Pauliina, lue vaikka insuliinista ja sen negatiivisista vaikutuksista kehoon. Sen jälkeen sulle ehkä avautuu aika monta porttia!
Se on nimittäin koko VHH:n kulminaatiopiste.
Lue, miten se vaikuttaa veren rasva-arvoihin,verenpaineeseen ja moneen muuhun asiaan. Luulen, että sulle sen jälkeen avautuu miksi insuliinitasoja ei ehdointahdoin kannata pitää korkea(ja hommata mahdollista insuuliresitenssiä).
Lue, muuten siitäkin mitä insuliini tekee rasvalle elimistössä. Siitä kuinka se lukitsee rasvan niin ettei sitä pysytytä käyttämään ennenkuin vastahormoni glukagoni puuttuu asiaan.
Niin ja sulla tosiaan on joku pointti tohon, että insuulinintuotanto kannattaa pitää koko ajan tapissa niin kerro ihmeessä!
Insuliini on aivan normaali elimistön oma hormoni, jonka tehtävä on säädellä aineenvaihduntaa. Insuliinin tärkein tehtävä on tehostaa ravintoaineiden soluunottoa, jotta solut täydentävät energiavarastojaan. Insuliini:
- lisää glukoosin ottoa soluissa, lisää glykogeeniin muodostumista -> pienentää veren glukoosipitoisuutta, suurentaa solujen glykogeenivaastoja
- lisää aminohappojen ottoa soluissa -> pienentää veren aminohappopitoisuutta, lisää valkuaisaineiden synteesiä soluissa
- lisää triglyseridien tuotantoa -> pienentää veren rasvahappopitoisuutta, suurentaa solujen rasvavarastoja
Eli insuliini on elimistölle tarpeellinen hormoni.
Verensokeri on tärkein insuliinineritystä säätelevä tekijä, mutta myös veren aminohappopitoisuuden suureneminen lisää insuliinin eritystä. Insuliinin eritys lisääntyy aterioiden yhteydessä kuitenkin jo ennen kuin veren glukoosi- ja aminohappopitoisuus alkaa nousta (ruoansulatuskanavan hormonit ja parasympaattisten hermosyiden aktivoituminen lisäävät insuliinituotantoa). Eli insuliinia erittyy kaikilla aterioilla ja ihan syystä, onhan ne ruuan ravintoaineet saatava varastoon.
Sanoit, että insuliini "lukitsee rasvan niin ettei sitä pysytytä käyttämään ennenkuin vastahormoni glukagoni puuttuu asiaan". Joo-o... Insuliinihan on varastohormoni, joka huolehtii että syödyn ruuan ravintoaineet varastoituvat (olisi perin ikävää, jos niitä ei varastoitaisi). Sinä aikana, kun elimistö ei saa ravintoaineita syödystä ruuasta, niitä täytyy vapauttaa elimistön omista ravintoainevarastoista (ja mikäs hormoni se olikaan joka näiden varastojen syntymistä oli edesauttanut... aivan :D). Glukagoni puolestaan on hormoni, joka huolehtii solujen ravinnonsaannista silloin, kun ravintoaineita ei muuten ole saatavilla. Glukagoni vapauttaa ravintoaineita elimistön omista varastoista ja kyseessä on kudoksia purkava, katabolinen tila. Tällöin:
- elimistön varastohiilihydraatin eli glykogeenin pilkkoutuminen kiihtyy
- rasvojen pilkkoutuminen lisääntyy ja rasvahappojen pitoisuus veressä nousee
- glukoosin muodostuminen aminohapoista kiihtyy.
Mietipä nyt tilannetta uudestaan, vaikkapa salitreenaajan kannalta. Että oliko se sittenkään niin yksinkertaista että glukagoni hyvä, insuliini paha. Niinpä..
Luettelemasi negatiiviset vaikutukset veren rasva-arvoihin, verenpaineeseen ja moneen muuhun asiaan liittyvät insuliiniresistenssiin ja metaboliseen oireyhtymään, eivät insuliinin normaaliin toimintaan. Lisää voi lukea vaikka
täältä. Insuliiniresistenssin ja metabolisen oireyhtymän syntyyn vaikuttaa hyvin moni asia, lihavuus yhtenä tärkeimmistä tekijöistä.
Verensokeria ei toki kannata heilutella ylenmäärin eikä insuliinituotantoa kannata pitää tapissa koko ajan, mutta eipä mihinkään suosituksiin kuulu vaikkapa jatkuva karkin syönti.
DieHard sanoi:
Kuitua lukuunottamatta kaikki hiilihydraatit pilkkoutuvat sokereiksi kehon käyttöön... Että sellaista vaan ajattelin sullekin kertoa
Ruisleivän ja puuron lyttääminen varmaan johtuu siitä, että ne omaavat korkea GI-luvun.
No eipä tuossa mitään uutta ole, tottakai hiilarit pilkkoutuvat sokereiksi, enimmäkseen glukoosiksi. Ja glukoosi on elimistölle tärkeä energianlähde. Mutta kaikilla hiilihydraattipitoisilla ruuilla ei silti ole aivan samanlaiset vaikutukset elimistössä, ei edes silloin kun glykeeminen indeksi näin antaisi ymmärtää: "Suomalaiseen ruokavalioon sisältyvien elintarvikkeiden ja elintarvikeyhdistelmien glykeemisiin ja muihin aineenvaihdunnan vasteisiin on paneuduttu Kansanterveyslaitoksen Elintarvikkeet ja sokeriaineenvaihdunta (ELSA) -tutkimuksessa.
ELSA-tutkimuksen standardoidun menetelmän käyttöönottovaiheessa mm. vahvistettiin Kuopion yliopiston tutkimuksissakin saatu tulos ruisleivän ja perinteisen ranskanleivän aiheuttamasta hyvin samankaltaisesta aterianjälkeisestä verensokeritasojen muutoksesta. Molemmilla on suurehko GI. Ruisleivissä on kuitenkin eroja. Ruisleivälle on tyypillistä, että sen aiheuttama insuliinivaste on pienempi kuin verensokerin noususta voisi kaavamaisesti päätellä."
Ruoka-aineen ja elintarvikkeen ravitsemuksellinen laatu on hyvin paljon muista(kin) asioista kiinni kuin glykeemisestä indeksistä. Jos ruokavalion koostaa vain GI mielessä, mennään metsään ja lujaa. Lisäksi esimerkiksi saman elintarvikkeen glykeeminen indeksi vaihtelee eri maissa (esim. kasvin kasvuolosuhteet vaikuttavat) ja eri tutkimuskertojen välillä, eli yksiselitteistä vastausta siihen mikä on tietyn elintarvikkeen GI, ei ole olemassakaan. Suomalaisten ruoka-aineiden glykeemisiä indeksejä tutkitaan, mutta vielä niitä ei ole kattavasti tutkittu. Vielä lisäksi, harva ateria koostuu vain yhdestä elintarvikkeesta ja aterian GI:ä madaltavat rasva ja proteiini. Yleensä sen ruisleivänkin päällä on ainakin rasvaa, juustoa ja/tai leikkelettä.
DieHard sanoi:
Googlella muuten on aika vaikea löytää insuliinin haitoista. Jotain pientä näyttää löytyvän vaan.
Niin, mutta kun suositeltu ravintoympyrä aiheuttaa korkeampia insuliinitasoja kuin vhh.
Ehkä sinunkin kannattaisi opiskella asioita vaikkapa fysiologian kirjoista ja laadukkaista ravitsemustieteen opuksista, eikä luottaa Googleen. Kiinnostusta aiheeseen näyttää kuitenkin riittävän
.
Suositusten mukaisella ruokavaliolla insuliinitasot luultavasti todella ovat korkeammalla kuin VHH:lla. Mutta eri asia on, ovatko ne haitallisen korkealla. Kuten tuolla ylempänä jo selitin, insuliini ei ole mikään mörkö, jota pitäisi kaikin tavoin välttää.
DieHard sanoi:
Mutta saanen ihan mielenkiinnosta kysyä tämän ? Kun niiden aiheuttama haitta on näytetty, niin mikä niistä tekee niin jumalallista ravintoa, mihin se perustuu ?
Missä se haitta on näytetty? Siis esimerkiksi juuri ruisleivän ja kaurapuuron. Eivät ne mitään jumalallista tai ylivertaista ravintoa ole, mutta
hyvää ravintoa kuitenkin, kohtuullisesti käytettynä, osana monipuolista ruokavaliota. Reilusti erilaisia kuituja (kuiduilla on muuten paljon muitakin
vaikutuksia kuin että kakka kulkee), useita kivennäisaineita ja B-ryhmän vitamiineja.
Yleisesti ottaen monipuolisuus on ravinnossa hyvä periaate siksi, että silloin saadaan kaikenlaisia ravintoaineita monipuolisesti. Ravinnossa on huima määrä muitakin hyödyllisiä aineita, kuin ne tutut vitamiinit, kivennäisaineet ja välttämättömät rasvahapot. Läheskään kaikkia ravinnon terveydelle hyödyllisiä aineita ei vielä edes tunneta. Monipuolisuus vähenee, jos joitakin ruoka-aineryhmiä jätetään kokonaan pois. En toki silti väitä, että viljatuotteiden pois jättäminen aiheuttaisi aina suuria terveydellisiä ongelmia (riippuen siitä millä ne korvataan), mutta täysjyväviljan demonisoinnissa ja niputtamisessa samaan kastiin puhdistetun sokerin kanssa ei ole mielestäni mitään järkeä.
DieHard sanoi:
Pointti onkin siinä, että niiden poisjättämisestä taas ei koidu varmasti haittaa koskaan!
Olen eri mieltä. Esimerkiksi itse kuulun niihin, keille viljatuotteiden poisjättäminen aiheuttaa haittaa. Enkä usko olevan yksin tämän "ongelmani" kanssa. Olen kokeillut VHH:ta useamman kerran (kuten montaa muutakin dieettiä ihan vaan kokeilunhalusta ja tutkiakseni kroppaani, mitä minkäkinlainen ruoka minulle tekee). Ja joka kerta VHH:lla sama juttu, hypoglykemiat on koettu urheillessa useaan kertaan, muutenkin olo on jokseenkin ikävä ja vetämätön. Mitään ongelmia ei ole, kun syön hiilareita tarpeeksi. Itselleni se tarpeeksi on noin 40 E%, en toki jatkuvasti laske, mutta silloin kun lasken niin noille paikkeille se asettuu. Proteiineilla ei ole järkeä korvata hiilareita ylenmäärin ja kasviksia en pysty niin paljon syömään, että tarve täyttyisi (nytkin menee normaalisti yli puoli kiloa päivässä, mutta määrien pitäisi olla ihan älyttömiä, että energiaa saisi riittävästi). En myöskään pysty/halua syödä älyttömiä määriä rasvaa, koska a) en pidä todella rasvaisesta ruuasta, b) suuret määrät tyydyttyyttä rasvaa aiheuttaa minulle pahoja vatsavaivoja ja c) en usko että rasvapainotteinen ruokavalio olisi se terveellisin.
Eli minulle ainoa keino pysyä hyvävointisena ja suorituskykyisenä on syödä kohtuudella viljatuotteita ja perunaa. Toisaalta, miksi en söisi: olo on hyvä näin, tykkään syömästäni ruuasta ja se on vieläpä varsin terveellistä tämänhetkisen tutkimustiedon ja vallitsevan käsityksen valossa.
DieHard sanoi:
Ps. Ja mulla ei ole mitään tarvetta puolustella Heikkilää, mutta pidän aika naurettava sitä, että hänen näkemyksiään kritoisoidaan hänen tietämättään(eli ei pysty vastamaan kritiikkiin). Kenties lähestyminen sähköpostillä voisi olla järkevämpää...
Heikkilä itse arvostelee sivuillaan niin railakkaasti niin monia henkilöitä ja tahoja, että olisi outoa, jos Heikkilän näkemyksiä ei saisi kritisoida. Varsinkin, jos puututaan asiakysymyksiin ja kriittisiin näkemyksiin/kommentteihin on ihan oikeita perusteita. Sitäpaitsi, tämän ketjun aiheena on Antti Heikkilä näkemyksineen, oliko tämä ketju varattu vaan hypetykselle? Lisäksi tämä foorumi on kaikille avoin, että kyllä Heikkilä voi itsekin tulla näitä keskusteluja kommentoimaan. Luulen, että ehkä hän jopa seuraakin nettikirjoittelua itsestään ja kommenteistaan. Ainakin itse tekisin niin, jos pyrkisin samalla tavalla näkyväksi vaikuttajaksi mielipiteineni. Luultavasti pyrkisin myös vastaamaan esitettyyn kritiikkiin omilla sivuillani.