Hyvin, hyvin yksinkertaisesti, kyse on seuraavasta ilmiöstä: insuliini (joko oma tai piikitetty) ajaa veressä kiertävän glukoosin (hiilihydraatti) lihaksiin ja maksaan täyttäen glykogeenivarastot. Kun varastot ovat täynnä, glukoosilla ei ole muuta paikkaa minne mennä paitsi rasvavarastoon.

Liika glukoosi varastoituu rasvana.

Eli ajoituksella voidaan kompensoida haitallisuutta!

:)
 
Sanotaanko nyt näin, että jos sitä nyt on pakko syödä niin järkevintä olisi vetää ne potut aamupalaksi tai treenin jälkeen jolloin ne menisivät kaikkein tod. näköisimmin glykogeenivarastojen täyttämiseen.

Tai ennen treeniä, jotta saa polttoainetta raudan liikutteluun.
 
Jees, kyselen vaan sen takia, koska on alkanu olla energiatasot niin alhaalla ja voimapainotteinen reeni (Starting Strength loukkaantumisen vuoksi uudestaan) ei enää kulje kunnolla koska
a) ei oo hiilaria koneessa
b) syön muutenkin liian vähän

a):ta epäilen itse, koska kylläinen olo on suurimman osan ajasta (syön aika paljon kasviksia ja oliiviöljyä niiden kanssa, kookosrasvaa, voita, jne --> energia, plus sitte siihen lihat/soijat), mutta silti energia ei riitä rautojen liikutteluun.
 
Hauskaa seurata näin sivulinjoilta kuinka nää ravintouskomukset ovat lähes uskonnolliset mittakaavat saaneet aikaseksi :D
Puolustetaan omaa uskomusta lähes sokeasti ja tyrkytetään toiselle omaa näkemystään.

Tuskin pystyy tekemään edes mitään yleispätevää linjausta mikä olisi se yksi ainoa ja oikea tapa ravitsemukseen. Yksi sopii yhdelle ja toinen toiselle.

Mä pysyn omassani. Kokeilemalla seki selvisi.

Tällä postauksella nyt ole mitään arvoa tai sisältöä sen kummemmin tähän keskusteluun, mut ihan pakko nyt tuoda omakin mielipide julki.
 
Jees, kyselen vaan sen takia, koska on alkanu olla energiatasot niin alhaalla ja voimapainotteinen reeni (Starting Strength loukkaantumisen vuoksi uudestaan) ei enää kulje kunnolla koska
a) ei oo hiilaria koneessa
b) syön muutenkin liian vähän

a):ta epäilen itse, koska kylläinen olo on suurimman osan ajasta (syön aika paljon kasviksia ja oliiviöljyä niiden kanssa, kookosrasvaa, voita, jne --> energia, plus sitte siihen lihat/soijat), mutta silti energia ei riitä rautojen liikutteluun.

Olettaen ettei löydy jotain muuta syytä kunten esim. ylirasitus niin kannattaa kokeilla ottaa niitä hiilareita vähän reilummin ennen treeniä ja ehkä sitten vielä treenin jälkeenkin.

Vähän vaikea sinänsä lähteä neuvomaan yksityiskohtaisesti mitään määriä koska ne ovat yksilöllisiä ja varmasti löydät optimaalisimman määrän kokeilemalla.



Laihdu ilman dieetin tuskaa!

Kun ajattelemme painonpudotusta, ensimmäisenä tulee mieleen jatkuva nälkä, huono olo ja herkkujen poisjättäminen kokonaan. Men's Health esitteli vinkit, joilla saat 5-7 kiloa nopeasti pois vyötäröltäsi ilman, että huomaat edes olevasi dieetillä.

1. Syö viisi kertaa päivässä.

Tämä tarkoittaa kolmea isompaa ateriaa ja kahta välipalaa. Aterioilla emme kuitenkaan tarkoita "koko kyljys ja kilo muusia" -tyyppisiä komboja. Välipalat eivät myöskään tarkoita suklaapatukoita, sipsipussia ja kokista. Syö niin, että saat näillä viidellä kerralla nautittua päivän energiantarpeen. Sinun ei kuitenkaan tarvitse laskea jokaista kaloria, varsinkaan, jos syöt kasviksia tai hedelmiä. Niitä syömällä et voi lihoa.

2. Syö reilusti kuituja.

Kuidut ovat painonpudotuksessa olennaisia. ne hidastavat aineenvaihduntaa ja saavat sinut tuntemaan olosi kylläiseksi kauemmin. Lisäksi se hillitsee sokerinhimoa. Yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan henkilöt, jotka syövät 24 grammaa kuituja päivässä, polttavat n. 90 kaloria enemmän päivittäin.

Kuituja saat muroista, puurosta, myslistä, hedelmistä (omena, päärynä, appelsiini, banaani), pavuista, kasviksista (parsa, parsakaali, kukkakaali, hapankaali, pinaatti), kokojyväleivästä sekä -pastasta.

3. Vähennä hiilihydraattien määrää.

Syö päivässä korkeintaan kolme annosta hiilihydraatteja. Yksi annos tarkoittaa leipäpalaa, yhtä (pientä) perunaa tai n. 2,4 desiä keitettyä pastaa tai riisiä. Syö aina sellaista ruokaa, joka on mahdollisimman vähän prosessoitua, sillä tuoreet ainekset sisältävät enemmän vitamiineja ja vähemmän hiilihydraatteja.

4. Muista aamupala.

Yhdysvalloissa tehdyn tutkimuksen mukaan henkilöt, jotka eivät syö aamupalaa, omaavat 4,5-kertaisen riskin tulla ylipainoiseksi verrattuna niihin, jotka syövät. Muista syödä viimeistään 90 minuutin kuluessa heräämisestä - muuten kyse ei ole enää aamupalasta.

http://www.iltasanomat.fi/hyvaolo/paino.asp?id=1741909

:)

Hauskaa seurata näin sivulinjoilta kuinka nää ravintouskomukset ovat lähes uskonnolliset mittakaavat saaneet aikaseksi
Puolustetaan omaa uskomusta lähes sokeasti ja tyrkytetään toiselle omaa näkemystään.

Tuskin pystyy tekemään edes mitään yleispätevää linjausta mikä olisi se yksi ainoa ja oikea tapa ravitsemukseen. Yksi sopii yhdelle ja toinen toiselle.

Mä pysyn omassani. Kokeilemalla seki selvisi.

Tällä postauksella nyt ole mitään arvoa tai sisältöä sen kummemmin tähän keskusteluun, mut ihan pakko nyt tuoda omakin mielipide julki.

Tähän kommentoin vaan sen verran, että VHH kyllä perustuu kaikkeen muuhun kuin uskomukseen. Sen kyllä ymmärtää jos on edes perustiedot hallussa.
 
Olettaen ettei löydy jotain muuta syytä kunten esim. ylirasitus niin kannattaa kokeilla ottaa niitä hiilareita vähän reilummin ennen treeniä ja ehkä sitten vielä treenin jälkeenkin.

Vähän vaikea sinänsä lähteä neuvomaan yksityiskohtaisesti mitään määriä koska ne ovat yksilöllisiä ja varmasti löydät optimaalisimman määrän kokeilemalla.

Juu "kokeiluja" tässä juuri harrastetaankin.

Alkuperäiseen kyssäriin vielä vedoten:
Miksi se pottu on niin pahasta, jos sitä syö kohtuullisin määrin (ihmisestä ja New Yorkissa lentävästä lokista riippuen)? Do not get it.

Henkilökohtaisesti pottu ei ole tärkeä, syön muita hiilarilähteitä (esim. kvinoa), mutta silti hiertää miksi se muihin "pahiksiin" verrattuna on oikeasti niin paha luonnollisuutensa vuoksi, kohtuudella. Vrt. "otahan poika pottua lautaselle (6-10 isoa perunaa) vai 3-6 pientä siihen "side dishiksi".

No anyway. Stressi pois ja ruoka-asiat kuntoon, nii elämä hymyilee :hyvä:
 
Nii ja vielä tuli mieleen että nyt kättä ylös se immeinen, joka reenaa voimapainotteisesti, vaikka esim. vitosia single factorin mukaan, ja syö mahd. vähillä hiilareilla. Kokemukset tervetulleita :)
 
Viimeksi muokattu:
Hauskaa seurata näin sivulinjoilta kuinka nää ravintouskomukset ovat lähes uskonnolliset mittakaavat saaneet aikaseksi :D
Puolustetaan omaa uskomusta lähes sokeasti ja tyrkytetään toiselle omaa näkemystään.

Tuskin pystyy tekemään edes mitään yleispätevää linjausta mikä olisi se yksi ainoa ja oikea tapa ravitsemukseen. Yksi sopii yhdelle ja toinen toiselle.

Mä pysyn omassani. Kokeilemalla seki selvisi.

Tällä postauksella nyt ole mitään arvoa tai sisältöä sen kummemmin tähän keskusteluun, mut ihan pakko nyt tuoda omakin mielipide julki.

Christer Sundqvist (joka on todennäköisesti tuttu mies tämän ketjun aktiiveille) on puhunut juuri tästä karppaajien kiihkouskovaisuutta muistuttavasta argumentointityylistä internetissä ja reaalimaailmassa. Mainittakoon, että toisesta ääripäästä löytyy myös varsin äärifundamentalistista porukkaa.

Christerin näkemyksiä ja niiden pohjalta syntyviä keskusteluja kannattaa lukea miehen sivustoilla, aika pitkälti kykenen allekirjoittamaan miehen näkökulmia suomalaisen ravintokäyttäytymisen suhteen. Linkki sivustolle: http://sundqvist.blogspot.com/

Tämä viestiketju on jostain syystä äärimmäisen raskaslukuinen.
 
Christer Sundqvist (joka on todennäköisesti tuttu mies tämän ketjun aktiiveille) on puhunut juuri tästä karppaajien kiihkouskovaisuutta muistuttavasta argumentointityylistä internetissä ja reaalimaailmassa. Mainittakoon, että toisesta ääripäästä löytyy myös varsin äärifundamentalistista porukkaa.

Christerin näkemyksiä ja niiden pohjalta syntyviä keskusteluja kannattaa lukea miehen sivustoilla, aika pitkälti kykenen allekirjoittamaan miehen näkökulmia suomalaisen ravintokäyttäytymisen suhteen. Linkki sivustolle: http://sundqvist.blogspot.com/

Tämä viestiketju on jostain syystä äärimmäisen raskaslukuinen.

Sulta jää pari pointtia vissiin käsittelemättä.

1. Varmasti tähän asiaan liittyy runsaasti tunteita jo vain sen takia, että se on parantanut monen sairauksia. Kyllä varmaan tunteet nousee pintaan kun viralliselta taholta neuvotaan täysinpäivästaista. Sitten tulevat vielä nämä "ei virallisilla suosituksilla voi lihota"-tyypit, jotka eivät ymmärrä kuinka vaikeaa on itseasiassa syödä oman kulutuksen mukaan korkeilla hiilareilla (puhutaan normi-ihmisistä).

2. Kuten tästäkin ketjusta huomataan niin aina nämä keskustelut menevät henk. koht tasolle täällä netissä, joka varmasti vaikuttaa keskustelun laatuun. Eli hyökätään esittäjää eikä asiaa kohtaan. '

3. Sun juuri tekemä täysin turhat off-topic viestit ovat myös omiaan viemään otsikkoa väärille raiteille.

Mä en ole ainakaan tässä otsikossa nähnyt yhtään fundamentalistia vhh-puolelta, ainakin suurinosa asioista on perusteltu kyllä ja tueksi vielä heitetty tutkimuksia. Siksi mua kovasti ihmetyttää, että mistä ihmeestä sä puhut. Enemmänkin turhautumista on nähtävissä. :rolleyes:

Miksi se pottu on niin pahasta, jos sitä syö kohtuullisin määrin (ihmisestä ja New Yorkissa lentävästä lokista riippuen)?

Ei se tietenkään pahasta ole jos vetää kohtuullisia määriä, se on taas suhteellista. Toki se aina pois paremmista ravinnonlähteistä. :)


Löytyi muuten Sundqvistin sivuilta hyvä juttu,

Erinomaisen viihdyttävä ja asiapitoinen väitöstilaisuus johti muutamaan tärkeään julkilausumaan:

1. Kansanterveyslaitoksen rasvalinjaus on virheellinen ja pitää korjata joko laitoksen kautta tulevalla rehellisellä linjanmuutoksella tai sitten niin, että Suomen kodeissa tehdään päinvastoin kuin Kansanterveyslaitos neuvoo.
2. Valtion Ravitsemusneuvottelukunnan suosittelema ruokavalio sopii erinomaisen hyvin huippu-urheilijoille, mutta tavattoman huonosti tosi vähän liikkuvalle Suomen valtaväestölle!
3. Insuliini on vihollinen numero yksi tässä näytelmässä, sillä paremmin tunnetun hiilihydraattiaineenvaihdunnan säätelyn lisäksi insuliini vaikuttaa suuresti myös veren rasvaprofiiliin.
4. Insuliini lisää rasvan valmistusta maksasta ja rasva poistuu hitaammin verestä. Tällä on yhtymäkohtia valtimonkovetustautiin sillä tavalla, että riski kolesterolin kertymisestä verensuonen seinämiin nousee jos samanaikaisesti nautitaan paljon hiilihydraatteja ja rasvaa. Jommasta kummasta pitää luopua, molempia ei voi syödä tolkuttomasta samanaikaisesti. Jos ei ole huippu-urheilija!
5. Syömällä runsaasti hiilihydraattia (55-60%) kuten Kansanterveyslaitos suosittelee, aterian jälkeinen vähäinenkin rasva (25-30%), varsinkin "vääristä" lähteistä (yksinkertaiset tyydyttymättömät rasvahapot), nousee hyvin nopeasti huippuarvoonsa ja pysyy kauan korkeana.
6. Ratkaisu tähän visaiseen pulmaan löytyy tästä mieltä kiihottavasta ajatuksesta: Tehdään kaikista suomalaisista huippu-urheilijoita, jotka harjoittelevat päivittäin 3-6 tuntia. Ravitsemussuositukset tähän löytyvät Kansanterveyslaitoksen sivuilta ja liikuntasuosituksia jakaa esimerkiksi Suomen Urheiluopisto Vierumäellä.
7. Todennäköisesti helpommin toteutettava ratkaisu meille vähäisempään liikuntapanokseen tottuneille suomalaisille, on vähentää hiilihydraattikuormaa esimerkiksi syömällä enemmän matalaglykeemisiä hiilihydraatteja ja hiilihydraattien kokonaismäärää vähentämällä esimerkiksi reippaasti alle 50 prosentin samalla kun nautimme enemmän niitä hekumallisen ihania tyydyttyneitä eläinrasvoja.
8. Tyydyttyneet eläinrasvat (esimerkiksi meijerivoi) laskevat veren rasvojen huippuarvoja ja pitävät veren rasvan pitempään tasaisen matalana.
9. Ratkaisu on siis hyvin yksinkertainen: Nauttikaa tasapuolisesti sekä eläimistä että kasveista saatavia rasvoja ja jättäkää hyvin vähälle ne korkeaglykeemiset hiilihydraatit. Tarkoittaa siis, että sen ruisleivän päälle sivellään ohut kerros voita ja paksu siivu parasta mahdollista emmentaljuustoa, syödään reilusti eläinlihaa rasvoineen kaikkineen ja muistetaan ne tärkeät kalapäivät viikossa. Salaatin päälle pirskotetaan vähän kylmäpuristettua rypsiöljyä. Ikinä ei enää paisteta mitään ruokaa muuta kuin voissa. Peruna, valkoinen riisi ja pasta jätetään vähemmälle. Ehkä olisi parasta myydä perunaa, pastaa ja valkoista riisiä urheiluosastolla niin ruoka-aineet kohtaavat oikean käyttäjäryhmänsä.
10. Jos jatketaan rakettibensiinin nauttimista (korkeaglykeemisiä hiilihydraatteja runsain määrin) ja jarrutamme elimistömme kierroksia väärillä rasvoilla, elimistömme sanoo lopulta RÄKS (väittelijän käyttämä termi!)
11. Yhtä tärkeä terveysmittari kuin glykeeminen indeksi, voi olla lipeeminen indeksi (olen epävarma onko tällainen termi olemassa!). Lipeemisellä indeksillä tarkoitan sellaista rasvaa joka hitaasti ja välttäen huippuarvoja nostaa veren rasvaprofiilia. Matalalipeeminen rasva on kova tyydyttynyt eläinrasva ja korkealipeeminen rasva on juokseva tyydyttymätön kasvirasva.
12. On tärkeämpää mitata paastonaikaisia veren triglyseridejä kuin veren kolesterolitasoa. Korkea triglyseriditaso on haitallisempi sydänterveydelle kuin korkea kolesteroli.
13. Kolesterolitasoja mitataan sen takia, että lääketeollisuudella on myydä korkeaan veren kolsterolitasoon tehokkaita lääkkeitä, eli statiineja.
14. Veren triglyseridejä laskeaksemme meidän ei tarvitse käydä pilleripurkilla. Riittää kun vältämme altistumista liian voimakkaasti hiilihydraateille tai ryhdymme harjoittelemaan kuin huippu-urheilijat. Rohkaiskaa lääketeollisuutta innostumaan myös näistä veren triglyserideistä.
15. Veren triglyseridit liittyvät ennen kaikkea lihavuuteen.
16. Yksi mahdollinen ratkaisu lihavuuteen voi olla välipalojen jättäminen kokonaan pois, eli syödään vain aamiainen, lounas ja illallinen. Väljempi ateriarytmi tietäisi ankeita aikoja elintarviketeollisuudelle ja ruokakaupoille. Panostus oikean ruoan syömiseen voi kuitenkin olla tärkeämpää kuin jonkin herkästi lihottavan välipalakulttuurin ylläpitäminen.
17. Tärkeää on jakaa päivän rasvamäärä tasaisemmin päivän mittaan. Ei siinä ole mitään järkeä jos päivän rasvakuorma täyttyy jo aamupalalla. Säästä niitä rasvoja myös lounaalle ja illalliselle.
18. On tärkeämpää, että rasva jonottaa jääkaapissa kuin verisuonissa. Älä siis syö jatkuvasti sokeria ja rasvaa sisältäviä välipaloja!
19. Ihminen on rakennettu käyttämään sekä rasvoja että hiilihydraattia energialähteinä. Rasvojen sulkeminen pois ja hiilihydraattien ylikorostunut asema, vie elimistömme epätasapainoon.

http://sundqvist.blogspot.com/search/label/insuliini

Eikös ole aika linjassa näiden vhh-fundamentalistien kanssa ? :D
 
Ei se tietenkään pahasta ole jos vetää kohtuullisia määriä, se on taas suhteellista. Toki se aina pois paremmista ravinnonlähteistä. :)

Juu en mää sitä sanokkaan, etteikö se olisi paremmista ravintolähteistä pois, mutta on vaan tuntunu tässä lähiaikoina, että sais "nopeammin" itelle energiaa koneeseen ja täydemmän olon esim. potaateilla kuin että tirpoo niitä kasviksia ja rasvaa naamariin (ja roheiinit lihan muovosa), kun muutenkin päivän aikoina nautitusta ruuasta suurin osa grammamääräisesti tulee tod.näk (en siis ole ihan varma, arvelen) kasviksista.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom