Japani on huutokaupannut velkojaan ja tuolla korolla ne ovat lähteneet. Sijoittajat luottavat Japaniin. Markkinapsykologiaa, miksi Kreikka nautti vielä pari vuotta sitten halpaa lainaa?
Mikä saa sijoittajat vakuuttuneeksi siitä, että Japani on "vastuullinen" eikä Japanin bondeilta kannata vaatia korkeampaa korkoa?
Mikä saa sijoittajat vakuuttuneeksi siitä, että Kreikka on "vastuuton" ja siltä kannattaa vaatia kovia riskilisiä?
Selkeästikään erot velka/bkt-suhteissa eivät tätä selitä, koska Japanilla on enemmän velkaa.
Olen ihan samaa mieltä, että mukana on markkinapsykologiaa. Keynes esimerkiksi puhui "kauneuskilpailusta",
animal spiritseistä ja käyttipä fraasia "Markets can remain irrational a lot longer than you and I can remain solvent." Omasta mielestäni se erottava tekijä nimenomaan on keskuspankin olemassaolo, joka varmistaa sen ettei valtio voi ajautua maksukyvyttömäksi omassa valuutassaan. Tästä syystä esimerkiksi Japanin ja Yhdysvaltain joukkovelkakirjojen korot pysyvät maltillisena.
Eurovaltiot, jotka käyttävät vierasta valuuttaa, ovat ajautuneet tietynlaisen markkinoilla vallitsevan ajattelun uhriksi. Keskeisenä syynä on nimenomaan se, että EKP:lta on kielletty eurovaltioiden bondien osto toisin kuin esimerkiksi Yhdysvaltain ja Japanin keskuspankeilta.
Jälkimarkkinoilta EKP on vastahakoisesti velkakirjoja ostanut, mutta ei ole todellakaan antanut markkinoille sellaista signaalia, että se tekisi näin jatkossa tai tilanteen niin vaatiessa. Markkinat tulkitsevat tämän niin ettei EKP ostohalukkuuteen voi luottaa aukottomasti ja vaativat kriisimailta korkeampia riskilisiä.
Miksei olisi? Mikä on sitten syyllinen? Vajeet johtuvat velkaantumisesta, joka on Kreikan muiden oma valinta. Kukaan tai mikää ei ole niitä pakottanut tähän.
Jos mistään ei olisi tullut vaadittavaa kulutuskysyntää, mistä euroalueen kasvu olisi syntynyt? Saksa korosti palkkamalttia, joten Saksa ei kysyntää voinut luoda. Oltaisiin toki voitu olla myös ilman talouskasvua, jos Kreikkakaan ei olisi antanut taloutensa kasvaa, tämähän olisi käsittääkseni esimerkiksi sinun ajattelusi mukaan ollut se ideaali skenaario, koska tällöin kaikki olisivat olleet "vastuullisia".
Kreikassa talouden sen sijaan annettiin kasvaa, joka johti siihen että se menetti kilpailukykyä esimerkiksi suhteessa Saksaan. Saksa taas luotti Kreikan kulutuskysntään. Jos Kreikan julkinen sektori ei olisi kysyntää luonut, olisi Kreikan yksityinen sektori nettovelkaantunut. Käytännössä tällä olisi aiheutettu työttömyyttä ja tuhottu kreikkalaista tuotantoa. Näin taidetaan tosin tehdä sitten NYT, koska Kreikkaa on päätetty alkaa "kurinalaistamaan".