- Liittynyt
- 27.12.2008
- Viestejä
- 190
Laihdutuksessa ratkaisee se miten syö, eikä se mitä syö
06.10.2009 12:16
Fogelholm esitteli maanantaina Helsingissä alkaneilla Valtakunnallisilla Ravitsemuspäivillä tutkimustuloksia erityyppisten laihdutusruokavalioiden tehosta. Hänen mukaansa erilaisia vähän rasvaa, vähän hiilihydraatteja tai runsaasti proteiineja sisältäviä ruokavalioita ei voi yksiselitteisesti laittaa paremmuusjärjestykseen laihduttavan tehonsa perusteella.
- Tärkeintä ei ole se mitä syö, vaan se miten syö. Kun noudattaa hyvin mitä tahansa dieettiä, laihtuu paremmin kuin huonosti hyvää dieettiä noudattaen, Fogelholm kiteytti.
Henkilökohtaiset mieltymykset paremmin huomioon
Fogelholmin mielestä henkilökohtaiset mieltymykset voitaisiinkin nykyistä enemmän huomioida laihdutusruokavaliota suunniteltaessa. Hän ei suoralta kädeltä tyrmää esimerkisi niukasti hiilihydraatteja sisältäviä dieettejä, kun niitä käytetään suhteellisen lyhyitä aikoja laihdutuksen vauhtiin saamiseen.
Fogelholm ehdotti, että laihdutus voitaisiin alkaa selkeästi jakaa kahteen vaiheeseen. Ensin olisi 3-6 kuukautta kestävä laihdutusvaihe, jolloin mikä tahansa tehokkaasti laihduttava ruokavalio kelpaa. Sen jälkeen alkaisi painonhallintavaihe, jolloin rakennettaisiin koko loppuelämän kestävä terveellinen ja tasapainoinen ruokavalio, jolla paino pysyy hallinnassa.
Kasviksista ruokapyramidin perusta
Painonhallinnan näkökulmasta Fogelholm olisi valmis laittamaan uuteen uskoon nykyisen ruokapyramidin, jossa perustan muodostavat leipä, puuro ja muut viljavalmisteet.
Elintarviketieteiden dosentti nostaisi ruokavalion perustaksi vihannekset ja hedelmät, vaikka myös täysjyväviljalla olisi edelleen tärkeä asema. Sen sijaan vaaleaan viljaan pitäisi suhtautua nykyistä kriitisemmin, ja sen käyttöä voisi tiukemmin rajoittaa. Terveydelle edullisille kasviöljyille Fogelholm antaisi ruokavaliossa entistä tärkeämmän aseman.
Valtakunnalliset Ravitsemuspäivät on Ravitsemusterapeuttien yhdistyksen järjestämä vuosittainen koulutustapahtuma, joka nyt pidetään 17. kerran. Kaksipäiväisen tapahtuman teemana on tänä vuonna painonhallinta. Päiville osallistuu kaikkiaan lähes 500 ravitsemus-ja terveysalan ammattilaista. (Ruokatieto - Krista Korpela-Kosonen)
Teksti: Finfood Uutispalvelu / Ruokatiedon uutiset
http://www.elisa.net/ruokajaviini/uutiset/5298.html
06.10.2009 12:16
Fogelholm esitteli maanantaina Helsingissä alkaneilla Valtakunnallisilla Ravitsemuspäivillä tutkimustuloksia erityyppisten laihdutusruokavalioiden tehosta. Hänen mukaansa erilaisia vähän rasvaa, vähän hiilihydraatteja tai runsaasti proteiineja sisältäviä ruokavalioita ei voi yksiselitteisesti laittaa paremmuusjärjestykseen laihduttavan tehonsa perusteella.
- Tärkeintä ei ole se mitä syö, vaan se miten syö. Kun noudattaa hyvin mitä tahansa dieettiä, laihtuu paremmin kuin huonosti hyvää dieettiä noudattaen, Fogelholm kiteytti.
Henkilökohtaiset mieltymykset paremmin huomioon
Fogelholmin mielestä henkilökohtaiset mieltymykset voitaisiinkin nykyistä enemmän huomioida laihdutusruokavaliota suunniteltaessa. Hän ei suoralta kädeltä tyrmää esimerkisi niukasti hiilihydraatteja sisältäviä dieettejä, kun niitä käytetään suhteellisen lyhyitä aikoja laihdutuksen vauhtiin saamiseen.
Fogelholm ehdotti, että laihdutus voitaisiin alkaa selkeästi jakaa kahteen vaiheeseen. Ensin olisi 3-6 kuukautta kestävä laihdutusvaihe, jolloin mikä tahansa tehokkaasti laihduttava ruokavalio kelpaa. Sen jälkeen alkaisi painonhallintavaihe, jolloin rakennettaisiin koko loppuelämän kestävä terveellinen ja tasapainoinen ruokavalio, jolla paino pysyy hallinnassa.
Kasviksista ruokapyramidin perusta
Painonhallinnan näkökulmasta Fogelholm olisi valmis laittamaan uuteen uskoon nykyisen ruokapyramidin, jossa perustan muodostavat leipä, puuro ja muut viljavalmisteet.
Elintarviketieteiden dosentti nostaisi ruokavalion perustaksi vihannekset ja hedelmät, vaikka myös täysjyväviljalla olisi edelleen tärkeä asema. Sen sijaan vaaleaan viljaan pitäisi suhtautua nykyistä kriitisemmin, ja sen käyttöä voisi tiukemmin rajoittaa. Terveydelle edullisille kasviöljyille Fogelholm antaisi ruokavaliossa entistä tärkeämmän aseman.
Valtakunnalliset Ravitsemuspäivät on Ravitsemusterapeuttien yhdistyksen järjestämä vuosittainen koulutustapahtuma, joka nyt pidetään 17. kerran. Kaksipäiväisen tapahtuman teemana on tänä vuonna painonhallinta. Päiville osallistuu kaikkiaan lähes 500 ravitsemus-ja terveysalan ammattilaista. (Ruokatieto - Krista Korpela-Kosonen)
Teksti: Finfood Uutispalvelu / Ruokatiedon uutiset
http://www.elisa.net/ruokajaviini/uutiset/5298.html