Ja tämä on tyypillinen kuvaus vapaamatkustajasta, joka maksimoi oman hyvinvointinsa. Mitään uutta ja ihmeellistä siinä ei ole, että yksilön kannalta sotimisessa ei ole järkeä, mikäli siitä pystyy jotenkin irti keplottelemaan.
Olet aivan oikeassa, minä olen vapaamatkustaja tässä asiassa maksimoidakseni oman hyvinvointini. Omasta mielestäni järkevää. Miksi antautua joukko hurmioon eikä ajatella itse?
Loppujen lopuksi kyse on arvoista, mutta harvemmin mustavalkoisesta valinnasta kunnian ja vapaan liikkuvuuden välillä. Kuten niin ihanan naiivisti ja alentuvasti asian itse esität. Jokaisen omat rationalisoinnit ovat sinällään muutenkin sivuseikka.
Kuten varmasti tiedostat, teksti argumentointivälineenä ei mahdollista kauhean interaktiivista ajatusten vaihtoa, tämän takia naiivi yksinkertaistaminen on tehokas tapa tuoda pääpointti esiin. En kuitenkaan sano etten arvostaisi esim. sinun tapaasi kirjoittaa pidempiä ja yksityiskohtaisempia viestejä. Itse en jaksa kauhean usein näihin keskusteluihin lähteä, koska koen suullisen keskustelun tehokkaammaksi kuin kirjoitetun.
Ainoa konkreettinen ero asevelvollisuuden suorittavien(ryhmä A) ja suorittamattomien(ryhmä B) välillä tulee pelkistetysti siitä, että A tekee kaiken työn ja tarjoaa kaikki edut, kun taas B nauttii täysin samoista eduista, mutta ei tee mitään niiden eteen. Tästä johtuen ryhmä A kohtuullisen oikeutetusti katsoo hieman kieroon ryhmää B. Sama analogia pätee lukemattomiin muihin elämän tilanteisiin aina talousasioista petihommiin.
Aina kannattaa käyttää ilmainen lounas kun se saatavilla, eikö? Dont hate the player, hate the game.
Ei tätä nyt pitäisi olla niin vaikeaa ymmärtää. Veteraanien mukaan tuominen, niin kuluneelta kun se kuulostaakin, vain kärjistää A:n ja B:n välistä epäsuhtaa: aikoinaan A:ta niitettiin kuin heinää, mikä mahdollisti B:lle kissanpäivät. B kiittää lähtemällä ulkomaille, jos sota syttyy uudelleen. Vertaus uskontoon on typerä, koska uskonnon tarjoamista palveluista voit irtisanoutua, kun eroat kirkosta. Maanpuolustuksen tarjoamasta suojasta (nykyisestä ja menneestä) et voi.
Olen eri mieltä että uskonto ei liity tähän. Ihmisiä on hallittu uskonnolla, heille on uskoteltu että ellei tottele hallitsijoita, jotka uskottelivat kansalle olevansa yhteydessä jumalaan, joutuu helvettiin. Joten kansalaisethan tottelivat ja elivät huonoissa oloissa kun hallitsijat korjasivat sadon ja verot. Nykyään ihmisiä yritetään hallita erilaisilla instituutioilla esim. asevelvollisuus toimimaan vastoin omaa parastaan.
Siltä varalta, että myös tämä tulkitaan kiihkoiluksi niin selvennyksenä: en tässä(kään) ottanut henkilökohtaisesti mitenkään kantaa vapaamatkustamiseen. En liittyen inttiin tai sen yleisemminkään. Enemmän huvittaa asenne, että ollaan muka jonkin asteen pioneerejä siinä, että ollaan ymmärretty miten turhaa sota on. Aijjaa? Mun mielestä näiden modernien vapaamatkustajien pitäisi vaan kasvattaa pallit ja olla rohkeasti itsekkäitä eikä itkeä, jos oma toiminta ei herätä muissa kovin paljoa kunnioitusta. Minkä vuoksi sen pitäisi herättää? Se on oman edun maksimointia! Vitun amatöörit. :D
Minä ainakin nauran koko matkan pankkiin vapaamatkustajana.
Se, että sinä ajattelet asioista tietyllä tavalla ei muuta asioita miksikään. Edelleen rajat säilyvät ja kansallisvaltio säilyy yhteiskunnan perusjärjestelmänä.
You may say I´m a dreamer, but I´m not the only one. Eli asiat voivat muuttua. Visioihan Leonardo Da Vinci lentokoneenkin.
On aika naivia ajatella, että sodan syttyessä muutetaan vain ulkomaille. Tämä sisältää jo melko lailla typerän olettamuksen siitä, että vain Suomi on siinä sodassa mukana ja muualla eli ulkomailla elämä jatkuu normaalina.
On hieman hankalaa alkaa avaamaan kaikkia mahdollisia skenaarioita minkä kaltaisia sotia syttyisi ja miten ne vaikuttaisivat Suomeen. Kuitenkin, jos sota olisi maailman laajuinen joutuisin tietenkin valitsemaan puoleni ja toimintatapani tilanteen mukaan.
Ne uhkakuvat, joita vastaan Suomen armeija on luotu ja joita vastaan sitä ylläpidetään muuttuvat maailman mukana ja tulevasta emme tiedä mitään. Ehkä yhteiskuntien radikalisoituminen johtaa konflikteihin niin että se koskettaa meitäkin, toivottavasti ei. Uskottava puolustus ja järkevä ulkopolitiikka ovat paras turvamme ja myös siis sinun turvasi esimerkiksi terrorismia vastaan.
Turvallinen ympäristö on tietenkin tärkeä. Tämän takia esim. Irakista rikkaat muuttivat pois ennen USA:n hyökkäystä. Aionkin olla siinä joukossa joka voi valita kohtalonsa eikä joudu ottamaan sitä annettuna.
Kun nyt arvoista alettiin puhumaan niin vapaus, oikeudenmukaisuus, armo ja suvaitsevaisuus ovat niitä arvoja joiden puolesta minä olen valmis tekemään uhrauksia. Ovatko sinun arvosi pääomien ja ihmisten vapaa liikkuminen? Voi elämä.
Omaan uusliberaalit arvot. Uusliberalismi tarkoittaa talouspolitiikkaa, joka tähtää taloudellisen toiminnan normien vähentämiseen (talouden vapaus), verojen alentamiseen, omistusoikeuden loukkaamattomuuteen, kilpailuun, poliittisen toiminnan korvaamiseen markkinaohjauksella, tulonsiirroilla rahoitetun hyvinvointivaltion purkamiseen ja kansainvälisen kaupan esteiden purkamiseen.
Wikipediasta määritelmä. Eli valinnan vapaus, omistusoikeuden suoja (=oikeudenmukaisuus) ja ihmisten vapaus (=suvaitsevaisuus) kuuluvat arvoihini.
Suomessahan meillä on olemassa vaihtoehtoja ja jokainen voi tehdä omat valintansa omantuntonsa mukaan, kaikki kunnia siitä heille. Toivon vain, että ne valinnat tehdään arvojen ja vakaumuksen ei laiskottelun ja itsekkyyden nimissä.
t. Ramses
Mielestäsi siis on laiskottelua opiskella ja tehdä töitä verrattuna että suorittaisi asepalveluksen? Kummallista?! Omat arvoni pohjautuvat hyvin paljon materiaaliseen hyvinvointiin ja työnteko sekä opiskelu edistävät näitä. Armeija taas ei. Itsekkyys on kehittymisen elinehto.