Viinit, konjakit, viskit, ... Keskustelua "paremmista" alkoholijuomista

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Jakob
  • Aloitettu Aloitettu

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Joutuu yhtymään tuohon kuvaukseen. Eritoten vaniljaa ja mielestäni myös hunajaa on yllin kyllin, karamelliakin varmasti. Vaniljaisuus antaa makeutta vaikka kysymyksessä ei ainakaan mun mielestä ole varsinaisesti makea, sokerinen, rommi. Omaan makuun kiva rommi, saisi tosin olla vähän kuivakampi.
Tostahan on olemassa vielä 12-vuotiaskin, joka pitäisi päästä maistamaan ensi tilassa. Harmi vaan, ettei sitä ole täällä yhdessäkään kippolassa, ja taitaa olla aika turha toivo, että sitä alkon hyllystäkään löytäisi.
3340.jpg


Ja paska puoli rommeissa on se että kovinkaan ihmeellisä rommeja alkossa ei ole. Varsinainen rommiharrastus suomessa taitaa olla aika hankala, ainakin jos aikoo harrastaa A-marketin ja ruotsinlaivojen valikoiman parissa.
Vaikea sanoa. Pitäs melkein käydä kysymässä, mitä sinne saisi tilattua.

Mutta onhan alkon valikoimassa ollut suuria puutteita. Esim. Hendrick'sin ginille olisi ollut kysyntää monen monet kerrat, mutta tyytyminen on ollut parin ravintolan tarjontaan tai ulkomaan tuliaisiin.

Voiskin samalla heittää kysymyksen ilmoille: jos joku sattuu tietämään, että mistä saan tilattua Granaia -nimistä italialaista punaviiniä (tarkemmat ykstyiskohdat ovat tässä vaiheessa yhdentekeviä), niin tieto otetaan ilomielin vastaan, kun Alkoon sitä ei ainakaan saa. Joku sen meinaan ainakin tunnisti aikanaan viiniketjussa.
 
Itselläkin nousi viski-innostus Skotlannin reissun jälkeen, vaikken niistä aiemmin hirveästi syttynyt. Makumieltymys on mennyt koko ajan savuisemmaksi ja turpeisemmaksi, alkaa tuntumaan ettei mistään viskistä ole enää mihinkään. Viime viikolla tarttui Frankfurtista matkaan Ardbeg Uigeadail, Taliskerin D.E. ja Lagavulinin D.E. En hakenutkaan mitään savupommeja (paitsi Uigeadail) näistä, vaan muistelin, että kyseiset viskit olivat maistuneet hyvälle joskus. Lagavulin ja Uigeadail kyllä olivatkin sitä mitä muistelin. Uigeadailia pidin aiemmin sopivana "illan viimeisenä", mutta nykyisin maistuu jo ihan illan ensimmäisenäkin.

Muutamia kymmeniä mallasviskejä tässä maistelleena tulee kyllä mieleen, että olisi pitänyt kirjoittaa johonkin ylös minibriiffi itselle kaikista maistelluista viskeistä. Etenkin, kun useat maistelut usein keskittyvät samoille kerroille, niin eihän noista muista. Pistäisi ylös esim. peukun ylös, vaakatasoon tai alas ja kirjoittaisi mahdollisesti omat kuvaukset tuoksusta, mausta ja jälkimausta.
 
Tostahan on olemassa vielä 12-vuotiaskin, joka pitäisi päästä maistamaan ensi tilassa. Harmi vaan, ettei sitä ole täällä yhdessäkään kippolassa, ja taitaa olla aika turha toivo, että sitä alkon hyllystäkään löytäisi.
3340.jpg

Nyt olis pari pulloa tuota hyllyssä, vielä ku malttais korkata... :)

1919 on kyllä hyvää matskua ja eri lähteiden mukaan tuon 1824:n pitäisi olla huomattavasti parempaa?!?
 
Repäisin ja ostin elämäni ensimmäisen viskipullon. Glenfiddich Single Malt 15YO.
Tarkotus oli ottaa maistiaiset, mutta en uskaltanut avata kun tossa on se typerä korkkikorkki jota tuskin saa enää takaisin paikalleen? Kannattaako suosiolla hommata kaupasta joku tulppa ja avata vasta sitten, vai mikä näissä yleensä on käytäntönä?
 
Repäisin ja ostin elämäni ensimmäisen viskipullon. Glenfiddich Single Malt 15YO.
Tarkotus oli ottaa maistiaiset, mutta en uskaltanut avata kun tossa on se typerä korkkikorkki jota tuskin saa enää takaisin paikalleen? Kannattaako suosiolla hommata kaupasta joku tulppa ja avata vasta sitten, vai mikä näissä yleensä on käytäntönä?

Siitä se lähtee. Kyllä se korkki menee takaisin paikoilleen, ei näitä kertakäyttöpulloiksi kuitenkaan tehty ole ;)
 
Tota Glenin 15-vuotiasta on kehuttu maukkaaksi. Se on muistaakseni vielä sen hintainenkin, että hinta-laatusuhde on ihan kohdallaan. Mä maistoin Glenfiddichin 30-vuotiasta joskus parisen vuotta sitten, ja se oli yksi parhaimmista viskeistä, mitä oon maistanut.

Ja joo, sen pullon voi avata ihan huoletta. Kyllä se korkki siihen takas kiinni menee. Ainut ongelma, mikä eteen voi tulla, on se, että jos juo sitä viskiä kovin hitaasti, niin se korkki voi keretä kuivamaan ja katkeaa siihen pullon suuhun. Siinä joutuu sit siivilöimään, jos himassa ei oo viinipullon avaajaa.

Ja mikäli toi Gleni toimii, niin Highland Parkin 18-vuotias kannattaa maistaa kanssa. Se on erinomainen, vähän samantyyppinen viski.

Pistetään vielä lopuksi kuva maailman kalleimmasta viskistä. Kyseessä The Macallan 64 Year Old in Lalique: Cire Perdue viski, joka myytiin 345 000 euron hintaan. Linkki: http://www.kauppalehti.fi/5/i/mobiili/kl_mobiili/uutinen.jsp?oid=20101147363&ext=nwnd
201011106587_crop_vaaka.jpg
.
 
Kodin1:ssä näyttäis olevan Riedelin viskilasit tarjouksessa.

Näköjään pienestä lasista viinit ei kyllä tuoksu miltään, mutta väkevät aromit ei niin pahasti korostu.

Sitten taas isossa lasissa viini tuoksuu paljon enemmän, mutta se helposti korostaa viinin joitain piirteitä. Eikä se kyllä oo kovin hauskaa juoda isosta lasista.
 
Pientä totuttelemista taitaa vaatia, kun väkeviä ei ole tullut muutenkaan juotua moneen vuoteen.

Tämmönen löytyi kaapista:
Scotch%20Whisky%20Richardson0.jpg


Muuta en osaa tosta sanoa, kun että Isä toi ton mulle n. 9vuotta sitten jenkeistä. Etiketissä lukee Richardson Traditional Blend Fully Matured.

Kellään tarkempaa tietoa tosta?
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Ostin tänään ekan kerran ikinä viskiä. En ole edes maistellut viskiä kunnolla sitten teinivuosien oksentelujen ja sieltä oli kyllä niin pahat traumat, että kova oli kynnys pullon ostoon vieläkin. Sitten kuitenkin kolleegan suosituksesta nappasin viinakaupasta Laphroaigin matkaan ja tuossa äsken napsin sitä pari paukkua Veetä katsellessa. Perkele, olipa jännittävän makuista litkua, taisin vähän ihastua. Mahtaa vaihtua tuo konjakkiharrastus yhdestä kerrasta viskiharrastukseksi... No ostin mie sieltä viinakaupasta samalla käynnillä kyllä Remy Martin vsop:tä potin, jotta jospa senkin tuossa lähi-iltoina napostelisi.
 
Täytyy tähän väliin todeta että tuo Laphroaig, oletettavasti 10yo, ei ole se mikään maailman helpoin viski nauttia. Mutta jos tuosta pitää, niin voi hyvällä syyllä sanoa pitävänsä viskistä. Lapparin kybä nimittäin on viskiä melko isolla Weellä.



...ei sillä, kyllä niitä ison Ween viskejä on muitakin kuin savuisia ja turpeisia. Ja onneksi on, riittää valinnanvaraa ja tekee monesti uusia "löytyöjä".
 
Itselle maistuu nykyään Laphroaigin 10:ia paremmin Laphroaigin QC, eli sitä suosittelen maistaan, kerran tuo kymppi maistu. Laphroagista on hyvä mennä itään päin... Lagavulin ja Ardbeg...
 
Muuta en osaa tosta sanoa, kun että Isä toi ton mulle n. 9vuotta sitten jenkeistä. Etiketissä lukee Richardson Traditional Blend Fully Matured.

Kellään tarkempaa tietoa tosta?
Eipä tuosta googlaamalla paljoa viisastunut, enkä mä ainakaan ole moisesta aikaisemmin kuullut. Yksi arvaus on se, että kyseessä on joku halpa tai halvahko skottilainen blended -viski, joka on kypsynyt (tai johon käytetyt tisleet ovat kypsyneet) tarvittavat kolme vuotta, että voi itseään viskiksi kutsua. Toi googlaamisen tyhjä tulos viittaisi siihen, ettei kyseistä tuotetta enää ole saatavilla, mutta maistamallahan se selviää, että minkälaista tavaraa pullosta löytyy.

Mä kierrän noi halvat skottiblendedit nykyään kaukaa, kun ne tuppaa olemaan yleensä aika kamalia. White Horse ja Ballantine's nyt viimeisinä kokemuksina. Jos haluaa halvalla helppoa viskiä, niin itse suosin kanadalaisia Seagram'sia tai Black Velvetiä. Irkuista vaihtoehtoisesti vaikka Jamesonia tai perus Bushmillsia.

Mitä tohon Laphroaigiin tulee, niin mä olen vähän muuttanut suhtautumistani siihen, että onko se lopulta kauhean vaikea viski. Jos savuisuus on kynnyskysymys, niin ehkä se menee vaikean puolelle, mutta kyseinen viski on kuitenkin aika pehmeä maultaan. Ja pehmenee parilla vesitipalla entisestään. Omaan suuhuni vaikkapa Taliskerin kymppi on nykyisellään paljon "vaikeampi", kun maku on paljon hyökkäävämpi.
 
Taas maistelen tätä ja on vielä parempaa kuin eilen. Innolla odottelen, jotta miltä ne paremmat aineet sitten maistuu!
 
Taas maistelen tätä ja on vielä parempaa kuin eilen. Innolla odottelen, jotta miltä ne paremmat aineet sitten maistuu!

Hemmetin hyvältä. Kokeileppa että lisäät tipan tai pari vettä siihen viskiin niin taas muuttuu maku. Sekä viskissä maku muuttu myös ajan mittaan avatussa pullossa. Eli mulla on parikin viskiä joita olen harvakseltaan maistellut ja moni on parantanut makuaan ajan mittaan.
 
Usein käy niin, että se maku paranee ihan illan mittaan. Siinä vaiheessa ku puoli pulloa on kadonnut sivistyneen makustelun seurauksena, vaikuttaa äkäsinkin turpeinen Islay malt pehmeältä kuin sametti.

Tässä viimeisin oma hankinta, Bowmoren Tempest. Piti korjata alkon hyllyltä talteen, ku oli niin tummansininen tötsä pullolla. Ihan jees, melko äksy ja vähän liian sitrusmaista meikäläiselle. Jälkimaku on miellyttävä.
bowmore_tempest.jpg
 
Kodin1:ssä näyttäis olevan Riedelin viskilasit tarjouksessa.

Näköjään pienestä lasista viinit ei kyllä tuoksu miltään, mutta väkevät aromit ei niin pahasti korostu.

Sitten taas isossa lasissa viini tuoksuu paljon enemmän, mutta se helposti korostaa viinin joitain piirteitä. Eikä se kyllä oo kovin hauskaa juoda isosta lasista.

Eikö se juuri ole laadukkaan viinilasin idea, että viini tuoksuu enemmän, se maistuu siltä miltä pitääkin (eli korostaa tiettyjä viinin piirteitä) ja viinin värin näkee oikein. Toki jos ostaa huonoa viiniä, niin ei se maku siitä lasilla parane vaikka mistä joisi. Makua voi tietenkin peitellä juuri "huonolla" lasilla. Toisaalta sitten kannattaa melkein dokata Huttusta jollain pillillä, jos ei halua että viini maistuu ja tuoksuu.

En edelleenkään ymmärrä mikä isossa viinilasissa on hankalaa. Saman verran sinne voi kaataa viiniä kuin pienempäänkin lasiin...Jos joku asia on viineissä itselleni hankalaa, niin se on pakkauskoko. Yksi pullo on vähän liikaa illalksi yhdelle ihmiselle, eikä "arvokasta" juotavaa viitsisi ilmata tai kaataa viemäriinkään.
 
Eikö se juuri ole laadukkaan viinilasin idea, että viini tuoksuu enemmän, se maistuu siltä miltä pitääkin (eli korostaa tiettyjä viinin piirteitä) ja viinin värin näkee oikein. Toki jos ostaa huonoa viiniä, niin ei se maku siitä lasilla parane vaikka mistä joisi. Makua voi tietenkin peitellä juuri "huonolla" lasilla. Toisaalta sitten kannattaa melkein dokata Huttusta jollain pillillä, jos ei halua että viini maistuu ja tuoksuu.

En edelleenkään ymmärrä mikä isossa viinilasissa on hankalaa. Saman verran sinne voi kaataa viiniä kuin pienempäänkin lasiin...Jos joku asia on viineissä itselleni hankalaa, niin se on pakkauskoko. Yksi pullo on vähän liikaa illalksi yhdelle ihmiselle, eikä "arvokasta" juotavaa viitsisi ilmata tai kaataa viemäriinkään.

Eri lasit korostaa eri piirteitä. Siihen varmaan perustuukin se, että eri rypäleille on eri lasit. Mutta tähän perustuu sekin, että jos tykkäät jostain piirteestä viineissä niin voit juoda lasista mitkä korostaa niitä piirteitä.

Toki olis varmaan parasta jos joisi laseista mitkä korostaa "alkuperäisiä piirteitä", mutta esimerkiksi jos en pidä punaviinimarjan mausta viinissä niin en halua juoda lasista mikä sitä korostaa.

Harvemmin kai on sentään huonoa viiniä. Ei sitä vaan tarvitse tykätä kaikista viineistä.

Tuo on ihan totta, että puoli pulloakin viiniä on melkein liikaa ja sitten onkin 2 iltaa peräkkäin pienessä sievässä jos haluaa viiniä viikolla juoda.

Suurin virhe itellä viinin juomisessa on se, että tykkään kun viini lämpenee suussa eli juon liian kylmänä eli se ei tuoksu miltään.

Onhan se ihan erilaista juoda isosta lasista ja jos vielä pidät kiinni jalasta. Joudut kallistamaan päätä enemmän ja käsi on 20cm päässä päästä. Ehkä pieni juttu mutta vaikuttaa kuitenkin naukkailu experienseen.
 
Glen Scanlania tuli ostettua Alkosta talousviskiksi, litran leka, 26 euroa. Olisi pitänyt kyllä sijoittaa ja pistää 29 euroa ja ostaa niinikään litran leka tuota Scottish Leaderia. Se on hyvä talousviski.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom