- Liittynyt
- 28.7.2007
- Viestejä
- 6 279
Tässä aika paljon asiallista inffoa metodeista: https://lihastohtori.wordpress.com/2014/05/27/lihasarkuus-no-pain-no-gain-voimaharjoittelussa/
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Tässä on semmoinen line millä hyvin ulkoistetaan itsensä näistä "lahjakkaista" ja epä-ihmisistä, eikä edes suostuta ajattelemaan itse olevansa mahdollinen samanlaiseen. Koska ei vaan voi. Koska.
Toki mahtava tapa väitellä asioista muiden kanssa, kun voi vaan vastata "no koska geenit, ei pyge". Ja back to -> 1 jakoinen.
Ja saman useampijakoisella.
Mutta taas esim. itsellä ei missään vaiheessa ole ollut ongelmaa että liikaa tai liian kovaa olisi tullut treenattua. Olisiko siis paha, jos ruokapuoli pidettäisi kunnossa ja tosissaan pyrittäisiin treenejä koventamaan failureilla ja erikoistekniikoilla?
Niin, toki harrastelijalle voi pienempi jakoiset sopia, mutta mistä tuo sitten johtuu - voisiko olla ihan psyykkiset/muut syyt, kuin fysiologiset?
Näissä keskusteluissa mielestäni pitäisi pystyä erottelemaan: tavoitteellisesti treenaavat ja harrastelijat. Kilpailijoilla on kuitenkin ihan eri mentaliteetti treenaamiseen, kuin harrastelijoilla. Bodaus on aika vahvasti myös psyykkistä touhua ja kaikilla ei vaan ole niitä "lahjoja" mitä päältä vaaditaan. Usein nämä jutut jää todella vähäiselle huomiolle. Mitä enemmän treeniin saadaan raadollisuutta, lihaskipua ja painetta, sitä kovempaa hommaa siitä tulee pääkopalle.
Toki tämmöiset treenitapakeskustelut aina kiertää kehää, tulee voimailupertti kertomaan miten reidet kasvo pelkällä kyykyllä, toinen tekee pelkkää reidenojennusta koska tuntuma ja noh, kilpailijat ei näihin vaivaudu edes mitään postaamaan. :D
Eikös sulla siima ollut kuitenkin penkin kehittäminen kokoajan tähtäimessä? Siihen ei varmasti mitkään erikoistekniikat ole avuksi.
Veikkaan, että monella esim. kova 2-jakoinen treeni saattaa vaatia pääkopalta enemmän kuin esim. 4-jakoinen. Treenaat puolet kropasta täysiä vrt 1/4 kerralla.Niin, toki harrastelijalle voi pienempi jakoiset sopia, mutta mistä tuo sitten johtuu - voisiko olla ihan psyykkiset/muut syyt, kuin fysiologiset?
Näissä keskusteluissa mielestäni pitäisi pystyä erottelemaan: tavoitteellisesti treenaavat ja harrastelijat. Kilpailijoilla on kuitenkin ihan eri mentaliteetti treenaamiseen, kuin harrastelijoilla. Bodaus on aika vahvasti myös psyykkistä touhua ja kaikilla ei vaan ole niitä "lahjoja" mitä päältä vaaditaan. Usein nämä jutut jää todella vähäiselle huomiolle. Mitä enemmän treeniin saadaan raadollisuutta, lihaskipua ja painetta, sitä kovempaa hommaa siitä tulee pääkopalle.
Veikkaan, että monella esim. kova 2-jakoinen treeni saattaa vaatia pääkopalta enemmän kuin esim. 4-jakoinen. Treenaat puolet kropasta täysiä vrt 1/4 kerralla.
Joo tuota varmasti tarkoitinkin. Itse varmaan sitten uskot, että kun teet jollain musclemagasiinista poimitulla ronnie coleman hyper-anapolik-plääs 6-jakoisella ohjelmalla ja muistat ottaa bcaa:t kisaat natuna olympiassa parin vuoden päästä... Jos näin ruveta stereotypiota hakemaan mikä on omiaan tuomaan keskustelun tasoa ylös päin.
Voit varmaan saman määrän sarjoja tai jopa kiloja nostaa yhdessä treenissäkin mutta et yhtä kovilla raudoilla. Jos vähän yksinkertaistaa treeniä ja unohtaa nousevat sarjat ja otetaan joku kaveri jonka kyykky maksimi on vaikka 180kg. Jos tämä kaveri treenaa yksijakoisella ja kyykkää joka treenissä 5x5 pystyy hän käyttämään todennäköisesti noin 140kg sarjapainoja. Jos taas pitäisi tehdä yhdessä treenissä koko viikon työt olisi se 15x5 kyykkyä jolloin treenin lopussa siellä tangossa olisi varmaan noin 60kg, mikä on aika paljon vähemmän. Tai sitten pitää vaihtaa johonkin kevyempään liikeeseen esim. niihin reiden ojennuksiin. Ja tuolloinkin saavutetaan vasta sama määrä toistoja ja 1-jakoisella tehty 10500kg volyymi on vielä aika kaukana.
Mahdollisimman suuri volyymi ei tietenkään ole mikään oikotie onneen mutta kyllä se auttaa.
Kyllä itsekkin pystyin ihan hyvin treenaamaan "kovaa" ja käyttämään erikoistekniikoita, vähemmän niiden kanssa tulee ongelmia kun suurin kuorma kohdistuu hermoston palautumiseen ja esim. tukikudokset ja nivelet pääsevät paljon helpommalla kuin suurilla painoilla usein treenattaessa.
Eli olisiko paha jos ruokapuoli pidettäisi kunnossa ja tosissaan pyrittäiisin treenejä koventamaan lisäämällä niitä levypainoja sinne tangon päähän, siellä kun riittää sitä tilaa paremmin kuin päivässä tunteja hinkata entistä enemmän pudotussarjoja :D
En usko, että on mitään psyykkista tekijää tuossa. Se on vaan niin monesti todettu, että kroppa ei tykkää noin harvasta frekvenssistä kuin kerta viikkoon eikä siinä mikään epäsuorarasitus auta pätkääkään. Selkää treenaat kerran viikkoon, niin hermotus kateissa eikä mitään saa menemään kunnolla perille. Jos oon sitä priorisoinut niin olen tehnyt 2-3x viikkoon, ja todellakin kulkee ja menee treenit paremmin perille.
Aiemmin sitä penkkiä tein tavoitteellisesti, mutta en enää yli vuoteen. Kunhan yrittää vähän lihasta saada ja sitten yrittää rantakuntoon 2016. Toki tykkään minä vieläkin punnertaa, mutta sinänsä ei häiritse treenejä millään tavalla kun se penkki on kerta viikkoon rintatreenin alkuun. Eipähän tuo kulekaan näin "hoikkana", niin ei juuri kiinnosta. Ja voimaa ei tule tehtyä kun jaksottain siihen.Tuokaan yleinen totuus, että failure tappaa hermotuksen jne. ei kyllä kaikkiin päde. Itse en saanut millään tyylillä niin nopeita voimatasojen nousuja aikaseks kun HIT tyylin bodauksella, jos nyt kokonaiskuvaa katsotaan eikä mitään tiettyä liikettä. Tuli mentyä sillon failuren ohi monellakin tapaa. Toki en minä penkkiä, maastavetoa jne. uskaltas vetää failureen(suhteellisen isoilla kuormilla ainakaan %1RM) jatkuvasti muutenkaan, kun herkkä on hermosto ylikuormittumaan noista. Prässit, taljavedot, soudut jne. sitten ihan asia erikseen puhumattakaan eristävistä liikkeistä.
Tuo aiemmin mainittu lahjakkuustekijä ei kyllä ole mikään vitsi. Jos on superlahjakas kaveri, niin kehittyy ihan sama mitä salille tekee melko näyttävään kondikseenkin. Ei tarvitse edes miettiä sen kummemmin, jos hommassa on vähänkään järkeä. Toiset voi kokeilla kaikki metodit mitä maa päällään kantaa, mutta kunto on kuin varjo sen lahjakkaan vähän sinnepäin jumppailevan kunnosta. Jos tuota geeniasiaa ei pidä totena, niin aika metsään menee kaikki pohdiskelut näistä metodeista. Se on kuitenkin kaikkein määräävin tekijä, ruokavalion ja treenin ohella. Mutta menee noistakin edelle, jos jotain yksittäistä tekijää noista pitää painottaa millä olisi suurin vaikutus kehitykseen.
Kun taas itse olen sitä mieltä, että progressio on (perinteisessä voimailumerkityksessään) suhteellisen tarpeetonta. Tuossa wileniuksen wlogissa 115 asiaa hyvin käsiteltiin. Tuokin koko progressiomalli mistä puhutaan, on voimailulle perustettu ja ne perinteet on suomessa vahvoilla. Bodaria kun ei lähtökohtaisesti pitäisi kiinnostaa penkkaako uransa huipulla 170kg vai 150kg.Progressio ratkaisee kehityksen, ei niinkään onko ohjelma 1, 2, 3 vai 4-jakoinen. 1 ja 2-jakoisen ohjelman etu on mielestäni nimenomaan nopeampi progressio.
Millanen on se 2-jakonen ohjelma jolla saa korvattua 4-jakosen ohjelman ja vedettyä yhtä tehokkaasti jokaisen lihasryhmän? En ymmärrä miten se onnistuu riittävän tehokkaasti. Tai miksi sitä ei bodibilderit käytä, jos kerran kahdella reenillä saat vedettyä kaikki kropan lihasryhmät läpi ja se olis vielä jopa kasvattavampaa kuin monijakoinen?
Miksi pitäisi jotenkin korvata 4-jakoinen? Eri ohjelmilla on paikkansa, yleisesti ei voida sanoa, että mikään treenijako olisi absoluuttisesti paras. Täytyy miettiä, että mikä on kuhunkin tilanteeseen paras. Ja ihan varmasti iso osa bodibildereistä on myös 2-jakoista käyttänyt treeniuransa aikana. Joo huipulla ollessaan varmasti harvempi käyttää, mutta onko jo huipulla ollessaan enää suurta lihaskasvuakaan tullut?Millanen on se 2-jakonen ohjelma jolla saa korvattua 4-jakosen ohjelman ja vedettyä yhtä tehokkaasti jokaisen lihasryhmän? En ymmärrä miten se onnistuu riittävän tehokkaasti. Tai miksi sitä ei bodibilderit käytä, jos kerran kahdella reenillä saat vedettyä kaikki kropan lihasryhmät läpi ja se olis vielä jopa kasvattavampaa kuin monijakoinen?
Yks syy on varmasti se, kun treenataan kaks kertaa päivässä, joka päivä. Tulis muuten joka päivä kaikki lihakset. Toista se on meillä tavallisilla kuolevaisilla.
Miksi pitäisi jotenkin korvata 4-jakoinen? Eri ohjelmilla on paikkansa, yleisesti ei voida sanoa, että mikään treenijako olisi absoluuttisesti paras. Täytyy miettiä, että mikä on kuhunkin tilanteeseen paras. Ja ihan varmasti iso osa bodibildereistä on myös 2-jakoista käyttänyt treeniuransa aikana. Joo huipulla ollessaan varmasti harvempi käyttää, mutta onko jo huipulla ollessaan enää suurta lihaskasvuakaan tullut?
Onko mulla mennyt ketjun aihe ihan ohi, vai oliko tää sittenkin tavan pulliaisen metodikeskustelu? Ilmankos täällä väittelyä syntyy, kun pitäisi osata jokaisen treenarin mieltymykset ja ajankäyttö huomoida.
Itse olen kokoajan puhunut tavoitteellisesta treenistä. Ja niinkuin sanottu useasti, 4-jakoinen ei tarkoita 4 treeniä viikossa. 4 treeniä on jopa liian vähän imo kenellekkään.
Juu no halusin vaan sanoa, että turha kenenkään minkään jaon ylivoimaisuutta täällä on toitottaa. Varmasti jos on bodymunkki 24/7 niin 4-jakoinen saattaa olla monille paras jako, tosin toisille saattaa silloinki 2-jakoinen olla parempi vaihtoehto. Jako on vaan yks elementti treeneissä ja kannattaa hyväksyä ettei mitään "kuningasjakoa" ole. Tosiaan itse ainakin otan huomioon näissä keskusteluissa myös heidät, kenelle bodaus on tavoittellinen harrastus, muttei koko elämä.- - - Updated - - -
Savolainenkin harrasti taekwondoa nuorena, haluatko kokeilla lihaksenkasvatukseen? Anteeksi, ei nyt vaan voi tosissaan suhtautua :D. Meinaatko tuolla tummennuksella, että silloin tehdään jotain väärin? Eikö tuo ole ihan luonnollista?
Myöskin, kuka bodyhuippu treenaa pienjakoisella/voimaohjelmalla/suoria sarjoja? Muulloin kun kevennyksenä. Kevennys on kuitenkin suhteellisen lyhyt aika, ymmärtääkseni tässä on ollut puhe siitä pääasiallisesta treenistä.
Uskotko että on sattumaa, kun natubodarit järestään treenaa 3+ jakoisilla?
Hohhoijakkaa. Ojalan Jeve, Kotipohjan Pekka ja Tammelinin Antton treenasivat 4-jakoisella ohjelmalla ja kaikki menestyivät esimerkiksi CBB:n EM-kilpailuissa vähintäänkin hyvin, mutta siltikin treenasivat väärin koska 4-jakoisella ei kehity.
Se on kyllä aivan päinvastoin! Kannattaa natuna varsinkin panostaa laatuun, ei määrään. Se lihas on murjottava joka reenissä ihan finaaliin, jos halutaan kasvaa. Tämä vaatii sen, että lihas saa riittävästi kuormitusta. Se on tietysti jokaiselle eri määrä, riippuen lihaksesta ym. Mutta kyllä jotain n. 15 sarjaa pitäis tulla joka lihasryhmälle duunia ja failurea ym..
Tämä taas edellyttää sen, että lihas jaksetaan takoa loppuun mahdollisimman suurella kuormalla ja intensiteetillä. Eli pitää jaksaa vetää treeni kokonaan loppuun, täysillä. Se ei onnistu niin, että on neljä eri lihasryhmää samassa reenissä, tämä tarkottaisi sitä, että sulla on joku 45 sarjaa takana, kun alotat viimesen lihasryhmän. Kuka pystyy sillon enää antamaan täyttä treeniä sille lihasryhmälle? Kun tutkimukset osoittaa, että jo toinen lihasryhmä jää huonommin kehittyväksi, kuin ensin treenattu. Jos jonkun mielestä lihas on loppu kun on tehny kolme sarjaa penkkiä ja kolme sarjaa vinopenkkiä. Niin ei ole oikeasti koskaan treenannut kovaa. Sori mut niin sen on pakko olla tai sitten on vielä aloittelija, se on eri juttu.
Jos reenaa tällä tavalla sen lihaksen 5-6 päivän välein niin se on ihan riittävä ja parempi, kuin vetää monta kivaa, helppoa, löysää reeniä viikossa. Ja sielä tosiaan myös sivuosumaa tulee reilusti. Ja voi tehdä edellisen lihasryhmän lyhyesti vaikka seuraavan reenin loppuun jne...
Ymmärtäkää nyt, että erikseen on aloittelijat ja erikseen on voimailijat, joiden pitää laittaa niitä toistoja varastoon, käytettäväksi sitten kisoissa, ja erikseen on bodaus.
Ilmeisesti on, kun ketjun aloittaja pyytää listaamaan OMIA treenifilosofioita ja perustelemaan niitä. Harvalla täällä kuitenkaan on varmaan ammattimaisesta treenaamisesta kokemusta sen vaatiman lääkityksen kera. Sulla ilmeisesti kuitenkin on ja tuo profiilikuva on netistä otettu kynäniska.
Jep, näin se tuppaa monella menemään. Jännä että tuokin on suht uusi asia ainakin suomen bodareilla, luulisi että tuota jo vuosikymmeniä olisi käytetty laajemmin?No mitä ite nyt muutamia kilpailevia(classic) tiedän/tunnen, niin se on totta että kun on päästy tuohon kisaamisvaiheeseen niin treeniohjelma on usein aika monijakoinen, koska sillä pystytään helpommin keskittymään yksityiskohtiin ja kehittämään tiettyjä heikkouksia kropassa. Monesti tilanne on kuitenkin usein niin, että pohjat on tehty hyvinkin eri tyyppisellä ja monipuolisella treenillä, ja myös harvajakoisilla ohjelmilla ja todella tiheällä frekvenssillä on usein tehty alkuvuosina pohjat. Useimmiten nämä kaverit tai moni heistä pitää kuitenkin totuutena, että jos jotain priorisoidaan niin sen lihasryhmän treenifrekvenssiä nostetaan jaksottain paljonkin. Tai sanotaanko näin, että frekvenssin noston on moni natubodari toimivaksi todennut lihasryhmäkohtaista kehitystä tarkasteltaessa. Treenijako vaihtelee ihan sen mukaan, mikä on työn alla. Pitkään treenanneen natubodarin on aika vaikea pyrkiä kehittämään enää koko kehon lihasmassaa tasaisesti kerralla, yleensä joudutaan siihen että mennään ns. ylläpitomoodilla ja tiettyjä lihasryhmiä painotetaan. Toki ihan sama pätee varmaan roinallakin, jos ei kävelevistä apteekeista puhuta.
1- tai 2-jakoinen on mun mielestä liian harva jos tavoitteena tasapainoinen lihaksisto, tai ainakin hyvin raskaita tulisi treenit olemaan jos sinne otetaan riittävästi eristävää harjoittelua mukaan. 1-jakoisessa ainakin liki mahdottomuus. En kuitenkaan väitä, etteikö niilläkin voisi perusmassoja rakentaa. Aloittelijalle varsinkin monesti erittäin hyvä ja tehokas tapa.
Voihan se olla joo, että jos olisin 4-jakoisella tehnyt 5-6 treeniä viikossa niin tulos olisi melko varmasti ollut parempi mitä oli. En kuitenkaan yleensä pysty niin paljon aikaa käyttämään että jatkuvasti pääsisin 5-6 viikkotreeniin, priorisointi kysymyshän toi kyllä on. Toisinaan olen 3-4 viikon jaksoja pystynyt tekemään 6 treeniä viikossa jopa. Sillon ohjelma on ollutkin monijakoinen luonnollisesti ja on toiminut paremmin.
Se taas sitten oma juttunsa, että monen optimaalinen treeniohjelma olisi täysin erilainen mitä on käytännössä, jos ajankäyttö olisi vapaata ja voisi panostaa salihommiin täysipäiväisesti kuten ammattiurheilijat. Mutta jos ajankäyttö treeneihin rajataan nyt vaikka sanotaan 6 tuntiin viikossa, rajoittaa se jo aika paljon. Tietysti jonkun volyymipumppailutreenin tekee helposti tuntiin, mutta sitten taas jos haluaa tehdä maksimaalisilla sarjapainoilla vähintään 1 sarjan per liike, niin sitten lämmittelyihin ja muuhun menee väksiin enempi aikaa. Ja palautukset on väkisin pidempiä kun "pumppaillessa".
Hah, pahoittelut jos oon liian tavoitteellisesta treenistä puhunut ja sut vielä keskusteluun houkutellut! :O Treenaatkos itse edes lihaksenkasvatustarkoituksessa? Väittelet kuitenkin siitä? ;)
Ammattimaista treenaamistako ei ole ilman lääkitystä?
Edit: Kysymys oli turha, kyllä mä katoin että treenaat crossfittiä. Parastahan pakkiksessa on, että tännä tulee kaikkien muitten lajien harrastajat neuvomaan bodareita/bodaavia. Millon pitäis isompia rautoja nostella ja millon pitää painoprogressiota lihaksenkasvattamisessa. Miksi en nää bodareita crossfittaajia/kehonpainoharjottelijoita/voimanostajia neuvomassa?