Kun puhutaan shokkitreenistä niin monet kuvittelevat sen aina treenifrekvenssin tihentämisellä ja volyymin kasvulla. Pitäisi antaa sitä shokkia myös toiseen suuntaan eli keventämisellä, kulkee joissain piireissä myös mm. nimellä "kevyt viikko" :D Yleensä kevyet viikot pidetään lähinnä pakosta, että annetaan kehon levätä. Samoin kevennykset määrittää yleensä sarjapainojen progression pysähtyminen, mikä on ihan hyvä keino, muttei välttämättä optimaalisin jos lihaksia halutaan kasvattaa.
Ja mistä aikasemmin puhuin että kataboliaa ei välttämättä kannattaisi pelätä treenin aikana, niin tässä vähän havainnollistavaa kuvaa:
Eli vähentämällä tuota dippiä ei välttämättä saada mitään positiivista aikaan ylikompensaatiossa, vaan päin vastoin. Näinhän kroppa toimii, eli saadaan shokkitila mihin kroppa puuttuu palauttaakseen tilan. Tila yritetään normalisoida mahdollisimman tehokkaasti milloin tapahtuu ns. ylikompensaatiota, eli mennään vähän normaalin yläpuolelle.
Samoin toimii mm. kehon hormonituotanto mieshormoninkin osalta. Eli injektoidaan lyhytvaikutteista testosteronia -> oma tuotanto sukeltaa -> lyhytvaikutteisen ulkopuolisen hormonin nopeasti kehosta poistumisen johdosta oma hormonituotanto palautuu vähän lähtötasoa korkeammaksi(ei välttämättä lopullisesti). Tuota on käytetty muistaakseni mm. Amerikassa puberteetin käynnistämiseksi.
Kuitenkin tossa ylikompensaatiossa on kyse monista eri tekijöistä jotka vaikuttavat toisiinsakin. Eli liian pitkä treenifrekvenssi liian kevyen treenin kanssa aiheuttaa sen että tiputaan lähemmäksi normaalitilaa/tilaa mistä lähdettiin ennen treeniä. Liian kova treeni liian usein taas voisi aiheuttaa sen ettei ylikompensaatiota ehdi edes tapahtua. Palautumisen puutteellisuudestakin ylikompensio voi jäädä tulematta.
Tässä havainnollistava kuva miten homma toimisi optimaalisimmin:
Eli uusi treeni tulisi ylikompensoinnin aikana, ennen kuin palaudutaan lähtötasolle.