No se on varma että ruokavalio, olipa mikä vaan, vaikuttaa esimerkiksi insuliinin, glukagonin, inkretiinin, glp-1:en ja GIP:n eritykseen. Sun tekstistä tulee sellanen kuva että terveen ihmisen pitäisi jotenkin erityisesti paneutua (vhh)ruokavalioon että "hormonaalinen tasapaino" säilyy tai että se voi järkkyä ilman mitään sen kummempaa sairautta?
Jeps, sairauksista on haittaa, se on tiedossa. Kerro toki miten ruokavalio (vhh tai muu) edesauttaa kummassakaan noista tapauksista jos ei nyt mikään malnutritio ole kyseessä?
Edelleenkin ravinnolla pystytään vaikuttamaan insuliinin ja glukagonin suhteeseen, tämä taas vaikuttaa siheen käytetäänkö elimistön rasva-varastoja vai ei. Kannattaisi kenties ihan itse selvittää nämä asiat itselle, että oppisit. Tätä asiaa on kuitenkin käsitelty tässä otsikossa aika useasti.
Tosin ei olla koskaan menty Eikosanoidihormoneihin asti, joita insuliini ja glukagoni myös aktivoivat.
Aiheesta on muuten tutkimuksia täällä,
http://www.pakkotoisto.com/vbulletin/showpost.php?p=2664510&postcount=730
Sairaus ei todellakaan ole ainoa asia joka vaikuttaa hormooneihin, Esim. ikä on suuri tekijä ja ravinto. Eli jos ravinto on vääränlaista kasvaa todennäköisyys sairauksiin myöhemmin varsinkin iän myötä.
Kuten muidenkin suusta on tullut, tämän asian tulisi olla jo aika selvää. Jos ei ole, kehotan sinua itseäsi tutustumaan aiheeseen paremmin.
Huippu-urheilu on toki asia erikseen ja tottakai aktiiviliikkujankin täytyy huomioida riittävä ravinnonsaanti mutta on se nyt perverssiä markkinoida vhh:ta suurelle yleisölle autuaaksi tekevänä ruokavaliona ja varsinki höpistä jostain tasapainoista. Olen itse kokeillut muutamaa eri dieettiä ja kaikista kurjin olo oli vhh:lla (hiilareiden osuus energiasta 20%). Paino kyllä laski kun syöminen oli melko niukkaa.
Kun sulta tulee niin vahvaa tekstiä koko ajan niin kenties mullistat meidän kaikkien maailman ja todistat ettei insuliini ja glukagonin tasapainolla ole mitään merkitystä kehossa? Tästä paistaa taas todella suuri tietämys asioista läpi! :D
Enemmän se varmaan hyödyttäs jos jengi nyt ylipäänsä noudattais suosituksia ja vaikka söis sen verran mitä kuluttaa.
Millä perusteella 60% hiilaria ? Mihin perustuu se väite, että jokainen ihminen sietäisi noin paljon ?
Tähänkään kysymykseen ei olla saatu yhtä ainutta vastausta tai varsinkaan tutkimusta. Naurettavimmaksi asian tekee se ettei pahimmat vänkääjät edes itse syö noin paljoa!
Onhan meillä diabeetikoita ja mbo:ta mutta yhtälailla jos laihduttaisivat (millä ruokavaliolla tahansa) ja liikkuisivat niin tilanne todennäkösesti helpottais. Ja tuntuis uhkarohkealta esimerkiksi suositella runsasproteiinista ruokavaliota jos vaikka diabetes on jo pitkällä.
Kumpi on sun mielestä järkevämpää D1 tapauksessa?
A. Syödä helvetisti helvetisti hiilareita ja vähän rasvoja (eli kohottaa verensokeria paljon) ja sitten pistää runsaasti insuliinia kehoon.
vai
B. Syödä vähän hiilihydraatteja ja enemmän rasvoja (eli kohottaa verensokeria vain vähän) ja sitten pistää vähän insuliinia.
Antaa vaikka näiden sitten puhua D2 puolesta.
Low-carb Diets Prove Better At Controlling Type 2 Diabetes
http://www.sciencedaily.com/releases/2009/01/090105175326.htm
High-glycemic Index Carbohydrates Associated With Risk For Developing Type 2 Diabetes In Women
http://www.sciencedaily.com/releases/2007/11/071126162554.htm
Beneficial effects of a Paleolithic diet on cardiovascular risk factors in type 2 diabetes: a randomized cross-over pilot study
http://cardiab.com/content/8/1/35/abstract/
Effects of a low-carbohydrate diet on glycemic control in outpatients with severe type 2 diabetes
http://www.nutritionandmetabolism.com/content/6/1/21
A low-carbohydrate, ketogenic diet to treat type 2 diabet
http://www.nutritionandmetabolism.com/content/2/1/34
Low-carbohydrate-diet score and risk of type 2 diabetes in women
http://www.ajcn.org/cgi/content/abstract/87/2/339?etoc
En jaksa edes pistää enempää kun asia on niin päivänselvä. Vai löydätkö kenties tutkimustuloksia, jotka osoittavat päinvastaista ? Eikä mitään vaalean leivän vertauksia tummaan leipää!
Kai täytyy hieman olla varovaisempi kun annetaan suosituksia jotka koskee sentään koko populaatiota ja en ole itsekkään sitä mieltä että hiilareita tulisi kaikkien syödä siinä määrin mitä ehkä aiemmin on annettu ymmärtää, mutta en nyt lähtis kuitenkaan kaikille (iästä, koosta, sukupuolesta, terveydestä jne riippumatta) vhh:ta ainakaan sanan varsinaisessa merkityksessä (eli oikeasti vähän hiilareita) suosittelemaan. Kovin vakuuttavia (hyvälaatuisia luotettavia) tutkimuksia vhh:n pitkäaikaishyödyistä ei ole, vaikka tuntuu siltä että mistä tahansa asiasta löytää puoltavan ja taas kieltävän tutkimuksen. Jos todella vhh:sta on pitkäaikaisestikin hyötyä niin uskon että auktoriteetit ympäri maailman sen ottavat suositukseensa ja näin ei ole toistaiseksi tapahtunut.
Kyllä sen pitkäaikaisvaikutuksista on tutkimuksia. On niitä muitakin kun tämä, mutta en jaksa vaivautua etsimään kun ei ne asiaa kuitenkaan mihinkään muuta.
20-year Study Finds No Association Between Low-carb Diets And Risk Of Coronary Heart Disease
http://www.sciencedaily.com/releases/2006/11/061109095850.htm
Kenties vastaat muutamaan kysymykseeni, jotka heräsivät ?
Mikä hiilihydraateista tekee välttämättömiä ?
Miksei ihmisille voisi suositella ruokavaliota, jossa syödään hiilihydraatteja oman siedon mukaan ?
Onkos sulla vakuttaavia tutkimuksia missä osoitetaan nykyisten suositusta ylivertaisuus Low-carbiin ?
Tutkimus: Atkinsin dieetti tehokkain ja terveellinen tapa laihduttaa
http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli...ellinen+tapa+laihduttaa/1135237934520?ref=rss
Weight Loss with a Low-Carbohydrate, Mediterranean, or Low-Fat Diet
http://content.nejm.org/cgi/content/abstract/359/3/229
A Low-Carbohydrate as Compared with a Low-Fat Diet in Severe Obesity
http://content.nejm.org/cgi/content/abstract/348/21/2074
Low-Carbohydrate-Diet Score and the Risk of Coronary Heart Disease in Women
http://content.nejm.org/cgi/content/abstract/355/19/1991
A Randomized Trial of a Low-Carbohydrate Diet for Obesity
http://content.nejm.org/cgi/content/abstract/348/21/2082
Se varmaan ratkaiseekin aika paljon mitä tarkoitetaan VHH:lla. Itse en pidä esimerkiski 35-50 E% vielä vhh:na vaan ihan normaalina dieettinä ja nykyinen kotimainen suositushan onkin tuo 50%. Mutta parempi täälä on silti omista kokemuksista puhua koska muuta tietoa tältä palstalta ei tietenkään löydy. Tarkoitan siis ettei kukaan täällä ole vielä esitellyt omia tutkimuksiaan vaan lähinnä pastettanut jotain paskoja referaatteja ja linkkejä kaikenmaailman höpöhöpö-sivuille.
Mitä ihmeen omia tutkimuksia ? :D
Tuolla ylempänä on linkki siihen yhteen vastaukseen, jossa oli tutkimuksia.
On täysin naurettavaa&turhaa väitellä onko ruokavalio VHH:ta vai ei, mitä ihmeen merkitystä sillä on ?
Pointti on edelleenkin siinä, että syödään oman siedon mukaan niitä hiilareita.
Jos nää argumentit alkaa nyt mennä tälle tasolle niin ei voi muuta sanoa kun, että vähissä ne teillä on.
Olen osittain samaa mieltä mutta all-in-all pitäisin parhaimpana vaihtoehtona jos ihmiset noudattaisivat edes jotain suosituksia eli nykyisiä. Eikä niissä kyllä mun mielestä pelotella mitään. VHH on mielestäni erinomainen painon pudotukseen ja mikä sen helpompaa kun jättää ainakin turhat sokerit ja muu höttöenergia pois. En silti pidä järkevänä että keskiverto normaalipainoinen kansalainen (joka ei välttämättä treenaa salilla ja on esimerkiksi 15v tai 60v) elää pitkään matalilla hiilareilla. Lisäksi se vaatii myös enemmän tietämystä jos tiukalla hh-rajoituksella menee että saa riittävästi kuitua, b-vitamiineja ym. Minusta tuntuu siltä että suuri osa vhh:n puolesta vauhkoavista ei ole edes kunnolla perehtynyt nykyisiin suosituksiin, jotka on tietenkin laadittu koko väestöä koskemaan suurella kompromissilla. Fakta on se ettei jengi sairastu diabetekseen tai sydäntauteihin siksi että noudattaisivat nykyisiä suosituksia (jos kalorit pysyvät kulutuksen mukaisina).
Eli sinä kannatat sitä, että ihmisten pitäisi punnita kaikki safkansa ettei kalorit mene yli ?
Kun hiilihydraatteja syödään siedon mukaan niin se on myös se avain sopusuhtaisena pysymyseen. Tähän löytyy kyllä aivan selvä selitys hormoni puolelta.
Sitten noihin ravintoväittämiin.
Niin joo kasviksissahan ei ole kuituja tai pähkinöissä tai siemenissä.
Tiamiinia on kaikissa ruoka-aineissa lukuun ottamatta eräitä pitkälle jalostettuja elintarvikkeita. Erityisen runsaasti tiamiinia on täysjyväviljoissa, herneissä, sienissä, vähärasvaisessa sianlihassa ja sisäelimissä.
Suomalaisten tärkein riboflaviinin lähde on maito. Riboflaviinia saadaan runsaasti myös liha- ja viljavalmisteista.
Suomalaisten niasiini on peräisin lihasta, maidosta ja viljasta.
Suomalaiset saavat B6-vitamiinin lihasta, maidosta, hedelmistä ja marjoista sekä viljasta.
# Pantoteenihappoa saadaan monesta ravintoaineesta. Hyviä lähteitä ovat
# maksa
# munuaiset
# munankeltuainen
# juusto
# liha
# palkokasvit
# vihannekset
# kokojyvävilja
# oluthiiva.
Ruoka-aineissa biotiinin lähteitä ovat muun muassa hiiva, soijajauho, viljatuotteet, maksa, munuainen ja munan keltuainen.
Ravinnossa lähteitä ovat vihreät vihannekset, paprika, leseet, naudan maksa ja munankeltuainen. Vihreistä vihanneksista erityisesti parsa on hyvä foolihapon lähde.
Suomalaisten tärkeimmät B12-vitamiinin saantilähteet ovat liharuoat, kalaruoat ja maitovalmisteet.
Taas pari "väitettä" kumottu.
Itse en usko nykysuositusten olevan läheskään se optimaalisin ratkaisu ja tiedon lähde. Hieman tutustumalla aiheeseen, ilman lappuja silmillä, törmää kyllä siihen havaintoon kuinka politisoitunutta virallinen terveysinformaatio on, ja etenkin miten paljon raha ratkaisee kaikkeen.
Mitään salaliittoteorioita en sen kummemmin kannata, ihan pelkästä markkinatalouden näkökulmasta asiat vain toimivat näin ja rahalla on valtaa. Ei välttämättä yksilöä kohtaa paras mahdollinen tapa, mutta en tähän hätään keksi toimivampaakaan ratkaisua kuin nykyinen länsimainen markkinatalous, muista yrityksistä on historiassa ja nykypäivänäkin esimerkkejä...
Samaa mieltä.
Terveys on miljardi bisnes pelkästään Suomessa.
Markkinatalous on parasta, mutta siinä yksilöllä on vastuu itsestään(emme valitettavasti ole kauheasti puhdasta markkinataloutta nähneet :( )! Tämä pätee myös ruokavaliossa.
Kenties joku ottaa Mikkiksen aikaisemmin antaman haasteen vastaan kun väittää ettei vhh ole terveellistä.
Ohjeita,
http://sundqvist.blogspot.com/2009/01/kilpailu-lautasmalli-vastaan-samin-vhh.html