training_addict sanoi:
Mä nyt odotan vieläkin sun vastausta mistä sen 6,93% olit aiemmin laskenut. Ennen kun siihen vastaat, niin tässä nyt on mun mielestä aika selvää kuka niitä lukuja vääristelee ja yksisilmäisesti tulkitsee....
UPM:n Intranetistä... mutta kun menen töihin, niin kaivan sen luvun tarkemmin sulle pöytään.
training_addict sanoi:
Voidaan tietysti kumpikin mantrata loputtomiin, mutta nää nyt ei ole kylmiä irtisanomisia nähneetkään. Siinä on myös Paperiliitolla oma kauhansa sopassa, kun luo talvisodanhenkeä ja vähentää työmotivaatiota ihan turhaan.
Kylmä irtisanominen on sellainen, jossa yksinkertaisesti pistetään pihalle kaveri. Esimerkiksi paikallisesti täällä olisi enemmän ollut lähtijöitä eläkeputkeen, kuin mitä päästettiin. Silti pitää about 20 henkilöä irtisanoa ja halukkaista lähtijöistä ei olisi pulaa. Ja täällä ei oikeasti mikään kone edes pysähdy, vaan investointia tehdään parast'aikaa.
Eihän tuo minun työpaikkaa horjuta, päinvastoin, mutta luuletko että em. käyttäytyminen nostaa motivaatiota henkilökunnassa. Viimeisen ~15v ollaan suoritettu paljon puhuttua 'yhteiskuntavastuuta' TUPO:ssa, ilman erillisiä isompia korotuksia siihen aikaan, kun paperiteollisuus tosiaan tahkosi ennätystuloksia. Tilapäinen notkahdus on tilapäinen notkahdus ja suunta on jälleen toiseen päin. Kuten varmaan tiedät, että talous tuppaa olemaan aaltoliikettä.
Mitä olen asiasta työkavereiden kanssa jutellut tuolla työmaalla, niin ehdotukset on ikävä kyllä olleet jonkin verran radikaalimpia, kuin mihin paperiliitto on ryhtynyt. Eli paperiliiton haukkuminen tässä tapauksessa on melkoisen turhaa, koska nyt ei haeta iltapäivälehden kanteen lööppiä.
Siellä on kuitenkin helppo neuvotella Helsingin kabiineissa suhteellisen inhimillisessä ilmapiirissä, kuin täällä itse pelipaikalla. Monet on suorastaan ihmetelleet liiton pehmeitä toimia. Työntekijät ovat suunnilleen odottaneet, että irtisanomisten ratkettua ollaan pitkähkö aika kotona, joko lakossa tai työsulussa.
Mitä irtisanotuille on tarjottu, on eräs niistä syistä miksi nyt oltiin vain mielenilmauksen omaisesti 2 päivää lakossa. Jos noita 'kylmästi vaan ulos, ilman neuvotteluja'-toimintoja olisi radikaalisti tehty, niin tässä maassa ei pyöris tällä hetkellä monikaan paperikone.... söi se sitten lisää työpaikkoja tai ei.
training_addict sanoi:
Et varmaan kuitenkaan vakavalla naamalla väitä, että UPM valehtelee vuosikertomuksessa todelliset henkilöstökustannuksensa?
Ei varmasti valehtele, mutta miten asiat lasketaan ja mitä toiminta vaatii onkin eri juttu. Ikävä juttu on, että niitä työntekijöitä on pakko pitää jos jotain tuotantoa meinaa aikaseksi saada. Edelleenkään se osakeluku tietokoneen ruudussa ei tuota yhtään paperitonnia ja se timanttikauppias, siivooja, mauno ahonen, tai esko mörkö ei osaa käyttää paperikonetta, tai jälkikäsittelylaitteita. Jos työntekijä olisi yksinkertaisen simppeli vaihtaa, niin luuletko että paperiteollisuuden ansiot olisi niitä kadehditun 'suuria'. Kulurakenteessa henkilöstökustannukset varmaan on merkittävä tekijä, ja tulee olemaan myös tulevaisuudessa. Saako sen ulkoistamisella hintaa sitten alas muuten kuin hetkellisesti... ulkoistamista on muuten toinen aikamoinen nippu suoritettu ihan pikkuhiljaa ja vaivihkaa, tässä viimeisen 10v aikana. Se hiljainen henkilöstösupistaminen vaan kun ei vaikuta osakekurssiin yhtä positiivisesti ja näin nopeasti, kuten radikaalimman toiminnon julkaiseminen, joten eihän se kannata.
Edelleenkään, kuten tuolta toimintakertomuksesta näet, ei tuo työntekijäkustanne ole se muuttuva ja arvaamaton kulu. Vakaa, jokaiselle allalle kuuluva kustanne kyllä, mutta jos haluaa tuottaa jotain konkreettista tuotetta, niin se on välttämättömyys. Kannattaako tuo riski sitten viedä alueille, jossa ulkopuolinen 3.s taho pystyy pysäyttämään koko teollisuuden hetkessä ja lähes täysin kumpaankaan tahoon riippumattomast tekijästä, onkin eri asia. Todennäköisyys on, että näin tulee ajan myötä tapahtumaan, mutta onko siihen mennessä se kohdemaa enää niin halpa. Kehitystä tapahtuu joka puolella ja toimenpiteet voi olla aika radikaaleja, verrattuna tänne.
5v on investointimielessä tässä teollisuudessa lyhyt aika, mutta jossain se voi olla hyvinkin yhden myötämielisen hallituksen elinaika. Eikä hetimmiten kannata unohtaa viimeaikoina tapahtuneita isojen teollisuuden alojen kansallistamisiakaan. ns. halpatuotantomaa on mahdollisuus, mutta siinä ohessa myös aikamoinen riski. Pikavoiton sieltä voi saada, mutta myös aika rajun tappion. Tälle alalle sijoittavan intressit tuskin on pikavoitoissa ja jos on, niin täytyy sillä sijoittajalla olla hivenen isossa pyörässä väljää. Suhteellisen vakaassa osinkotuotossa se intressi kyllä voi olla, sillä sitä tämä ala on tarjonnut jo pidempään.
Mutta oli miten oli nää meidän väittelyt, niin tuo eräs tehdas suljetaan ja helppoa ei tule 45-50v ikäisillä työntekijöillä olemaan. Nuoret työllistyy kyllä, tavalla tai toisella, alalle tai toiselle, sekä hyvä osa vanhemmista pääsee eläkeputkeen. Kuitenkin ne paljon pelätyt isot ikäluokat alkaa olemaan oikeassa iässä siihen.
Kyllä tämän teollisuuden nykytrendin mukaisesti ainakin oma pää on ruvennut pyörimään jo hivenen aiempaa enemmän ympäristöä tarkastellen. No onneksi koulutus ja monialaosaaminen erilaisissa teollisissa työnkuvissa luo mahdollisuuksia tehdä paljon muutakin. Hirveää halua ei ole liueta muihin tehtäviin, mutten alanvaihtoa enää pidä mahdottomana asiana. Varsinkaan kun kohtapuoliin on ne pakolliset kulutkin minimoitu.