protsku
Banned
- Liittynyt
- 13.3.2003
- Viestejä
- 4 178
Kimple sanoi:Kuusi sanaa menee melko helposti, seitsemässä ja kahdeksassa sanassa tulee sitten totaalinen romahdus. Siinä muistan ensimmäisen ja pari viimeistä sanaa sekä muutaman sanan välistä, muttei enään järjestystä. En tiedä mikä tuossa olisi hyvän tuloksen määritelmä, mutta jos yhdeksän sanaa menee helposti, niin aika pätmäni pitää olla.
Kimple, olet oikeassa. Googletin netistä pari muistipeliä ja huomasin aivan saman ilmiön. Puhelinnumerot on muuten siitä hyvä käytännön esimerkki että jos yrittää soittaa uuteen kännykkänumeroon ja linja on varattu niin eipä sitä numeroa muista enää minuutin päästä. Tässä onneksi auttaa kännykän muistitoiminto josta saa napattua viimeksi soitetut numerot näytölle.
Psykologian appron suorittaneena muistelisin että muistia käsitellään laajasti yhdessä julmetun paksussa neurobiologian kirjassa. Näitä opuksia löytyy minkä tahansa psykologian laitoksen opinto-oppaasta. Tässä kuitenkin lyhyt yhteenveto erilaisista muistityypeistä ja työmuistin kohdalla huomatkaa tuo noin 7 muistettavan yksikön kapasiteetti:
Ihmisen tiedonkäsittelytoiminnot eli kognitiiviset prosessit ovat luonteeltaan aktiivisia. Työstämme ja muokkaamme uutta tietoa ja vanhatkin tietorakenteet ovat muutoksessa. Muisti on ajattelumme ja toimintamme keskeinen osa. Muisti ei ole "lokerikko aivoissa", johon yksittäiset "tietopaketit" automaattisesti varastoituvat vaan se on pikemminkin monimutkainen toiminnallinen kokonaisuus, jossa muistin eri osajärjestelmät toimivat yhteistyössä. Muistijärjestelmä voidaan jakaa kolmeen osaan - sensoriseksi muistiksi, lyhytkestoiseksi muistiksi ja pitkäkestoiseksi muistiksi.
Sensorinen muisti vastaanottaa aistiemme välittämää informaatiota ja sitä kutsutaankin toisinaan "aistimuistiksi". Sen kapasiteetti, tiedonkäsittelyn teho ja käsiteltävän tiedon määrä on tutkimusten mukaan lähes rajaton: aistimuistissa käy kaikki aistittu informaatio. Tieto säilyy sensorisissa muistipiireissä vain hyvin lyhyen ajan, enintään noin sekunnin verran. Vasta seuraava muistiyksikkö, lyhytkestoinen muisti, joka valikoi ja jatkokäsittelee tiedon, mahdollistaa pidempiaikaisen muistamisen. Sensorisen muistin toiminnan oletetaan perustuvan sähköiseen aktiviteettiin tai "viiveeseen" aivoissamme.
Ilman sensorista muistia aistien tuoma informaatio ei saavuttaisi tietoisuuttamme emmekä saisi tietoa ympäröivästä maailmasta. Tarkoituksenmukainen toiminta olisi hankalaa. Sensorista muistia tarkastellaan usein tietyn aistin näkökulmasta ja silloin puhutaan esimerkiksi "ikonimuistista" (näkö) ja "kaikumuistista" (kuulo). Esimerkiksi puhuttujen sanojen ymmärtämisen mahdollistaa se, että lausutut äänteet eivät aivan välittömästi katoa vaan viipyvät hetken kaikumuistissa.
Lyhytkestoista muistia nimitetään myös "työmuistiksi" tai "tietoisuudeksi". Se on tehtäviltään monitahoinen muistijärjestelmän osa, joka käsittelee sekä sensorisesta että pitkäkestoisesta muistista saapuvaa tietoa. Se valikoi tarpeellisen informaation ja muokkaa tietoa pitkäkestoiselle muistille sopivaksi. Tiedot tallettuvat sitten aistimielikuvina tai merkityssisältöinä (ns. semanttinen koodaus). Lyhytkestoisen muistin kapasiteetti on noin 7 yksikköä. Meidän on melko helppoa pitää samalla kertaa mielessämme noin 7 asiaa, mutta jos aineksen määrä lisääntyy, muistaminen vaikeutuu huomattavasti. Yksikkö voi koostua monimutkaisistakin kokonaisuuksista, esimerkiksi voimme muistaa 7 pitkää kirjain- ja numerosarjaa, jos sarjat ovat vaikkapa tuttuja rekisterinumeroita tai syntymäaikoja.
Lyhytkestoinen muisti säilyttää tietoa alle puolen minuutin ajan. Esimerkiksi poimittuamme puhelinnumeron luettelosta tieto säilyy käytössämme numeron näppäilyn ajan. Jos numero on varattu, seuraavaa soittoyritystä varten numero täytyy yleensä tarkistaa uudestaan, koska lyhytkestoisen muistin kesto (15-25 sek.) on ylittynyt. Lyhytkestoisesta valikoivasta ja työstävästä muistista aineisto voi siirtyä pitkäkestoiseen muistivarastoon. Kertaaminen ja aineiston merkityksellisyys edistävät tiedon pidempiaikaista varastoitumista.
Ilman lyhytkestoista muistia emme pystyisi keskittämään huomiotamme tärkeään tietoon, koska ns. valikoiva tarkaavaisuus ei toimisi. Emme ymmärtäisi toisen henkilön puheen sanomaa, koska olisimme unohtaneet vähän aikaa aikaisemmin lausutut sanat. Arkinen elämä vaikeutuisi, koska emme muistaisi minne olimme menossa tai mitä olimme tekemässä. Esimerkiksi elokuvan juonen tajuaminen tulisi mahdottomaksi. Lyhytkestoisen muistin tyhjentyminen on myös tärkeä asia, koska vapautunutta tilaa tarvitaan uuden informaation käsittelyyn.
Pitkäkestoinen säilömuisti toimii tiedon varastona. Sen kesto voi olla elinikäinen ja se tallentaa tärkeitä ja merkityksellisiä tapahtumia (ns. episodimuisti) tai koodaa aineistoa merkityssisältöinä (ns. semanttinen muisti). Pitkäkestoisesta muistivarastosta haemme tarpeellista tietoa tietoisuuteemme. Pitkäkestoisen muistin kapasiteetti on suuri, koska lähes kaikki saapunut aines varastoituu. Mieleen palauttaminen voi kuitenkin epäonnistua. Muistamisen epäonnistuminen voi johtua riittämättömistä hakuvihjeistä, häiritsevästä muusta materiaalista tai voimme tunnesyistä torjua esimerkiksi ikävän muiston. Tällaisessa tapauksessa unohtaminen palvelee mielen tasapainoa. Myös fysiologiset syyt - esimerkiksi aivojen sähkökemiallisen toiminnan häiriö humalatilassa - voivat aiheuttaa muistamattomuutta. Pitkäkestoisen muistin perustana ovat aivoissa syntyneet rakenteelliset ja kemialliset muutokset.
Ilman pitkäkestoista muistia olisimme sidottuja jatkuvaan nykyhetkeen. Eläisimme vain tässä ja nyt emmekä kykenisi hyödyntämään aiemmin opittuja asioita. Kaikki olisi opeteltava aina uudelleen. Emme muistaisi omaa menneisyyttämme ja omat henkilötiedot pitäisi opetella aina uudelleen. Normaali elämä kävisi mahdottomaksi, koska emme osaisi varoa vaarallisia asioita emmekä tietäisi esimerkiksi mitä pitäisi syödä ja juoda.
Jokainen muistin osajärjestelmä on toimintamme ja ajattelumme kannalta olennainen. Järjestelmät toimivat saumattomassa yhteistyössä ja yhdenkin järjestelmän vaillinainen toiminta hankaloittaisi kohtalokkaasti elämäämme.
On tietysti valitettavaa että vielä yliopistossakin monet kurssit painottavat aivan liikaa ulkolukua ja pänttäämistä kun soveltaminen olisi paljon tärkeämpää. Itse ainakin arvostan suuresti sellaisia käsityöammatteja missä tehdään ihan konkreettisia juttuja eikä brassailla kirjaviisauksilla.