Alkukantaisen ihmisen ruokavalio

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Annami
  • Aloitettu Aloitettu
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Sattumoisin tänään poikkeuksellisesti merkkailin ruokia ylös, joten tässäpä valmis esimerkki.
Vatsa voi paremmin, iho voi paremmin, verensokeri pysyy tasaisempana enkä saa enää samanlaisia väsymyskohtauksia kesken päivää.

komppaan ehdottomasti tätä. tosin sillon tällön näkkäriin kajoan mutta en usko sillä olevan merkittävää vaikutusta. hiilariajoilla väsymys oli liiankin tuttu tunne..
 
Pitaako paikkansa etta eskimot lihoavat muita helpommin hiilihydraateista, ja taas
persialaiset painvastoin ?

Ainakin toi eskimolaisten lihominen kuulostas ihan järkevältä kun ei syödä juuri hillareita, insuliini-vaste korkeampi tms. Vähän sama homma mitä ketoilun jälkeen jos alkaa ahmimaan hiilareita.
 
Itse en ihan noin tiukasti syö. Aamulla syön puuroa (kaurahiutaleet + ruisleseet + pellavansiemenrouhe), jälkiuuni leipää ehkä 4 kertaa viikossa ja koulussa syödessä muutaman perunan/vähän riisiä/vast. Täysjyvämakaronia olen viimeisen puolen vuoden aikana saanut tuhottua 500g. Muutama vuosi sitten dietillä tiputtelin hiilareita aika rankalla kädellä pois ruokavaliosta ja huomasin että olo on koko ajan paljon parempi. Viljasta tulee päivittäin n.50-100g hiilareita. Kerran kokeilun jälkeen takaisin ei ollut paluuta :) Aamupuurosta en tosin luovu koskaan ;) Rahaa nyt menee hiukan enemmän mikä näin opiskelijana harmittaa mutta kokonaisuudessa jäädään kyllä plussan puolelle.
 
Nyt tuli kyllä kiinnostava väite. Mä kun olen ymmärtänyt, että ajan saatossa elinolojen parantuessa keskipituus on kokoajan noussut roimasti. Ehkäpä asia saattaa olla tosiaan näin. Asiaa kyllä koko ketju täynnä!

Periaatteessa kyllä, mutta vaihtelua on tapahtunut. http://www.illvet.se/polopoly.jsp?d=195&a=1219&id=7747_10
http://www.compuline.fi/ComDocs/Suomi/uushlp/html/fin-1gbj.htm

"30 000 vuotta sitten miesten keskipituus oli 177 cm ja naisten keskipituus oli silloin 165 cm sekä kaksikymmentätuhatta vuotta myöhemmin miesten keskipituus oli 165 cm ja naisten keskipituus oli 153 cm. Vasta nykyisten kansojen keskipituudet ovat kohonneet kivikauden ihmisten mittoihin. Amerikan miesten keskipituus vuonna 1960 oli 175 cm. " Aika vahvasti puhuu paleodietin puolesta tämäkin :D Ravinnostahan hyvin paljon riippuu pituus geenien lisäksi.
Jossain näin jonkun kaavion tästä keskipituuden muutoksesta, oli aika mielenkiintoista, ja hyvin täsmäsi näitten eri aikakausien ja ruokailujen suhteen!
 
Rupesin nyt miettimään, että mikä niissä viljoissa itseasiassa on niin erilaista kuin muissa kuitupitoisissa hiilarinlähteissä? Jos ollaan kuitenkin kaikenmaailman juureksia vedetty iät ja ajat, ja niihin on elimistö tottunut, miksei viljatuotteet sitten käy?

Toinen mikä tuli mieleen, mites peruna? Sehän ei ole viljatuote, voiko sitä sitten popsia mielin määrin? Vai onko kyse nyt sitten kuitenkin hiilareiden rajoittamisesta, eikä vain viljatuotteiden poisjättämisestä? Perunallahan nimittäin voisi korvata pastat ja riisit helposti. Vaikka peruna taas ei taida muuten olla kovinkaan terveellistä täysjyväviljoihin verrattaessa...
 
Periaatteessa kyllä, mutta vaihtelua on tapahtunut. http://www.illvet.se/polopoly.jsp?d=195&a=1219&id=7747_10
http://www.compuline.fi/ComDocs/Suomi/uushlp/html/fin-1gbj.htm

"30 000 vuotta sitten miesten keskipituus oli 177 cm ja naisten keskipituus oli silloin 165 cm sekä kaksikymmentätuhatta vuotta myöhemmin miesten keskipituus oli 165 cm ja naisten keskipituus oli 153 cm. Vasta nykyisten kansojen keskipituudet ovat kohonneet kivikauden ihmisten mittoihin. Amerikan miesten keskipituus vuonna 1960 oli 175 cm. " Aika vahvasti puhuu paleodietin puolesta tämäkin :D Ravinnostahan hyvin paljon riippuu pituus geenien lisäksi.
Jossain näin jonkun kaavion tästä keskipituuden muutoksesta, oli aika mielenkiintoista, ja hyvin täsmäsi näitten eri aikakausien ja ruokailujen suhteen!

Jos katotaan tämän hetken eläke-ikäisiä niin briteissä on yleensä pitkiä, isoja ukkoja kun verrataan suomessa asuviin samanikäsiin ja tämä johtuu että briteissä ollaan mässäilty samaan aikaan kun täällä ollaan puun kuorta syöty... Joten vedän nopean johtopäätöksen tästä että, nimenomaan liha vaikuttaa tuohon, eivätkä viljatuotteet.

Tosin mielenkiintonen aihe tämä, ajattelin itekkin karsia tulevaisuudessa hiilareita runsaalla kädellä.
 
Sattumoisin tänään poikkeuksellisesti merkkailin ruokia ylös, joten tässäpä valmis esimerkki.

Suosittelen kaikkia vähintäänkin kokeilemaan viljojen poisjättämistä. Sitä ihan yllättää itsensä, kun tajuaa, ettei tarvitse 200g hiilaria "treeneistä palautuakseen". Vatsa voi paremmin, iho voi paremmin, verensokeri pysyy tasaisempana enkä saa enää samanlaisia väsymyskohtauksia kesken päivää.


Kiitos tästä esimerkistä! Voi vitsit kun olen päässäni pyöritellyt ajatusta viljojen poisjättämisestä. Aamupuuro ja täysruisleipä edelleen kuuluvat ruokavaliooni, mutta pastat, riisit ja perunat olen jättänyt aikoja päiviä sitten pois. Näin opiskelijana sitä vain vielä "roikkuu" tuossa aamupuurossa ja ruisleivässä. Suunnittelin, että josko työelämässä sitten voisi alkaa syömään jotenkin eri tavalla...Mulla on takaraivossa vielä sekin ajatus, että koska suvussamme on paljon keliakiaa, niin viljojen poisjättäminen voisi olla ihan fiksukin veto.
 
saatiin sitä riittävästi selviytymiseen. ei kuitenkaan nykyisenkaltaiseen helppoon elämäntyyliin ja väestömäärään. kehitys on tapahtunut ravinnon terveellisyyden ja elintapojen terveellisyyden kustannuksella.

Tämäkin on ihan omaa tulkintaa ja mutuilua, mutta eikö tuo väestömäärän kasvu ole kuitenkin ihmisen lajina selviytymisen kannalta etu? Mitä enemmän porukkaa, niin sen varmemmin selvitään hengissä. Tietysti tämäkin pätee vain tiettyyn pisteeseen, eli kun väestömäärä on liian iso, niinkuin pikkuhiljaa alkaa olla, niin huonostihan siinä käy. Kuitenkin aikoinaan, kun ihmispopulaatio oli nykyhetkeen verrattaen pieni, niin kyllä tuo viljely on tavallaan edistänyt selviytymistä.

Ei se kyllä välttämättä varmempaa ole, jos ajatellaan esim. ilmastomuutoksia, huonoja säitä, katovuosia, tuhohyönteisiä ja vihollisen tihutöitä sekä ryöstelyjä. Toisekseen ainakin keräily ja puutarhaviljelyn esimuoto olisivat mahdollisesti voineet olla ekologisesti kannattavia elinkeinon harjoittamistapoja kiertelevien metsästäjä-keräilijäyhteisöjen parissa. Ja kun ihmisyhteisöjen väkimäärät olisivat pysyneet pakostakin kurissa, ei nälkää ja pulaa olisi välttämättä edes juurikaan ollut. Spekulaatiota, mutta asiasta voidaan olla eri mieltä.

No sinällään turha spekuloida noilla luonnon katastrofeilla, kun ne on kuitenkin harvinaisia satunnaistapauksia, eikä elinolot ja ravinnon hankkiminen metsästämällä/keräilemällä ole niin vaivatonta kun "normaalitilanteessa".


Sitä varten kekseliäs ihminen siirtyi heittoaseisiin asteittain. Myöhemmin kuvioihin tulivat myös ansat, ja olihan mm. tulen käytöllä saatu eläimiä ajettua kiikkiin.

Totta tämä. Jänis juttu olikin ihan heitto. :)
 
Tämäkin on ihan omaa tulkintaa ja mutuilua, mutta eikö tuo väestömäärän kasvu ole kuitenkin ihmisen lajina selviytymisen kannalta etu? Mitä enemmän porukkaa, niin sen varmemmin selvitään hengissä. Tietysti tämäkin pätee vain tiettyyn pisteeseen, eli kun väestömäärä on liian iso, niinkuin pikkuhiljaa alkaa olla, niin huonostihan siinä käy. Kuitenkin aikoinaan, kun ihmispopulaatio oli nykyhetkeen verrattaen pieni, niin kyllä tuo viljely on tavallaan edistänyt selviytymistä.
nykyään populaatio on aivan liian suuri.
 
No sinällään turha spekuloida noilla luonnon katastrofeilla, kun ne on kuitenkin harvinaisia satunnaistapauksia, eikä elinolot ja ravinnon hankkiminen metsästämällä/keräilemällä ole niin vaivatonta kun "normaalitilanteessa".
Nyt kyllä kuulostaa pikkasen mutuilulta. Ensinnäkin historia on täynnä useita kymmeniä tai satoja vuosia kestäneitä kylmempiä aikakausia jolloin koettiin suuria katovuosia ja sen seurauksena nälänhätiä ja rappiota. Lisäksi paikallaan pysyttelevä elintapa (viljely) on altistanut ihmisen erinäisille, alunperin karjaeläimistä lähtöisin oleville taudeille.

Metsästys ja keräily ei toki ole vaivatonta, mutta verrataan sitä esimerkiksi monen tunnin pellolla ahertamiseen, niin enpä tiedä. Perinteinen riisin vesiviljely esim. on aika saatanan työlästä vaikka tuottaakin äärettömän hyvin. Se vaatii kuitenkin jatkuvaa työtä päivittäin. Sitä paitsi kaikilla seuduilla maanviljely ei ole ollut pitemmän päälle ekologisesti kestävää puuhaa, koska mm. keinokastelujärjestelmän varassa pyöritetty maanviljely on kuihtunut lukuisilta alueilta kokonaan historian saatossa (Egypti ja harvat muut pois lukien).

Rousseaun sanoin: "takaisin luontoon". :D
 
Juu, mutuilua on. Enkä todellakaan kiellä, etteikö sillon oltaisi kusessa viljelyn kanssa, kun iso luonnonkatastrofi iskee. Kuitenkin kun otit esimerkiksi tuon kylmän ajan, niin yleisesti sillon tuppaa olemaan myös vähemmän metsästettävää ja keräiltävää kun lämpiminä aikoina, joten kyllä sekin osa-alue kärsii. Ei varmasti niin paljon kuin viljely, mutta jonkun verran kuitenkin. Onko siinä sitten järkeä, että ei viljellä ollenkaan, jos vaikka tulisi jääkausi? :D Viljellään sillon, kun on hyvä viljellä ja ei viljellä kun ei ole hyvä viljellä.

Ainakin minulla on se käsitys, että viljely on tehokkain ravinnonsaantikeino. Eli nettoenergia per aika on suurin. Vai onko joku eri mieltä/tietää tämän olevan väärin?
 
Olen aiemmin ollut kiinnostunut aiheesta ja kerännyt kirjanmerkkeihin aiheeseen liittyviä osoitteita, joten pistetäänpä jakoon muidenkin iloksi:

GRANDMOTHERS, GATHERING, AND THE EVOLUTION OF HUMAN DIETS
http://www.cast.uark.edu/local/icaes/conferences/wburg/posters/oconnell/oconnell.html
"Resources newly or more intensively exploited in connection with provisioning are not easily specified, but may have included "underground storage organs" (USOs), or tubers. USOs are widely available in tropical through temperate latitudes, are high in carbohydrate content, were commonly exploited by ethnographically-known human foragers, but are not much taken by other primates, probably because of their high collecting and processing costs. Though there is no direct evidence of tuber exploitation by erectus, the availability of lithic technology suitable for the manufacture of digging sticks, early evidence for fire (necessary for cooking and the elimination of toxic compounds in some taxa), and the general coincidence between the distribution of erectus and of historic foraging economies based on heavy tuber use are all consistent with the notion they were (O'Connell et al. 1998). " (Miksi muuten "paleosyöjät" eivät syö perunoita tai muita juureksia?)


Evolution of the human diet
http://www.naturalhub.com/opinion_right_food_for_the_human_animal_evolution_of_the_human_diet.htm
"The human gut reflects dependance on vegetable food, in particular, relatively non fibrous food. The human colon has the pouched structure typical of herbivores. The large intestine is distensible to accomodate bulk, and relatively long. The human colon absorbs water in food and supports the bacterial fermentation of 'fibrous' plant material, absorbing further energy from ferment products (volatile short-chain fatty acids). We can dismiss significant carnivory as an important factor in human evolution by considering food transit time in the gut. The human gut transit time for food is similar to the frugi-folivorous chimpanzee - about 38 to 48 hours. In contrast, carnivores have a much shorter transit time, from 2.4 to 26 hours (varying with species). In addition, their stomach comprises about 60-70% of their digestive tract volume, in contrast to the omnivorous but plant food 'signatured' humans, whose stomach is about 21-27% of total digestive tract volume.

Our teeth are broadly similar to chimpanzee, except our canines are much reduced, and our incisors are smaller.

...A move inland and to south west Africa was underwritten by plants producing corms and bulbs in response to Southern Africas latitudinal and arid climatic seasonality. The aridity of the region made tree climbing adaptations redundant. The forelimbs shortened, the hind limbs lengthened. Supported by plant foods, the feeding ecology was dependant on acute observation and exploitation of the widest diversity of plants and animals, including lake and river resources. The technology of cooking and drying 'broke open' new food resources. "


http://gregladen.com/wordpress/?p=188
One thing that obviously sets human diets apart from all other mammals is that a very large percentage of the food that humans eat is cooked. This is important. Consider these two probable facts:

1)An important percentage of the food that all human groups consume is cooked and can only be eaten if cooked; and
2)Many environments in which human foragers live or have lived provide food that is insufficient for human sustenance unless it is cooked.

In other words, not only do we eat a lot of cooked food, but without that cooked food there are probably many regions of the world where our species would simply not survive.

Putting it yet another way: The ability to cook food transforms most environments on this planet into one habitable by humans. THIS is a link to a paper that suggests that the origin of cooking (which involved the controlled use of fire) is indicated in the fossil record by a strong biological signal. This signal consists of a huge increase in body size accompanied by an impressive reduction in tooth size. These two changes are at odds with each other: How do you manage a huge increase in energy requirements for growth and maintenance at the same time as a decrease in the basic apparatus for obtaining energy? There are other physical changes as well, and broad implications including changes in mating system, suggested in our paper. Enjoy!


'Man The Hunter' Theory Is Debunked In New Book
http://www.sciencedaily.com/releases/2005/02/050212190551.htm
"Sussman's book, "Man the Hunted: Primates, Predators and Human Evolution," poses a new theory, based on the fossil record and living primate species, that primates have been prey for millions of years, a fact that greatly influenced the evolution of early man.

Our intelligence, cooperation and many other features we have as modern humans developed from our attempts to out-smart the predator, says Sussman

It was not possible for early humans to consume a large amount of meat until fire was controlled and cooking was possible. Sussman points out that the first tools didn't appear until two million years ago. And there wasn't good evidence of fire until after 800,000 years ago. "In fact, some archaeologists and paleontologists don't think we had a modern, systematic method of hunting until as recently as 60,000 years ago," he says."



Light My Fire: Cooking As Key To Modern Human Evolution
http://www.sciencedaily.com/releases/1999/08/990810064914.htm
"According to Laden and his colleagues, both Lucy and Homo erectus ate tubers, but Lucy ate them raw. Thus, she and her australopithecine relatives had huge teeth and strong jaws. But with the advent of fire, hominids were able to cook tubers, which softened them, making chewing easier, and increased the amount of available nutrients. Teeth no longer had to be huge and suitable for constant chewing. Further, cooking allowed hominids to expand their diets. Many tubers are poisonous unless cooked, so cooking opened up new food sources. The use of tubers may have helped australopithecines expand their range from rainforest to savanna, where tubers were numerous. But cooking foods went beyond this, said Laden, and had profound effects on early human size and social behavior. "



http://www.sciencedaily.com/releases/Evolution's Twist: USC Study Finds Meat-tolerant Genes Offset High Cholesterol And Disease2004/03/040322081608.htm

Gorilla Diet Tips -- Have We 'Evolved To Eat Mush'?
http://www.sciencedaily.com/releases/2005/02/050223144712.htm
"Today, Peter Lucas of George Washington University said at the AAAS Meeting, children with too many crooked teeth in a small jaw may have evolution to thank, as tool use and cooking have reduced food-particle sizes, resulting in facial dwarfing. Lucas, author of Dental Function Morphology: How Teeth Work, said that food-particle size correlates with the size of a creature's teeth, jaws, and body size. The first human ancestor probably learned to cook to spare his little teeth, Lucas said. After all, a cooked potato can reduce stress to molars by up to 82 percent, compared with a raw potato."


Chew on This: Pre-Humans Enjoyed Extensive Menu | LiveScience
http://www.livescience.com/health/061109_teeth_diet.html

Human 'dental chaos' linked to evolution of cooking - being-human - 19 February 2005 - New Scientist
http://www.newscientist.com/article.ns?id=dn7035

WranghamEtAl.pdf (application/pdf-tiedosto)
http://gregladen.com/wordpress/wp-content/pdf/WranghamEtAl.pdf

Laden_Wrangham_Roots.pdf (application/pdf-tiedosto)
http://gregladen.com/wordpress/wp-content/pdf/Laden_Wrangham_Roots.pdf

Whitley Strieber's Unknown Country
http://www.unknowncountry.com/news/?id=1385

BBC NEWS | Health | Starch 'fuel of human evolution'
http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/6983330.stm

Diet & brain evolution: another item on the menu - Scitizen
http://www.scitizen.com/stories/Evolution/2007/09/Diet---brain-evolution-another-item-on-the-menu/

The McDougall Newsletter July 2003 - Meat In The Human Diet
http://www.nealhendrickson.com/mcdougall/030700pumeatinthehumandiet.htm

The Comparative Anatomy of Eating
http://www.geocities.com/RainForest/2062/ana.HTML


KIRJOJA:
Amazon.com: Human Diet: Its Origin and Evolution: Peter S. Ungar, Mark F. Teaford: Books
http://www.amazon.com/Human-Diet-Its-Origin-Evolution/dp/0897897366

Amazon.com: Evolution of the Human Diet: The Known, the Unknown, and the Unknowable (Human Evolution Series): Peter S. Ungar: Books
http://www.amazon.com/Evolution-Human-Diet-Known-Unknowable/dp/0195183479

No joo.. ehkä en laita lainauksia noista kaikista, tuli muutenkin turhan pitkä viesti..:nolo:
Toivottavasti nyt kuitenkin jotain iloa jollekin.:D
 
Ainakin minulla on se käsitys, että viljely on tehokkain ravinnonsaantikeino. Eli nettoenergia per aika on suurin. Vai onko joku eri mieltä/tietää tämän olevan väärin?

Nykymenetelmillä toki näin, mutta itse muistan lukeneeni, että kun maanviljely "keksittiin", se oli metsästys&keräilytalouteen verrattaessa huomattavasti raskaampaa. Pitää myös muistaa että silloin ehkä metsästettävääkin oli vähän eri määrät kuin nykyään. Miksi sitten ihmiset edes rupesivat maanviljelyyn, kun se ei ollut helpompaa? Ehkä se olikin aluksi vain pienimuotoista sivutoimea metsästyksen ja keräilyn ohella, ja pikkuhiljaa sen osuus lisääntyi, kun ryhdyttiin tekemään pysyviä asutuksia ja metsästettävät luontokappaleet vähenivät. Samalla myös opittiin fiksumpia tapoja viljelyyn. Loppu ihan mutuilua.
 
Pysyvä asumus ja kaupungit syntyivät maanviljelyn seurauksena sille otollisiin paikkoihin. Maanviljelyyn siirtyminen ei sitten tapahtunut todellakaan nopsasti, eli pitkään oli rinnalla mukana metsästys mutta riistan vähentyessä alettiin kokoajan siirtymään enemmän maanviljelyyn jne.

Ja maanviljelyn ansiosta myös naisen asema lopulta huononi, yksi hyvä syy feministeille jättää vilja;)

e. On vähän inttäsmis-olo joten jatketaan. Onko eettisesti oikein suositella tälläistä ruokavaliota ihmisille koska lihan kulutus silloin kasvaisi ja maapallon luonnonvarojen kasvu samalla lisääntyisi?
Yhdestä lehmästä saa 1000 kertaa vähemmän sapuskaa kun jos se otettais maasta, näin muistelen perskoulusta. Meni jo offtopiciksi kyllä...
 

Suositut

Back
Ylös Bottom