Antti Heikkilän TV-haastattelu!

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Wallace
  • Aloitettu Aloitettu
Jäätelöhän on sokerin ja rasvan sekoitus eli pahin mahdollinen yhdistelmä. Ja jäätelössä oleva sokeri nostaa verensokerit taivaisiin välittömästi. Ei kait se rasvan vika silloin ole?

Jäätelöllä on aika alhainen insuliini/verensokeri vaste. Outo tutkimus silti, hiilari rasva yhdistelmä on hyvänmakuinen ja siksi voi syödä enemmän, mutta en kyllä ole tavannut itse rasvaisissa mutta vähähiilarisissa ruokahalun edistäjää, päinvastoin..
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Tuossa muuten mainittiin, että insuliini hallitsee nälkää. Mutta kun insuliinitasot kipuavat korkealle nousee tryptofaanin määrä veressä myös korkealle. Normaalisti haarautuneet aminohapot ja tryptofaani kilpailevat pääsystä aivoihin, mutta insuliini vähän kuin hillitsee haarautuneita aminohappoja ja tryptofaania virtaa aivoihin oikein kunnolla. Tämä taas lisää serotoniinin eritystä, joka aiheuttaa mm. mielihyvän tunnetta. Mutta mitäs tapahtuu kun insuliinitasot tulevat alas? Juu, tulee nälkä.

Ja ainakaan tämän (http://www.ajcn.org/cgi/content/full/77/1/91/) mukaan ei eri ateriat tuo suuria eroja nälänhallintaan. Tuossa tosin mitattiin vain yhden aterian vaikutuksia ja jo 5 tunnin päästä ateriasta ja aamulla ja ateriat olivat melko suuria (26% päivittäisestä energiansaannista naisill6 ja 22% miehille).

Ja tämän (http://jn.nutrition.org/cgi/content/abstract/139/7/1286) mukaan rasva hillitsee ghreliinihormonitasojen nousua, joka taas vaikuttaa selkeästi nälänhallintaan.

edit2. ja tässä taitaa sitten olla tuo ko. tutkimus - http://www.jci.org/articles/view/36714

Eräs mielenkiintoinen poiminta artikkelista

''Importantly, here we provide data to suggest that the relative ratios of the fatty acids may be critical. Direct infusions or gavages of palmitic but not oleic acid induced arcuate membrane translocation of hypothalamic PKC-θ and impaired tyrosine phosphorylation of IRS proteins by increasing serine phosphorylation. Moreover, the specificity of palmitic acid is demonstrated by the data showing that oleic acid has no effect on the translocation of PKC-θ, consistent with maintenance of insulin signaling in animals maintained on a diet high in oleic acid. Therefore, these data suggest that the brain is responsive to changes in fatty acids and one mechanism by which the fatty acids impair insulin and leptin signaling and hepatic glucose production is through fatty acid mediated activation and translocation of PKC-θ in the hypothalamus''

edit. ja lukuisat muut tutkimukset, jotka osoittavat, että vhhlla nälänhallinta on parempi ja vhh toimii hyvin henkilöillä, joilla on huono insuliiniherkkyys.
 
Itse asiassa en ole kovinkaan ankaralla ristiretkellä. Lähinnä pidän keskustelua yllä ja ihmettelen miten näin tärkeästä asiasta ei ole lähellekään lopullista totuutta selvillä, vaikka ylipaino tulee yhteiskunnalle todella kalliiksi.

Omassa ruokavaliossani olennaisinta on kontrolloida kalorien määrää. Syön aika vähähiilarisesti, mutta en vedä tiukkaa linjaa. Hedelmiä, vihanneksia ja runsaskuituisia viljatuotteita menee aika lailla. Lisäksi välttelen näkyvää eläinrasvaa.

Ok, mutta näen kalorien kontrolloinnin ja vähärasvaisen ruokavalion välillä useimmiten yhtäläisyysmerkit. Olen ollut aistivinani, että suhtaudut epäillen vhh- ja ketogeenisiin dieetteihin. Eikä siinä mitään, terve epäily on aina paikallaan.

Lisää tutkimustietoa pitäisi saada tai ainakin jo tehdyt tutkimukset laajemmin suuren yleisön tietoon. En nimittäin usko, että säännöllisesti syöty teollinen moska (kuten runsaskuituiset suomalaisten suosimat ruisleivät) ja eläinrasvojen välttely on hyväksi kenellekään. Kokeile, jos et usko. Et varmasti kuole siihen.
 
Löyty tällainen sanojensa mukaan Antti Heikkilän innoittama ravintomies:

http://aviisi.fi/artikkeli/?num=11/2009&id=9f07683

Pakko poimia tämä mielenkiintoinen heitto:
"Eräs bodari ei ollut koskaan esimerkiksi tajunnut laittaa pakastemarjoja palautusjuomaan, vaan ostanut aina kalliit vitamiinipillerit. Ja ainoastaan sen takia, ettei niitä marjoja oltu bodauslehdissä tietenkään mainostettu."

Ite en ole edes kuullut, että vitamiineja joku laittais palkkariin...
 
Ja mikäli optimaalinen kehitys kiinnosta, ei kannatakaan, eikä kannata nauttia vitamiineja hirveän lähellä treenejä. En tarkoita vihannesten ja hedelmien vitamiineja vaan niitä joita saa purkista. Treenien lähellä antioksidanteista on enemmän haittaa kuin hyötyä.
 
Ja mikäli optimaalinen kehitys kiinnosta, ei kannatakaan, eikä kannata nauttia vitamiineja hirveän lähellä treenejä. En tarkoita vihannesten ja hedelmien vitamiineja vaan niitä joita saa purkista. Treenien lähellä antioksidanteista on enemmän haittaa kuin hyötyä.
Missä eron huomaa käytännössä vaikka ottaisikin muutaman poretabletin juomassa treenin jälkeen? ;)
 
Siinä huomaa, ettei vilustu niin helposti :).

Joo. TAI tulee hieman haittoja. Voisihan sitä vetää treenin jälkeen vaikka kaljaa. No, asiaan.

http://general-medicine.jwatch.org/cgi/content/full/2009/604/1

''Surprisingly, use of antioxidant supplements blunts the beneficial effects of regular exercise on insulin sensitivity''

http://www.pnas.org/content/106/21/8665.full

''Taken together, we find that antioxidant supplements prevent the induction of molecular regulators of insulin sensitivity and endogenous antioxidant defense by physical exercise''

JA

http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/8043456.stm

Vitamins 'undo exercise efforts'

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18191748

We have found that interfering with free radical metabolism with antioxidants may hamper useful adaptations to training''''



Kyllähän vitamiineja, mineraaleja ja antioksidantteja on ihan hyvä ottaa purkista ja siten varmistaa, että saa varmasti tarpeellisen määrän. Treenien lähellä siitä ei vain kuitenkaan ole hyötyä, enemmänkin haittaa.
 
Tutkimuksia löytyy aina suuntaan tai toiseen. Se mikä tosiaan merkitsee minulle enemmän, on terve järki. Järki on tässä sitä mieltä treenin jälkeen on heikko vastustuskyky, niin silloin se esim. C-vitamiinilisä on juuri paikallaan?

Mielummin luotan siihen mikä tuntuu toimivan omassa kehossa, kuin siihen mitä joku esim. lisäravinnefirman tukema tutkijaporukka on saanut tuloksia. Ja koska viralliset suositukset eivät toimi juuri minulla suhtaudun jokseenkin kriittisesti kaiken maailman tutkimuksiin. Viralliset suositukset perustuvat aina siihen "mitä on tarjolla". Virallisten suositusten mukaan esimerkiksi kehonrakentajalle riittää proteiinia se 0,8g/painokilo. Proteiinin tarpeen voi kuulemma korvata mm. perunalla ja leivällä :D.

Mutta kuten sanoit "TAI", niin ruokavaliossa kaikki tuntuu vaikuttavan kaikkeen. Eläinrasvat eivät välttämättä olekaan vaarallisia, jos niiden kanssa syödään runsaasti kasviksia? Kalsium imeytyy vain jos saadaan samalla D-vitamiinia? Treenin jälkeen kannattaa ottaa C-vitamiinilisä, mikäli maltoa on nautittu vastaavasti 0,73g/rasvaton painokilo?

Ravinto on sillä tavalla heikko tutkimuksen kohde, ettei kaikkia muuttujia saada ikinä eliminoitua. Esim. voi on julistettu suomessa pannaan, koska 70-luvulla tehtiin tutkimus, nk. Pohjois-Karjala-tutkimus, jossa ko. alueen ruokailutavat laitettiin kokonaisuudessaan remonttiin. Mm. kasviksien määrää lisättiin, kun samalla taas mm. voin kulutus laski. Koska alueella laskivat sydän- ja verisuonitaudit tehtiin tästä johtopäätös että vähemmän voita = vähemmän SV-tauteja. Eli yhden muuttujan perusteella tehtiin johtopäätökset. Olisiko noilla kasviksien määrällä mitää tekemistä?

Esimerkiksi ei tiedetä, mikä "välimeren ruokavaliossa" on juuri SE juttu, jonka takia siellä ihmiset ovat terveempiä ja elävät pidempään kuin täällä päin. Punaviini? Kasvikset? Aurinko?

Edittinä: Ja sattuneesta syystä mm. Heikkilän juttuja on kiva seurata, koska haastaa tämän virallisen linjan. Heikkilän sanomiset nyt pitkälti tuntuvat toimivan yhteen oman fiiliksen kanssa.
 
Nieletkö sä ysikymppinen jokaisen tutkimuksen sellaisenaan kunhan se on kirjoitettu englanniksi??
Ihan pätevältä näyttää tuo Ristowin artikkeli. Kaksi linkkiä tosin ovat vain toimittajan näkemyksiä samasta artikkelista ja viimeisen linkin abstraktille ei voi antaa paljoa arvoa, kun kokonaista artikkelia ei saa luettua kuin maksamalla.

Löytö näyttää pikaisella lukemisella olevan, että pillerien popsiminen vähentää liikunnasta johtuvan insuliiniherkkyyden kasvua - ei siis huononna insuliiniherkkyyttä, vaan ainoastaan vähentää liikunnan hyötyvaikutuksia.
 
Tutkimuksia löytyy aina suuntaan tai toiseen. Se mikä tosiaan merkitsee minulle enemmän, on terve järki. Järki on tässä sitä mieltä treenin jälkeen on heikko vastustuskyky, niin silloin se esim. C-vitamiinilisä on juuri paikallaan?

Mielummin luotan siihen mikä tuntuu toimivan omassa kehossa, kuin siihen mitä joku esim. lisäravinnefirman tukema tutkijaporukka on saanut tuloksia.


No tuosta nyt vain löytyy melko paljon näyttöä, että antioksidanteista EI ole treenin jälkeen hyötyä, päinvastoin.

http://journals.cambridge.org/action/displayAbstract?fromPage=online&aid=923220

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/...nel.Pubmed_DefaultReportPanel.Pubmed_RVDocSum

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16923247?ordinalpos=1&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_DiscoveryPanel.Pubmed_Discovery_RA&linkpos=3&log$=relatedarticles&logdbfrom=pubmed


Eli eipä ole C-vitamiinista tai antioksidanteista apua.

Ja lisäravinnefirmat jne. eivät varmaan haluaisi tällaisia tutkimuksia julkaistavaksi.

Ja se että yhtäkkiä alkaa ottamaan vaikka c-vitamiinia treenin jälkeen ja samaan aikaan alkaakin kehittyä, EI välttämättä tarkoita, että se johtuisi juuri c-vitamiinista. Muuttujia on niin monta, että on erittäin vaikeaa sanoa, että johtuiko se juuri siitä. Sen takia tehdään tällaisia tutkimuksia ja tulokset näkyvät tässä.
 
THL linkittää:

http://www.ktl.fi/portal/suomi/tietoa_terveydesta/kansalaisen_terveystietoportti/

TerveSuomi-portaali edistää verkosto-organisaatioiden tuottamien sisältöjen ja palveluiden verkkokäyttöä ja poistaa yhteiskäytön esteitä. Se on riippumaton ja maksuton, eikä myy mainostilaa.

http://www.tervesuomi.fi/fi/teema/Ravitsemus

Viitteissä toistuu peräperää Sydänliitto, Diabetesliitto, Leipätiedotus, Sydänliitto, Diabetesliitto... Onneksi nämä kuitenkin ovat riippumattomia toimijoita kansanterveyden hyväksi. On silkkaa sattumaa, että diabeetikoillakin runsas hiilihydraattien saanti edellyttää runsasta insuliinin saantia, jota saa kätevästi päivittäis- tai ateria-annoksina reseptillä apteekista.

---

Tätä ei onneksi taida lukea Diabetesliiton julkisissa suositusperusteissa, mutta oli kyllä huippu:

Kiitos mielenkiinnosta diabetesasiaa kohtaan.

Ruokavalion rasvojen osalta haluan korjata esittämääsi väittämää. Rasvan saanti lisää insuliiniresistenssiä rasvalaadusta riippumatta silloin, kun rasvan saanti on runsasta eli suuruusluokassa yli 35 % energiansaannista. Siksi emme voi suositella kovin runsaasti rasvaa sisältävää ruokavaliota.

Rypsiöljyn n-3 ja n-6 rasvojen suhde pysyy samanlaisena riippumatta siitä käytetäänkö se kotona öljynä vai lisätäänkö se öljynä teollisuudessa. Rypsiöljy sisältää runsaasti n-3 rasvahappoja. Juuri siksi meillä n-3/n-6 rasvahappojen saannin suhde ruokavaliossa on huomattavasti parempi kuin eteläisemmässä Euroopassa.

Ystävällisin terveisin,

Eliina Aro, ravitsemusterapeutti
Diabeteskeskus


:D

Löytyy veteraaniurheilijan blogiarchivesta: http://sundqvist.blogspot.com/2008_02_01_archive.html

---

Ravitsemussuosituksia lukiessa on jännittävää havaita, että kummempia perusteluja rasvan saannin rajoittamiselle ei ole. Se on vain lähtökohta. Varovasti ehkä sanotaan, ettei runsasrasvaisen ruokavalion terveysvaikutuksista ole riittävästi tietoa, ja että rasvasta saa paljon energiaa. Koska rasvasta saa paljon energiaa, sen saantia tulisi rajoittaa. Minkäänlaisena vaihtoehtona ei esitetä, että energian saantia voisi rajoitaa energiansaantia hiilihydraateista.

Vaikuttaa, että rasvojen nauttiminen nähdään syntinä, jota tulee harrastaa vain välttämätön minimi. Ikään kuin rasvojen nauttiminen johtaisi automaattisesti liian suureen energiansaantiin ja mässäilyyn. Ja ikään kuin hiilareita mättäessä tällaista riskiä ei olisi. Rasvat + kuitu, unohdettu yhdistelmä?

Kuituja kyllä muistetaan suositella, ja mainitaan että puhdistettuja hiilareita (= sokeria, suosituksissa) tulisi saada niukasti. Yhtäläisyysmerkkejä ei kuitenkaan vedetä sokerin ja niukkakuituisten luonnollisten tärkkelyslähteiden, kuten perunan tai pastan, välille.

---

Ja vielä: millä kriteereillä leipäpussin kylkeen saa kirjoittaa "kuitupitoinen"? Vehnäpaahtoleivässä (ei graham-) on kuitua 3,1 % ja tämän ansiosta se mainitaan kuitupitoiseksi. Onko tämäntasoisilla kriteereillä mitään, mikä ei olisi kuitupitoista? Pullakin on noilla kriteereillä kuitupitoista! Joissain ruisleivissä on kuitua 15%, ja oman kokemuksen mukaan sekään ei tahdo riittää pitämään verensokeria tasaisena.
 
Tässä muutes Keban mainitsemasta uutisesta hieman vähemmän "skandaalinhakuinen" versio Ylen tiedeuutisissa:

(14.09.2009 klo 18.00) Palmitiinihappo lisää ruokahalua ohi elimistön tarpeen

Palmitiinihappo, tyydyttynyt rasvahappo jota on melko paljon mm. lihassa ja maitorasvassa, aiheuttaa aivoissa ruokahalun hillitsemistä rajoittavan signaalin ohittumisen muutaman päivän ajaksi. Ainakin koe-eläiminä käytetyillä hiirillä ja rotilla kävi näin, havaittiin Yhdysvalloissa Teksasin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa. Tutkijoiden mukaan tämä voi selittää miksi esimerkiksi viikonlopun rasvaisella ruualla mässäilyn jälkeen ihmisellä on nälkäinen olo taas maanantaina.

http://ohjelmaopas.yle.fi/artikkeli...ihappo-lisaa-ruokahalua-ohi-elimiston-tarpeen
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom