Tuo subprimekriisin selitys taikasanalla sääntely on jo aika väsynyttä.
Koko pankkisektori ja lainananto toimii keskusjohtoisesti. Lähes kaikkialla taloudessa hinnat määräytyvät vapaasti markkinoilla, esimerkiksi leivän hinta on huomenna se, mitä leivän myyjät ja ostajat keskenään sopivat. Mutta rahoitusmarkkinat ovat erilaisia, pankkilainojen hinta ei määräydy vapaasti markkinoilla vaan lainojen hinnat eli korot ovat pitkälti keskuspankin määräämiä. 2000-luvun alussa Yhdysvalloissa tehtiin poliittinen päätös pitää lainojen korkoja matalina, minkä toivottiin tukevan taloutta.
Yhdysvaltain keskushallinto oli itse aktiivisessa roolissa antamassa lainoja pientuloisille. Esimerkiksi Bushin hallinto vaati, että Fannie Mae ja Freddie Mac -luotonantajat antavat vähintään 50% lainoista vähätuloisille ja 28% erittäin vähätuloisille. Hallitus uhkasi pankkeja sääntelyllä ja haasteilla elleivät ne myöntäisi yhä enemmän lainoja myös pienituloisille. Arviolta 2/3 kaikista pienituloisille myönnetyistä subprime-lainoista oli myönnetty valtion määräyksestä. Tämän lisäksi Yhdysvaltojen, kuten myös Suomen, veropolitiikka kannustaa ihmisiä ottamaan lainaa korkojen verovähennysoikeuden muodossa.
Yhdysvaltojen julkishallinto on kuluttunut yli 200 vuoden ajan enemmän mitä se on saanut kerättyä veroina ja vähintään viimeisen sadan vuoden ajan julkinen kulutus on ollut merkittävästi tuloja suurempaa. Tätä liikakulutuksen ongelmaa ei ole korjattu menoja leikkaamalla vaan ottamalla velkaa ja painamalla lisää rahaa. Yhdysvaltain keskuspankki eli FED perustettiin vuonna 1913. Tästä alkoi lähes ennennäkemätön rahan painamisen aikakausi joka on jatkunut tähän päivään asti ja tämän seurauksena nyky-dollarin ostovoimasta on kadonnut 1900-luvun alkuun nähden yli 95%
Toisin sanoen, ensin Yhdysvaltain hallinto määritteli hyödykkeelle keinotekoisen matalan hinnan. Seuraavaksi se pakotti kauppiaat eli pankit myymään tätä hyödykkeitä myös ihmisille, joilla ei ollut siihen varaa ja tämän lisäksi se vielä itse kauppasi hyödykettä vähävaraisille. Kaiken lisäksi valtiovalta vielä tuki hyödykkeiden ostamista antamalla niille verovähennysoikeudella.
Sääntelyä, jonka päälle on lisätty sääntelyä ja jota vauhditetaan sääntelyllä, jota valtiovalta sääntelee aktiivisesti. Mutta sääntelyllä ei ollut mitään tekemistä kriisin kanssa?