Alkukantaisen ihmisen ruokavalio

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Annami
  • Aloitettu Aloitettu
Google: "Scholars have proposed several reasons which prompted the development of farming, including climate change, but possibly there were also social reasons (e.g., accumulation of food surplus for competitive gift-giving as in the Pacific Northwest potlatch culture). Most likely there was a gradual transition from hunter-gatherer to agricultural economies after a lengthy period during which some crops were deliberately planted and other foods were gathered in the wild. Although localised climate change is the favoured explanation for the origins of agriculture in the Levant, the fact that farming was 'invented' at least three times elsewhere, and possibly more, suggests that social reasons may have been instrumental. When major climate change took place after the last ice age c.11,000 BC much of the earth became subject to long dry seasons. These conditions favoured annual plants which die off in the long dry season, leaving a dormant seed or tuber. These plants tended to put more energy into producing seeds than into woody growth. An abundance of readily storable wild grains and pulses enabled hunter-gatherers in some areas to form the first settled villages at this time."
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Pysyvä asumus ja kaupungit syntyivät maanviljelyn seurauksena sille otollisiin paikkoihin. Maanviljelyyn siirtyminen ei sitten tapahtunut todellakaan nopsasti, eli pitkään oli rinnalla mukana metsästys mutta riistan vähentyessä alettiin kokoajan siirtymään enemmän maanviljelyyn jne.

Ja maanviljelyn ansiosta myös naisen asema lopulta huononi, yksi hyvä syy feministeille jättää vilja;)

e. On vähän inttäsmis-olo joten jatketaan. Onko eettisesti oikein suositella tälläistä ruokavaliota ihmisille koska lihan kulutus silloin kasvaisi ja maapallon luonnonvarojen kasvu samalla lisääntyisi?
Yhdestä lehmästä saa 1000 kertaa vähemmän sapuskaa kun jos se otettais maasta, näin muistelen perskoulusta. Meni jo offtopiciksi kyllä...


Juu. Mietin ihan samaa, että jos kaikki vaihtaisivat tuollaiseen ruokavalioon, loppuisi lihat aika äkkiä... Toisaalta pähkinöitä ym. vaan enemmän napaan.

Googletinpa minäkin:

"Miksi ihmiset siirtyivät maatalouteen? Usein se esitettään itsestään selvyytenä, jonka taustalla on ajatus keräilijä-metsästäjätalouden aikakaudesta nälän, puutteen ja jatkuvan ruoanetsinnän epätoivoisena aikana. Edelleenkin siirtymistä ruoan tuottamiseen pidetään itsestäänselvyytenä (”Ihminen oli kerännyt pussiinsa villivehnän siemeniä… ”Ruokaa oli aikaisempaa enemmän… Ihmiselle jäi aikaa miettiä muutakin kuin hengissä pysymistä.”). Mutta metsästäjä-keräilijät käyttivät ruoanhankintaansa vain muutaman tunnin päivässä. Normaalina vuonna he keräsivät vain luonnon parhaimpia antimia. Kuivuuden ja muun häiriön yllättäessä he siirtyivät vähemmän maukkaisiin, mutta silti ravitseviin kasvi- ja eläinkunnan tuotteisiin. Heidän ruokavalionsa on myös paljon ravitsevampi kuin raskasta työtä tekevien pienviljelijöiden, jotka saavat kaiken ruokansa lähes yhdestä ainoasta pääasiallisesta ravintokasvista. Maanviljelys mahdollisti ihmisille suuremman määrän ruokaa, mutta siihen siirtyminen ei ollut itsestään selvästi hyvä asia. Sen myötä työaika pidentyi ja riippuvuus harvoista viljalajeista muutti osittain ravinnon heikkolaatuisemmaksi.

Miksi ihmiset ryhtyivät maanviljelijöiksi? Siirtyminen maanviljelykseen ei ollut tietoinen ratkaisu, vaan maanviljelys kehittyi hitaasti pitkän ajan kuluessa. Maanviljelyksestä ei ollut yhdelläkään maapallon asukkaalla aiempaa mallia tai esimerkkiä. Aluksi ero ei ollut suuri maata viljelevän ravinnontuottajan ja luonnon antimia käyttävien keräilijöiden ja/tai metsästäjien välillä. Ihmiset saavuttivat vasta vuosituhansien kuluessa riippumattomuuden luonnon tarjoamasta ravinnosta. Kaikkiaan maanviljelys ei merkinnyt aluksi automaattisesti parempaan ravintotilannetta. Siementen säilyttäminen seuraavan vuoden satoa varten oli erityisen epäkäytännöllistä. Maanviljelyksen kehitys edellytti riittävän pysyvää asumista. Myös viljelyyn käytetyt työvälineet eivät aluksi mahdollistaneet riittävää satoa. Maan muokkaaminen ihmisvoimin pelkällä teräväkärkisellä kepillä, jonka painona oli kärkeen kiinnitetty kivi, ennen auraa ja vetoeläintä oli äärimmäisen vaivalloista. Epävarmuutta sadosta aiheutti myös kunnollisten kastelujärjestelmien puuttuminen.


Miksi ihmiskunta siirtyi aluksi hyvin vaivalloista työtä edellyttävään maanviljelykseen? Miksi metsästäjien ja keräilijöiden elämäntavasta luovuttiin. Yksi selitys on ilmastonmuutos, joka liittyy mannerjään nopeaan sulamiseen ja ilmaston lämpenemiseen. Muutos johti metsien ja pensas- ja heinäkasvuston leviämiseen ja suuret metsät tunkivat tieltään suurriistan (peurat, mammuttibiisonit, villiaasit ja muut aroeläimet). Se väheni ja ihmisten oli etsittävä muita ravinnonlähteitä. Tätä ajatusta tukee se, että varhaisimman maanviljelyn alku sijoittuu jääkauden jälkeiseen aikaan n. 12.000 – 10.000 vuotta sitten. Lisäksi jääkauden päättymisen jälkeen hedelmälliset alueet kuivuivat ja ihmisten oli siirryttävä seuduille, jotka tarjosivat riittävästi vettä ja ravintoa. Tällaisia olivat suurten jokien - Eufratin, Tigrisin ja Niilin – suistoalueet. Siirtymistä maanviljelykseen vauhditti myös väestönkasvu, jonka tuloksena ruoan tarve kasvoi.

Maanviljelykseen siirtymistä siis edelsi ensinnäkin se, että metsästäjille ja keräilijöille tuli entistä vaikeampaa löytää ravintoa ja toisaalta tapahtui jalostettavien villikasvien lisääntynyt leviäminen. Siten jalostaminen muuttui houkuttelevammaksi ja villiriistan väheneminen heikensi metsästyksen merkitystä ravinnonlähteenä."

http://virmo.jyu.fi/hisnet/maanviljelys/siirtyminen
 
Viimeksi muokattu:
Tulipas muuten jokunen typo tohon.

Löytyykö yhtään pätevää suomenkielistä tutkimusta tästä aiheesta, ei jaksais noita englannin kielisiä kahlata läpi?
 
Suomekieltä wikistä: "Täysin riippuvaisiksi viljelykasveista ja eläimistä tultiin vasta pronssikaudella. Sumerit aloittivat aiempaa järjestelmällisemmän maanviljelyn noin 5500 eaa. Järjestelmällinen maanviljely mahdollisti suuremman väestömäärän kuin metsästys ja keräily, sekä elintarvikkeiden ylijäämän, joka voitiin säilyttää talven varalle, ja jolla voitiin käydä kauppaa. Maatalousyhteiskunnan kyky elättää ihmisiä, jotka eivät itse tuottaneet ruokaa, oli edellytys vakinaisten sotajoukkojen synnylle. Niinpä sumerit kykenivät ennennäkemättömään alueiden valloittamiseen luoden historian ensimmäisen imperiumin. Myöhemmin egyptiläiset rakensivat Niilin ympäristön maanviljelyn avulla vielä laajemman valtakunnan. ......" http://fi.wikipedia.org/wiki/Maanviljely

Tutkimus ja tutkimus.. eiköhän näitä asioita olla päätelty eri asioita yhdistellen sen mukaan mitä historiasta tiedetään, kuten ilmastonmuutokset, kasvillisuuden muutokset, kirjoitettu historia, ym. ym. Mikä tässä nyt oikeastaan on enää epäselvää?
 
Siis tarkotin tätä "ihmisen alkukantaista ruokavaliota" koskevaa tutkimusta, esim. terveellisyydestä jne.
 
Aika rohkea väite ottaen huomioon, että viljatuotteet ovat suomalaisessa ruokavaliossa aika pirun iso osa. Meillä on valtavat määrät leipää ja puuroja kaupat väärällään ja niitä todellakin vedellään.

Niitä todellakin vedellään ja suurin osa taitaa sietää näitä aineksia varsin hyvin. Moni taas kärsii kaikenmaailman vatsavaivoista, ihottumista, anemiasta, ripulista, osteoporoosista, heittelehtivästä verensokerista yms. koska ruokavalio on kertakaikkiaan heille sopimaton. Esimerkiksi tässäkin ketjussa mainittu keliakia, joka on merkittävästi alidiagnosoitu ongelma.

Kehottaisinkin kaikkia, jotka kärsivät epämääräisistä vatsaoireista, ihottumista, heittelehtivästä verensokerista, kroonisesta väsymyksestä tai matalasta mielialasta, kokeilemaan vaihtoehtoisia ruokavalioita. Ennen kaikkea sellaisia, joissa ei ole yhtään kotimaisia viljoja mukana. Enemmän salaattia, vähemmän tärkkelystä. Reilusti hyviä rasvoja ja proteiinia. Muutamassa viikossa pitäisi eron huomata, mikäli vaivat ovat johtuneet "ruokaympyrä" ruokavalion noudattamisesta.
 
Olisiko mahdollista, että evoluutio olisi muokannut ajan kanssa ihmisen ruoansulatusta ja me olisimme täysin kykeneviä syömään ja elämään terveellisesti nykyajan jalostetuilla tuotteilla? Ainakaan kenenkään kroppa ei tunnu menevän kovin helposti sekaisin viljatuotteista.
ei olisi. aikaa on kulunut liian vähän. puolet kuolee sydän- ja verisuonitauteihin. ongelmia alkaa suomessa olla jo 35-40 vuotiailla ihmisillä. verisuonet jäykistyy ja verenpaineet nousee.

suuri glykeeminen kuorma vanhentaa kaikin puolin ennenaikaisesti. naamakin rypistyy nopeammin.
 
ei olisi. aikaa on kulunut liian vähän. puolet kuolee sydän- ja verisuonitauteihin. ongelmia alkaa suomessa olla jo 35-40 vuotiailla ihmisillä. verisuonet jäykistyy ja verenpaineet nousee.

suuri glykeeminen kuorma vanhentaa kaikin puolin ennenaikaisesti. naamakin rypistyy nopeammin.
Aikaa ei ole kulunut liian vähän. Tärkkelyspitoisten kasvien viljely on aloitettu eri puolilla maailmaa toisistaan riippumatta eri kasveilla. Näitä kasveja on kerätty sitä ennen luonnosta, joten ne ovat olleet ihmisen ruokavalioon soveltuvia jo ennen kehittynyttä maanviljelyä. Tämä nyt selviäisi jo maalaisjärjelläkin. Evoluutio toimii usein, itse asiassa yleensä, harppauksittain. Ihminen pystyy hyödyntämään myös maitotuotteet, vaikka muilla nisäkkäillä laktaasientsyymiä ei erity aikuisiällä (mikä olisikin tarpeetonta). Tämäkin on evoluution tulosta, mikä on tapahtunut alueella jossa matoa on alettu eläintenpidon myötä käyttää. Suurella osalla maapallon väestöä tämä "kyky" puuttuu, mutta ne joilla se on siitä nauttikoon, sanoisin.

Mitä tulee tuohon mainitsemaasi ikähaarukkaan, niin kyllä se menee niin päin että tuon ikäisillä oli sydän- ja verisuonitauteja aiemmin, ennen kolesterolivalistusta. Nykyään nelikymppinen infarktipotilas on harvinaisuus. Nykyajan ongelma on aikuisiän diabetes, johtuen liikkumattomista elämäntavoista ja lihavuudesta. Syödään liian paljon, yksinkertaisesti. Ei ole mitään syytä jättää jotain ruoka-aineryhmää kokonaan pois, kun kohtuukäyttö ja liikunnnan lisääminen on riittävä toimenpide. Tästä löytyy tutkimuksia ihan suomenkielellä jos yhtän haluaa etsiä. Myös tälle foorumille linkitettynä, muistaakseni.

Noita laittamiani linkkejä voi myös lukea, joissa on paljon asiaa tärkkelyspitoisten kasvien käytöstä ennen maanviljelyä. Jos englantia ymmärtää.
 
Aikaa ei ole kulunut liian vähän. Tärkkelyspitoisten kasvien viljely on aloitettu eri puolilla maailmaa toisistaan riippumatta eri kasveilla. Näitä kasveja on kerätty sitä ennen luonnosta, joten ne ovat olleet ihmisen ruokavalioon soveltuvia jo ennen kehittynyttä maanviljelyä. Tämä nyt selviäisi jo maalaisjärjelläkin. Evoluutio toimii usein, itse asiassa yleensä, harppauksittain. Ihminen pystyy hyödyntämään myös maitotuotteet, vaikka muilla nisäkkäillä laktaasientsyymiä ei erity aikuisiällä (mikä olisikin tarpeetonta). Tämäkin on evoluution tulosta, mikä on tapahtunut alueella jossa matoa on alettu eläintenpidon myötä käyttää. Suurella osalla maapallon väestöä tämä "kyky" puuttuu, mutta ne joilla se on siitä nauttikoon, sanoisin.

Mitä tulee tuohon mainitsemaasi ikähaarukkaan, niin kyllä se menee niin päin että tuon ikäisillä oli sydän- ja verisuonitauteja aiemmin, ennen kolesterolivalistusta. Nykyään nelikymppinen infarktipotilas on harvinaisuus. Nykyajan ongelma on aikuisiän diabetes, johtuen liikkumattomista elämäntavoista ja lihavuudesta. Syödään liian paljon, yksinkertaisesti. Ei ole mitään syytä jättää jotain ruoka-aineryhmää kokonaan pois, kun kohtuukäyttö ja liikunnnan lisääminen on riittävä toimenpide. Tästä löytyy tutkimuksia ihan suomenkielellä jos yhtän haluaa etsiä. Myös tälle foorumille linkitettynä, muistaakseni.

Noita laittamiani linkkejä voi myös lukea, joissa on paljon asiaa tärkkelyspitoisten kasvien käytöstä ennen maanviljelyä. Jos englantia ymmärtää.

Liian suuri glykeeminen kuorma on suurin syy sydän- ja verisuonitauteihin ja diabetekseen.
Tähän ei ole ihminen vielä sopeutunut. Se oli pointti.

Liikkua toki kannattaa, mutta ei sillä kannata kompensoida paskaa ruokavaliota.
 
Tuskin koskaan tullaankaan sopeutumaan paskoihin elämäntapoihin. Terveelliset elämäntavat sisältävät sekä ruokavalion että liikunnan, mutta myös riittävän (ja säännöllisen) unen ym. seikkoja, eikä minkään niistä kohdalla voida varmaan puhua kompensoinnista. Luulin että tarkoitit sanoa että ihminen ei ole sopeutunut tärkkelykseen ruokavaliossa. Mikehän sanoi näin:
"Olisiko mahdollista, että evoluutio olisi muokannut ajan kanssa ihmisen ruoansulatusta ja me olisimme täysin kykeneviä syömään ja elämään terveellisesti nykyajan jalostetuilla tuotteilla? Ainakaan kenenkään kroppa ei tunnu menevän kovin helposti sekaisin viljatuotteista." Ja jos tarkkoja ollaan, kaikki ihmisen viljelemät tuotteet on jalostettuja: peruna, porkkana, tomaatti, kurkku, omena, pavut, kaalilajit.. myös niitä viljoja on syöty ennen villeinä muotoina, joten niidenkin kohdalla sopeutuminen on tapahtunut hyvän aikaa ennen maataloutta.
 
Mikähän siinä on kun tuossa ruokavaliossa meinataan, että ihmisen elimistö ei osaa sulattaa kuituja jne mutta pähkinöitä pitäisi posia paljon. Kuitupitoista leipää popsiessa vatsa voi hyvin, mutta nyt kun ostin maapähkinöitä pussin ja olen noin 100g päivässä popsinut noita, meinaa vatsa olla välillä kuralla. Liekkö sitten yksilökohtaista tai vain se että vatsaan tulee yhtäkkiä tavaraa jota siellä ennen on harvemmin näkynyt.
 
Jätit siis ne kuidut pois? Voi johtua siitäkin, tai sitten vaan muuttuneesta ruokavaliosta. Tai vaikka mistä. Ihmisen kuuluu syödä kuitua, vaikkei se hajoakaan. Liukenematon kuitu on ravintoa paksusuolen bakteereille, jotka ilman kuitua alkavat kalvaa suolen seinämää aiheuttaen näin esim. ärtyneen paksusuolen oireyhtymän. (Yhtenä esimerkkinä kuidun eduista..)
 
Tässä asiaa sivuavaa offia:

Mites tuo peruna sitten soveltuu tällaseen "alkukantaseen" ruokavalioon? Kun jossain viesteissä sanottiin, että on syöty juuria ym. juureksia. Vai onko se liian "kehittynyttä" sapuskaa? :D

ps. Entäs porkkana tai omena tai tomaatti? Kaikkia niitä on jalostettu ja muokattu. Puhumattakaan banaaneista..
 
Tässä asiaa sivuavaa offia:

Mites tuo peruna sitten soveltuu tällaseen "alkukantaseen" ruokavalioon? Kun jossain viesteissä sanottiin, että on syöty juuria ym. juureksia. Vai onko se liian "kehittynyttä" sapuskaa? :D

ps. Entäs porkkana tai omena tai tomaatti? Kaikkia niitä on jalostettu ja muokattu. Puhumattakaan banaaneista..

Paleodietissä esihistoriallisen, maanviljelystä edeltäneen metsästäjä-keräilijä ihmisen ruokavalion imitoimisesta parhaan mukaan. Se ei siis mitenkään poissulje jalostettujen lajikkeiden syömistä, koska eihän moinen olisi edes meille realistisesti mahdollistakaan.
Tarkoituksena on eliminoida maanviljelyksen seurauksena levinneitä korkean GI:n ja hiilarikuorman omaavia viljelyskasveja (viljat, riisi, palkokasvit, peruna sekä muut tärkkelyspitoiset viljelykasvit...) sekä teollisesti prosessoituja ruokaaineita kuten sokerit, suolat ja rasvat, joista syytetään monia elintasosairauksia ja liikalihoamista.

Eli peruna on out ja muut luettelemasi ovat in.
 
Paleodietissä esihistoriallisen, maanviljelystä edeltäneen metsästäjä-keräilijä ihmisen ruokavalion imitoimisesta parhaan mukaan. Se ei siis mitenkään poissulje jalostettujen lajikkeiden syömistä, koska eihän moinen olisi edes meille realistisesti mahdollistakaan.
Tarkoituksena on eliminoida maanviljelyksen seurauksena levinneitä korkean GI:n ja hiilarikuorman omaavia viljelyskasveja (viljat, riisi, palkokasvit, peruna sekä muut tärkkelyspitoiset viljelykasvit...) sekä teollisesti prosessoituja ruokaaineita kuten sokerit, suolat ja rasvat, joista syytetään monia elintasosairauksia ja liikalihoamista.

Eli peruna on out ja muut luettelemasi ovat in.
Tuo tummennettu kohta nyt hämää.. Noita kaikkiahan on syöty jo ennen maanviljelyä, myös niitä viljoja ja muita siemenkasveja. Miksi kohtuudessa pysyminen ei riitä? Miksi ne pitää eliminoida kokonaan ruokavaliosta? Viljoja toki kannattaa syödä ennemmin täysjyvämuodossa jotta suojaravintoaineet ja kuidut säilyvät. Ja: ne metsästäjäkeräilijät söivät mukulakasveja, eli bataatit ym. tärkkelyspitoiset kuuluivat ruokavalioon. Tietysti, olihan silloin taloudellisempaa käyttää "korkean hiilarikuorman" ruokia, kuin poimia pikku sormin jotain kaloritonta kasvia. Nykyajan ongelma ei ole peruna tahi porkkana, vaan pizza ja pasta ja liian helppo elämä yltäkylläisyyden keskellä. Voipi lukea niitä laittamiani linkkejä ihan vapaasti.
 
Tuo tummennettu kohta nyt hämää.. Noita kaikkiahan on syöty jo ennen maanviljelyä, myös niitä viljoja ja muita siemenkasveja.

Maanviljelyksen myötä kaikkein pahimmat hiilaripommit valikoituivat suosituimmiksi viljelyskasveiksi ja niitä lisäksi jalostettiin pitkälle, jotta saataisiin mahdollisimman paljon energiaa per peltotilkku.

Miksi kohtuudessa pysyminen ei riitä? Miksi ne pitää eliminoida kokonaan ruokavaliosta? Viljoja toki kannattaa syödä ennemmin täysjyvämuodossa jotta suojaravintoaineet ja kuidut säilyvät. Ja: ne metsästäjäkeräilijät söivät mukulakasveja, eli bataatit ym. tärkkelyspitoiset kuuluivat ruokavalioon. Tietysti, olihan silloin taloudellisempaa käyttää "korkean hiilarikuorman" ruokia, kuin poimia pikku sormin jotain kaloritonta kasvia. Nykyajan ongelma ei ole peruna tahi porkkana, vaan pizza ja pasta ja liian helppo elämä yltäkylläisyyden keskellä. Voipi lukea niitä laittamiani linkkejä ihan vapaasti.

Euroopassa ei korkean GI:n tärkkelyskasveja tunnettu luonnonmukaisina ennen maanviljelystä juuri ollenkaan, vaan ne ovat tuontitavaraa.
Useimpien nykyisten ja lähihistorian tunnettujen keräilijä-metsästäjä kansojen (mm. aboriginaalit, Amerikan intiaanit, Afrikan bushmanit) ruokavalioon eivät nämä korkean hiilihydraattimäärän omaavat juurekset (peruna, bataatti, jamssi...) myöskään juurikaan kuulu, vaan syövät paremminkin sitä nauris- ja porkkana-osastoa, jotka ovat moninverroin vähäkalorisempia.
Tämäntakia porkkanat sunmuut vähähiilariset juurekset kuuluvat sinne paleodiettiin, mutta nämä viljelyskasveiksi yleistyneet ja jalostetut "liian helpot" hiilarilähteet jätetään pois.

Miksi kohtuudessa pysyminen ei riitä? Ehkä siksi, koska kyseessä on jonkinmoinen vegaaniuden tyylinen elämäntapa tai haetaan lowcarb-diettien ehdottomuuta, jolloin on yksinkertaisempaa sulkea "väärät" einekset kokonaan pois.
Minä en ole homman filosofiseen puoleen perehtynyt, mutta uskon sen kyllä johtavan hyviin tuloksiin kaikesta huolimatta.
 
Miksi kohtuudessa pysyminen ei riitä? Ehkä siksi, koska kyseessä on jonkinmoinen vegaaniuden tyylinen elämäntapa tai haetaan lowcarb-diettien ehdottomuuta, jolloin on yksinkertaisempaa sulkea "väärät" einekset kokonaan pois.
No näinhän se varmasti on.:rolleyes: Aiemmin paleoihmiset taisivat jättää kaikki maanpinnan alapuolella kasvavat pois, jotain järkeä siis tullut siihenkin.
 

Suositut

Back
Ylös Bottom