Mistä tunnistaa pilaantuneen viskin? Mulla oli joskus Loch Lomond pullo jossa korkki oli kuivunut ja mureni vähän aukaistessa. Se oli jotenkin helvetin pahan makuista ja mietin että onko se pilalla vai ei. No nyt sitten tuli vastaan bunna pullo jossa on kokoajan korkki kostea ja samantyylinen haju pullossa. Kun aukaisin tuon pullon niin otin sen hyllyltä ja sinetti pois ja korkki pois. Heti kiinnitti huomiota sen korkin kosteus. Nyt on pullo ollut viikkoja hyllyssä ja aukaisin sen sen varovasti ja edelleen se korkki on kostea + ei kovinkaan tiukka vs mitä muissa pulloissa hyllyssä on.
Sä olisit voinut googlata saman itse, mutta kun rupesi kiinnostamaan, niin koitin löytää jotain infoa asiasta. Jos noita eri lähteitä vähän tiivistää, niin viski voi mennä huonoksi periaatteessa kahdesta syystä: huonon säilytyksen vuoksi ja ilman vaikutuksesta. Oikeaoppiseen säilytykseen kuuluu se, että viski ei pääse kosketuksiin auringonvalon kanssa. Auringonvalon pilaavaa vaikutusmekanismia en jaksanut selvittää, mutta viskiä olisi hyvä säilyttää jossain kaapissa, jossa edellämainittua ei tapahdu. Toisekseen viskiä pitäisi ensinnäkin varjella suurilta lämpötilan vaihteluilta ja toisekseen säilyttää "kellarilämpötilassa", joka vaihteli vähän lähteestä riippuen, mutta asettui 15,4 - 19,4 celsius-asteen väliin. Nämä koskevat sekä avattuja, että avaamattomia pulloja.
Viski voi siis mennä pilalle myös ilman vaikutuksesta. Alkoholin haihtuminen saa aikaan maun miedontumista, mutta ilma saa aikaan muitakin muutoksia viskin maussa. Tästä syystä viskiä tulee luonnollisesti säilyttää korkki kiinni. Siitä oli vähän vaihtelevia mielipiteitä, että miten nopeasti avattu pullo pitäisi juoda, mutta jonkinlainen nyrkkisääntö lienee se, että mitä vähemmän pullosta on otettu, sitä kauemmin se säilyy kunnollisena ja toisin päin mitä vähemmän pullossa on jäljellä, niin sitä nopeammin pullo kannattaa juoda pois, jos haluaa sen olevan kunnollista. Jotkut suosittelivat myös kaatamaan jäljellä olevaa viskiä pienempiin pulloihin, koska tällöin viski pääsee kosketuksiin pienemmän ilmamäärän kanssa ja ilman vaikutus on pienempi.
Mistä sitten tietää, että viski on mennyt pahaksi? Joku oli tiivistänyt asiaa näin, periaatteessa tämä menee ihan samalla kaavalla kuin viskin maistaminenkin (ulkonäkö/tuoksu/maku):
1. Kannattaa tarkistaa, että näkyykö pullossa värimuutoksia tai mitään ylimääräistä, kuten jotain rippeitä tai kasaantumaa pohjalla.
2. Seuraavaksi viskiä kannattaa haistaa. Luonnollisesti paha tai epätavallinen tuoksu viittaisi huonoksi menemiseen.
3. Jos kaksi edellistä on vielä kunnossa, kannattaa viskiä maistaa. Tässäkin epätavallinen tai paha maku viittaisi siihen, että viskille on tapahtunut jotain. Tässä kohtaa suositeltiin vielä muistamaan, että huonosta säilytyksestä johtuva maun laimeneminen ei ole yksi yhteen sama asia kuin viskin pilalle meneminen. Käsittääkseni viittasivat ilmaantumiseen.
Eli edellämainittujen perusteella saatat olla ihan oikeassa, mutta joudut itse päättelemään, että onko viski pilalla. Kyllä mureneva korkki viittaisi siihen, ettei kaikki ole ihan niin kuin pitää, samoin kuin huono tuoksu.
Mutta monessa kohtaa korostettiin sitäkin, että viski kyllä säilyy pitkiäkin aikoja, kun sen säilyttää oikein ja pitää edellämainitut mielessä. Joku muu lisätköön, jos tulee jotain mieleen.