Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Juu, en mäkään laittaisi euron hajoamista todennäköisemmäksi vaihtoehdoksi kuin sen säilymistä, mutta toki hajoamisen mahdollisuus on lisääntynyt.
Tässähän takomo taisi kysellä mitä tapahtuisi, jos rahaliitto hajoaisi.
Mikael Jungner osaa kertoa, että maailmanloppu on peruutettu. Painetaan rahaa ja sitten inflaatio hoitaa velat pois.
http://blogit.iltalehti.fi/mikael-jungner/2011/12/05/maailmanloppu-on-peruutettu/?ref=es
Mikael Jungner osaa kertoa, että maailmanloppu on peruutettu. Painetaan rahaa ja sitten inflaatio hoitaa velat pois.
http://blogit.iltalehti.fi/mikael-jungner/2011/12/05/maailmanloppu-on-peruutettu/?ref=es
Tästä voi myös katsoa tämä youtube video tosta 1.30 eteenpäin ;)
EKP:n muita suuria keskuspankkeja tiukempaa rahapoliittista linjanvetoa ja pidättyväisempää rahan tarjontaa perustellaan usein Saksan 1920-luvun rahatalouden murskanneen hyperinflaation muistoilla.
Lopulta hillittömäksi kiihtynyt setelirahoitus olikin keskeisiä syitä 1920-luvun talouden inflaatiokaaokseen, lamaan ja suurtyöttömyyteen.
Mutta täysin vastakkainen ja vielä tuhoisampi rahapoliittinen vikatikki löytyy 1930-luvulta, niin ikään Saksasta.
Saksan talous painui 1930-luvulla jopa 1920-lukua ankarampaan lamaan ja rajumpaan työttömyyteen. Keskeinen syy uudelle taloustuholle oli se, että inflaatiokauhuista kangistunut keskuspankki piti liiankin tiukasti kiinni armottoman kovan linjan rahapolitiikastaan.
Tietääkös kukaan kenelle suomi/suomalaiset ovat velkaa? Kuka siis omistaa meidän velkakirjat? Meillähän on kohtuullisen vähävelkainen valtio, mutta ilmeisesti kotitalodet taas ovat aika raskaassa velkalastissa? Ihmettelen vain että kuka tulee karhuamaan meidän velkoja kun aika koittaa?
Jos ollaan velkaa itsellemme tai toisille suomalaisille, on asianlaita ehkä paremmin, kuin jos oltaisiin velkaa kv-sijoittajille ja muilla kasvottomille entiteeteille?
Länsimaiden ja Japanin nykyinen ongelma ei ole liian tiukka rahapolitiikka, Taylorin säännön mukaan EKP:N ohjauskoron pitäisi olla jossain 4-5% paikeilla, vaan pankkien taseissa oleva shaisse. Jos haluttaisiin leikkiä vaihteeksi kapitalismia niin huonoja lainoja antaneet saisivat kärsiä tappiot, tämähän ei tietenkään sovi.
Lupasin itselleni, etten koska Talous, uskonto ja politiikka -puolen ketjuihin, mutta nyt on sen verran omista tiedoista poikkeava väite, että haluaisin kuulla tähän tarkennuksia. Tarkoitatko, että pitäisi olla 4-5% juuri nyt tällä hetkellä? Nykyisen inflaation ja tuotantokuilun vai tulevien odotusten mukaan laskettuina? Jotain lähdettä? Ei tämänhetkiset inflaatio-odotukset nyt kovin korkealla ole, ja tuotantokin on euroalueella potentiaalisesta jäljessä, eikä parannusta ole ihan heti näköpiirissä.
Esimerkiksi Sanfranciscon Fedin (13.6.) näkemyksen mukaan Taylorin sääntö antaa melko yhteneväisen suosituksen nykyiseen ohjauskorkoon. En millään usko ilman tarkempia lähteitä, että olisi tapahtunut niin radikaalia muutosta, että nykyinen ohjauskorko pitäisi olla tuolla mainitsemassasi 4-5%:ssa.
Tuo muistikuvasi on ainakin selvästi virheellinen, sillä nykyisin esimerkiksi Yhdysvalloissa inflaatio on positiivinen, mutta konventionaalisen ymmärryksen mukaan federal funds rate tulisi olla negatiivinen. Käytännössä ollaan sitten törmätty ongelmaan, koska ohjauskorko on jumissa nollassa (siis tälläkin hetkellä fed funds rate on edelleen 0.00-0.25%, jossa se on ollut jo joulukuusta 2008 lähtien). Tämä tunnetaan ns. Zero Lower Bound -ongelmana (ZLB), josta on viime vuosina alettu kirjoittaa taas aivan tolkuton määrä papereita, mutta mitään konsensusta politiikkakelpoisista toimista ei ole ilmeisesti vielä saatu. Tässä mielessä rahapolitiikka on kuin onkin liian tiukkaa. En ota kantaa epätavallisiin politiikkakeinoihin, kuten määrällinen/kvantitatiivinen helpotus/elvytys (erityisesti QE1 ja QE2).Voi olla, että muistin väärin. Itselläni oli muistikuva, että ohjauskorot ovat aina inflaatioon/odotusten yläpuolella kun se yli tuon 2% rajan, mutta en väitä vastaan. Tervetuloa muuten keskustelemaan tänne
Kauppakorkean professori: Romahdus on meidän syytä
Jyväskylän kauppakorkeakoulun uusi professori Kimmo Alajoutsijärvi sanoo suorat sanat finanssikriisin tunareista. "Me kauppatieteilijät melkein romautimme maailmantalouden", professori tunnustaa. Alan oppikirjatkin sietäisi kirjoittaa uusiksi.
Jaa-a. Tämä on niin monimuuttujainen ongelma, että vaikea sanoa mitä tuleman pitää. Nyt alkaa olla jo suurista ikäluokista isoin osa jo eläkkeellä ja loput jäävät ihan näinä vuosina. Jo tämä yksistään on Suomea velkaannuttava asia. Kun päälle lyödään vielä finanssikriisi ja nyt velkakriisi, jotka aiheuttavat viennin laskua ja sitä kautta työttömyyttä ja muita taloudellisia vahinkoja, niin on ihan selvää, että kovinkaan valoisia ennusteita ei voida antaa. Väittäisin, että hyvinvointiyhteiskunta ei täysin romahda, mutta nykyinen malli ei ole enää mahdollinen. Velkaa ei voi kasvattaa tällä tahdilla montaa vuotta ilman, että ollaan pian Kreikan tilanteessa. Homma jatkuu, mutta vyötä joudutaan kiristämään reilusti. Bileet ovat ohi.Synkkää ennustetta Suomelle. Ollaanko Pakkotoistossa samaa mieltä?
http://fistfulofeuros.net/afoe/is-finland-really-a-closet-member-of-the-eurozone-periphery/