"Väärin. Hiilarit eivät ole niin paha juttu kuin rasva."

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Kritz
  • Aloitettu Aloitettu
teemupii sanoi:
Eikös sillä ole vain väliä että saako enemmän energiaa kuin tarvitsee?
Ei. Muillakin asioilla on väliä, kuten esim. kuiduilla, riittävällä veden juomisella, vitamiineilla ja hivenaineilla, yleensäkin ruoan laadulla. Väitätkö todella, että tavalliselle pulliaiselle on hänen elämänlaatunsa ja läskin määrän kannalta aivan sama, ottaako hiilarinsa esim. kaurapuurosta tai karkista? Oletko todella sitä mieltä, että jos em. ravintoaineilla otetaan sama määrä kaloreita, niin läskien karistaminen onnistuu samalla lailla, ettei esim. verensokerin heittely ja sitä kautta mielialan vaihtelu (ja roskaruokahimot sitä kautta) todellakaan vaikuta mitään, vain kaloreiden kokonaismäärä?

Se pointti näissä "Calories are not equal" väitteissä on käsittääkseni seuraavissa: kuidut, ruoan imeytymisnopeus, vitamiinit ja hivenaineet. On otettava huomioon nämäkin, kun läskejä karistetaan:

1) Kuinka helppoa on jotakin ruoka-ainetta on syödä ja kuinka nopeasti siitä saa lisää kaloreita? Verrataanpa esim. kuvitteellista ryhmä A:ta ja B:tä. Ryhmä A:han laitamme esim. karkit, sipsit ja vaalean leivän (ns. ranskanpullan), ryhmä B:hen laitamme vaikkapa kaurapuuron, täysjyväruisleivän ja keitetyt kuorimattomat perunat. Voidaan huomata, että ryhmä A:n ruoka-aineista pystyy kuka tahansa mättämään suunnilleen 15-30 minuutissa nälissään noin 1000kcal, joissa ei ole juuri muuta kuin huonolaatuisia nopeita hiilareita. Ei kuituja, ei vitamiineja eikä hivenaineita, mutta on saatu erittäin nopeasti kauhea kasa kaloreita ja insuliinia reilusti elimistöön. Entäpä ryhmä B:n ruoka-aineet? Kuinka moni pystyy niitä syömällä saamaan esim. 1000kcal vaikkapa 15-30 minuutissa? Väitän, ettei kovin moni muu kuin ehkä Winsu. :D

2) Ruoan tilavuus verrattuna sen sisältämään kalorimäärään. Kurkkua saa mättää aika monta kiloa, että kertyy edes 100kcal, suklaata riittää 100 grammaa (moni tuntemani popsii tuosta vaan 200 grammaa ja nopeasti), niin kasassa on jo noin 500kcal (finelin mukaan). (oho, tämä tulikin jo oikeastaan kohdassa 1, nooh, toisto on oppimisen äiti :D)

3) Henkiset tekijät. Jos läskejä karistelevalla henkilöllä koko ajan heittelee verensokeri sinne tänne (nopeita hiilareita syötyään), niin elämä on henkisesti vaikeampaa kuin jos on tasaisen hitaasti imeytyvää energiaa (esim. laatuprotusta, laaturasvoista ja laatuhiilareista, EI nopeista hiilareista) saatavilla. Mieliala ja pirteystaso heittelevät verensokerin mukana ja vielä jos yhtälöön lisätään se kovin yleinen laihduttajien tyyli, että syödään pirun harvoin ja aivan liian vähän, niin noidankehä on valmis ja roskaruokahimoja piisaa.
Niissä tutkimuksissa, joihin vedoten ko. lauseen sanoin, ei oltu käytetty tankkaamiseen esim. glukoosia, taikka suoneen annettavia nesteitä.
Tuosta tulee taas kerran mieleen kestävyysurheilijat ja heidän hiilarivoittoinen ruokavalionsa (jossa huipulla vissiin käytetään myös glukoosia suoraan suoneen). Heille kaikki hiilarit ovat tarpeen ja heidän kannattaa monesti suosia nopeitakin hiilareita ja välttää rasvan syöntiä. Miksi näin? Siksi, että heidän reeninsä kuluttavat helposti 700-1000kcal per kerta (punttireenaajilla ehkä noin 300-600kcal, riippuen reenaajasta ja reenin kovuudesta). Kaikki energia on heille tervetullutta, koska se menee paljon energiaa kuluttavan reenin polttoaineeksi, minkä saamiseksi hiilaripitoiset ruoat ovat tietenkin parhaita mahdollisia. Olen näistä asioista keskustellut paljonkin erään työkaverini kanssa, joka on aktiivinen kestävyysurheilija (juoksee kilpaa useammankin maratonin vuodessa).

Suomalaisen ns. virallisen ravintotietämyksen yksi ongelma on mielestäni ollut ja on vieläkin hiilareiden korostaminen juuri tämän kestävyysurheiluperinteen takia. Kuvitellaan, että suomalaiset muka vieläkin kävelevät, pyöräilevät, juoksevat, uivat, hiihtävät ja pelaavat palloilupelejä runsaasti. Kuvitellaan, että suomalaiset muka vieläkin syövät enimmäkseen täysjyväleipää (eikä ranskanpullaa) ja keitettyjä pottuja (ei ranskiksia ja sipsejä). Kumpikaan ei enää pidä paikkaansa (vaikka toki haistapaskaturhien kyselytutkimusten mukaan suomalaiset muka syövät yhä terveellisemmin ja liikkuvat yhä enemmän), joten myös ns. virallisia ruokailusuosituksia olisi syytä muuttaa vähemmän hiilaripainoitteiseen suuntaan.

Hiilarien tehtävä = polttoaine. Jos ei ole kulutusta (eli pitkäkestoista aerooppista rasitusta), niin mihin niitä hiilareita (eli polttoainetta) sitten tarvitaan? Ei mihinkään, joten kroppa varastoi ne läskiksi.

Anteeksi pitkä postaus ja paasaava sävy. Mua vain ärsyttää se, että moni vieläkin viitsii väittää, että "Samahan se, mitä syö, kunhan syö riittävän vähän!". Ihan täyttä paskapuhetta ja/tai tietämättömyyttä moinen. Toki kalorien määrällä on merkitystä läskien karistamisessa, mutta niin on laadullakin. Määrän kun säätää sopivalle tasolle ja laadun mahdollisimman korkealle sekä lisää yhtälöön sopivasti liikuntaa, niin ollaan oikeilla jäljillä.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
iivili: Puhun edelleenkin rasvan ja hiilareiden vaikutuksesta painonnousuun. Pitäisi varmaankin laittaa kaikki postauksen joka viestiin. Tuohon viestiisi vielä että kestävyysurheilijan treenissä polttamat energiamäärät eivät niin hirveän suuria ole, koska 60-80% treenistä on PKta. Kilpailut onkin sitten ihan eri asia.
 
Jakob sanoi:
Mä lähtisin tässä tapauksessa miettimään tätä "0% rasvaa trendiä" markkinoinnin kautta. On helvetin helppo mainostaa tuotetta rasvattomana, koska rasvasta on tehty se ultimaattinen paha. Tästä nyt on äärimmäisenä esimerkkinä se chupachupchupchip tikkari, jossa ei ole ollenkaan rasvaa :).

Ihmiselle muodostuu kuva kevyestä tuotteesta, kun se on kerran rasvatonta, mutta todellisuudessa kalorit ovat lähes samat rasvattomassa ja rasvallisessa versiossa. Ja omasta mielestä otan ne kalorit mielummin vaikka huonosta rasvasta kuin sokerista, vältympä näin ainakin verensokerin heittelyiltä.

Tänäänkin kaupassa käydessäni kattelen leikkelehyllystä eri vaihtoehtoja ja kaikkien vähän rasvaa sisältävän pakettien kyljessä luki paljon muuta tekstiä isommalla se "rasvaa vain näin ja näin vähän". Ei oo ihme että tätä pidetään jonain perimmäisenä totuutena kun sitä joka tuutista tulee.

Samaa mieltä noista sokereista, ite oon saanut hyvää jälkeä tähän asti dietillä jo sokereiden pois jättämisellä. Nopeeta hiilaria vain palautusjuomaan.

Sitte tuli yhestä aikasemmasta postauksesta yks kaveri mieleen. Se on tällanen tyypillinen on-off treenaaja, välillä innostuu kovasti ja sitten tulee kuukausien taukoja. No hän kerran mulle paasas että miten hyvä on juoda litrakaupalla tavallista maustettua jugurttia joka päivä kun treenailee, saa kato niitä hiilareita jotta kasvaa. Ja tämä kaveri on kans sitä tyyppiä joka on aina oikeessa ja koskaan ei voi periks antaa. :wall:
 
iivililtä erinomaista tekstiä. Itsekin olen sitä mieltä että ne runsashiilariset ruokavaliot sopivat lähinnä kestävyysurheilijoille joilla energiankulutus on runsasta. Ja kestävyysurheilijan kulutus voi olla todella suurta, esim. pyöräilijän 4 tunnin peruskuntolenkki vie n. 2000 kcal helposti. En kyllä sulje muissakaan lajeissa runsashiilarista ruokavaliota täysin pois, mutta kestävyysurheilussa sille on parhaat perustelut.

Veikkaisin että todella monet ylipainoiset ihmiset ovat "hiilarihuoria", eli verensokerin heittely nopeiden hiilareidet takia on yksi tekijä joka saa aikaan erityisesti hiilarien liikasyöntiä. Itselläkin on tästä valitettavasti kokemusta. Nyt olen vihdoin tajunnut alkaa syömään proteiinipitoisempaa ja hidashiilarisempaa ruokaa, esim. aamupala entisten myslien ja karjalanpiirakoiden sijasta on kaurapuuroa ja maitorahkaa plus ruokalusikallinen rypsäriä puuron sekaan. Myös muilla ruokailuilla pyrin pitämään hiilareitten määrät kohtuullisina ja syömään suhteessa hieman enemmän proteiinia ja lisäksi koulussa aina salaattilautanen aivan kukkurilleen ja loraus kastiketta niin pysyy kylläisenä pidempään. Syön n. 2000 kcal päivässä neljällä aterialla (paino 84 kg), paino on laskenut tasaisesti, eikä koskaan ole nälkä vaan syön oikeastaan kellon mukaan.
 
iivili sanoi:
3) Henkiset tekijät. Jos läskejä karistelevalla henkilöllä koko ajan heittelee verensokeri sinne tänne (nopeita hiilareita syötyään), niin elämä on henkisesti vaikeampaa kuin jos on tasaisen hitaasti imeytyvää energiaa (esim. laatuprotusta, laaturasvoista ja laatuhiilareista, EI nopeista hiilareista) saatavilla. Mieliala ja pirteystaso heittelevät verensokerin mukana ja vielä jos yhtälöön lisätään se kovin yleinen laihduttajien tyyli, että syödään pirun harvoin ja aivan liian vähän, niin noidankehä on valmis ja roskaruokahimoja piisaa.

Joo, ollaan aamupalan jälkeen 8 tuntia syömättä ja vedetään sitten suklaalevy ja sipsejä, ruokajuomaksi coca-colaa. Been there done that. Tuollaisen "aterian" energiatiheys on vain sitä luokkaa että samoilla kaloreilla olisi rakentanut 3 oikeaa ateriaa mukaanlukien raasteet ja salaatit.

Kirjoitat myös täyttä asiaa siitä miten suomalaisten liikuntatottumukset ovat muuttuneet. Ei me todellakaan enää hiihdetä kouluun seitsemää kilometriä tai kävellä 10 kilometriä metsään tukkeja tekemään - pokasahalla tietenkin. Tää urbaanielämä on sellaista että autokin halutaan parkkeerata mahdollisimman lähelle supermarketin sisäänkäyntiä josta sitten hissillä tietty ruuat kotiin jääkaappiin ja loppuilta sohvaperunan roolissa telkkarin tai internetin ääressä fast foodia syöden.....

Hiilareitten kanssa olis todella tärkeää oppia laittamaan ruokia itse eikä vetää jotain Saarioisten mikroaterioita joka päivä.

:david:
 
Onko kenelläkään muuten tietoa tutkimuksista tai linkkejä abstrakteihin, missä vertaillaan verensokerin muutoksia eri ateriatyyppien (ei ruoka-aineiden) välillä?
 
Timba79 sanoi:
No hän kerran mulle paasas että miten hyvä on juoda litrakaupalla tavallista maustettua jugurttia joka päivä kun treenailee, saa kato niitä hiilareita jotta kasvaa.

Ohoh! Hyvä että avasit yhden jugurttirohmun silmät. Kävin Finelissä vähän tutkimassa ja karu totuus ruokavalion muuttamisesta tuli nyt eteen.
 
Tutkimus erilaisten aamiaisten vaikutuksesta nälän tunteeseen viiden tunnin päästä: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/...ve&db=PubMed&list_uids=12499328&dopt=Abstract
Samaa asiaa: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=PubMed&list_uids=9000333&dopt=Abstract

Ei tunnu olevan aterian koostumuksella paljoakaan tekemistä nälän tunteen kanssa. Vieläkin pitää ihmetellä että miksi hiilareista puhuttaessa ne aina yhdistetään lähinnä vain sokeriin. Varmaan tosi marginaalinen määrä ihmisistä syö vain suklaata ja chipsejä. Lukemista muutamaksi illaksi: http://www.ktl.fi/ravitsemus/fr2002/fr2002.html
 
teemupii sanoi:
Ei tunnu olevan aterian koostumuksella paljoakaan tekemistä nälän tunteen kanssa.

Potaskaa. Ruuan energiatiheys ratkaisee kaiken. Jos vedät rasvaisia paskahiilareita 5 minuutissa niin että napa rutisee niin aivot rekisteröivät tapahtuneen ähkysyömisen vasta 20 minuutin kuluttua aterioimisesta.

:david:
 
Kertoisiko joku viisas, millä perusteella nuo kaikenmaailman suositukset eri ravintoaineiden saannille oikein on luotu? Onko USA:lla jossain labrassa ihmisen lähdekoodi ja manuaali jossa sanotaan että niin ja niin paljon kalsiumia ja sen ja sen verran kuitua jne?
 
teemupii sanoi:
Varmaan tosi marginaalinen määrä ihmisistä syö vain suklaata ja chipsejä.
Jenkeissä ja briteissä ei marginaalinen määrä, Suomessa kyllä marginaalinen...vielä toistaiseksi! Nykyään Suomessa ollaan vasta tässä "ranskanpulla, valmis mikroateria (joiden ravintoarvot eivät kummoisia ole), valmispitsa, makaronimössö ilman protua" -vaiheessa (eli huonolaatuisia/nopeita/ravintoköyhiä hiilareita suurimmaksi osaksi, liian vähän kasviksia, liian vähän protua). Myös karkin, suklaan ja sipsien kulutus on viimeisen 20-30-vuoden ollut koko ajan nousussa, samoin limun. Näetkö jo yhtälön? Hiilareiden kulutus (ja erityisesti nopeiden) on kasvanut enemmän kuin minkään muun makroravinteen. Rasvan kulutus on ehkä jopa laskenut (kun siitä on niin paljon rummutettu julkisuudessa ja käynnistetty Pohjois-Karjala projekteja yms.), proteiinin määristä ei tietoa, ehkä pysynyt suunnilleen samana (eli liian alhaisena) ns. taviksilla.

Tuosta on seurauksena yhä lisääntyvä läskin ja elintasosairauksien määrä, myös Suomessa. Osasyyllisenä tietenkin myös fyysisen rasituksen määrän laskeminen huomattavasti, jopa viimeisten vuosikymmenien aikana.

Onko muuten olemassa mitään muita tutkimuksia koko väestön ruokavaliosta kuin kyselytutkimuksia? Itse en luota yhtään näihin kyselytutkimuksiin. Jotain niiden luotettavuudesta kertoo jo se paradoksi, että joka tutkimuksen mukaan suomalaiset liikkuvat enemmän ja syövät terveellisemmin, mutta kuitenkin koko ajan lihovat yhä nopeammin, myös lapset ja nuoret.
 
rafael30 sanoi:
Ohoh! Hyvä että avasit yhden jugurttirohmun silmät. Kävin Finelissä vähän tutkimassa ja karu totuus ruokavalion muuttamisesta tuli nyt eteen.

Oleppa hyvä!! Ja itsekin täytyy tunnustaa, että ennen dietin alottamista tuli tota jugurttia vedettyä varsinkin aamupalalla ihan kiitettävästi. Ja sitten ihmetteli kun oli nälkä 1-2 tunnin päästä... :david:

No en sentään hiilareiden takia sitä syönyt kuten kaverini, mutta se on vaan niin kätevää ja hyvää oli se mun selitys. No toi nykyinen rahka, sokeriton mehukeitto, kaurahiutaleet, leseet kombo hakkaa kyllä ton jugurtin mennen tullen. Ja on todella helppo säätää sitä hiilareiden määrää niillä hiutaleilla tarpeen mukaan. Rahkan määrä on aika vakiona ollut se 250 grammaa, eli puolikas Lidlin rahkapurkki.
 
Rin Tin Tin sanoi:
Kertoisiko joku viisas, millä perusteella nuo kaikenmaailman suositukset eri ravintoaineiden saannille oikein on luotu? Onko USA:lla jossain labrassa ihmisen lähdekoodi ja manuaali jossa sanotaan että niin ja niin paljon kalsiumia ja sen ja sen verran kuitua jne?

Eiks nämä ole enemmän tai vähemmän mutulla vedettyjä, eli on tarkkailtu ihmisiä joilla ei ole puutostauteja ja sitten syödystä ravinnosta päätelty kuinka paljon he saavat eri ravintoaineita -> RDA. Se että onko toi määrä optimaalinen, on ihan eri juttu, kun esim. joillain vitamiineilla RDA:n ja toksisuusrajan välillä voi olla satakertainen ero (vai onko tuhatkin?).
 
Kertoisiko joku viisas, millä perusteella nuo kaikenmaailman suositukset eri ravintoaineiden saannille oikein on luotu? Onko USA:lla jossain labrassa ihmisen lähdekoodi ja manuaali jossa sanotaan että niin ja niin paljon kalsiumia ja sen ja sen verran kuitua jne?

Joskus kuulin, että RDA:t on määritelty ekan tai tokan maailmansodan aikana sotilaille minimisuosituksiksi. Keksittiinkö samalla myös ravintoympyrä? Näillä määrillä pidetään sotilashengissä juoksuhaudassa luotiin saakka. Määrät ovat tyyliin: "kukaan ei kuole sen takia, että iho lähtee pois, kun ei ole saanut tarpeeksi E-vitamiinia". En varmuudella tiedä, pitääkö tuo tieto RDA:n historiasta paikkansa.

Ihon lähteminen E-vitamiinin puutteesta oli sitten muuten keksitty oire.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom