Ei kun nimenomaan vaan ja ainoastaan siitä.
No ei ku todellakaan ole ruokavalio vaan kaloreista kiinni! :D
Se on myös siitä kiinni, että mitä syödään ja milloin, luonnollisesti.
Kyllä, kuten sanoinkin niin vhh on ihan ok laihduttamiseen mutta en pidä sitä järkevänä pitkäaikaiseen käyttöön saati normaalipainoiselle.
Painohan ei todellakaan ole ainoa kriteeri. Sori nyt vaan.
No jos noudattaa nykyisiä ravintosuosituksia niin ei ainakaan mitenkään voi mennä vikaan esimerkiksi vitamiinien tai kuidun suhteen. Erikoisdieeteillä on varmaan usein mahollista koostaa riittävästi ravinteita sisältävä paketti mutta se vaatii tietämystä ja suunnittelua tai jonkinlaisia ravintolisiä. En epäile etteikö se onnistu vhh:lla jos tietää mitä tekee mutta kaikki vhh-intoilijat eivät ole niin valveutuneita varsinkin jos hh-rajoitus on tiukka. Ja ei suositukset kehoitakkaan käyttämään "liian suuria hiilihydraattimääriä" saati sokereita tms vaan maltillisia hiilihydraatteja ja aterioita jolloin verensokeri ei pyrikkään nousemaan niin paljon. Jokatapauksessa terveen ja normaalipainoisen ihmisen elimistö (ja haima) kestää hyvin suuriakin määriä hiilihydraatteja, toisin kuin ylipainoisen.
Edelleenkin, vhh:lla saa koostettua paljon ravintorikkaamman aterian kun tyhjät kalorit (pastat sun muut) korvataan esim. kasviksilla. Siihen ei tarvitse ollenkaan tietämystä tai suunnittelua mun mielestä :D
Sä taidat vaan yrittää saada tän kaiken kuullostamaan niin vaikealta, että se palvelisi sun jotain ihmeellistä argumenttia. Ainoa asia, joka voi ton vaihdon tehdä vaikeaksi on henkinen riippuvuus nopeisiin hiilareihin, joka menee ohi.
HH-rajoitus menee luonnollisesti painon mukaan.
Edelleenkin, joo kyllä sä voit syödä vaikka 1000g hiilareita päivässä 10 vuotta ja ottaa itelles mahdollisen diabeteksen. Eri asia onko siinä mitään järkeä kuormittaa sitä haimaa älyttömästi niin kauan kun se on kunnossa.Voisin ottaa tolla samalla logiikalla vaikka jokun rööki-esimerkin, mutta en taida jaksaa. Ehkä huomasit ilman sitä ettei tossa ajattelumaailmassa ole välttämättä järkeä, siis siinä että mietitään vasta kun paskat on jo housussa.
Insuliiniresistenssistähän nimenomaan aiheutuu kompensatoorisesti kohonnut insuliinin eritys! Resistenssin taustalla on lukuisia tekijöitä joista tärkempiä ovat mbo ja etenkin siihen liittyvä keskivartalolihavuus.
Niin, mutta kun se insuliini on aiheuttamassa sitä keskivartalolihavuutta. Se varastoi sitä rasvaa sinne ja se myös estää niiden rasvavarastojen käyttämisen. Koita nyt jo ymmärtää.
Insuliini vaikuttaa myös mm. verenpaineeseen, koska se aiheuttaa verisuonten supistumista. Tästä johtuen mm. erään tutkimuksen mukaan on 3 kertaa töd.näkösempää kuolla sydänkohtaukseen runsaan hiilarikuorman jälkeen.
Insuliini vaikuttaa myös veren triglyihin ja moniin muihin asioihin.
Kuten on todettu jo aikaisemmin koko MBO:n pystyy parantamaan vhh:lla.
Ei se puhkea mitenkään tyypillisesti vanhemmalla iällä, ihan nuorillakin sitä on kun tarpeeksi ylipainoa ja perinnöllinen alttius. Diagnoosi toki usein tulee komplikaatioiden tai muiden sairauksien myötä vasta.
Jahas,
Sairastumisikä
Yleensä yli 40-vuotiaana. Lisääntyy nopeasti kaikkialla maailmassa, myös yhä nuoremmissa ikäryhmissä.
http://www.diabetes.fi/sivu.php?artikkeli_id=94
Kyllä se nyt vaan puhkeaa yleensä vanhemmalla iällä.
Tai vielä paremmin sokerirasituskokeella voi diagnosoida kaikki kerralla siis heikentyneen paastoglukoosin, heikentyneen glukoosin siedon ja diabeteksen.
Miksi ne pitäisi tehdä jos verensokerit on kunnossa ?
Jos haet omaa henk. koht reaktiotasi hiilareihin niin ehkä kuitenkin pidättäydytään siinä verensokerinmittauksessa.
Paastoverensokeriin ei kyllä tarvita sokerirasituskoetta. Se selviää kyllä ilman litkun juontejakin.
No yllä olevaan liittyen:
The 2005 Dietary Guidelines for Americans and risk of the metabolic syndrome
Fogli-Cawley JJ, Dwyer JT, Saltzman E, McCullough ML, Troy LM, Meigs JB, Jacques PF.
Am J Clin Nutr. 2007 Oct;86(4):1193-201.
Niin se linkki ?
Kyllä mutta käsittääkseni jonkunmoinen kohonnut syöpäriski liittyi tämän ko insuliinijohdannaisen kykyyn nostaa IGF pitoisuuksia eikä sinällään liity esimerkiksi verensokerin tasapainoon tms.
Kyllä se linkki ihan ihmisen luotaisesti erittämän insuliinin ja syövän välillä on myös löydetty.
Oli siitä tutkimuksiakin esillä tuolla aikaisemmin.
Alkaa tuntumaan siltä että sulla ei nyt ole ihan perustiedotkaan hallussa.
DM1 potilaan paino nousee tottakai insuliinin aloituksen myötä kun pitkään koholla ollut verensokeri vihdoin imeytyy kudoksiin ja tietenkin lopulta energia varastoituu sekä lihaksiin että toki energian saannin jatkuessa myös rasvakudokseen. Ei DM1 potilas liho loputtomasti vaikka insuliinia nostettaisiin jos energiansaanti on pieni (vaan kuolee hypoglykemiaan) joten energian saannin ja insuliinin annoksen täytyy olla toisiaan vastaavat. DM1 laihtuminen johtuu luonnollisesti siitä että verensokeri on pilvissä ja elimistö hukkaa järjettömästi energiaa yrittämällä mobilisoida kudoksista yhä enemmän glukoosia vereen ja edelleen muille kudoksille, tällöin metabolia on tietysti täysin tehotonta ja ketoasidoosin ohella glukoosia hukkuu virtsaan ja ulos elimistöstä. Ilman kehon omaa tai ulkopuolista insuliinia ihminen kuolee.
Miksi diabetespotilas lihoo niin herkästi?
http://sundqvist.blogspot.com/2007/04/miksi-diabetespotilas-lihoo-niin.html
Sä vedit taas ihan omia johtopäätöksiä, mun sanomasta. Lueppa uudestaan mitä mä kirjoitin.
Kuka ihme on esim. väittänyt, että ravinteita voidaan varastoida jos ei niitä ole (energiansaanti pieni) ? Insuliini nyt vaan sattuu olemaan se hormoni joka varastoi, se pointti sulta meni nyt taas täysin ohi.
Löysin muuten mielenkiintoisen aiheeseen liittyvän blogikirjoituksen,
Diabeteksen hoitoa 100 vuotta sitten
http://vivika.vuodatus.net/blog/520314
Kyllä lääketiede kehittyy ja muuttuu tutkimusten mukaan joten mikäli tulevaisuudessa vhh osoittautuu hyväksi DM1 tai DM2 hoidossa niin varmasti se tullaan näkemään.
En olisi niin varma, se ei kovin paljoa lääkeyhtiöitä lämmittäisi.
Mun mielestä ihmisen kannattaa ottaa vastuu omasta terveydestään eikä odotella byrokraattien päätöksiä.
Ehkäpä siinä ei ole koko totuus Ajattelen esimerkiksi MBO:n hoidossa high-fat ruokavalio ei ole hyvä valinta jo pelkästään korkean energiapitoisuuden vuoksi.
Tutkimusten mukaan energiamäärät jäävät yleensä nimenomaan vähäisemmiksi high-fat:lla ? :wtf:
No kerrohan nyt miten diabetekseen erikoistuneet tahot ympärimaailman (mukaan lukien potilasjärjestöt ja diabeetikot itse) ovat kuitenkin melko yksimielisiä ravintosuositusten suhteen? Eipä silti, kyllä siitä on näyttöä että vhh:lla voidaan esimerkiksi huonoa hoitotasapainoa parantaa ja varmaan se vielä tullaan näkemään yhtenä hoitomuotona. Mutta jos ihmiset ylipäänsä noudattaisivat nykyisiä suosituksia (ruokavalion, energiansaannin, painoindeksin, liikunnan, tupakoinnin, alkon suhteen) niin ei DM2 ongelmaa olisi tällä laajuudella.
Löysimpäs tähän tälläisen kirjoituksen.
Toisena peräkkäisenä vuonna Amerikan diabetesliitto julkaisi suosituksen, jonka mukaan diabetesta voi hoitaa myös vähähiilihydraattisella ravitsemuksella. Suosituksen tukena on uutta tutkimusta. Tiedotuksen mukana esitetyssä ravintopyramidissa huomio kiintyy:
- Ateriat koostetaan perus raaka-aineista.
- Aterioiden perustan luovat vihannekset ja kasvikset (peruna puuttuu kokonaan!).
- Proteiini- ja rasvalähteet ovat kala, liha, lintu, kananmunat, ml eläinrasva. Kunnon annostelu!
- Marjojen ja hedelmien edustus on runsas. Öljy on oliiviöljy.
- Maitorasvoja edustavat ”vanhanaikaiset”, rasvaiset juustot, raejuusto.
- Kärkenä on (sokeri)hiilihydraatti (tärkkelys). Valmis leipä puuttuu!
Pidän pyramidia hyvin edistyksellisenä. Se painottuu pari vuotta sitten markkinoimaani käsitteeseen ”selluloosalinja” . Suurin osa hiilihydraatista tulee kasvien rakenneosista (selluloosa) kuituna ja mikroravinteina muttei runsasenergisenä tärkkelyksenä. Tärkkelyksen glukoosi edellyttää elimistöltä insuliinireaktiota. Korkea insuliini aiheuttaa yksisuuntaisen ”läskilukon”, jossa rasvaa kertyy (lihotaan)ja rasvan energiakäyttö estyy.
Suositetun ravintopyramidin pohjalta voidaan helposti koostaa nälkää hyvin hallitseva riittävän energiapitoinen ruoka. Tavanomaista on, että metaboolista oireyhtymää poteva vapautuu ylipainosta 0,5 – 1 kiloa viikossa. Alentunut sokerin sieto korjaantuu päivissä/viikoissa. Jos sokerilääkitystä tarvitaan, annostus laskee! Maksan sokerista tuottamien ”kolesterolirasvojen” määrä laskee. Ensimmäisinä reagoivat Trigly ja HDL. LDL:n laatu korjaantuu terveelliseksi.
Mikä sopii diabeetikolle, on terveyden lähde kaikille muillekin. Laihduttajalla suositus on ihanteellinen.
http://www.foorumi.info/hiilaritietoiset/viewtopic.php?t=1793
Voit toki tarkistaa asian Amerikan diabetesliiton sivuilta, mä en jaksa (luotan tohtorimieheen!)
Vertaappa muuten alempana olevaa Suomen suositusta
Terveen ihmisen elimistö pitää verensokerin tasaisena normaalisti ilman sen kummempia kikkailuja. Matalia GI-karbseja suositaan nykyisessäkin suosituksessa.
Niin, kuinka kauan se sitten pysyy terveenä on eri asia.
Siinä ollaan samaa mieltä että esimerkiksi peruna ja pasta ovat aika tyhjiä ja nopeita hiilareita mutta en lähtisi mitään kieltämään vaan kohtuudella kaikkea ja tärkeää että kulutus vastaa saantia.
Helpommin sanottu kuin tehty, koska se sotkevat luonnollisen nälän. Kanna sinä vaan vaakaa mukana, minä en
Kannatan kyllä nykyistä suositusta kansallisella tasolla mutta edelleen; tärkeintä olisi että sitä noudatettaisiin ja energian saanti olisi linjassa kulutukseen. Helpointa on karsia tyhjistä kaloreista ja ylipainoisilla HH% voisi olla matalampi.
Mitä muuten pidät mittarina, että tiedät milloin syödä ja miten paljon ? Luonnollinen nälkä ei voi olla luotettava 50% hiilarikuormilla.
Vaaka ilmeisesti mukana!
On tuossa esimerkiksi se perä että keskivartalo-obesiteetti on yhteydessä mbo:hon ja voi olla vaikkapa että kovin isoilla jenkkakahvoilla insuliiniresistenssi on mahollinen ja DM2. Yhden teorian mukaan sisäelimien ympärillä oleva rasva ja varsinkin maksan rasvottuminen aiheuttaa esimerkiksi insuliiniresistenssiä.
On hyvinkin outoa, että sä onnistunut unohtamaan sen insuliinin osuuden tossa insuliiniresistenssin kehittymiseessä! :D
Kysymys kuuluu edelleen, mikä on se varastoiva hormoni ?
http://okinawa-diet.com/okinawa_diet/food_pyramid.html Tuossa Okinawan ruokapyramiidissa
pääpaino on hiilihydraateilla ja rasvan osuus on pieni, kuitenkin Okinawan asukkaiden terveys ja pitkäikäisyys ovat maailman huippua.
No tossa asiassa on nyt niin paljon muuttujia etten lähtisi vertaamaan suoraan kyllä.
Pii:n mainitsema kalorivaje on tärkein niistä, toki heidän ruokavaliostaan löytyy myös runsaasti esim. insuliiniherkkyyttä lisääviä ravinteita.
Toisin sanoen, syömällä vähän hiilihydraatteja hallitaan insuliinitasoa ja syömällä monipuolisesti rasvaa, myös sitä "kovaa" edesautetaan sukupuolihormoonien tuotantoa.
Kuulostaako VHH:lta
Pii, älä turhaan yritä! :D