Mutta sanonpa vain, että mikäli sieltä ei löydy jotain näitä selittäviä seikkoja, niin siinä on yksi tutkimus lisää joka vain sekoittaa pakkaa enemmän. Näitä tutkimuksia on nyt niin paljon eri tuloksin, että sieltä saa melkein valita sen mihin haluaa itse uskoa. Putoaa pohja pois koko hommalta ellei saada yhtenäisiä tuloksia. Tai jos omalta kantilta ajattelen, niin se on pudonnut jo aikaa sitten.
Tämän tutkimuksen uutuusarvo on (kirjoittajien mukaan) se, että frekvenssiltään näin merkittävästi erilaisten treenimetodien (lihas 1x vs. 5x viikossa) vasteiden eroa on ekaa kertaa katsottu kuvantamismenetelmillä. Taustalla oli hypoteesi, jonka mukaan bro-splitillä hukataan työ- ja palautumisresurssit kun volyymi per treeni suurimpi kuin mikä on välttämätöntä ("
trained subjects likely complete an RT [=resistance training]
volume per session above that needed to maximize the postexercise muscle protein synthetic (MPS) response and thereby were “wasting” some of the per-session volume").
Kadunmiehenä minuakin on ihmetyttänyt, miten se voi olla tutkijoille niin hemmetin vaikeaa selvittää, mikä treenimetodi on keskimäärin paras. Kun näitä lukee enemmän, alkaa ymmärtämään. Tässäkin yksi selittävä tekijä (jonka kirjoittajat myöntävät) on se, että koehenkilöille lihas viidesti viikossa saattoi olla uudenlainen ärsyke, kun taas verrokkiryhmässä eli lihaksen kerran viikossa treenanneille treenityylissä ei tapahtunut juurikaan muutosta normaaliin verrattuna. Olis varmaan vaikea löytää sellaista ryhmää, jossa olis vuosia vedetty 1-jakoisella ja nyt vaihteeksi otetaankin bro-split.
Toinen haaste, jota tutkijat on varmaan pähkineet ihan riittävästi, on se, että ryhmien treenien suoritus on yhdenmukaistettava vertailun mahdollistamiseksi. Maallikkona kuitenkin olettaisin, että 1- ja 5-jakoista tekevien treeni olisi suoritustavaltaan erilaista. Kun bro-splitillä vedetään yhdessä treenissä 15 settiä failureen 10-12 toistolla samalle lihasryhmälle, on painot ja siten mekaaninen kuorma varmasti aika pientä treenin loppuvaiheessa. Käytännössä aika monet kuitenkin tekee treenin alussa raskaita liikkeitä (6-8 toistoa) ja lopussa pumppailua vaikka tavoite on hypertrofia.
Jto:n tuossa edellä mainitsema progressio toteutettiin siten, että koko ajan tehtiin samat 5 liikettä, kaikissa 3x10-12, jokainen setti failureen. Eli painoa lisättiin kehityksen myötä jotta tuohon haarukkaan saatiin failure (RPE 9.5). Havaittiin, että 1-jakoisella treenanneet tekivät 8 viikon jakson lopussa suurempaa volyymiä (TTL, total load lifted) eli heillä tuli treeniin myös enemmän progressiota.