VHH nykytietämyksen valossa

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Uwish
  • Aloitettu Aloitettu
mikäs harvardin suosituksissa on olennaisesti erilailla verrattuna suomalaisiin? muuta kuin että ne on suunniteltu ajatellen ihmisiä jotka ei harrasta liikuntaa, ja sen takia hh osuutta on vähennetty. Muuten ihan samat jutut.


"Tällöin tullaan siihen, että hiilarilähteiden laadun lisäämisen ohella monelle myös niiden määrän vähentäminen olisi hyväksi" ja tämäkö on sun mielestä jotain uutta mullistavaa tietoa jota ktl:n asiantuntijat ei tajua?

Tässä linkit, katso vaikka perunan määrää. Ja sitten katso, että suositteleeko Harvardin poppoo liikuntaa vai ei, osana tuota terveellistä syömistä. Muitakin eroja löytyy, jos viitsisit tutustua (esim. rasvan määrä, suositukset viljatuotteiden käytöstä).


Ja eivät tunnu tajuavan.

http://www.ktl.fi/portal/suomi/tiet...ussuositukset/ravitsemussuositukset_lyhyesti/

http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/pyramid/
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Sori offtopic, mutta tutkijana on pakko todeta että nimenomaan näin se ei mene. Kun ihmisiltä kysytään, mitä he syövät tai mitä tahansa vastaavaa (varsinkin jos haastatellaan, mutta myös lomakkeella) niin he kaunistelevat siihen suuntaan minkä arvelevat olevan se "oikea" vastaus. Joko tietoisesti tai sitten tiedostamattaan muistavat asiat omaksi edukseen. Toiset enemmän ja toiset vähemmän. Sen takia pidän noita myyntitilastoja melkein luotettavampina - joku ne kaupan karkkivuoret kuitenkin syö vaikka ihmiset väittäisivät syövänsä pelkkää porkkanaa ja puuroa margariinisilmällä.. ;)
Tätä yritin justiin ajaa takaa. Kiitos, että Amaryllis sanoit asian tiiviimmin, mihin pystyin. Itsehän puputan vars. pimeään vuodenaikaan useammankin kerran viikossa suklaata, koska tekee mieli, eli en hirveesti tereysfasisteile omalla ja monen muunkaan pakkislaisen mittakaavalla. Sen olen kyllä useammassakin työyhteisössä huomannut, että noin 99% muiden kuin aktiiviliikkujien silmiin mä olen ihan älytön terveysfasisti ja syön VAIN kauheen tylsän näköistä ja terveellistä ruokaa. :D Sitten joskus on hyvä yleisessä kahvittelutilaisuudessa kiskaista ainakin kaksi tuhtia suklaaleivosta, kehua niiden erinomaista makua ja sitä, kuinka JOUTUU syömään hirveitä määriä, kun paino ei muuten edes pysy samassa lukemassa. Tuo kommentti siis pulskalle ihmiselle, joka kituuttaa jollain neljäsosakakunpalalla, koska on justiin liittynyt johonkin haistpaskapainonhallintaryhmään. Ja maine kasvaa. :D

Sama pätee liikuntaan tai laajemmin ilmaistuna ihmiselämän fyysisen kuormituksen määrään. Ihmisten omien sanomisten mukaan (=kyselytutkimukset) liikunnanharrastus on jo pitkään ollut kovasti nousussa, mutta tuskinpa. Vähemmän liikuntaharrastuksen lisäksi arkielämän fyysinen kuormitus on laskenut mm. autojen, hissien, mopojen (yleisemminkin: ihmiselämän moottoroituminen) ja laiskuuden lisimisen myötä. Mistä muustakaan aina vaan kasvavat läski- ja kakkostyypin diabetesmäärät kertovat?
 
Tässä linkit, katso vaikka perunan määrää. Ja sitten katso, että suositteleeko Harvardin poppoo liikuntaa vai ei, osana tuota terveellistä syömistä. Muitakin eroja löytyy, jos viitsisit tutustua (esim. rasvan määrä, suositukset viljatuotteiden käytöstä).
Jenkkien perunat on rasvassa paistettuja, siksi.;) Ulkomaillahan on ihan ihmetelty miten suomalaisissa kouluissa oppilaat syövät vapaaehtoisesti keitettyä perunaa..) Viljatuotteiden käytöstä ei tainnut olla muuta eroa kuin että suomalaisen pyramidin kuvatekstissä ei lue "kokojyvä", kyllä sitä nimenomaan kuitenkin suositellaan. Kun uusin suomalainen pyramidi meni painoon, se öljyputeli oli vahingossa jäänyt pois, vaikka se oli ollut tarkoitus siirtää tärkeämmälle paikalle. Näin ne on jälkikäteen kertoneet.
 
Uwish: -Mitä mitä mitä, kasvaako jenkeissä perunat suoraan ranskalaisiksi ja sipseiksi? Merkillinen maa, ei kyllä ihmekkään että lihovat. Onneksi suomessa pottu vielä kasvaa kuoret päällä pellossa, niin pysymmä terveinä kun sitä syömme :)

"Jenkkien perunat on rasvassa paistettuja, siksi."
 
Uwish: -Mitä mitä mitä, kasvaako jenkeissä perunat suoraan ranskalaisiksi ja sipseiksi? Merkillinen maa, ei kyllä ihmekkään että lihovat. Onneksi suomessa pottu vielä kasvaa kuoret päällä pellossa, niin pysymmä terveinä kun sitä syömme :)

"Jenkkien perunat on rasvassa paistettuja, siksi."
Jenkeissä perunoiden syöminen ILMAN rasvassa paistamista vastaa meille banaanin syömistä kuorineen :dance: ... sama homma briteissä : Peruna = ranskalaiset perunat.
 
Mutta Suomessa perunan korkeaa GI:tä vähätellään sillä, että ruoan muut osatekijät - proteiini ja rasva - hidastavat perunan imeytymistä. Tällöinhän ainoa oikea tapa valmistaa peruna on paistaa se rasvassa ja etenkin siinä terveellisessä kasviöljyssä, kuten britit ja jenkit tekevät. Ranskanperuna on tällä logiikalla meidän perunaamme terveellisempi vaihtoehto.
 
Ehkä on kuitenkin parempi syödä se keitetty peruna lihan/kalan/kanan ym. lisukkeiden kera kuin transrasvassa paistettuna ja hyvin suolattuna. Jenkkilässäkin ollaan nykyään huolissaan noista transrasvoista ja jotkin pikaruokaketjut ovat vähentäneet/vähentämässä transrasvan käyttöä. Kunhan kaloreiden kulutusta on riittämiin niin miksei hyvässä rasvassa paistettuna, vai tuleeko karsinogeenejä sen prosessin kautta joka tapauksessa? Lisukkeiden kanssa tosiaan ei tarvitse miettiä tuotakaan, eikä sitä GI:ä.
 
Jenkkien perunat on rasvassa paistettuja, siksi.;) Ulkomaillahan on ihan ihmetelty miten suomalaisissa kouluissa oppilaat syövät vapaaehtoisesti keitettyä perunaa..) Viljatuotteiden käytöstä ei tainnut olla muuta eroa kuin että suomalaisen pyramidin kuvatekstissä ei lue "kokojyvä", kyllä sitä nimenomaan kuitenkin suositellaan. Kun uusin suomalainen pyramidi meni painoon, se öljyputeli oli vahingossa jäänyt pois, vaikka se oli ollut tarkoitus siirtää tärkeämmälle paikalle. Näin ne on jälkikäteen kertoneet.

Kumma, etteivät tutkijat ole sitten maininneet, että perunoita VOI syödä, kunhan ne eivät ole uppopaistettuja. Ja KTL:n sivuilla kuitenkin kehoitetaan käyttämään rasvoja säästeliäästi, joten eivät ainakaan verbaalisesti ole sitä öljypulloa lisänneet. Ja tuskin noita nettisivujen kuvia tarvii painon kautta käyttää, joten luulisin yhden kuvan muokkauksen onnistuvan...
 
oho. mulla on vierähtänyt puol vuotta karppauksessa. hui! (viimeksi loggauduin tänne 26.11.07)
:dance:
:dance2:
:thumbs:

tosiaan - pitäis käydä taas vaihteeksi salilla.

(moikkelis vaan karppi-kaverit ku käytte täällä lukemassa.. ;) )
 
Hesarikin on jo huomioinut tutkimuksen:http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Tutkimus+Atkinsin+dieetti+tehokkain+ja+terveellinen+tapa+laihduttaa/1135237934520

Aika pieniksi jäivät laihdutustulokset kiloissa mielestäni, mutta tavalliselle tallaajalle tuokin tekee hyvää; varsinkin kun low-carb-ryhmässä energiansaantia ei rajoitettu ollenkaan, vaan ihmiset laihtuivat syömällä mielensä mukaan liikaa stressaamatta, mikä auttaa varmasti normijamppaa pysymään dieetillä.
Muutenkin on mukava vaihteeksi lukea kunnon tutkimusta, jossa esitellään tutkimuksessa saatu data ja analyysin osalta p-arvot ja luottamusvälit.
 
Rasva ja protskut hommattiin ko. tutkimuksessa kasviperäisistä lähteistä, ilmeisesti terveyssyistä.

Niin suositeltiin/ohjattiin valitsemaan kasvisperäisiä, ei pakotettu tai vaadittu :) "Atkins" dietissä tyydyttyneen rasvan ja kolesterolin syöty määrä hieman kasvoi verrattuna alkutilanteeseen, kun muilla dieteillä molempien määrät laskivat. Silti veren kolesteroli arvot paranivat atkinsilla muita diettejä enemmän.

Olisi kyllä suonut että edes vyötärö mittoja olisis seurattu tai muutenkin kehon koostumusta seurattu kuin pelkkää painoa..
 
AManninen, mitenkäs sitten tuossa MSN-palvelun uutisessa? En ehdi koko tutkimusta nyt lukea, myöhemmin vasta.

The low-carb diet set limits for carbohydrates, but none for calories or fat. It urged dieters to choose vegetarian sources of fat and protein.

"So not a lot of butter and eggs and cream," said Madelyn Fernstrom, a University of Pittsburgh Medical Center weight management expert who reviewed the study but was not involved in it.

edit: noniin, sieltä tulikin Fatsolta vastaus tähänkin. Kikkelis kokkelis.
 
Siis miten muka ottaisit proteininit kasviksista kun alussa hiilarit oli erittäin alhaalla? Kasviperäisiä tuotteita rohkaistiin käyttämään, mutta eläintuotteita ei sinällään rajoitettu. Mistä se dieetin kolesteroli olisi tullut jos eläintuotteita ei olisi syöty?
 
Rasva ja protskut hommattiin ko. tutkimuksessa kasviperäisistä lähteistä, ilmeisesti terveyssyistä.

Ei nyt ihan noinkaan.

Kehoitettiin kyllä suosimaan(low-carb-ryhmä). Induktiovaiheen HH<20g/vrk on kyllä mahdotonta toteuttaa pelkällä kasviprodella.

Välimeren ryhmä söi kalaa ja lintua koko tutkimuksen ajan.

(jaahas, oli muutkin hereillä:))
 
No niin, täältä tulee vastaukset kuin apteekin hyllyltä. Sori, pitäisi näköjään aina lukea koko tutkimus ennen kuin suoltaa mitään ulos ettei tule mitä sattuu. :)
 
Olisi kyllä suonut että edes vyötärö mittoja olisis seurattu tai muutenkin kehon koostumusta seurattu kuin pelkkää painoa..

All groups had significant decreases in waist circumference and blood pressure, but the differences among the groups were not significant. The waist circumference decreased by a mean of 2.8±4.3 cm in the low-fat group, 3.5±5.1 cm in the Mediterranean-diet group, and 3.8±5.2 cm in the low-carbohydrate group (P=0.33 for the comparison among groups). Systolic blood pressure fell by 4.3±11.8 mm Hg in the low-fat group, 5.5±14.3 mm Hg in the Mediterranean-diet group, and 3.9±12.8 mm Hg in the low-carbohydrate group (P=0.64 for the comparison among groups). The corresponding decreases in diastolic pressure were 0.9±8.1, 2.2±9.5, and 0.8±8.7 mm Hg (P=0.43 for the comparison among groups).
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom