Cockton sanoi:
Siksi, että kaikki haluaa olla johtajia, myös ne, joiden pitäisi osata tehdä jotain työtä käytännössä. Kukaan ei halua sotkea näppejään, ja kohta täällä vaan johdetaan, delegoidaan ja annetaan lausuntoja.
Tasapäistäminen on saatanan keksintöä, ja johtaa pahimmillaan siihen, että perustutkimuksen taso laskee, ja toisaalta raa'an työnteon ammattitaito laskee.
Itse opiskelen korkeakoulussa, eikä mulla ole mitään vaikeuksia arvostaa kunnon käytännön ammattitaitoa, jonka joku muu hankkii jossain muualla kuin täällä. Kärjistetysti: ei ole mitään järkeä kouluttaa dippainssiä kolvaamaan ja kolvaajaa kehittämään uusia teknologioita. Molempia tarvitaan, jotta homma toimii.
Miksi niiden sitten pitää saada jatkotutkinto jos eivät johtajia halua olla. Totta kai tarvitaan paljon käytännön osaamista. Niistä osaajista on jopa pulaa, mutta silti vaan kaikki työnnetään korkeakouluputkeen.
Kyse ei ole siitä, että en arvostaisi käytännön ammattitaitoa, eihän ilman sitä pärjää. Mutta jos itse olisin asemassa missä pitää valita työntekijöitä, ja tehtävä olisi sellainen jossa tarvitaan tradenomia, niin aika hukassa olisin, ja olisi moni muukin. Tradenomejakin kun valmistuu joka peräkylästä, ainoa minkä varmasti tiedän hyväksi ammattikorkeaksi tällä saralla on Helia. Jos joku on valmistunut jostain Keski-Ypäjän AMk:sta niin millä helvetillä voin tietää onko sen opetuksen taso ollut edes murtosaa siitä Helian tyypistä.
Ja sekä yliopistoihin
että ammattikorkeisiin otetaan ihan liikaa väkeä, jonka johdosta molempiin tulee porukkaa joka ei niihin kuulu. Kuluttaa ihan helvetisti veronmaksajien rahoja se, että porukka roikkuu puoli vuotta tai vuoden koulussa johon ei kuulu. Tai jopa loppuun asti ja sitten valmistuu työttömäksi. Vai voiko joku väittää vastaan?
Ja usein esim. tradenomiella ja ekonomeilla on eri työtehtävät. Se nyt vaan on totuus. Se ei tarkoita silti sitä, että periaatteessa toinen olisi toista parempi. Usein vain koulutus ja ominaisuudet antavat paremmat valmiudet tiettyihin tehtäviin. Se ei tarkoita silti sitä, että ekonomit eivät muka käytännössä mitään osaisi, tai tradenomit eivät kykenisi laajempaan ja teoreettiseen ajatteluun. Ihmisestä on tietty loppujen lopuksi kaikki kiinni.
Väitän yhä, että jos tradenomeja ei koulutettaisi liikaa, niin kaikki olisivat tyytyväisiä. En silti väitä, että 100% ekonomeistakaan olisi tarpeellisia. Ja tämä pätee kaikkiin aloihin. Jos julmasti ajatellaan kansantaloudellisesta kannalta niin on halvempaa pitää työttöminä niitä, joiden koulutukseen ei ole vuosia tuhlattu valtion rahaa.
Tämä tarkoittaa sitä, että jos pääsee suoraan lukiosta tai ammattikoulusta työttömäksi, niin valtion rahaa säästetään, kuin jos ne olisivat vielä viisi vuotta koulussa, ennen kuin joutuvat työttömiksi.