Viinit, konjakit, viskit, ... Keskustelua "paremmista" alkoholijuomista

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Jakob
  • Aloitettu Aloitettu

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Courvoisierin pistin tilaukseen, varavaihtoehdoiksi annoin larsenin ja riskillä baron otardin kun oli hieno pullo :D Courvoisieriä luulis löytyvän kyllä. Hineä ei kuvaston mukaan ollut kuin XO:ta (99e 70cl) ja Homagea (89e 100cl) niin ihan ton hintaluokan konjakkia en hae. Nuo muut listalla olleet 50cl VSOP:t oli kaikki alle 30e niin on ihan kohtuuhintaisiakin.
 
SUPER WHEY ISOLATE (3,9 kg) -24%
Millaisia ovat seuraavat:

Ledaig Single Malt 10YO 46,3%
Scapa 16YO Single Malt 40%
The Glenlivet 12YO Single Matl 40%
The BenRiach Single Peated Malt 40%
Strathisla 12 YO Speyside Single Malt 40%
Jura Single Malt 10YO 40%
Lagavulin 16YO Single Malt Islay 43%
Glendronach 12YP Single Malt 43%
Glenfiddich 12YO Single Malt 40%
Glenmorangie 10YO Single Malt 40%
Cardhu Single Malt 12YO 40%
Caol Ila Single Malt Islay 12YO 43%

Moniko noista on tervainen? Savuisia taitaa olla aika moni...?
 
Mistä tunnistaa pilaantuneen viskin? Mulla oli joskus Loch Lomond pullo jossa korkki oli kuivunut ja mureni vähän aukaistessa. Se oli jotenkin helvetin pahan makuista ja mietin että onko se pilalla vai ei. No nyt sitten tuli vastaan bunna pullo jossa on kokoajan korkki kostea ja samantyylinen haju pullossa. Kun aukaisin tuon pullon niin otin sen hyllyltä ja sinetti pois ja korkki pois. Heti kiinnitti huomiota sen korkin kosteus. Nyt on pullo ollut viikkoja hyllyssä ja aukaisin sen sen varovasti ja edelleen se korkki on kostea + ei kovinkaan tiukka vs mitä muissa pulloissa hyllyssä on.
Sä olisit voinut googlata saman itse, mutta kun rupesi kiinnostamaan, niin koitin löytää jotain infoa asiasta. Jos noita eri lähteitä vähän tiivistää, niin viski voi mennä huonoksi periaatteessa kahdesta syystä: huonon säilytyksen vuoksi ja ilman vaikutuksesta. Oikeaoppiseen säilytykseen kuuluu se, että viski ei pääse kosketuksiin auringonvalon kanssa. Auringonvalon pilaavaa vaikutusmekanismia en jaksanut selvittää, mutta viskiä olisi hyvä säilyttää jossain kaapissa, jossa edellämainittua ei tapahdu. Toisekseen viskiä pitäisi ensinnäkin varjella suurilta lämpötilan vaihteluilta ja toisekseen säilyttää "kellarilämpötilassa", joka vaihteli vähän lähteestä riippuen, mutta asettui 15,4 - 19,4 celsius-asteen väliin. Nämä koskevat sekä avattuja, että avaamattomia pulloja.

Viski voi siis mennä pilalle myös ilman vaikutuksesta. Alkoholin haihtuminen saa aikaan maun miedontumista, mutta ilma saa aikaan muitakin muutoksia viskin maussa. Tästä syystä viskiä tulee luonnollisesti säilyttää korkki kiinni. Siitä oli vähän vaihtelevia mielipiteitä, että miten nopeasti avattu pullo pitäisi juoda, mutta jonkinlainen nyrkkisääntö lienee se, että mitä vähemmän pullosta on otettu, sitä kauemmin se säilyy kunnollisena ja toisin päin mitä vähemmän pullossa on jäljellä, niin sitä nopeammin pullo kannattaa juoda pois, jos haluaa sen olevan kunnollista. Jotkut suosittelivat myös kaatamaan jäljellä olevaa viskiä pienempiin pulloihin, koska tällöin viski pääsee kosketuksiin pienemmän ilmamäärän kanssa ja ilman vaikutus on pienempi.

Mistä sitten tietää, että viski on mennyt pahaksi? Joku oli tiivistänyt asiaa näin, periaatteessa tämä menee ihan samalla kaavalla kuin viskin maistaminenkin (ulkonäkö/tuoksu/maku):

1. Kannattaa tarkistaa, että näkyykö pullossa värimuutoksia tai mitään ylimääräistä, kuten jotain rippeitä tai kasaantumaa pohjalla.
2. Seuraavaksi viskiä kannattaa haistaa. Luonnollisesti paha tai epätavallinen tuoksu viittaisi huonoksi menemiseen.
3. Jos kaksi edellistä on vielä kunnossa, kannattaa viskiä maistaa. Tässäkin epätavallinen tai paha maku viittaisi siihen, että viskille on tapahtunut jotain. Tässä kohtaa suositeltiin vielä muistamaan, että huonosta säilytyksestä johtuva maun laimeneminen ei ole yksi yhteen sama asia kuin viskin pilalle meneminen. Käsittääkseni viittasivat ilmaantumiseen.

Eli edellämainittujen perusteella saatat olla ihan oikeassa, mutta joudut itse päättelemään, että onko viski pilalla. Kyllä mureneva korkki viittaisi siihen, ettei kaikki ole ihan niin kuin pitää, samoin kuin huono tuoksu.

Mutta monessa kohtaa korostettiin sitäkin, että viski kyllä säilyy pitkiäkin aikoja, kun sen säilyttää oikein ja pitää edellämainitut mielessä. Joku muu lisätköön, jos tulee jotain mieleen.
 
Millaisia ovat seuraavat:

...

Moniko noista on tervainen? Savuisia taitaa olla aika moni...?

Ledaig Single Malt 10YO 46,3%, ei kokemusta kevyen savuiseksi mainostetaan
Scapa 16YO Single Malt 40%, ei kokemusta, mutta ei ole savuinen eikä tervainen
The Glenlivet 12YO Single Matl 40%, ei kokemusta, mutta ei ole savuinen eikä tervainen
The BenRiach Single Peated Malt 40%, savuinen muttei tervainen. Jälkimaku lyhyt.
Strathisla 12 YO Speyside Single Malt 40%, ei kokemusta, mutta ei ole savuinen eikä tervainen
Jura Single Malt 10YO 40%, ei kokemusta
Lagavulin 16YO Single Malt Islay 43%, savuisuutta kyllä, tervasta ei muistikuvaa
Glendronach 12YP Single Malt 43%, ei kokemusta, mutta ei ole savuinen eikä tervainen
Glenfiddich 12YO Single Malt 40%, ei savua eikä tervaa
Glenmorangie 10YO Single Malt 40%, ei kokemusta, mutta ei ole savuinen eikä tervainen
Cardhu Single Malt 12YO 40%, ei kokemusta, mutta ei ole savuinen eikä tervainen
Caol Ila Single Malt Islay 12YO 43%, savua löytyy, tervaa ehkä ei ninkään
 
Millaisia ovat seuraavat:

Ledaig Single Malt 10YO 46,3%
Scapa 16YO Single Malt 40%
The Glenlivet 12YO Single Matl 40%
The BenRiach Single Peated Malt 40%
Strathisla 12 YO Speyside Single Malt 40%
Jura Single Malt 10YO 40%
Lagavulin 16YO Single Malt Islay 43%
Glendronach 12YP Single Malt 43%
Glenfiddich 12YO Single Malt 40%
Glenmorangie 10YO Single Malt 40%
Cardhu Single Malt 12YO 40%
Caol Ila Single Malt Islay 12YO 43%

Moniko noista on tervainen? Savuisia taitaa olla aika moni...?
Edellisen viestin lisäksi voisi todeta, että
-Jura on kuraa. Yksi kauheimmista skottilaisista single malteista.
-Strathisla on Chivas Regalin tärkein komponentti, mitä en pitäisi varsinaisena meriittinä.

Tervaa lähtisin hakemaan Laphroaigin kympistä. Lagavulin ja Caol Ila ovat listan parhaat savuiset / turpeiset viskit, Lagavulin etenkin sellainen viski että sen osto ja nauttiminen ei viskimiehelle ole huti. Caol Ilasta voi löytyä aavistus tervaa, mutta se ei ole missään nimessä samalla tavalla hallitseva kuin Laphroaigissa. Caol Ila on enemmänkin suolainen ja mausteinen tuon savuiseeden lisäksi, vähän pippuriakin voi löytää mausta, muttei mitään Taliskerin pippurisuutta.
 
...
Tervaa lähtisin hakemaan Laphroaigin kympistä. Lagavulin ja Caol Ila ovat listan parhaat savuiset / turpeiset viskit, Lagavulin etenkin sellainen viski että sen osto ja nauttiminen ei viskimiehelle ole huti. Caol Ilasta voi löytyä aavistus tervaa, mutta se ei ole missään nimessä samalla tavalla hallitseva kuin Laphroaigissa. Caol Ila on enemmänkin suolainen ja mausteinen tuon savuiseeden lisäksi, vähän pippuriakin voi löytää mausta, muttei mitään Taliskerin pippurisuutta.
...
Toinen viski mistä tervaa löytyy on Ardbeg TEN.
 
Edellisen viestin lisäksi voisi todeta, että
-Jura on kuraa. Yksi kauheimmista skottilaisista single malteista.
-Strathisla on Chivas Regalin tärkein komponentti, mitä en pitäisi varsinaisena meriittinä.

Tervaa lähtisin hakemaan Laphroaigin kympistä. Lagavulin ja Caol Ila ovat listan parhaat savuiset / turpeiset viskit, Lagavulin etenkin sellainen viski että sen osto ja nauttiminen ei viskimiehelle ole huti. Caol Ilasta voi löytyä aavistus tervaa, mutta se ei ole missään nimessä samalla tavalla hallitseva kuin Laphroaigissa. Caol Ila on enemmänkin suolainen ja mausteinen tuon savuiseeden lisäksi, vähän pippuriakin voi löytää mausta, muttei mitään Taliskerin pippurisuutta.

Laphroaigin kymppiä hyllyssä pari pulloa. Suosikkiviski tähän asti.

- - - Updated - - -

Toinen viski mistä tervaa löytyy on Ardbeg TEN.

Löytyy hyllystä. Kakkossuosikki viskeissä tähän asti.
 
Alkoholi pilaantuu aika harvoin jos siinä on riittävästi voltteja. Viinit on sitten erikseen jos korkki vuotaa tms. ja sitä varten pitää "koittaa" ja omistaa viinikaappi tai kellari. Yleensä ajan kanssa viinasta häviää vähän tehoa tai joku likööri on hiukan "klimppistä", joka on seurausta ko. talouden osaamattomuudesta. Vähintään ravintola-annos päivässä pitää lääkärin loitolla ja muutenkin alkoholia pitää olla kotona riittävästi jottei lopu kesken (jos joskus sattuu tarvitsemaan). Ei siis siksi että pitäisi heti juoda pois. Viina on nimittäin viisasten juoma ja kukin valitsee oman maun mukaan, paitsi "suomalainen kasvatusjuoppo" joka vetää vaikka pakkasnestettä kun on tarvis.... :kippis1:
 
Os kukaan Islay viskien ystävä maistanu Laphron 18 yo:a? Muutama kuukaus takaperin oli svedulassa hyllyssä niitä ja saattas hyvällä tuurilla olla vieläki, jos pistäs itelle joululahjaksi... Pakko leveillä, Ardbegin Supernova 2010 on yhä avaamattomana kaapissa, oon siis niinq niin kärsivällinen.
 
Ja Glenrothesin robur reservin litrasen putelin sain synkkärilahjaksi, ei paskempi vaikkei tollanen speyside hedelmäisyys aivan moukarin lailla iskekkään. Sitä tässä nyt on muutamana iltana tuhottu.
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Os kukaan Islay viskien ystävä maistanu Laphron 18 yo:a? Muutama kuukaus takaperin oli svedulassa hyllyssä niitä ja saattas hyvällä tuurilla olla vieläki, jos pistäs itelle joululahjaksi... Pakko leveillä, Ardbegin Supernova 2010 on yhä avaamattomana kaapissa, oon siis niinq niin kärsivällinen.

Itelläki kuumottaa se 18 vuotinen siel haaparannan hyllyssä, varmaan ens vuoden puolella käyn sieltä pullon hakemassa. Siel on muuten paljon halvempi HP 18 yo ku suomessa, joten se kannattee myös sieltä hommata.
 
suosituksia sopuhintaisesta valkkarista kermaisen sekä hiukan chilisen bataattikeiton kaveriksi?
 
Os kukaan Islay viskien ystävä maistanu Laphron 18 yo:a? Muutama kuukaus takaperin oli svedulassa hyllyssä niitä ja saattas hyvällä tuurilla olla vieläki, jos pistäs itelle joululahjaksi... Pakko leveillä, Ardbegin Supernova 2010 on yhä avaamattomana kaapissa, oon siis niinq niin kärsivällinen.
Oon mä sitä pariin otteeseen kuppilassa juonut. Jos haluat tarkempaa analyysiä mausta, niin kannattaa googlata. Mä en muista oikein muuta, kuin että varsin maukastahan tuo oli. Sen tietysti voi sanoa, ja mikä on hyvä muistaa näiden kanssa, niin savuisuus ei suinkaan voimistu iän myötä vaan paremminkin miedontuu. Eli voimakkaamman savun takia tätä ei kannata hankkia, mutta muuten oikein maukas ja pehmoinen maku siinä on.

Muistaakseni olen 25-vuotiaankin maistanut paikallisessa.

Nyt tuli viikonloppuna tällainen eteen: Laphroaig Cairdeas Origin Whisky - Master of Malt

Ilmeisesti tuotakin on aika pieni erä liikkeellä, mutta irtosi ihan sopuhintaan lasillinen. Jälleen makuarviota kannattaa lukea mieluummin tosta linkistä, mutta mukavan lämmin ja pehmeä savu tuossakin oli ja maistui varsin hyvin 5 tunnin matkustamisen jälkeen.
 
Aikoinaan kokeilin kaikenlaisia single maltteja mutta en ole enää moneen vuoteen juonut mitään muuta kuin tätä:

brbon_bla9.jpg
 
Tjaa, enpä ole 8-vuotiasta Black Velvetiä maistanut. Sitä peruskamaa kyllä ja se on parhaita dokausviskejä, mitä vastaan on tullut. Noita "parempia" kanadalaisia on muuten tullut vastaan Crown Royalin muodossa ja ihan hyvä se ainakin oli.

Kanadalaisissa on kanssa ihan oma makumaailmansa, kuten esim. irkuissakin, mutta ehkä nää kanadalaiset on vähän tylsiä maisteluun. Sen sijaan sellaiseen huolettomampaan juomiseen kanadalaiset ovat viskien parhaimmistoa minusta.
 
Tjaa, enpä ole 8-vuotiasta Black Velvetiä maistanut. Sitä peruskamaa kyllä ja se on parhaita dokausviskejä, mitä vastaan on tullut. Noita "parempia" kanadalaisia on muuten tullut vastaan Crown Royalin muodossa ja ihan hyvä se ainakin oli.

Kanadalaisissa on kanssa ihan oma makumaailmansa, kuten esim. irkuissakin, mutta ehkä nää kanadalaiset on vähän tylsiä maisteluun. Sen sijaan sellaiseen huolettomampaan juomiseen kanadalaiset ovat viskien parhaimmistoa minusta.

Totta. En mäkään 10-vuotiasta Laphroaigia käyttäis kännien vetämiseen. Olis hyvä löytää edullisempia ja sopivampia viskejä juuri noihin "isompiin" iltoihin. Ei sitä silloinkaan aina haluais juoda ihan sitä halvinta tärpättiä, mutta ei kyllä mitään kalliitakaan (esim. tuo 10-vuotias Laphroaig).

Kävin "Etelä-Suomessa" ja toin mukanani muutamia pulloja. Meukowin VSOP on aina varma ja Caol Ilaa täällä pidettiin ihan hyvänä. Bowmoren 12-vuotias lähti mukaan, koska työkaverit ylistävät sitä niin voimakkaasti, joten kokeillaanpa pois. Villinä korttina nappasin takakonttiin myös Prince Hubert De Polignac XO-pullon. Onko tästä kokemuksia; en ole vielä avannut? Sitä on eri yhteyksissä kovasti markkinoitu (Superalkossa maistiaista jne.), mutta kukaan ei ole koskaan osannut kertoa sen ihmeempää analyysiä siitä. Netistä löytyy jotain tarinaa, mutta ei paljoa.
 
Os kukaan Islay viskien ystävä maistanu Laphron 18 yo:a? Muutama kuukaus takaperin oli svedulassa hyllyssä niitä ja saattas hyvällä tuurilla olla vieläki, jos pistäs itelle joululahjaksi... Pakko leveillä, Ardbegin Supernova 2010 on yhä avaamattomana kaapissa, oon siis niinq niin kärsivällinen.

Oon mä sitä pariin otteeseen kuppilassa juonut. Jos haluat tarkempaa analyysiä mausta, niin kannattaa googlata. Mä en muista oikein muuta, kuin että varsin maukastahan tuo oli. Sen tietysti voi sanoa, ja mikä on hyvä muistaa näiden kanssa, niin savuisuus ei suinkaan voimistu iän myötä vaan paremminkin miedontuu. Eli voimakkaamman savun takia tätä ei kannata hankkia, mutta muuten oikein maukas ja pehmoinen maku siinä on.

Muistaakseni olen 25-vuotiaankin maistanut paikallisessa.

Nyt tuli viikonloppuna tällainen eteen: Laphroaig Cairdeas Origin Whisky - Master of Malt

Ilmeisesti tuotakin on aika pieni erä liikkeellä, mutta irtosi ihan sopuhintaan lasillinen. Jälleen makuarviota kannattaa lukea mieluummin tosta linkistä, mutta mukavan lämmin ja pehmeä savu tuossakin oli ja maistui varsin hyvin 5 tunnin matkustamisen jälkeen.
Maisteltiin pienellä porukalla pullo lapparin 18 yo:ta. Referensseinä oli 10 yo, valikoimista jo poistunut 15 yo (jonka tilalle tuo 18 yo tuli), sekä px cask. Jokainen taisi pisteyttää 15 yo:n parhaaksi ja kympin seuraavaksi. 18 yo:n kohdalla en ole täysin samaa mieltä siitä että kyseessä on pehmeä ja miedomman savuinen kuin 10 yo, vaan väittäisin että savua löytyy suunnilleen saman verran. Lisäksi 18 yo:n maku on melko voimakas, ja siinä oli joku hieman häiritsevä komponetti mukana (ehkä raudan maku?). Osittain tuon voimakkaan maun voi selittää alkoholipitoisuus (18 yo on 48%, nykyinen 10 yo 40%). Tuo 15 yo on sitä vastoin tyypillisempi esimerkki iän myötä hyvällä tavalla pehmenneestä islaysta, aivan loistava viski.

Kaikki em. viskit ovat toki yleisesti ottaen erinomaisia tai vähintään erittäin hyviä, pisteytettiin ne kaikki noin välille 88-94.

Rasha mullon kans supernova edelleen avaamattomana hyllyssä, kuten myös 2007 pullotettu airigh nam beist.
 
^^ niin, mä en tosiaan muista kunnolla sitä makua, mutta muistan keskustelun, joka käytiin Laphroaigin brand ambassadorin kanssa eräässä koulutustilaisuudessa. Siinä se yleinen ohjenuora oli, että jos haluaa voimakasta savua, niin silloin kannattaa valita tuo kymppi. Nämä iäkkäämmät ovat jollain tasolla aina pikkaisen pehmoisempia. Ja nyt puhe oli tästä niiden perusvalikoimasta, eli 10- ja 18-vuotias, triple wood ja quarter cask.

Voishan nuo kyseiset jossain vaiheessa maistaa vierekkäinkin, että onko samaa mieltä tuon kanssa vai ei. Nyt tuosta alkaa olemaan sen verran aikaa, ettei kyllä muista enää millään kunnolla.
 
Zone-sarja -42%
Sä olisit voinut googlata saman itse, mutta kun rupesi kiinnostamaan, niin koitin löytää jotain infoa asiasta. jne jne.

No nuo samat oikeastaan itsekin löysin ja ajattelin että olisko jollakin ollut kokemusta ja olisi osannut kuvailla tuota hajua. Itse kuvailisin että sellainen perunakellarimainen ja huonon tequilan tuoksu. Mutta tuo oikeastaan on hieman haihtunut ajan myötä. Pullo on boxissa eli valo ei syy. Sitten taas kun korkkikaan ei murene vaan on märkä. Ei kuitenkaan hometta tai muutakaan epämääräistä.
No pitää tuossa jouluna maistella uudestaan ja antaa tuomio tuolle pullolle.

Nyt on itselläni hieman viskien kanssa tullut suuntaa että mikä on hyvää ja mikä ei. Hirmu savuiset ja turpeiset ei ole minun juttu. Enempi sellaiset sherryiset tai hieman savua. Nyt jouluksi varasin tuon The Glendronach Distillery - 12 Year Old ja sitten vertailen muiden jo avattujen kanssa.
 
Back
Ylös Bottom