Antti Heikkilän TV-haastattelu!

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Wallace
  • Aloitettu Aloitettu
Pro Nutrition Fire Kick, 20 x 25 ml -20%
Selailin UFS artikkeleita läpi ja löysin mielenkiintoisia juttuja tähänkin otsikkoon.

Harmoninen dieetti - kuntosaliharjoittelijan ruokavalio

Korkean hiilihydraattimäärän dieetti sopii parhaiten kestävyysurheilijoille, mutta heidänkin kannattaa ehdottomasti syödä kehon tarvitseman määrän rasvaa ja proteiinia. Alhaisen hiilihydraatin määrä taas sopii ihmisille, jotka eivät rasita itseään fyysisesti, mutta heidänkin kannattaa syödä pieni määrä hiilihydraattia.

Ajoituksen taika

Paljon ratkaisevampaa kuin oikea ravintoaineiden jako on niiden oikea ajoitus. Loogiselta tuntuisi tasainen jako jokaisella aterialla, mutta käytännössä jokaisellaaterialla on oma funktionsa ja niiden tarpeet eroavat hyvinkin paljon toisistaan.
Hiilihydraattien osalta ideaalinen tilanne on se, että kaikki nautittava hiilihydraatti varastoitaisiin glykogeeniksi, jota sitten käytetään urheilusuorituksissa. Normaalina energialähteenä pitäisi olla rasva.

Hiilihydraatista suurin osa pitäisi nauttia välittömästi harjoituksen jälkeen, jolloin glykogeenin muodostus on tehokkainta. Toinen otollinen hetki on aamu, jolloin edellisestä ateriasta on pitkä aika. Muina aikoina ihanteellinen hiilihydraatti imeytyy mahdollisimman hitaasti pitäen insuliinitason vakaana. Tämä mahdollistaa lipolyysin eli oman rasvan käytön energiana. Ideaalinen hiilihydraatin lähde näitä aikoina ovat vihannekset.

Kalorilaki

Olen välttämällä välttänyt puhumasta tarvittavan ruuan määrästä, sillä vaikka ruuan yhteydessä yleensä aina ensimmäisenä mainitaan kalorit, on se ravinnon osalta vähiten tärkeä asia.

Laihduttajat vähentävät kalorimääriä polttaakseen mahdollisimman nopeasti rasvaa ja tuloksena on laihtumisen lisäksi lihasten surkastuminen ja kärsimys.
Kehonrakentajat lisäävät niin sanotulla massakaudella rajusti kalorimääriään kasvattaakseen lihaksiaan mahdollisimman nopeasti ja tuloksena on lihasten lievän kasvun lisäksi ankara lihominen.

Kyseessä on kirjoittamaton kalorilaki, jonka mukaan kehon muodonmuutokset eivät ole mahdollisia ilman kaloriohjausta. On totta, että ylensyönti ja virheelliset ruokailutottumukset lihottavat ja että tyydyttämätön nälkä laihduttaa, mutta kaloriohjauksella ei ole mitään virkaa optimaalisessa ravinto-ohjelmassa.

Terveellinen ruokavalio ja säännöllinen liikunta pitävät aineenvaihdunnan terveenä. Jos tämän lisäksi monipuolisella ravinnolla vältetään puutostilat ja optimaalisella ajoituksella pidetään veren sokeri vakaana maksimoiden rasvanpolttoa, hakeutuu kehon paino hitaasti mutta automaattisesti kohti ihannetilaa.

Ohjaavana tekijänä toimii nälkä, joka on koko ajatuksen kulmakivi. Nälkä kertoo, milloin ja miten paljon pitää syödä. Kun lipolyysi toimii ja ravinnosta saadaan tarvittavat hiven- rakennusaineet, ei nälän tunnetta synny kohtuullisella energiavajeella.

Vastaavasti harjoittelun käynnistämä lihaskasvu lisää ravinteiden tarvetta ja nälän kautta niiden syömisen määrää. Sen sijaan pakkosyömisellä on vain lyhytaikainen vaikutus hormonitoimintaan, eikä sillä pysty käytännössä käynnistämään lihaskasvua. Lihomisesta seuraa kyllä lihasten ulkoinen kasvu, mutta tämä ei johdu lihaskudosten anaboliasta, vaan rasvasolujen kasvusta sekä lihaksen sisällä että ihon alla.

Ensinnäkin ravintotottumusten on oltava kunnossa, jotta nälän tunne ei johtuisi veren sokerin heilahteluista tai hivenaineiden puutteesta. Toiseksi on kyettävä erottamaan nälkä mieliteosta, mikä onkin ehkä ratkaisevin ongelma. Kolmanneksi on maltettava odottaa, sillä pysyvät muutokset ovat hitaita sekä laihtumisessa että anaboliassa (aloitusspurttia lukuun ottamatta).
Käytännössä nälkäänsä syöminen on vain suuntaa antava ohje, sillä tuskin kukaan voi toimia kuin pieni vauva: vaatia valmista terveellistä ruokaa aina ja vain, kun on nälkä.Kyse on enemmänkin oppimisprosessista: on opittava syömään nälän vaatima määrä ja toisaalta kärsimättä hetkeäkään nälkää. Vyötärön mitan kehittymistä on syytä seurata säännöllisesti, sillä viime kädessä se kertoo, onko ruuan määrä oikea. Tässä yhteydessä kannattaa kuitenkin muistaa, että kaikista tässä artikkelissa puhutuista asioista ruuan määrä tulee viimeisenä. Kun ruuan laatu ja ajoitus ovat kunnossa, seuraa määrän sääntely itsestään.

http://www.ufs.fi/index.php?area=harjoittelu_ja_ravinto&action=show&sub=5&item=56

Mun mielestä paljon hyvää stooria.

23 % proteiinia,30 % rasvaa,47 % hiilihydraattia on ton artikkelin suosittelema makrojakauma kehonrakentajalle.

Stooria myös Matalahiilihydraattinen dieetistä,

http://ufs.fi/index.php?area=harjoittelu_ja_ravinto&action=show&sub=8&item=59

Huomio, että kyse on dieetti-vaiheesta ei ylläpidosta.
 
SUPER WHEY ISOLATE (3,9 kg) -24%
Edelleenkin ravinnolla pystytään vaikuttamaan insuliinin ja glukagonin suhteeseen, tämä taas vaikuttaa siheen käytetäänkö elimistön rasva-varastoja vai ei. Kannattaisi kenties ihan itse selvittää nämä asiat itselle, että oppisit. Tätä asiaa on kuitenkin käsitelty tässä otsikossa aika useasti.

Entäs jos syö vaan vähemmän kuin kuluttaa, ihminen kuluttaa vararavintoa siinä riippumatta hiilihydraattien määräsä.. Ilmeisesti sulla on oletuksena että tätä vhh:ta lähtee soveltamaan vain läskit? Toisessa ääripäässä on esimerkiksi kestävyysurheilijat jotka käyttävät hyvinkin suuria määriä hiilihydraatteja ja ovat silti hoikkia ja vähärasvaisia kun kuluttavat niin paljon energiaa. On myös kokonaisia maanosia jossa hiilihydraattien määrä energiansaannista on vielä paljon länsimaita korkeampi eikä siellä silti ole tälläistä DM2 tms epidemiaa.

Tosin ei olla koskaan menty Eikosanoidihormoneihin asti, joita insuliini ja glukagoni myös aktivoivat.

Kerro lisää vaan :)

Sairaus ei todellakaan ole ainoa asia joka vaikuttaa hormooneihin, Esim. ikä on suuri tekijä ja ravinto. Eli jos ravinto on vääränlaista kasvaa todennäköisyys sairauksiin myöhemmin varsinkin iän myötä.

Ilmanmuuta ravinnolla on vaikutusta terveyteen jos kyseessä on malnutritio eli et saa riittävästi ravintoaineita tai jos jokin yksittäinen ravintotekijä on kovin yliedustettuna. Mutta mielestäni normaalipainoinen, terve, monipuolisesti syövä sekä liikkuva ihminen pärjää ihan hyvin nykyisillä suosituksilla eikä erityisesti vaadi mitään erikoisruokavaliota "hormonaaliseen tasapainoon". Kuitenkin eliniänodotus pitenee jatkuvasti vaikka sairauksia todetaankin kiihtyvällä vauhdilla ja sekin liittyy hyvin suurelta osin ylipainoon ja diagnostiikan parantumiseen ja kriteerien kiristymiseen.

Kuten muidenkin suusta on tullut, tämän asian tulisi olla jo aika selvää. Jos ei ole, kehotan sinua itseäsi tutustumaan aiheeseen paremmin.

Kehoitat yhteen jos toiseen :)

Kun sulta tulee niin vahvaa tekstiä koko ajan niin kenties mullistat meidän kaikkien maailman ja todistat ettei insuliini ja glukagonin tasapainolla ole mitään merkitystä kehossa? Tästä paistaa taas todella suuri tietämys asioista läpi! :D

En tiedä mistä moinen "vahvuus" kun aika vähän olen tänne kirjoitellut mutta kiitos kohteliaisuudesta ;) Mutta, en ehkä ihan seuraa ajatustasi tuosta tasapainosta, onhan se nyt selvää että elimistö pyrkii tilanteeseen missä verensokeri on normaali (tasapainossa) ja sen säätelystä vastaa lukuisten muiden hormonien ja tekijöiden ohella nämä kaksi hormonia joiden pitoisuudet vaihtelevat huomattavasti päivänkin mittaan. Anyways terveellä ihmisellä tilanne(verensokeri) on aina balanssissa (kapealla viitevälillä) vaikka söisi huomattaviakin määriä sokeria, toisin kuin vaikka diabeetikolla.


Millä perusteella 60% hiilaria ? Mihin perustuu se väite, että jokainen ihminen sietäisi noin paljon ?

Niin yhtä hyvin voi vängätä että mihin perustuu se väite ettei siedä.. Jokatapauksessa suosituksissa on myös 50%E luku ja toisaalta itse olen sitä mieltä että esim 40% voisi hyvin olla vielä parempi ainakin osalle.

Tähänkään kysymykseen ei olla saatu yhtä ainutta vastausta tai varsinkaan tutkimusta. Naurettavimmaksi asian tekee se ettei pahimmat vänkääjät edes itse syö noin paljoa!

Nykyisten ravintosuositusten perustana on kuitenkin mittava asiantuntijaryhmä sekä tutkimukset. Jos kannatat salaliittoteorioita niin onhan tuo liha, rasva ym teollisuuskin melko mahtava tekijä joten miten selität nykyisten luotettavimpien instanssien ja asiantuntijoiden kannan?

Kumpi on sun mielestä järkevämpää D1 tapauksessa?
A. Syödä helvetisti helvetisti hiilareita ja vähän rasvoja (eli kohottaa verensokeria paljon) ja sitten pistää runsaasti insuliinia kehoon.
vai
B. Syödä vähän hiilihydraatteja ja enemmän rasvoja (eli kohottaa verensokeria vain vähän) ja sitten pistää vähän insuliinia.

Ei kumpikaan. Nykyisetkään suositukset eivät kehoita syömään hiilareita "helvetisti". Tällä hetkellä on eniten tutkimusnäyttöä siitä että sekundääriprevention (esim ateroskleroosi) kannalta tärkeintä on maltillinen rasvojen käyttö. Mutta käytännön elämää ajatellen kuvittelisin että varsinkin nuoren tai muuten aktiivisen diabeetikon on helppo säädellä ruokavaliota kalkuloimalla hiilihydraattien osuutta ja tarpeen mukaan lisäämällä tai vähentämällä sen osuutta kokonaisenergiasta ja samoin säätämällä insuliinia sen mukaan. En näe sitä pahana asiana että insuliinia tarvitsee välillä paljonkin koska eihän sitä silloin DM1:ssä oma elimistö tuota ollenkaan.

Antaa vaikka näiden sitten puhua D2 puolesta.

Toki DM2:ssa on tärkeää tähdätä normaalipainoon ja saada keskivartalo kuntoon, siinä varmasti vhh on oiva apu. En silti suosittelisi missään nimessä high-fat ruokavaliota tietäen että DM2 on mitä suurissa määrin myös valtimosairaus.

Noissa tutkimuksissa ei ollu mitään uutta, mullistavaa tai kumoavaa. On itsestään selvää että verensokeri vaihtelee enemmän jos syö enemmän hiilareita, lisäksi ei kukaan suositelekkaan puhtaita sokereita diabeetikoille (tai muillekkaan), osa tutkimuksista ei aukea.

Low-carb Diets Prove Better At Controlling Type 2 Diabetes
http://www.sciencedaily.com/releases/2009/01/090105175326.htm

If you cut out the carbohydrates, your blood sugar goes down, and you lose weight which lowers your blood sugar even further. It's a one-two punch -- nimenomaan, syö vähemmän energiaa niin parempi verensokeri, onko tuo nyt ihme? Lisäksi melko suppea asetelma ja lyhyt tutkimus eikä puhuttu painosta mitään, kaikenkaikkiaan melko turha artikkeli. On tiedossa että DM2 voi parantua pelkästään laihduttamalla (keinolla tai toisella, jopa leikkauksella).

The diet is not easy for everybody. "This is a therapeutic diet for people who are sick ....


High-glycemic Index Carbohydrates Associated With Risk For Developing Type 2 Diabetes In Women
http://www.sciencedaily.com/releases/2007/11/071126162554.htm

data linking intake of refined carbohydrates to increased risk of type 2 diabetes mellitus -- paino sanalla refined

Beneficial effects of a Paleolithic diet on cardiovascular risk factors in type 2 diabetes: a randomized cross-over pilot study
http://cardiab.com/content/8/1/35/abstract/

ei aukea atm

Effects of a low-carbohydrate diet on glycemic control in outpatients with severe type 2 diabetes
http://www.nutritionandmetabolism.com/content/6/1/21

ei aukea atm

A low-carbohydrate, ketogenic diet to treat type 2 diabet
http://www.nutritionandmetabolism.com/content/2/1/34

ei aukea atm

Low-carbohydrate-diet score and risk of type 2 diabetes in women
http://www.ajcn.org/cgi/content/abstract/87/2/339?etoc

These data suggest that diets lower in carbohydrate and higher in fat and protein do not increase the risk of type 2 diabetes in women. In fact, diets rich in vegetable sources of fat and protein may modestly reduce the risk of diabetes. -- Onko joku väittänyt että vhh lisäisi diabetekseen sairastumisen riskiä? .. ja paino sanalla modestly.

En jaksa edes pistää enempää kun asia on niin päivänselvä. Vai löydätkö kenties tutkimustuloksia, jotka osoittavat päinvastaista ? Eikä mitään vaalean leivän vertauksia tummaan leipää! :hyper:

En tiedä mikä juuri sinusta oli päivänselvää mutta ei noissa tutkimuksissa kyllä mitään uutta tai kumouksellista tietoa ollut?


20-year Study Finds No Association Between Low-carb Diets And Risk Of Coronary Heart Disease
http://www.sciencedaily.com/releases/2006/11/061109095850.htm

This study doesn't mean that you should load your plate with steak and bacon," said Hu. "One likely explanation that we did not see increased risk of CHD with low-carbohydrate diets is that the adverse effects of animal products might be counterbalanced by reducing refined carbohydrates. The quality of fat and carbohydrate is more important than quantity. A heart-healthy diet should embrace healthy types of fat and carbohydrates -- Duh :)

Mikä hiilihydraateista tekee välttämättömiä ?
Miksei ihmisille voisi suositella ruokavaliota, jossa syödään hiilihydraatteja oman siedon mukaan ?
Onkos sulla vakuttaavia tutkimuksia missä osoitetaan nykyisten suositusta ylivertaisuus Low-carbiin ?

Ei kai tässä maailmassa ole välttämätöntä kuin kuolla mutta kuvittelisin että peruskansalaisen on suhteessa ruokansa terveellisyyteen ja suositusten noudattamisen vaikeuteen tai helppouteen syödä kohuudella monipuolisesti ja tarjolla olevista elintarvikkeista koostettuna helposti hiilihydraattien osuus nyt on jnkverran suurempi kuin vhh:lla. Mielestäni vakuuttavia tutkimuksia ovat ne joihin esimerkiksi kardiovaskulaarisairauksien, diabeteksen ym sairauksien ruokavaliosuositukset perustuvat globaalisti.

Noista painonpudotustutkimuksista olen kyllä samaa mieltä että vhh on siinä varsin hyvä koska silloin yksinkertaisesti kalorit jäävät pienemmiksi ja ihminen saa vähemmän energiaa ja laihtuu.

Mitä ihmeen omia tutkimuksia ? :D

Nimenomaan. Täälä ei väittele tiedeyhteisö vaan lähinnä copy+paste.

On täysin naurettavaa&turhaa väitellä onko ruokavalio VHH:ta vai ei, mitä ihmeen merkitystä sillä on ?

Joo, se vaikuttaakin lähinnä uskonnolta :)

Eli sinä kannatat sitä, että ihmisten pitäisi punnita kaikki safkansa ettei kalorit mene yli ?

Terveen ja normaalipainoisen ei tarvitse paljon asialla itseään vaivata. Kannatan että ihminen liikkuu ja syö monipuolisesti, välttää kaikkea turhaa (ravinneköyhää) energiaa olipa se missä muodossa tahansa ja pitäytyy mahdollisimman vähän käsitellyissä elintarvikkeissa. Mikäli on ylipainoa, silloin tulisi pohtia missä on menty vikaan ja vähentää siltä osin syömistä.

Sitten noihin ravintoväittämiin.
Niin joo kasviksissahan ei ole kuituja tai pähkinöissä tai siemenissä. :hyper:
Taas pari "väitettä" kumottu.

Jos olisit lukenut tarkkaan mitä kirjoitin, olisit huomannut että kysymys oli siitä että helpoiten esimerkiksi noita em ravinteita saa monipuolisesta ravinnosta missä on maltillisia hiilihydraatin lähteitä. Kuvittelisin peruskansalaisen hurahtaessa VHH:hon saattaa ruokavalio typistyä ja kuinka moni esimerkiksi syö munuaisia välipalaksi. Aiemmin tässä ketjussa kysyessäni sain ainakin melko hirveän esimerkin päivän menusta. Ruokasuosituksissa suurta osaa näyttelee myös käytännöllisyys ja helppous joten todellisissa vähähiilihydraattisissa dieeteissä saa olla kyllä ainakin huomattavasti tarkempi.

Terveys on miljardi bisnes pelkästään Suomessa.
Markkinatalous on parasta, mutta siinä yksilöllä on vastuu itsestään(emme valitettavasti ole kauheasti puhdasta markkinataloutta nähneet :( )! Tämä pätee myös ruokavaliossa.

Nimenomaan. Joku saa rahaa kirjoja kirjoittamalla ja joku voita myymällä :)
 
Suosittelen lämpimästi. Erityisesti Mira82...
Mies, joka mullisti näkemykset laihduttamisesta.
http://www.fitnessflow.fi/artikkelit/BioSignature.pdf

"Pieni liikarasva leuassa voi olla merkki sienistä elimistössä" :lol2:

Noh onhan tyypillä paljon hyvääkin ainakin tossa artikkellissa koska se mukailee monipuolista ruokavaliota ja terveellistä elämäntapaa kaikinpuolin eikä sinänsä promotoi mitään epäterveellistä laihduttamisen suhteen, lisäksi hienoa että voimaharjoitteluakin lanseerataan enemmän naisille. Samalla toki myös aikamoista uskomusravinnetiedettä sienikasvustoineen ja näiden inkiväärien ja glysiinien sekä ruusunjuurten suhteen. Mutta kuulin että tuo biosignature ja nämä muut täsmäruokavaliot on kyllä helvetin kova bisnes.
 
Viimeksi muokattu:
"Pieni liikarasva leuassa voi olla merkki sienistä elimistössä" :lol2:

Noh onhan tyypillä paljon hyvääkin ainakin tossa artikkellissa koska se mukailee monipuolista ruokavaliota ja terveellistä elämäntapaa kaikinpuolin eikä sinänsä promotoi mitään epäterveellistä laihduttamisen suhteen, lisäksi hienoa että voimaharjoitteluakin lanseerataan enemmän naisille. Samalla toki myös aikamoista uskomusravinnetiedettä sienikasvustoineen ja näiden inkiväärien ja glysiinien sekä ruusunjuurten suhteen. Mutta kuulin että tuo biosignature ja nämä muut täsmäruokavaliot on kyllä helvetin kova bisnes.

Minusta on jotenkin käsittämätöntä että ihan fiksuillakin ihmisillä se kriittinen ajattelu pysähtyy kuin seinään tällaisten juttujen kohdalla. Kyllä ihan peruskoulun biologian perusteilla pitäisi pysähtyä ajattelemaan lukemaansa. Onhan sinne näköjään keksitty uusi "Aineenvaihduntahormoni" -hormonikin. :D
 
Entäs jos syö vaan vähemmän kuin kuluttaa, ihminen kuluttaa vararavintoa siinä riippumatta hiilihydraattien määräsä.. Ilmeisesti sulla on oletuksena että tätä vhh:ta lähtee soveltamaan vain läskit? Toisessa ääripäässä on esimerkiksi kestävyysurheilijat jotka käyttävät hyvinkin suuria määriä hiilihydraatteja ja ovat silti hoikkia ja vähärasvaisia kun kuluttavat niin paljon energiaa. On myös kokonaisia maanosia jossa hiilihydraattien määrä energiansaannista on vielä paljon länsimaita korkeampi eikä siellä silti ole tälläistä DM2 tms epidemiaa.

Tottakai kaikki on kiinni siitä kuluttamisestakin oli ruokavalio mikä tahansa. :wtf:

Kuka tuolla todellisessa maailmassa kantaa puntaria mukanaan ? Tai miettiä kaloreita ?

Edelleenkin paljon helpompi on vain rajoittaa hiilihydraattien osuutta ruokavaliosta ja luottaa luonnolliseen nälkään, jota hiilihydraatit nimenomaan sotkevat.

Enkä viitsi lähteä syvemmälle tonne hormonien maailmaan, koska voit itsekkin asiaan syventyä jos haluat.

Ilmanmuuta ravinnolla on vaikutusta terveyteen jos kyseessä on malnutritio eli et saa riittävästi ravintoaineita tai jos jokin yksittäinen ravintotekijä on kovin yliedustettuna. Mutta mielestäni normaalipainoinen, terve, monipuolisesti syövä sekä liikkuva ihminen pärjää ihan hyvin nykyisillä suosituksilla eikä erityisesti vaadi mitään erikoisruokavaliota "hormonaaliseen tasapainoon". Kuitenkin eliniänodotus pitenee jatkuvasti vaikka sairauksia todetaankin kiihtyvällä vauhdilla ja sekin liittyy hyvin suurelta osin ylipainoon ja diagnostiikan parantumiseen ja kriteerien kiristymiseen.

Tässä olemmekin eri mieltä.

Katsoppas se Mikkiksen haaste tuolta aikasemmin, siitä huomaat kuinka vhh:lla tuo kaikki mainitsemasi onnistuu paremmin. Vhh:lla saatiin siis ravintorikkaampi ruokavalio aikaiseksi kuin virallisilla suosituksilla.

Yksinkertaisesti suurella osalla liian suuret hiilihydraatti määrät muuttavat hormonien tasapainoa (insuliini&glukagoni) ja näin ollen ennen pitkään aiheuttavat mahdollisesti sairauksia. Näin ei käy, jos hiilihydraattien saantia rajoitetaan oman siedon mukaan, pidetään siis verensokeri tasaisena.

En tiedä mistä moinen "vahvuus" kun aika vähän olen tänne kirjoitellut mutta kiitos kohteliaisuudesta Mutta, en ehkä ihan seuraa ajatustasi tuosta tasapainosta, onhan se nyt selvää että elimistö pyrkii tilanteeseen missä verensokeri on normaali (tasapainossa) ja sen säätelystä vastaa lukuisten muiden hormonien ja tekijöiden ohella nämä kaksi hormonia joiden pitoisuudet vaihtelevat huomattavasti päivänkin mittaan. Anyways terveellä ihmisellä tilanne(verensokeri) on aina balanssissa (kapealla viitevälillä) vaikka söisi huomattaviakin määriä sokeria, toisin kuin vaikka diabeetikolla.

Niin on, mutta kun ne insuulinit ovat jatkuvasti haitallisella tasolla niin niitä ongelmia alkaa tulemaan(esim. insuliiniresistenssi).

Siksi 2-tyypin diabetes puhkeaakin yleensä vanhemmalla iällä, se on itseaiheutettua yleensä! Sitä siis voi ennalta ehkäistä.

Niin yhtä hyvin voi vängätä että mihin perustuu se väite ettei siedä.. Jokatapauksessa suosituksissa on myös 50%E luku ja toisaalta itse olen sitä mieltä että esim 40% voisi hyvin olla vielä parempi ainakin osalle.

Tämänhän joka ikinen voi mitata verensokeri-mittarilla, edelleen. Ei siihen sen kummempaa tiedettä tarvita.

Nykyisten ravintosuositusten perustana on kuitenkin mittava asiantuntijaryhmä sekä tutkimukset. Jos kannatat salaliittoteorioita niin onhan tuo liha, rasva ym teollisuuskin melko mahtava tekijä joten miten selität nykyisten luotettavimpien instanssien ja asiantuntijoiden kannan?

Kerro ihmeessä näitä tutkimuksia niin katsotaan yhdessä niitä ?

Kiinnostaa erityisesti tutkimukset, jos vähähiilihydraattista vaihtoehtoa on verrattu mainitsemaasi versioon.

Ei kumpikaan. Nykyisetkään suositukset eivät kehoita syömään hiilareita "helvetisti". Tällä hetkellä on eniten tutkimusnäyttöä siitä että sekundääriprevention (esim ateroskleroosi) kannalta tärkeintä on maltillinen rasvojen käyttö. Mutta käytännön elämää ajatellen kuvittelisin että varsinkin nuoren tai muuten aktiivisen diabeetikon on helppo säädellä ruokavaliota kalkuloimalla hiilihydraattien osuutta ja tarpeen mukaan lisäämällä tai vähentämällä sen osuutta kokonaisenergiasta ja samoin säätämällä insuliinia sen mukaan. En näe sitä pahana asiana että insuliinia tarvitsee välillä paljonkin koska eihän sitä silloin DM1:ssä oma elimistö tuota ollenkaan.

Et pidä sitä pahana, oletko edelleenkään tietoinen liian korkeiden insuliinitasojen haitallisuudesta ?

Lueppas niitä. Justiinsa taidettiin löytää linkki erään firman lääke-insuliinin ja syövän välillä ellen ihan väärin muista.

Muutenkin, se insuliini on edelleen se varastoiva hormoni. Et kai vaan kannata diabetikoiden lihottamista ? Moni d1-potilashan turpoaa lääke-insuliinin aloittamisen jälkeen. Kun taas d1 oireisiin kuuluu nimenomaan laihtuminen. ;)

Onkos sun tutkimuksissa käytetty taas runsaasti hiilareita ja runsaasti rasvoja niinkuin yleensä. Kaikkihan tietävät sen haitallisuuden...

Toki DM2:ssa on tärkeää tähdätä normaalipainoon ja saada keskivartalo kuntoon, siinä varmasti vhh on oiva apu. En silti suosittelisi missään nimessä high-fat ruokavaliota tietäen että DM2 on mitä suurissa määrin myös valtimosairaus.

Noissa tutkimuksissa ei ollu mitään uutta, mullistavaa tai kumoavaa. On itsestään selvää että verensokeri vaihtelee enemmän jos syö enemmän hiilareita, lisäksi ei kukaan suositelekkaan puhtaita sokereita diabeetikoille (tai muillekkaan), osa tutkimuksista ei aukea.

Mulla kyllä aukeaa jokainen :(

Niissä kyllä tuntuu olevan varsinkin diabetesliitolle todella paljon uutta tietoa kun katsoo heidän suosituksiaan. Luulisi myös kiinnostavan virallisensuosituksen laatijoita, sairauksien ennaltaehkäisyn luulisi olevan ykkösasia.

Kerros mulle miksei porukka vois vetää high-fat ruokavaliota joka tunnetaan myös siitä, että se nostaa nimenomaan hyvää HDL:ää ja alentaa veren triglyjä ?

En tiedä mikä juuri sinusta oli päivänselvää mutta ei noissa tutkimuksissa kyllä mitään uutta tai kumouksellista tietoa ollut?

Se, että diabetesliiton suositukset diabetikoilla eivät ole järkevät.

Verensokerin tasaisena pitäminen on ykkösasia myös ennaltaehkäisevässä mielessä. Jos vhh:lla parannutaan niin kyllä sillä pystytään myös ennaltaehkäisemään.

This study doesn't mean that you should load your plate with steak and bacon," said Hu. "One likely explanation that we did not see increased risk of CHD with low-carbohydrate diets is that the adverse effects of animal products might be counterbalanced by reducing refined carbohydrates. The quality of fat and carbohydrate is more important than quantity. A heart-healthy diet should embrace healthy types of fat and carbohydrates

Niinpä. Ei tarvii ketoilla koko elämää. Vhh ei ole sama asia kuin ketoilu.

Edelleenkään ne parhaat hiilarit eivät ole perunaa&pastaa&leipää jne jne vaan niitä mitä nimenomaan vedetään paljon VHH:lla.

Noista painonpudotustutkimuksista olen kyllä samaa mieltä että vhh on siinä varsin hyvä koska silloin yksinkertaisesti kalorit jäävät pienemmiksi ja ihminen saa vähemmän energiaa ja laihtuu.

Selityksenä pitäisin sitä etteivät hiilihydraatit tule sotkemaan luonnollista nälkää.

Ylläpitovaiheessakin vhh on samasta syystä parempi, pysyy muutenkin elimistön rasvanpoltto käynnissä kun insut ei tule sitä keskeyttämään koko ajan.

Terveen ja normaalipainoisen ei tarvitse paljon asialla itseään vaivata. Kannatan että ihminen liikkuu ja syö monipuolisesti, välttää kaikkea turhaa (ravinneköyhää) energiaa olipa se missä muodossa tahansa ja pitäytyy mahdollisimman vähän käsitellyissä elintarvikkeissa. Mikäli on ylipainoa, silloin tulisi pohtia missä on menty vikaan ja vähentää siltä osin syömistä.

Jos kannatat tota niin kannatat ehdottomasti enemmän hiilihydraattien rajoittamista kuin virallista suositusta. Tervetuloa kerhoon vaan.

Jos olisit lukenut tarkkaan mitä kirjoitin, olisit huomannut että kysymys oli siitä että helpoiten esimerkiksi noita em ravinteita saa monipuolisesta ravinnosta missä on maltillisia hiilihydraatin lähteitä. Kuvittelisin peruskansalaisen hurahtaessa VHH:hon saattaa ruokavalio typistyä ja kuinka moni esimerkiksi syö munuaisia välipalaksi. Aiemmin tässä ketjussa kysyessäni sain ainakin melko hirveän esimerkin päivän menusta. Ruokasuosituksissa suurta osaa näyttelee myös käytännöllisyys ja helppous joten todellisissa vähähiilihydraattisissa dieeteissä saa olla kyllä ainakin huomattavasti tarkempi.

Miten niin ? Voisin melkeen sanoa, että se kun vaihtaa puuron&leivän&perunat&pastat&riisit pois auttaisi suurta osaa paljon. Mun mielestä tossa ei voi olla mitään muuta vaikeutta kuin riippuvuus nopeisiin hiilareihin tai sitten järjen köyhyys!

Mikä ihme siinä on niin vaikeaa heivata se peruna pois siitä lautaselta ja pistää tilalle kasviksia ?
 
"Pieni liikarasva leuassa voi olla merkki sienistä elimistössä" :lol2:

Noh onhan tyypillä paljon hyvääkin ainakin tossa artikkellissa koska se mukailee monipuolista ruokavaliota ja terveellistä elämäntapaa kaikinpuolin eikä sinänsä promotoi mitään epäterveellistä laihduttamisen suhteen, lisäksi hienoa että voimaharjoitteluakin lanseerataan enemmän naisille. Samalla toki myös aikamoista uskomusravinnetiedettä sienikasvustoineen ja näiden inkiväärien ja glysiinien sekä ruusunjuurten suhteen. Mutta kuulin että tuo biosignature ja nämä muut täsmäruokavaliot on kyllä helvetin kova bisnes.

Musta on todella mielenkiintoista miten ihminen onnistuukin poimimaan lähes kaiken epäoleellisen artikkelista oleellisen sijasta. Kai sekin on taito.

Lue nyt seuraavaksi ja keskity oleelliseen, kuten niihin hormoneihin.

Niin ja ei sun tarvii maksaa jollekkin siitä, että syöt terveellisesti. Jos tollasesta tulee bisnes niin se tarkoittaa vaan sitä, että ihmiset on liian laiskoja ottamaan asioista selvää itse. Että sellasta vielä...
 
Minusta on jotenkin käsittämätöntä että ihan fiksuillakin ihmisillä se kriittinen ajattelu pysähtyy kuin seinään tällaisten juttujen kohdalla. Kyllä ihan peruskoulun biologian perusteilla pitäisi pysähtyä ajattelemaan lukemaansa. Onhan sinne näköjään keksitty uusi "Aineenvaihduntahormoni" -hormonikin. :D

Eiköhän niillä tarkoiteta hormoneita, jotka ohjailevat aineenvaihduntaa. Sillee yleisesti katos. :wtf:

Kieltämättä sanavalinnat olisivat voineet olla paremmat! :D
 
Tuo aineenvaihduntahormoni taitaa alkuperäisessä ulkomaankielisessä Biosignaturessa olla ihan vaan kilpirauhashormoni tai tyroksiini. En tiedä miksi se on tuossa suomennettu noin.

Tuo Poliquinin kehittämä systeemihän on varsin mielenkiintoisesti kehitetty. Kun herra on mitannut tuhansia asiakkaitaan ja havainnut korrelaation vaikkapa huonon insuliiniherkkyyden ja tietyn rasvan varastoitumispaikan välillä, niin kyllähän tuosta jotain johtopäätöksiä voi vetää. Käsittääkseni noille havainnoille on lisäksi haettu sitten vahvistusta muusta tutkimustiedosta. Jos tuo menetelmä olisi kehitetty niin, että olisi kahlattu PubMedistä tutkimuksia läpi ja niistä päätelty hatarien johtopäätösten kautta noita asioita, niin se olisi helppo tuomita huuhaaksi. Mutta kun se on tullut ihan käytännön kokemusten pohjalta, niin ehkäpä siinä onkin jotain perää? Sillähän ei kauheasti ole merkitystä, jos tutkimuksilla ei vielä ole osoitettu menetelmää päteväksi, jos se kuitenkin toimii.

Onko jollakulla vaihtoehtoisia näkemyksiä siitä, miksi eri ihmisillä rasva kertyy eri paikkoihin? Miksi jollakulla on rasvaa mahassa, toisella taas reisissä? Jollain voi olla käsivarsissa hylkeen rasvaprosentti, vaikka ei muuten olisi älyttömän lihava. Mikä asia noita voisi ohjata jos ei hormonit? Tuskinpa se nyt ihan suoraan mistään geeneistä tulee.
 
Tottakai kaikki on kiinni siitä kuluttamisestakin oli ruokavalio mikä tahansa. :wtf:

Ei kun nimenomaan vaan ja ainoastaan siitä.

Kuka tuolla todellisessa maailmassa kantaa puntaria mukanaan ? Tai miettiä kaloreita ?
Edelleenkin paljon helpompi on vain rajoittaa hiilihydraattien osuutta ruokavaliosta ja luottaa luonnolliseen nälkään, jota hiilihydraatit nimenomaan sotkevat.
Enkä viitsi lähteä syvemmälle tonne hormonien maailmaan, koska voit itsekkin asiaan syventyä jos haluat.

Kyllä, kuten sanoinkin niin vhh on ihan ok laihduttamiseen mutta en pidä sitä järkevänä pitkäaikaiseen käyttöön saati normaalipainoiselle.

Katsoppas se Mikkiksen haaste tuolta aikasemmin, siitä huomaat kuinka vhh:lla tuo kaikki mainitsemasi onnistuu paremmin. Vhh:lla saatiin siis ravintorikkaampi ruokavalio aikaiseksi kuin virallisilla suosituksilla.
Yksinkertaisesti suurella osalla liian suuret hiilihydraatti määrät muuttavat hormonien tasapainoa (insuliini&glukagoni) ja näin ollen ennen pitkään aiheuttavat mahdollisesti sairauksia. Näin ei käy, jos hiilihydraattien saantia rajoitetaan oman siedon mukaan, pidetään siis verensokeri tasaisena.

No jos noudattaa nykyisiä ravintosuosituksia niin ei ainakaan mitenkään voi mennä vikaan esimerkiksi vitamiinien tai kuidun suhteen. Erikoisdieeteillä on varmaan usein mahollista koostaa riittävästi ravinteita sisältävä paketti mutta se vaatii tietämystä ja suunnittelua tai jonkinlaisia ravintolisiä. En epäile etteikö se onnistu vhh:lla jos tietää mitä tekee mutta kaikki vhh-intoilijat eivät ole niin valveutuneita varsinkin jos hh-rajoitus on tiukka. Ja ei suositukset kehoitakkaan käyttämään "liian suuria hiilihydraattimääriä" saati sokereita tms vaan maltillisia hiilihydraatteja ja aterioita jolloin verensokeri ei pyrikkään nousemaan niin paljon. Jokatapauksessa terveen ja normaalipainoisen ihmisen elimistö (ja haima) kestää hyvin suuriakin määriä hiilihydraatteja, toisin kuin ylipainoisen.

Niin on, mutta kun ne insuulinit ovat jatkuvasti haitallisella tasolla niin niitä ongelmia alkaa tulemaan(esim. insuliiniresistenssi).

Insuliiniresistenssistähän nimenomaan aiheutuu kompensatoorisesti kohonnut insuliinin eritys! Resistenssin taustalla on lukuisia tekijöitä joista tärkempiä ovat mbo ja etenkin siihen liittyvä keskivartalolihavuus.

Siksi 2-tyypin diabetes puhkeaakin yleensä vanhemmalla iällä, se on itseaiheutettua yleensä! Sitä siis voi ennalta ehkäistä.

Ei se puhkea mitenkään tyypillisesti vanhemmalla iällä, ihan nuorillakin sitä on kun tarpeeksi ylipainoa ja perinnöllinen alttius. Diagnoosi toki usein tulee komplikaatioiden tai muiden sairauksien myötä vasta.

Tämänhän joka ikinen voi mitata verensokeri-mittarilla, edelleen. Ei siihen sen kummempaa tiedettä tarvita.

Tai vielä paremmin sokerirasituskokeella voi diagnosoida kaikki kerralla siis heikentyneen paastoglukoosin, heikentyneen glukoosin siedon ja diabeteksen.

Kerro ihmeessä näitä tutkimuksia niin katsotaan yhdessä niitä ?

No yllä olevaan liittyen:
The 2005 Dietary Guidelines for Americans and risk of the metabolic syndrome
Fogli-Cawley JJ, Dwyer JT, Saltzman E, McCullough ML, Troy LM, Meigs JB, Jacques PF.
Am J Clin Nutr. 2007 Oct;86(4):1193-201.

Kiinnostaa erityisesti tutkimukset, jos vähähiilihydraattista vaihtoehtoa on verrattu mainitsemaasi versioon.

Aika vähän kunnon näyttöä ja varmasti tuosta vhh:sta voi olla hyötyä laihduttajalle ja viisaasti käytettynä myös diabeetikolle.

Lueppas niitä. Justiinsa taidettiin löytää linkki erään firman lääke-insuliinin ja syövän välillä ellen ihan väärin muista.

Kyllä mutta käsittääkseni jonkunmoinen kohonnut syöpäriski liittyi tämän ko insuliinijohdannaisen kykyyn nostaa IGF pitoisuuksia eikä sinällään liity esimerkiksi verensokerin tasapainoon tms.

Muutenkin, se insuliini on edelleen se varastoiva hormoni. Et kai vaan kannata diabetikoiden lihottamista ? Moni d1-potilashan turpoaa lääke-insuliinin aloittamisen jälkeen. Kun taas d1 oireisiin kuuluu nimenomaan laihtuminen. ;)

Alkaa tuntumaan siltä että sulla ei nyt ole ihan perustiedotkaan hallussa.
DM1 potilaan paino nousee tottakai insuliinin aloituksen myötä kun pitkään koholla ollut verensokeri vihdoin imeytyy kudoksiin ja tietenkin lopulta energia varastoituu sekä lihaksiin että toki energian saannin jatkuessa myös rasvakudokseen. Ei DM1 potilas liho loputtomasti vaikka insuliinia nostettaisiin jos energiansaanti on pieni (vaan kuolee hypoglykemiaan) joten energian saannin ja insuliinin annoksen täytyy olla toisiaan vastaavat. DM1 laihtuminen johtuu luonnollisesti siitä että verensokeri on pilvissä ja elimistö hukkaa järjettömästi energiaa yrittämällä mobilisoida kudoksista yhä enemmän glukoosia vereen ja edelleen muille kudoksille, tällöin metabolia on tietysti täysin tehotonta ja ketoasidoosin ohella glukoosia hukkuu virtsaan ja ulos elimistöstä. Ilman kehon omaa tai ulkopuolista insuliinia ihminen kuolee.

Niissä kyllä tuntuu olevan varsinkin diabetesliitolle todella paljon uutta tietoa kun katsoo heidän suosituksiaan. Luulisi myös kiinnostavan virallisensuosituksen laatijoita, sairauksien ennaltaehkäisyn luulisi olevan ykkösasia.

Kyllä lääketiede kehittyy ja muuttuu tutkimusten mukaan joten mikäli tulevaisuudessa vhh osoittautuu hyväksi DM1 tai DM2 hoidossa niin varmasti se tullaan näkemään.

Kerros mulle miksei porukka vois vetää high-fat ruokavaliota joka tunnetaan myös siitä, että se nostaa nimenomaan hyvää HDL:ää ja alentaa veren triglyjä ?

Ehkäpä siinä ei ole koko totuus :) Ajattelen esimerkiksi MBO:n hoidossa high-fat ruokavalio ei ole hyvä valinta jo pelkästään korkean energiapitoisuuden vuoksi.

Se, että diabetesliiton suositukset diabetikoilla eivät ole järkevät.

No kerrohan nyt miten diabetekseen erikoistuneet tahot ympärimaailman (mukaan lukien potilasjärjestöt ja diabeetikot itse) ovat kuitenkin melko yksimielisiä ravintosuositusten suhteen? Eipä silti, kyllä siitä on näyttöä että vhh:lla voidaan esimerkiksi huonoa hoitotasapainoa parantaa ja varmaan se vielä tullaan näkemään yhtenä hoitomuotona. Mutta jos ihmiset ylipäänsä noudattaisivat nykyisiä suosituksia (ruokavalion, energiansaannin, painoindeksin, liikunnan, tupakoinnin, alkon suhteen) niin ei DM2 ongelmaa olisi tällä laajuudella.

Verensokerin tasaisena pitäminen on ykkösasia myös ennaltaehkäisevässä mielessä. Jos vhh:lla parannutaan niin kyllä sillä pystytään myös ennaltaehkäisemään.

Terveen ihmisen elimistö pitää verensokerin tasaisena normaalisti ilman sen kummempia kikkailuja. Matalia GI-karbseja suositaan nykyisessäkin suosituksessa.

Edelleenkään ne parhaat hiilarit eivät ole perunaa&pastaa&leipää jne jne vaan niitä mitä nimenomaan vedetään paljon VHH:lla.

Siinä ollaan samaa mieltä että esimerkiksi peruna ja pasta ovat aika tyhjiä ja nopeita hiilareita mutta en lähtisi mitään kieltämään vaan kohtuudella kaikkea ja tärkeää että kulutus vastaa saantia.

Jos kannatat tota niin kannatat ehdottomasti enemmän hiilihydraattien rajoittamista kuin virallista suositusta. Tervetuloa kerhoon vaan.

Kannatan kyllä nykyistä suositusta kansallisella tasolla mutta edelleen; tärkeintä olisi että sitä noudatettaisiin ja energian saanti olisi linjassa kulutukseen. Helpointa on karsia tyhjistä kaloreista ja ylipainoisilla HH% voisi olla matalampi.
 
Onko jollakulla vaihtoehtoisia näkemyksiä siitä, miksi eri ihmisillä rasva kertyy eri paikkoihin? Miksi jollakulla on rasvaa mahassa, toisella taas reisissä? Jollain voi olla käsivarsissa hylkeen rasvaprosentti, vaikka ei muuten olisi älyttömän lihava. Mikä asia noita voisi ohjata jos ei hormonit? Tuskinpa se nyt ihan suoraan mistään geeneistä tulee.

On tuossa esimerkiksi se perä että keskivartalo-obesiteetti on yhteydessä mbo:hon ja voi olla vaikkapa että kovin isoilla jenkkakahvoilla insuliiniresistenssi on mahollinen ja DM2. Yhden teorian mukaan sisäelimien ympärillä oleva rasva ja varsinkin maksan rasvottuminen aiheuttaa esimerkiksi insuliiniresistenssiä. Mutta on se helpostikin hormonaalista miesten ja naisten välillä kun ylipaino kertyy miehillä keskivartaloon ja naisilla perseeseen, rintoihin, reisiin ja vaikka noihin alleihin, fysiologisesti tuo on normaalia kun sopivasti läskiä naista on pidetty hedelmällisenä ja nimenomaan pyöreitä muotoja (rajansa kaikella) pidetään seksikkäänä. Estrogeenillä on haittansa näissä lajeissa ja se varmaan ärsyttää montaa naista ja ehkä saa sijoittamaan tälläsiin tutkimuksiin.

Mutta onhan ihmisiä myös eri pituisia ja kokoisia ihan luustoltaan joten varmaan rasvakudostakin (kuten lihaskudostakin) voi olla eri paikoissa eri tavalla. Kyllä graaveissa tapauksissa, siis sairauksissa, voi jotain erikoista tapahtua kuten cushingissa kasvot turvota. Mutta esimerkiksi laboratoriokokeilla voi sulkea luotettavemmin (halvemmin?) pois esimerkiksi hypotyreoosin, hyperkortisolismin ja vaikka hypogonadismin jotka ovat siis sairauksia. Pelkästään ton artikkelin perusteella en ainakaan ole vakuuttunut tommosten tutkimusten (rasvapihtimittausten) hyödystä terveillä.

Sinänsä mielenkiintoinen idea että kehoa tutkitaan ja kuunnellaan ja sen perusteella diagnosoidaan sitä tai tätä, nimittäin näihin käytännön lääkäritkin toimivat ja jotkut endokrinologiset sairaudet näkyy päällepäin mutta nuo hoito-ohjeet lähinnä naurattivat ja voisiko esimerkiksi jotain perusteluja pistää miksi juuri inkivääriä pitää syödä johonkin ja ruusunjuurta johonkin jne? Olisi toki kiva kuulla kokemuksia myös miten homma on toiminu.
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Mutta onhan ihmisiä myös eri pituisia ja kokoisia ihan luustoltaan joten varmaan rasvakudostakin (kuten lihaskudostakin) voi olla eri paikoissa eri tavalla. Kyllä graaveissa tapauksissa, siis sairauksissa, voi jotain erikoista tapahtua kuten cushingissa kasvot turvota. Mutta esimerkiksi laboratoriokokeilla voi sulkea luotettavemmin (halvemmin?) pois esimerkiksi hypotyreoosin, hyperkortisolismin ja vaikka hypogonadismin jotka ovat siis sairauksia. Pelkästään ton artikkelin perusteella en ainakaan ole vakuuttunut tommosten tutkimusten (rasvapihtimittausten) hyödystä terveillä.
En nyt ehkä vertaisi rasvaprosentin kertymistä eri paikkoihin kehossa ihmisen pituuteen tai vastaavaan ominaisuuteen. Herää kysymys, että miksi toiselle ihmiselle olisi kehittynyt geneettinen ominaisuus varastoida rasvaa vaikkapa enemmän käsivarsiin ja toiselle enemmän vatsaan. Vaikea nähdä tuolle mitään rationaalista selitystä. Sen sijaan se vaikuttaa varsin mahdolliselta, että hormonit ohjaavat rasvan varastoitumista eri paikkoihin ja joidenkin hormonien kohdalla tästä tosiaan on ihan tieteellistä näyttöäkin.

Tässä kannattaa myös ymmärtää mikä ero on vaikkapa sairaudeksi luokiteltavalla hypotyreoosilla ja vain jonkin verran keskimääräistä alhaisemmilla kilpisrauhasarvoilla. Se sairauden raja on vain joku sovittu numero. Ihmisellä voi olla arvot tuon rajan yli, mutta silti hänellä voi olla turhan matalat arvot optimaalista hyvinvointia ajatellen. Eli sama juttu kuin vaikkapa alhaisten testosteroniarvojen kanssa. Sekin luokitellaan sairaudeksi vasta sitten kun testosteronin määrä on samaa tasoa kuin naapurin pikku Liisalla ja miestä kiinnostaa kukka-asetelmien sommittelu enemmän kuin Liisan äidin naiselliset muodot.

Noissa Poliquinin jutuissa ei ole kysymys mistään sairauksien diagnosoinnista tai vastaavasta, vaan ihan urheilijan suorituskyvyn ja kehonkoostumuksen optimoinnista.

Sinänsä mielenkiintoinen idea että kehoa tutkitaan ja kuunnellaan ja sen perusteella diagnosoidaan sitä tai tätä, nimittäin näihin käytännön lääkäritkin toimivat ja jotkut endokrinologiset sairaudet näkyy päällepäin mutta nuo hoito-ohjeet lähinnä naurattivat ja voisiko esimerkiksi jotain perusteluja pistää miksi juuri inkivääriä pitää syödä johonkin ja ruusunjuurta johonkin jne? Olisi toki kiva kuulla kokemuksia myös miten homma on toiminu.
Ei nyt varmaan kannata tuijottaa liikaa johonkin yksittäisiin suositeltuihin ruoka-aineisiin, siellä on muitakin ruokavalioon ja harjoitteluun liittyviä ohjeita. Se inkivääri saattaa vaikuttaa pikkuisen johonkin asiaan omalta osaltaan, ei sen ole tarkoitus yksinään varmaan mitään maagista tehdä. Tokihan tässäkin sitten on omia "koulukuntiaan". Joidenkin mielestä ruoka ei vaikuta vaikkapa kilpirauhasen toimintaan, joidenkin mukaan taas sillä on suurtakin vaikutusta. Itse olen yhä enemmän tullut siihen tulokseen, että syömämme ruoka vaikuttaa varsin paljon elimistön hormonitoimintaan ja sitä(kin) kautta hyvin moneen asiaan elimistössä.
 
Minusta on jotenkin käsittämätöntä että ihan fiksuillakin ihmisillä se kriittinen ajattelu pysähtyy kuin seinään tällaisten juttujen kohdalla. Kyllä ihan peruskoulun biologian perusteilla pitäisi pysähtyä ajattelemaan lukemaansa. Onhan sinne näköjään keksitty uusi "Aineenvaihduntahormoni" -hormonikin. :D
Ihminen nyt uskoo sen mitä se haluaa uskoa. Jos on kriittinen ajattelu hukassa, niin tästä voi kerrata: http://www.skepsis.fi/jutut/kysy_ja_kyseenalaista_varillinen.pdf . Vaikka kohdasta "mistä huuhaan tunnistaa".
 
Ruokapyramidit

http://okinawa-diet.com/okinawa_diet/food_pyramid.html Tuossa Okinawan ruokapyramiidissa
pääpaino on hiilihydraateilla ja rasvan osuus on pieni, kuitenkin Okinawan asukkaiden terveys ja pitkäikäisyys ovat maailman huippua. :dance:

Myös eskimoiden terveys (Huom: alkuperäinen ruokavalio,paljon proteiinia ja rasvaa ) on huippuluokkaa , sydän ja verisuonitaudit ovat lähes tuntemattomia. Näyttäisi siltä että kaikille ihmisille ei välttämättä sovellu sama ruokavalio.:wtf:
 
En nyt ehkä vertaisi rasvaprosentin kertymistä eri paikkoihin kehossa ihmisen pituuteen tai vastaavaan ominaisuuteen. Herää kysymys, että miksi toiselle ihmiselle olisi kehittynyt geneettinen ominaisuus varastoida rasvaa vaikkapa enemmän käsivarsiin ja toiselle enemmän vatsaan. Vaikea nähdä tuolle mitään rationaalista selitystä. Sen sijaan se vaikuttaa varsin mahdolliselta, että hormonit ohjaavat rasvan varastoitumista eri paikkoihin ja joidenkin hormonien kohdalla tästä tosiaan on ihan tieteellistä näyttöäkin.

Henk koht en ole kyllä edes mitään suurempia eroja huomannut esim aktiivisesti kuntoilevilla naisilla. Mutta miksipä toisilla on sitten isommat rinnat, siniset silmät jne.. Luultavasti tässä olisi kyllä miljardiluokan bisnes jos vaikka keksisi millä saisi syömällä pelkästään rinnat kasvamaan :)

Tässä kannattaa myös ymmärtää mikä ero on vaikkapa sairaudeksi luokiteltavalla hypotyreoosilla ja vain jonkin verran keskimääräistä alhaisemmilla kilpisrauhasarvoilla. Se sairauden raja on vain joku sovittu numero. Ihmisellä voi olla arvot tuon rajan yli, mutta silti hänellä voi olla turhan matalat arvot optimaalista hyvinvointia ajatellen. Eli sama juttu kuin vaikkapa alhaisten testosteroniarvojen kanssa. Sekin luokitellaan sairaudeksi vasta sitten kun testosteronin määrä on samaa tasoa kuin naapurin pikku Liisalla ja miestä kiinnostaa kukka-asetelmien sommittelu enemmän kuin Liisan äidin naiselliset muodot.

Niin, kilpirauhasarvoilla kuten muillakin mittaustuloksilla on tietty viiteväli missä sen on ajateltu olevan normaali koska terveillä, oireittomilla verrokeilla on näin. Sairauden raja ei ole pelkkä numero aina vaikka tietyissä tapauksissa se voidaankin näin selkeästi rajata (esim paastosokeri). Kliininen kuva ja oireet tietenkin vaikuttava ja näihden asioiden tiimoilta kai yleensä käydään lääkärissä. Ennemmin lähtisin lääketieteellisiä syitä selvittämään ja kenties myös ihan lääkitsemään jos kyseessä on esimerkiksi subkliininen hypotyreoosi. En usko että sitä voi millään ravintokikkailulla saada kuntoon saati että sitä pystyy edes välttävällä tarkkuudella huomataan näillä rasvapoimumittauksilla. Oletuksena nyt tietenkin on että syö normaalisti eikä ole malnutritiota, esim (käytännössä nykyään mahdotonta) jodin puutosta.

Noissa Poliquinin jutuissa ei ole kysymys mistään sairauksien diagnosoinnista tai vastaavasta, vaan ihan urheilijan suorituskyvyn ja kehonkoostumuksen optimoinnista.

Mutta eikö se ole sairaus jos sulla on esimerkiksi hypotyreoosi = liian vähän kilpirauhashormonia?

Ei nyt varmaan kannata tuijottaa liikaa johonkin yksittäisiin suositeltuihin ruoka-aineisiin, siellä on muitakin ruokavalioon ja harjoitteluun liittyviä ohjeita. Se inkivääri saattaa vaikuttaa pikkuisen johonkin asiaan omalta osaltaan, ei sen ole tarkoitus yksinään varmaan mitään maagista tehdä. Tokihan tässäkin sitten on omia "koulukuntiaan". Joidenkin mielestä ruoka ei vaikuta vaikkapa kilpirauhasen toimintaan, joidenkin mukaan taas sillä on suurtakin vaikutusta. Itse olen yhä enemmän tullut siihen tulokseen, että syömämme ruoka vaikuttaa varsin paljon elimistön hormonitoimintaan ja sitä(kin) kautta hyvin moneen asiaan elimistössä.

Joo suurin osa ruokavalioon ja harjoitteluun liittyvistä ohjeista onkin ihan päivänselviä ja linjassa yleiseen käsitykseen terveydestä. Henk koht olen sitä mieltä että jos syö monipuolisesti ja huolehtii kaikinpuolin muustakin hyvinvoinnista, ei tilannetta voi täsmäsyömällä parantaa. Mutta mielenkiinnola kyllä kuulisi kokemuksia ja nimenomaan toimenpiteitä jotka on auttanut johonki erityiseen ongelmaan.
 
Henk koht en ole kyllä edes mitään suurempia eroja huomannut esim aktiivisesti kuntoilevilla naisilla. Mutta miksipä toisilla on sitten isommat rinnat, siniset silmät jne.. Luultavasti tässä olisi kyllä miljardiluokan bisnes jos vaikka keksisi millä saisi syömällä pelkästään rinnat kasvamaan :)
Eikös se E-pillereillä onnistu?

Mutta eikö se ole sairaus jos sulla on esimerkiksi hypotyreoosi = liian vähän kilpirauhashormonia?
Niin siis kysymys oli siitä, että mikä määritellään sairaudeksi. Onko mikä tahansa muu kuin täysin optimaalinen kilpirauhashormonin/testosteronin/jne. määrä sairaus? Vai onko se sairaus vasta siinä vaiheessa, kun oireet ovat riittävän suuret? Ei tuo ole mikään kyllä/ei -asia, vaan siinä on liukuva skaala. Ja jossain kohtaa sitä skaalaa on se optimaalinen kohta.
 
http://okinawa-diet.com/okinawa_diet/food_pyramid.html Tuossa Okinawan ruokapyramiidissa
pääpaino on hiilihydraateilla ja rasvan osuus on pieni, kuitenkin Okinawan asukkaiden terveys ja pitkäikäisyys ovat maailman huippua. :dance:
Heillä taisi tuo pitkäikäisyys perustua alhaiseen kalorimäärään vuorokaudessa.
Taitaapi olla, että eläinkokeissakin järjestään, myös nisäkkäillä on elinikä kohonnut, kun kalorin saantia on rajoitettu.
Osa varmasti länsimaalaisitakin kykenisi elämään ja taitaa elääkin n. 70% kaloreilla nyky suosituksiin nähden. Ns. tyhjiä kaloreita ei tällöin ole varaa nauttia yhtään.

Jotenkin minulle on muotoutunut sellainen kuva, että Japanissa ei tuo leipäkulttuuri edustaisi kovinkaan merkittävää roolia heidän ravinnosta. Saatanpa olla väärässäkin.
Löytyykö japanin kävijöitä selventämään tätä? Syödäänkö japanissa leipää, tai yleensäkkin gluteenipitoista viljaa kuten pohjoismaissa?
 
Henk koht en ole kyllä edes mitään suurempia eroja huomannut esim aktiivisesti kuntoilevilla naisilla. Mutta miksipä toisilla on sitten isommat rinnat, siniset silmät jne.. Luultavasti tässä olisi kyllä miljardiluokan bisnes jos vaikka keksisi millä saisi syömällä pelkästään rinnat kasvamaan :)
Estrogeeni ohjaa naisellisten rasvakertymien pakkautumista, insuliini koko kehon rasvakertymien pakkaamista.
Se pakkautuuko rasva rintoihin, vaiko lantiolle on geeneistä kiinni.
Mutta karkeasti voisi pelkistää, että pitämällä insuliinitason sopivan matalalla ja estrogeenintason ylhäällä voi koittaa optimoida naiselliset muotonsa.

Toisin sanoen, syömällä vähän hiilihydraatteja hallitaan insuliinitasoa ja syömällä monipuolisesti rasvaa, myös sitä "kovaa" edesautetaan sukupuolihormoonien tuotantoa.
Kuulostaako VHH:lta :D
 
Eikös se E-pillereillä onnistu?

Muitakin vaikutuksia on näkyny ;)

Niin siis kysymys oli siitä, että mikä määritellään sairaudeksi. Onko mikä tahansa muu kuin täysin optimaalinen kilpirauhashormonin/testosteronin/jne. määrä sairaus? Vai onko se sairaus vasta siinä vaiheessa, kun oireet ovat riittävän suuret? Ei tuo ole mikään kyllä/ei -asia, vaan siinä on liukuva skaala. Ja jossain kohtaa sitä skaalaa on se optimaalinen kohta.

Noh, mistä mielestäsi johtuu tälläinen oletettavasti sub-optimaalinen tilanne? Inkiväärin puutteesta? Miksei keho ole siis de facto optimaalisessa tilanteessa? Eikö kyseessä ole silloin sairaus jos asialle pitää jotain tehdä?
 
Viimeksi muokattu:
Pii: -Eikös jaappanialaiset ole melko kovia syömään nuudeleita riisin ohella? Ja kyllähän tuossa Okinawan ruokapyramidissä nuo "kokojyväiset viljakset" näyttävät muodostavan sen ruokavalion perustan, aivan kuten Harvardin kolmiossakin, jota ainakin itse pidän erinomaisena perusohjeena koostaa päivittäinen ruokavalio.
 
Pii: -Eikös jaappanialaiset ole melko kovia syömään nuudeleita riisin ohella? Ja kyllähän tuossa Okinawan ruokapyramidissä nuo "kokojyväiset viljakset" näyttävät muodostavan sen ruokavalion perustan, aivan kuten Harvardin kolmiossakin, jota ainakin itse pidän erinomaisena perusohjeena koostaa päivittäinen ruokavalio.
Tuo pyramidin leipä minulle pistikin silmään.
Koitin mietiskellä, että olisiko Okinawalaiset jotka tänäpäivänä kantavat nimikettä pitäikäinen, syöneet koko elinikänsä ajan myös gluteenipitoista viljaa ja minkälaista osuutta se on merkannut heidän ravinnon määrästä. Myöskin onko vilja ollut kausiluonteisena mukana, vai tasaisesti ympäri vuoden.
Kyse siis n. 100-vuoden aikajänteestä taaksepäin. Onko nyky okinawalainen ravintojakauma pysynyt muuttumattoma tuon aikavälin?

Tosekseen ovatko japanilaisten nuudelien raaka-aineena ollut alun alkaen riisi?
http://fi.wikipedia.org/wiki/Nuudeli
 
Zone-sarja -42%

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom