Ei muuten pidä paikkaansa edelleenkään. Miten ihmeessä sä voit väittää, että on yksi ja sama makrojakauma mikä sopisi kaikille ?
Kyseessähän on valtiollinen suositus, joka on aika äärimmäinen kompromissi ja suuren linjauksen linjaveto. Eihän se voi ottaa eri maku - tai tottumusmieltymyksiä huomioon yksilöllisesti.
Pistää hymyilyttämään ajatus näistä esille tulleista päivittäisistä VHH-ruokailuista. Ne ovat varmaan erittäin terveellisiä ja itse tai joku muu ravintovalveutunut voisi viedä ne käytäntöön (itse en missään nimessä pysyvästi). Jos tuollaista ateriakokonaisuutta menee ehdottamaan maakuntien raaka-arskoille, niin ihmetyksen aste on kova.
Edelleen....
1. Valveutunut yksilö osaa tehdä vaikka kuinka monipuolisia valintoja ja hortoilla makroravinnejakaumassaa (pikkutarkan datan kanssa pelailu kivaa, mutta suurten asiakokonaisuuksien hahmottaminen oleellisinta). On todennäköisempää, ettei Suomi ole lihava sen takia, että HH:ta nautitaan 60% kokonaisenergiasta vaikka 40% sijaan, vaan se että päivittäinen perusruokailu ei toteudu lautasmallin, tai muun hyväksi havaitun rungon mukaan ja ihminen ei yksinkertaisesti liiku.
2. Valtiollinen suositus on ohjenuorana sille massiiviselle väestöosalle, jonka panostus ja näkemys ravintoasioihin on rajallinen. Kyseinen malli on tehty suomalaisille, jota on helpohko noudattaa käytännössä ja pitkällä aikajänteellä ja sitä noudattamalla on oletettavaa, että terveydentila on ruokailujen osalta turvattu.
3. Valtiollinen suositus ei ole nopeaan tuloksia tuova laihdutusmetodi, vaan perusvarma ohjenuora, jota noudattamalla ei mennä ainakaan hurjasti metsään. Olisi naiivia väittää mitään ruokavaliota optimaaliseksi.
Ei se niin vaikeaa ole korvata "ei niin terveelliset-safkat" terveellisemmillä. Edelleenkin on se kumma jos ei oma terveys "jaksa" kiinnostaa!
Jos viittaat tässä lautasmalliin, niin on naurettavaa väittää, että käytännössä elämässä edes jollain tasolla toteutettu lautasmalli pilaisi terveyden. Oletetaan siis, että nautitun energian ja elimistön kulutus on pitkällä aikajänteellä balanssissa, jota suosituksissakin koko ajan peräänkuulutetaan. Se, että suomalaisen peruskansalaisen ruokailu on edes hieman sinne päin on suuri edistysaskel.
En tiedä yhtään rajusti ylipainoista yksilöä, joka olisi säntillisellä salaatin, maitotuotteiden, vähärasvaisen lihan ja kokoviljan syönnillä terveytensä pilannut. Lievä ylipaino (tuli ylipaino rasvasta tai lihasmassasta) ei ole kansanterveydellisesti iso riskitekijä.
Itsekin näen VRN:n suosituksissa petrattavaa, mutta lähtökohtaisesti siinä toteutuu helpohko käytännön toteutus ja tutkimusten mukaan kohtuullinen ravinnonsaanti. Mitä pieniinkin parannuksiin tulee, niin iso ratas kääntyy aina hitaasti.