Valmentaja Scott Abel

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Meni vähä maku Abelin juttuihin sen jälkeen kun ilman mitään faktoja dissas lihansyöntiä ja keskittyi lähinnä haukkumaan Shawn Bakeria henkilökohtaisesti.

Jotain faktojakin vois esittää, jos leimaa toisen kertomat asiat täysin paskapuheeksi. Toivottavasti ei vajoa täysin näiden vegaani öyhöttäjien tasolle jutuissaan.
 
Menny kans vähä maku tohon ku abel aina dissas muita miten ne vouhottaa liikaa ku ne sano että on vähentäny lihansyöntiä ja lisänny kasviksia (mutta syö kuitenkin lihaa) että ei tarvis vähentää välttämättä. Nyt ku kääntyny vegaaniks ja paasas taannoin miten hän ja hänen oppipoika eivät ole näitä vegeöyhöttäjiä vaan he vain syövät "plant based", mutta nyt alkaa vähä tulee sellasia viboja että kaikki muu ku täysvegaani on kuolemasta. Tästä puuttuu enää se, että abel kirjottaa oman kirjansa vegaaniruoasta.
 
Paikoin tuntuu, ettei vegaanit aina hoksaa mikä ero on termeillä vegaaninen ja vegetatiivinen eikä ero näy välttämättä edes näiden käytöksessä.
 
- Painoprogressiota ei juuri voi toteuttaa (paitsi jos modaa ohjelmaa, esim @E-mies taisi yhdistää tuohon progression kyykkypainoissa)

Oon noita E-miehen videoita tuossa katellukki mutta vielä vähän tosiaan epäselvä, mitä ohjelmaa kaveri oikein käyttää treeneissään (vissiin enemmänkin tuota 4 day METiä omilla modauksillaan)...

Kyllähän hänkin vaihtelee ohjelmiaan. Somen perusteella näyttäisi olevan Abelin 5-Day MET kierrossa tällä hetkellä. Ihan muistin perusteella heitän, että viime vuoden puolella olisi tehnyt HGS:ää, mutta ottanut kyykyssä tyyliin 5x5 ohjelman ohessa. Mikko voi itse tarkentaa varmasti.

HGS on melko suoraviivaisesti modattavissa vaikkapa juuri 5x5 -setteihin, olematta mitenkään ristiriidassa ohjelman intensiteetin, voluumin tai frekvenssin kanssa.

Myös lisähuomiota kaipaavien lihasten priorisointi onnistuu, jos tietää mitä on tekemässä (jos ei tiedä, ei luultavasti tarvitse vielä priorisoidakaan). Takareisien osalta kirjassa on suoraan kerrottu yksi tapa, miten sen voi toteuttaa (veto selkäliikkeeksi). Itse kierrättelin usein keskivartaloliikkeen (vahvuus) paikalla jotain heikomman lihaksen eristävää liikettä korkeammilla toistoilla (hyvä kohde-efekti, vähän hermostorasitusta)

Omat ohjelmat vaihtelevat:) Mutta tällä hetkellä ajan 5 Day METin karsittua mallia (Abelin vielä varsin asialliselta valmennus/ohjelmasuunnittelukurssilta), jota olen oikeastaan parhaillaan muokkaamassa 4 treenin ohjelmaksi 6-7 päivän kierrolla, joka istuu paremmin vaihtelevaan aikatauluun sekä omaan fysiikkaan.

Abel kääntänyt kelkkansa tuon vegaaniutensa vuoksi myös proteiinin tarpeen suhteen aivan totaalisesti. Nyt kyllä pistää hieman miettimään kun proteiinin tarvetta ja proteiinisynteesiä kuitenkin on tutkittu ihan viime aikoihin asti ja tiettyjä suositusohjenuoria määrästä vedetty niiden perusteella. Tuossa kuitenkin tuo uusin podcast jos joku haluaa kuunnella. Tuntuu aika villiltä jos tuollainen Andyn kokoinen kaverikin muka vetää proteiinia 30-40g päivässä.

Kyllä oppikirjatieto ja tutkimusnäyttö proteiinin määrästä viittaa niin selkeästi toiseen suuntaan, oli kyse sitten tavoitteellisesta lihaksen kasvatuksesta, tai vaikka sarkopenian ehkäisystä, että jos tässä haluaa uskottavasti uida valtavirtaa vastaan, olisi vaihtoehtoisen näytön oltava vakuuttavaa ja asenteen melko nöyrän.

Tuo 30-40g perustunee nippa nappa positiivisen typpitasapainon luomiseen? Siihen se toki voi riittääkin. Vaan ei riitä, lähellekään, proteiinisynteesin ja sen myötä hypertrofiavasteen tai suorituskyvyn optimointiin. Tiedä sitten onko se enää tarkoituksenakaan?
 
Uskon, että tuo Andyn arvio että saisi vain 30-40g proteiinia päivässä on HYVIN alakanttiin vaikkakin eivät enään yritä löytää selkeitä proteiininlähteitä aterioillensa. Kuitenkin kaurahiutaleita, papuja ja herneitä menee hänelläkin paljon ja nämä sisältävät yllättävän paljon proteiinia. En yllättyisi jos proteiinia menisi +100g päivässä ja sitten Scott puhuukin paljon rasvojen ja etenkin hiilihydraattien proteiineja säästävistä ominaisuuksista.

Itsekkin olen nyt ottamassa jotain vastaavaa kokeiluun eli kun viimeiset herneproteiinit syönyt vähennän huomattavasti proteiininmäärää ja lisään hiilareita.

*Edit Mielenkiinnolla odotan saako tällä tyylillä rakennettua vielä uutta lihasmassaa jo treenattuun kroppaan vai toimiiko vain ylläpidossa.
 
Tuskin on sen 30-40g. Ja tuossakin pitää muistaa se, että mikä on tarvittava määrä ja mikä optimaalista. Tässä kyseissä tapauksessa myös muistaa se, ettei sitä fysiikkaa ole rakennettu tuolla systeemillä. Se on toi ihmiskroppa sen verran sopeutuva, että se kyllä ylläpitää sen olemassa olevan melko hyvin kun vaan on se tarvittava kalorimäärä siellä. Mikäli se fysiikka olisi rakennettu tuolla kaavalla niin sitten se olisi eri asia.
 
Abelin puhetta ruokavalion vaikutuksesta syöpäriskiin ja muihin sairauksiin. Pähkinänkuoressa buffaa kuitupitoisia kasviksia ja hedelmiä sekä soijaa ja lyttää rasvaisia maitotuotteita ja eläinproteiinia.

 
En mistään sinänsä mitään ymmärrä en reenistä en syömisestä mutta eihän nämä argumentit nyt tyhjään paperiin perustu vaan tehtyihin tutkimuksiin.
Jokainen sitten tulkitsee tutkitun datan oman näkemyksensä mukaan.

Ja joku ymmärtää tuputtamisena mutta voihan sitä sen verran käyttää päätään että hyödyntää sitä tietoa minkä näkee ja kokee oikeaksi. Toisiin on tutkimus dataa toisiin tunneperäistä dataa.
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Ei itsellä ainakaan nyt ollut tarkoitus lytätä tuota tällä kertaa. Kunhan koitin tiivistää videon aiheen jos vaikuttaa siihen katsooko joku. Abelillahan on tutkimustietoa aina mukana noissa webinaareissa ja aivan varmasti tuo "whole food plant based" -ruokavalio on terveellisempi kuin runsaasti eläinproteiinia ja tyydyttynyttä rasvaa sisältävä. Ehkä suurin ristiriita itsellä on tuon proteiinin minimaalisen määrän suhteen. Muuten pidän noita ihan fiksuina juttuina.
 
Joo sinänsä pommin arka aihehan tuo on! Proteiini mitä tuputetaan ihan joka paikassa. Ja tutkimuksia puolesta varmasti on.
Mutta onko nämä tutkimukset mitenkä pienellä määrällä kokeiltu ja mitkä ovat tutkimusten muut vaikuttavat tekijät.

Liene viisautta kokeilla ja todeta itse mikä riittää. Ei siinä varmaan hirveästi metsään voi mennä ja helppo lisätä mikäli jotain negatiivista ilmenee.

Ihan tällaista yleismaallista pohdintaa kun niitä ultimate gainsseja ihmiset täältä aina etsii.
 
Ei taida löytyä tutkimusta lihan tai proteiinin haitoista, mikä olisi tehty helvetin kovaa treenaavilla, lihaksikkailla ja kireillä henkilöillä, jotka syö proteiinin puhtaista prosessoimattomista lähteistä.

Voidaanko johtopäätöksiä vetää tutkimuksista, missä mäkkäri safka on laskettu lihaksi, ja jotka on tehty ylipainoisilla sohvaperunoilla joiden elämäntavat on mitä on? Mitä arvoa tuollaisilla tutkimuksilla on meille jotka treenaa kuin hullut ja paino on 100kg kireänä?

Pelkästään proteiinin tarve on hiukan erilainen 100kg treenaajalla kuin toimistotyötä tekevällä sohvaperunalla.
 
Pienemmän proteiinimäärän riittäminen voi olla perusteltua sillä, että vegaaneilla on huomattu olevan suuremmat proteiinimäärät veressä kuin lihansyöjillä johtuen luultavimmin alhaisemmista tulehdustasoista kehossa. (maksa joutuu tuottamaan vähemmän c-reaktiivista proteiinia) Täytyy myös muistaa, että kun proteiinin ja/tai rasvan määrää tiputetaan alemmas jää enemmän tilaa ruokavaliossa syödä myös hiilihydraatteja.

Nyt ollaan menty siis vegenä ja vaikka en kaloreita tai makroja tarkasti laskekkaan koskaan, niin mielenkiinnosta sain cronometeristä seuraavat lukemat:
P: 100g H: 470g R: 46g Kuituja: 80g 2630 KCAL

En laskenut mukaan "extra" hedelmiä joita syön melkein päivittäin nälän mukaan näin dieetillä. Katsotaan palaako loputkin lihakset vai mitä tapahtuu..
 
Donalla on mielestäni ihan pointti tässä. Mutta ONKO se tarve suurempi jos molemmat sekä peruna että punttiSimo söisi sitä saman verran.

Perusteena liene koska lihastyö katabolista proteiinin tarve suurempi VAI koska treeni katabolista, ravinnosta saatu proteiini käytetään (määrällä ei väliä) vaurioiden korjaamiseksi. Mutta harvassa jos juuri yhdessäkään tutkimuksessa EI kerrota paljonko nautitusta proteiinista käytetään hyödyksi ja mikä tulee ulos. (Ainakaan niissä mihin itse olen perehtynyt) Ja näin ollen mikä on tarvittava määrä näiden vaurioiden korjaamiseksi.

Eli ei se prode siellä määräänsä enempää lihasta kasvata. Vaan korjaa treenin aiheuttamat mikrovauriot mihinkä riittää ? määrä proteiinia.

Plus mikä hyöty saadaan kuidun hiilihydraatin ja mikroravinteiden suuremmasta määrästä? Vähän dataa vielä.

Menee syvälle viidakkoon mutta vetäähän gorillatkin bambua. Missä pää asiassa kuitua niin prrrrrkleesti vaan silti voimakkaimpia massiivisimpia kädellisiä nisäkkäitä. Tottakai on ruoansulatuksessa paljonkin eroa ihmisiin mutta silti ei se pihvi siihen gorillaankaan muulla mekanismilla synny.

Ja ei tässä ole oikeaa ja väärää tapaa koskaan tehdä asioita tämä vege homma liene uudempi ESILLE nostettu tuulahdus mistä on dataa jo vuosikymmenien ajalta.

Ja lihaan näin ollen syöpä riski kasvaa lihaa nauttivien ja eläinperäisen ruoan myötä. Dataa on.

Mutta taas oma suodatin päälle. Minkä verran? Minkälainen geenipohja. Missä asuu, ilmasto jne jne jne. Taas kaikki yhdessä eikä voida kun todeta että edesauttaa suuntaan tai toiseen. Tai todetaan enemmän useammin ks ruokavaliota noudattavilla.
 
Ja tuosta vielä abelin turinoista isoin info mielestäni on se että vege eväillä saat kaiken sen minkä sekaruokiksellakin ja ainoastaan korkeamman treeni ja kilpailu fysiikan omaavat SAATTAVAT joutua miettimään proteiiniä hieman enemmän mutta siltikin senkin saa syömällä kasviperäistä ravintoa ilman suurempaa huolehtimista ravintoaineiden riittävyydestä.

Syöt, seuraat, säädät ja sama uudestaan!
oli tavoitteet ulosteen kiinteyden lisäämisestä aina hampaiden ientaskujen tulehduksien vähentämiseen.
 
En nyt sanois, että perusvoimaharjoittelua harrastava kaveri tarvitsisi enemmän proteiinia kuin sohvaperuna johtuen ihan siitäkin, että itse harjoittelemalla saadaan nostettua proteiinisynteesiä kataboliaa korkeammalle. Eli keho pitää aminohapoista kiinni paremmin/tehokkaammin hukkaamisen sijasta ja harjoitteleva henkilö tarvitsee silloin ainakin teoriassa vähemmän proteiinia kuin sohvis. Sitten herääkin kysymys, että auttaako ruokavaliolla akuutisti proteiinisynteesin stimuloiminen pitkässä juoksussa lihastenkasvatuksessa vai ei.

Sillä määrällä ei siis pelkästään ole merkitystä vaan myös kuinka paljon keho käyttää saamastaan määrästä hyväkseen tässä tapauksessa lihastenkasvatukseen.

Plus mikä hyöty saadaan kuidun hiilihydraatin ja mikroravinteiden suuremmasta määrästä? Vähän dataa vielä.

En nyt ehdi kaikkia syitä lähteä avaamaan, mutta mitä suurempi kuitujen saanti käytännössä sitä pienempi riskiä sairastua sydänperäsiin sairauksiin myös.
 
Viimeksi muokattu:
Eikö voimailussa ole se 1.6*bw ollut se voimailijalle ollut minimi joka ei sitten ihan oikeesti ole älyttömästi. Jos otetaan esimerkiksi se alle 90kg sarjan kehoilija joka paina puntarilla vaika sen 88kg niin se riittävä määrä prot olisi 88*1,6 eli n.141g proteiinia joka kyllä täyttyy hyvinkin nopsaa päivän mittaan. Dietillä toki on fiksua syödä enempikin, mutta kalorien ollessa plussalla tuon pitäisi olla riittävä määrä.
 
Menee syvälle viidakkoon mutta vetäähän gorillatkin bambua. Missä pää asiassa kuitua niin prrrrrkleesti vaan silti voimakkaimpia massiivisimpia kädellisiä nisäkkäitä. Tottakai on ruoansulatuksessa paljonkin eroa ihmisiin mutta silti ei se pihvi siihen gorillaankaan muulla mekanismilla synny.
Mutta arvaa paljon ne vetää sitä bambua? Kymmeniä kiloja. Vähän eri määriä kun 200g pro päivässä. + hyönteisiä.
 
Itse liputan siis myös tämän asian puolesta ajattelin vaan avata näitä näkökantoja tässä miksi se asia on HYVÄ ja miettimisen arvoinen.

Juurikin kaiken sairauksien yms tulehdustilojen ”hoitoon ja ehläisemiseksi” nämä mikroravinteet.

Ja niinkuin kirjoitin mikä tästä nautitusta määrästä menee käyttöön kun ”toimintoja” näillä ravinteilla on useita.

Kyllä imee paljon bambua mutta nimen omaan samalla tavalla voit kasvattaa omaa kasviperäisten ruokien määrää? Toisiko se etua treeniin tms muuta kautta.

Ja juurikin se kertyy kasviperäisestä ruoasta helposti se prode määrä vaikka sitä ei tarkoituksella sinne lisäisikään.

Pidän hyvänä asiana tätä liikettä MUTTA tuputtaa ei tarttee ja ketkä ei pidä niin eihän sitä ole pakko seurata. Parjaus sinänsä turhaa jos ei ole kokeillut? Vai? :sneaky:
 
Viimeksi muokattu:
Back
Ylös Bottom