Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Tässäkin kannattaa muistaa että se painonnostaja on nopeampi ja räjähtävämpi painonnostossa. Jos nyt teoreettisesti ruvettaisiin miettimään mahdollisia siirtovaikutuksia, niin veikkaisin että penkillä on muutenkin parempi siirtovaikutus kun miettii mihin suuntaan voimaa tuotetaan. Painonostossa vedetään painoa ylöspäin ja penkissä taas työnnetään kuten keihäänheitossa. Joten tällä logiikalla siirtovaikutuksella nyt ei vaan ole hirveästi vaikutusta. Täysin turhaa ja teoreettista pohdintaa koska jos nämä siirtovaikutukset olisivat noin selviä niin miksi yleisurheilussa käytettäisiin tunteja pelkän tekniikan harjoitteluun?Tohon PN-liikkeet vs. VN-liikkeet asiaan, tämä ei ole mistään oppikirjasta peräisin, mutta varmasti on asioita jotka puoltavat PN-liikkeitä esim. yleisurheilijoiden harjoittelussa;
Esim. tempauksessa käytössä on suuri teho suhteessa kuormaan, siis (P=W(F*s)/t). Myös useissa yleisurheilulajeissa vaaditaan suurta tehoa(työtä aikayksikössä), jotta päästään hyviin lajisuorituksiin.
Voimanostoliikkeissä ei koskaan saada samanlaisia tehoja irti kuin olympianostoissa.
Ja on kyllä livenä todettu, että hyvätasoinen painonnostaja on paljon nopeampi ja räjähtävämpi kuin vastaavan kokoinen voimanostaja. Lisäksi PN-liikkeissä tarvitaan kehittyneempää koordinaatiota, suurempaa elastisuutta kropalta kuin VN-liikkeissä, jotta suoritus onnistuu kunnolla.
Miesten keihästä on mahdollista heittää yli 80m 130-140kg runkkupenkillä, mutta keneltäkään 80m mieheltä harvemmin löytyy alle 150kg raakoja rinnallevetoja, tai alle 110kg raakatempausta.
Jos itse kuvitteellisesti valmentaisin yleisurheilijaa(pl. kestävyyslajit), niin varmasti voimaharjoittelu painottuisi pitkälti PN-liikkeiden ympärille.
Miksei voimapyörä tunnu vatsoissa paljoo yhtään vaan enemmänki alaselässä? ja turha
n kevyt liike kun menee 30 toistoa? miten sais liikkeen raskaammaksi? oma paino 68kg
Jos mä valmentaisin urheilijoita niin kyllä keskittyisin hyvin paljon moneen muuhunkin asiaan kuin pelkästään vn- tai pn-liikkeisiin. Monipuolisuus on avainsana.Ja nämä on maajoukkueheittäjän kertomuksia, joten uskosin että tietää mistä puhuu.
Eikun vaan valmentamaan MM-tason yleisurheilijoita penkillä ja syväkyykyillä, itse en usko että koskaan päästäisi samoihin tuloksiin kuin PN-liikkeillä. Eikä usko moni huippuvalmentajakaan, kyllähän PN-liikkeet on todettu parhaiksi ns. nopeus- ja voimalajien voimaharjoittelussa.
Suomessa ei kylläkään ole ainuttakaan 80m heittäjää (nykyisistä), jonka penkki olisi alle 130kg. Puolestaan niitä, jotka eivät saa 150kg raakana rinnalle, on monta. Ettei tuo nyt ihan päde. Ottamatta kantaa sen enempää tuohon harjoitteluun ja mitä kannattaa tehdä.Ei nuo teoreettiset siirtovaikutukset ihan noin voisi mennä, tosiaan niin on ettei alle 150kg raa'alla rinnallevedolla heitetä yli 80m, mutta 130kg penkillä voi heittää. Suomestakin tuollaisia heittäjiä löytyy muutama. Ja nämä on maajoukkueheittäjän kertomuksia, joten uskosin että tietää mistä puhuu.
Kyllä keihäänheitossa kuitenkin ominaisuudet ratkaisevat paljon. Sen verran nätisti noita miehiä voi laittaa järjestykseen ominaisuuksien perusteella, mikä vastaa pitkältki keihästulosta. Tietenkään pelkkä voima ei ratkaise, eikä ominaisuudet kokonaisuudessakaan kaikkea kerro, mutta korrelaatio on aika vahva. Varsinkin, kun verrataan omaa kehitystä. Lajitaito on tietysti todella merkittävä, mutta lajitaidon kehittyminenkin vaatii monesti ominaisuuksien kehittymistä. Ja keihäänheitto on siitä mielenkiintoinen laji, että tutkimuksissa ei tahdo löytyä minkäänlaista selittävää tekijää pitkille heitoille, koskien suoritusteknisiä muuttujia. Todella monella tyylillä voi heittää pitkälle. Todella harva kuitenkaan heittää heikkona pitkälle, ainakaan nykykeihästä.keihäänheitossa(kin) se lajitaitavuus on ihan eri tavalla tärkee ku punttitreeni. se, miten ne voimat on hankittu, on loppujen lopuksi aika sama. tärkeempää on, että niissä lihoissa on tietyt perusvoimatasot. ei ne kuitenkaan sitä hommaa ratkase. huippuja on sekä "heikkoja" että "vahvoja". se heittotapahtuma on kuitenkin niin monen asian summa ja pitää toimia millilleen ja millisekunnilleen oikein, että keppi lentää. sen takia ns. tavalliset kansalaiset ihmettelee, miksei joku pitkämäki muka saa tekniikkaa kuntoon tosta vaan. se korjaaminen on todella vaikeeta, jos vika on niin pieni. ja pieni vika aiheuttaa vaan pienen vähennyksen tulokseen, mutta huipulla se 1% merkkaa jo mitalien menetystä melko usein. suomalaiselle yleisölle se taas on katastrofi.
Joo, olihan Zeleznyllä ja Rädyllä aika erilaiset voimatasot. Keihäänheitossa sekin, että laji on tasapainoilua absoluuttisen ja suhteellisen voiman välillä. Kun välinettä liikutetaan, absoluuttinen merkkaa aina, mutta keihäänheitossa kova vauhti asettaa vaatimukset myös suhteelliselle voimalle. Suhteellinen voima oli Zeleznyllä varmasti Rädyn luokkaa, 125kg tempaus alle 80 kiloisena, Rädyllä 150kg tempaus yli 120 kiloisena. Ja ylivetotuloshan heillä oli sama, 125kg. Ja kun nämä kaverit olisi viety vaikkapa loikkapaikalle, olisi meidän Sepukalla ollut vähän hiljaista.
Aika pitkä iltasatuhan se lähtönopeuden nosto on, totta. Toden totta on monesti tullut ihmeteltyä joitain suorituksia katsoessa, että "kuinka se voi mennä noin pitkälle tuolla tekniikalla?". Outo laji.
Loppujen lopuksi kaikki on kiinni siitä kuinka paljon keppii siirtyy voimaa siinä ajassa kun käsi tulee takaa eteen.
Loppujen lopuksi kaikki on kiinni siitä kuinka paljon keppii siirtyy voimaa siinä ajassa kun käsi tulee takaa eteen.
Se voi olla. Eli kannattaa varmaan unohtaa toi toiseen puoleen keskittyminen
Teoriassa on mahdollista jännittää vaikka yhtä palaa ei vatsalihaksisto ole mikään yksi lihas.
samallla saanut muutaman palikan hirveään kivulliseen kramppiin ja varmaan puolitoista, pari senttiä ylös muusta packista.