UPM irtisanoo 3000

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Turandot
  • Aloitettu Aloitettu

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Ei tässä kukaan sääliä kaipaa. Ei sitä anna työnantajapuolikaan eikä paperiliittokaan. Ottakaa nyt huomioon, että ei paperiliitto tätä tappelua aloittanut. Ei kai meidän nöyrästi pidä vaan tyytyä, että joo ei siinä mitään, laittakaa vaan 2500 ihmistä pihalle, ei sillä niin väliä.. Jos meitä lyödään, me lyödään takas... sen minkä voimme.

Itse kuulin omasta yksiköstäni tietoa, että meille tulee taas lisäinvestointeja. Uusi investointi olisi käytössä jo vuoden päästä. Ja tällä hetkellä on jo rakenteilla uusi investointi. Eli kaksi suurta investointia 1-2 vuoden sisällä. Sinänsä ei tule lisää koneita, vaan vanhat koneet uudistetaan uusilla, joko lisäämällä koneeseen jotain tai sitten purkamalla vanha ja tilalle uusi, joka vastaa nykyaikaa.
Eli joka paikassa ei onneksi olla tuotantoa ajamassa alas. :worship:
Nämä investoinnit ei tietääkseni lisää työpaikkoja, vaan jopa toisinpäin. Muutamia vanhempia työntekijöitä usutetaan putkeen ja annetaan nuoremmille jatkovuosia. Onneksi jotkut vielä uskoo suomenkin investointien kannattavuuteen. (Huomautan, että toimimme erikoistuotealalla...mutta ei siitä enempää).
 
IsoDinolle ei tunnu yrityksen idea menevän oikeen jakeluun? Ei UPM vittuilun vuoksi laita väkeä pihalle varmaan, jos alalla on mennyt 90-luvulla hyvin se ei meinaa sitä että menisi edelleen. Tiedätkö muuten paljonko paperimies tienaa Brasiliassa? Investoimisesta Suomeen ei ole yleensä yritysmaailmassa kyse uskomisesta, asiat lasketaan tarkkaan mikä kannattaa ja mikä ei (tappiota tuottavia yrityksiä ei ole pitkään kovin kannattava pyörittää... pakko vääntää rautalangasta kun täällä tuntuu olevan monille yksinkertaiset asiat niin vaikeita).

Talouselämässä oli melko pitkä juttu UPM:n ja alan yleisestä tilanteesta, ihan mielenkiintoista luettavaa.
 
Mä en nyt mikään kaupan ammattilainen ole, mutta tässä tredissä on aika moneen otteeseen mainittu, että on suomalaisten etu kun tuote on tuotettu halvemmalla ulkomailla ja näin ollen myydään myös Suomessa halvemmalla. Tai näin mä ainakin olen käsittänyt noita muutamia pointteja.

Mulla on sellainen käsitys, että valmistuskustannus ei ole varsinainen hinnoittelun peruste (tai ei ainakaan pitäisi olla). Se kai antaa laskennallisen minimin, mutta eikö hinnoittelu perustu järjestään aina markkinahintaan ja näin ollen se ei halpenisikaan Suomessa? Vai tarkoitetaanko tällä, että pitkällä juoksulla tuotteet tulevat halpenemaan kun kilpailijatkin tehostavat toimintaa, vähentävät kustannuksia ja sitä kautta se on etu suomalaisille kun kilpailu lopulta tuo tuotteen hintaa alas?
 
Myth sanoi:
Mulla on sellainen käsitys, että valmistuskustannus ei ole varsinainen hinnoittelun peruste (tai ei ainakaan pitäisi olla). Se kai antaa laskennallisen minimin, mutta eikö hinnoittelu perustu järjestään aina markkinahintaan ja näin ollen se ei halpenisikaan Suomessa? Vai tarkoitetaanko tällä, että pitkällä juoksulla tuotteet tulevat halpenemaan kun kilpailijatkin tehostavat toimintaa, vähentävät kustannuksia ja sitä kautta se on etu suomalaisille kun kilpailu lopulta tuo tuotteen hintaa alas?

Joo, hinnan pitää määräytyä markkinoilla kysynnän ja tarjonnan kohdatessa, ja valmistuskustannuksista ym. lasketaan minimihinta josta voi päätellä onko tuottaminen kannattavaa. Mutta, valmistuskustannusten pienentäminen halvempaa tuotantoa etsimällä tuo pitkän tähtäimen kilpailuedun, eli esim. markkinajohtaja pystyy todennäköisemmin suojaamaan asemansa kilpailijoiden hyökkäyksiltä, jos kustannukset ovat hallinnassa.

Se ei tarkoita välttämättä että tuotteiden hinnat laskevat Suomessa, mutta on todennäköisempää etteivät ne ainakaan nouse kuin jos tuotettaisiin kalliilla täällä suomessa.

Edit: siis suomalaisten etu ei tule siitä että tuotteet yhtäkkiä halpenevat kun niiden tuotanto siirretään halpamaihin, vaan siitä että suomalaisfirmat ylipäänsä selviävät hengissä näiden toimenpiteiden ansiosta. Näinollen suomalaisomistajat hyötyvät voitonjaosta, valtio hyötyy verotuloista ja ne työpaikat jotka näillä firmoilla suomeen jäävät eivät poistu konkurssin takia.
 
Kyseessä on periaatteessa ihan yksinkertainen valintatilanne:

A: Tuota Suomessa, jossa tuotanto maksaa X. Hyöty: u1=[omistajien voitto, verotulot, suomalaiset työpaikat]
B: Tuota Brasiliassa, jossa tuotanto maksaa Y < X. Hyöty: u2

Koska tuotanto on halvempaa Brasiliassa, niin hyötyfunktion u2 voi olettaa olevan suurempi kuin u1, jos siihen valittujen parametrien arvot antavat u2:lle suuremman arvon kuin u1:lle. Tietty tuo suomalaisten työpaikkojen määrä on pienempi B-vaihtoehdossa, mutta tässä onkin tarkasteltava kokonaisuutta.
 
onkohan jossain jotain selvitystä tai muuta vastaavaa valtion pohdintaa nykytilanteesta, jossa yritykset siirtyy suomesta pois, ulkomaista halpaa työvoimaa puskee joka luukusta suomeen ja tulee taloustaantuma.

Eli lähinnä kiinnostaa mitkä on suomen tulevaisuuden näkymät valtion mielestä.

Jonkimoista pikku paniikki ilmapiiriä on havaittavissa ihan omassa lähipiirissä jossa tuntuu vähän joka toinen valmistuva inssi pyrkivän heti ulkomaille "pois jaloista". Tosin ymmärrän kyllä lähtemisen ihan jo palkka erojen puolesta, samasta syystähän ne virosta hyökkää tänne.
 
Eilisessä Kauppalehdessä oli ihan mielenkiintoinen juttu UPM:stä, tässä vähän poimintoja suoraan lehdestä.

UPM Tukee uudelleenkoulutusta maksamalla irtisanomisjan palkan, vaikka koulutettava aloittaisi Akerin täydennyskoulutuksen ennen irtisanomisajan päättymistä. Lisäksi UPM maksaa muuttokustannukset ja kuukauden palkkaa vastaavan asettautumisrahan.

Tämäs siis siitä kun UPM sopinut Akerin kanssa, että uudelleenkoulutetaan Voikkaan suljtettavan tehtaan väkeä Akerin hommiin. Ei olisi pakko UPM:n tätäkään tehdä varmaan?

Ja noista irtisanomisista senverran, että irtisanottuja on 672 kpl, joista Voikkaalla 575, loput 1885 henkeä vähennetään eläke yms. järjestelyin. Lähde tässäkin samainen maanantaina Kauppalehti.

Lisäksi UPM on tekemässä myös muiden yritysten kanssa vastaavia uudelleenkoulutusoperaatioita.

Ihan mielenkiintoista luettavaa kaikenkaikkiaan...
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Timba79 sanoi:
Ja noista irtisanomisista senverran, että irtisanottuja on 672 kpl, joista Voikkaalla 575, loput 1885 henkeä vähennetään eläke yms. järjestelyin. Lähde tässäkin samainen maanantaina Kauppalehti.

Mikä ei aivan täysin pidä paikkaansa.

Koviakin irtisanomisia tuohon joukkoon tulee ja luku ei näillä näkymin ole yksinumeroinen tälläkään paikkakunnalla.

Jämsänkoski työllistää tällä hetkellä 870 henkilöä ja Kaipola 840. Nämä luvut tulevat vähenemään yhteensä n.300 henkilön verran.
 
IsoDino sanoi:
Ottakaa nyt huomioon, että ei paperiliitto tätä tappelua aloittanut. Ei kai meidän nöyrästi pidä vaan tyytyä, että joo ei siinä mitään, laittakaa vaan 2500 ihmistä pihalle, ei sillä niin väliä.. Jos meitä lyödään, me lyödään takas... sen minkä voimme.
Kuten yllä joku -100. kerran- huomautti ei työnantaja vittuillakseen 2500 työntekijää pihalle heittänyt. Syynä ei ollut myöskään kvartaalitalous, ei osakkeenomistajien helvetillinen ahneus, eikä edes se, että tj:lle piti maksaa 50% enemmän palkkaa...Ja paperimiehetkin tän kyllä käsittää, kun asian muotoilee niin päin, että miksette luopunu vähän eduistanne...sillon sieltä tulee kun apteekin hyllyltä selitystä, miten tehtaiden lopettamiset johtu markkinatilanteesta, ylikapasiteetista ym. eikä mitkään tinkimiset -mitä ei tietysti muutenkaan tehtais- siinä auttais.

Jokatapauksessa UPM on hoitanut noi irtisanomiset kuitenkin kohtuu siististi. Niin kun Timbakin tossa postas enimmäkseen eläkejärjestelyillä + tarjonnu vielä melko mukavan tukipaketin työelämässä vielä jatkaville. Eli UPM nimenomaan käyttää niitä Ahosen peräänkuuluttamia pehmeitä keinoja ja pitää huolta populisti Heinäluoman sosiaalisesta vastuusta. VAPAAEHTOISESTI. Tästä ei kuitenkaan kuulu mitään kiitosta paperimiehiltä. Vai onko mennyt multa vaan ohi? Päinvastoin eilenkin joku kommunisti Tervakoskelta poras uutisissa, että työnantaja toimii agressiivisesti ja suomalaisen sopimuskulttuurin vastaisesti kun uhkas yt-neuvotteluilla. Jep jep. Ihan syyttä. Työntekijäthän oli jälleen kaikkensa antaneet, eikä Paperiliiton -johon itse vielä halusivat mennä- järjestämien (järjettömien) LAITTOMIEN LAKKOJEN pitäis aiheuttaa mitään toimenpiteitä. Ei tietenkään.

Näin ulkopuolisen silmin toi teidän touhu on just sitä turhaa vittuilua. Niin kun säkin olet moneen kertaan myöntänyt. Te lyötte takasin, vaikka siitä mitään hyötyä käytännössä olekaan. Ja siitä nimenomaan on kyse. Ei noilla lakoilla puolusteta työpaikkoja, vaan kiukutellaan kun pikkulapset -vähän samaan tyyliin kun prekariaatit- kun ei saada just sitä mitä halutaan ja minkä luullaan itselle kuuluvan. Toisaalta tietysti ihailtavaa kansalaisrohkeutta, että sitä parrua ei vapaaehtoisesti oteta kakkoseen, mutta toisaalta myös surkuhupaisaa, millä keinoilla ja millä retoriikalla niitä työpaikkoja "puolustetaan"...
 
training_addict sanoi:
Näin ulkopuolisen silmin toi teidän touhu on just sitä turhaa vittuilua. Niin kun säkin olet moneen kertaan myöntänyt. Ei noilla lakoilla puolusteta työpaikkoja, vaan kiukutellaan kun pikkulapset -vähän samaan tyyliin kun prekariaatit- kun ei saada just sitä mitä halutaan ja minkä luullaan itselle kuuluvan. Toisaalta tietysti ihailtavaa kansalaisrohkeutta, että sitä parrua ei vapaaehtoisesti oteta kakkoseen, mutta toisaalta myös surkuhupaisaa, millä keinoilla ja millä retoriikalla niitä työpaikkoja "puolustetaan"...

Näin ulkopuoisen silmin tuo näyttää sentään siltä että jotkut edes yrittää pitää eduistaan tai duuneistaan kiinni eikä päästä tilannetta metalliliiton malliin kaatumaan omiin käsiin juoksuttamalla heti palkkoja takas konttoriin kun ylempi johto vähän käskee. Tutustu metallin soppariin, he eivät vaatineet...
 
training_addict sanoi:
Näin ulkopuolisen silmin toi teidän touhu on just sitä turhaa vittuilua. Niin kun säkin olet moneen kertaan myöntänyt. Te lyötte takasin, vaikka siitä mitään hyötyä käytännössä olekaan. Ja siitä nimenomaan on kyse. Ei noilla lakoilla puolusteta työpaikkoja, vaan kiukutellaan kun pikkulapset -vähän samaan tyyliin kun prekariaatit- kun ei saada just sitä mitä halutaan ja minkä luullaan itselle kuuluvan. Toisaalta tietysti ihailtavaa kansalaisrohkeutta, että sitä parrua ei vapaaehtoisesti oteta kakkoseen, mutta toisaalta myös surkuhupaisaa, millä keinoilla ja millä retoriikalla niitä työpaikkoja "puolustetaan"...

Näin ulkopuolisen silmin sinä se jaksat olla aina vain yhtä yksilmänen, vaihtaisi välillä levyä.
 
training_addict sanoi:
Te lyötte takasin, vaikka siitä mitään hyötyä käytännössä olekaan. Ja siitä nimenomaan on kyse. Ei noilla lakoilla puolusteta työpaikkoja, vaan kiukutellaan kun pikkulapset -vähän samaan tyyliin kun prekariaatit- kun ei saada just sitä mitä halutaan ja minkä luullaan itselle kuuluvan. Toisaalta tietysti ihailtavaa kansalaisrohkeutta, että sitä parrua ei vapaaehtoisesti oteta kakkoseen, mutta toisaalta myös surkuhupaisaa, millä keinoilla ja millä retoriikalla niitä työpaikkoja "puolustetaan"...

Kuinkas meidän pitäisi sitten puolustautua, jos saa kysyä?? Vai pitäisikö vaan taipua kaikkeen mitä meille sanellaan??
 
IsoDino sanoi:
Vai pitäisikö vaan taipua kaikkeen mitä meille sanellaan??
Teidän kannattaisi taipua sellaisiin välttämättömiin muutoksiin, jotka muuttuneissa olosuhteissa varmistaisivat työpaikkojen pysyvyyden. Nykyisillä toimilla olette ainakin tuhoamassa toimialan edellytyksiä tässä maassa. Lisäksi annatte vahvan viestin siitä, että suomalaiseen duunariin ei kannata luottaa.
 
shape sanoi:
Teidän kannattaisi taipua sellaisiin välttämättömiin muutoksiin, jotka muuttuneissa olosuhteissa varmistaisivat työpaikkojen pysyvyyden. Nykyisillä toimilla olette ainakin tuhoamassa toimialan edellytyksiä tässä maassa. Lisäksi annatte vahvan viestin siitä, että suomalaiseen duunariin ei kannata luottaa.

ihan mielenkiinnosta, mitkähän mahtaisi olla ne välttämättömät muutokset joissa sitten joustaa pitäisi että työpaikat ei katoaisi ja toimiala edellytykset pysyisi muuttumattomina?
 
shape sanoi:
Teidän kannattaisi taipua sellaisiin välttämättömiin muutoksiin, jotka muuttuneissa olosuhteissa varmistaisivat työpaikkojen pysyvyyden.

Eli millaisiin muutoksiin pitäisi taipua??

Edit: Vision jo ehtikin kysyä samaa..
 
IsoDino sanoi:
Kuinkas meidän pitäisi sitten puolustautua, jos saa kysyä?? Vai pitäisikö vaan taipua kaikkeen mitä meille sanellaan??
Ei pitäis kaikkeen taipua, mutta jotain pientä asenne muutosta vois harkita samalla kun tää maailma ympärilläkin muuttuu. Mulla ei ole mitään valmista konseptia, miten teidän tulis tässä tilanteessa tehdä, mutta ei mulla varmaan pidäkään olla. Sitä vartenhan teillä on edustajat joiden pitäis tehdä fiksuja päätöksiä nimenomaan työntekijöiden yleinen etu mielessä. Toimien arvosteluhan on tietysti aina helpompaa kun ratkaisujen etsiminen(varsinkin kipeiden), mutta mun mielestä näyttää siltä ettei teidän viisailla luottamusmiehilläkään -tai ketkä tosta hölmöilystä nyt viimekädessä päättää- ole sopeutumiskykyä, vaan lääkkeet on vanhat ja "hyväks havaitut" eli syytetään työnantajaa kaikesta ja mennään lakkoon.

Ihan hypoteettisesti miettien -liittyen tietenkin ei mitenkään tähän päivään- mitä te tekisitte sellaisessa tilanteessa, jossa työnantaja olis pakotettu irtisanomaan, no sanotaan vaikka 3 000 työntekijää, sen takia, että niitä töitä ei enää olis? Yksinkertaistamisen vuoksi pelkästään sen takia, että nykyään ei tarvita paperia enää niin paljon, koska tietokoneet on yleistyneet.

Olisko oikea vaihtoehto(siis todellakin mustavalkoisessa esimerkissämme töiden loppuminen olisi ainoa pätevä syy) a) syyttää työnantajaa tästä riistämisestä ja luoda talvisodan henkeä käyttää perusteluna toimitusjohtajan palkankorotuksia ym. mitä keksitään ja mennä lakkoon? b) purra hammasta ja ottaa tällä kertaa parrua kakkoseen, yrittää selittää jäsenille syitä töiden vähenemiseen, auttaa liiton toimesta irtisanottuja uudelleen kouluttautumaan ym., miettiä keinoja millä paperiteollisuus pystyy kilpailukykyisesti jatkaan toimintaansa Suomessa niin, että työntekijöiden edut pysyvät maksimissa ja työpaikat mahdollisimman kauan; kuten esim. välttämällä turhaa lakkoilua, joka on selkeästi ja välittömästi lisää työnantajan taloudellisia riskejä ja vähentää mahdollisuutta pyörittää tuottavaa liiketoimintaa? Veikkaisin vaikka maailma olis noin yksinkertainen niin Paperiliiton vastaus olis silti a) ihan vaan perinteitä kunnioittaen.

Periaatteet on ihailtavia, mutta se on myös helppo ratkasu olla periaatteesta aina vastaan. Ennen saatto ehkä toimiakin, mutta nyt kannattais alkaa miettiä niitä järkeviä myönnytyksiäkin, koska muutokset tulee tapahtuun jokatapauksessa. Nykymenolla joillekin rajummin kun järkevämmällä suhtautumisella. Tietysti paperimiehiäkin on eri asemassa, kuten oot jo moneen kertaan mainostanu sulla varmaan riittää jokatapauksessa eläkkeelle asti hommia, joten ymmärrettävästi ei kiinnosta taipua milliäkään. Kaikille ei tu riittään, enkä usko että tosta lakosta sullekaan mitään hyötyä on. Paitsi, että mieli tietysti on hyvä kun pääsee kapitalistia kurittaan...mikä lähinnä onkin ainoita järki syitä mitä mä teidän lakolle keksin...

Näissä irtisanomisissa, vaikka ei tietysti yhtä mustavalkosia kun toi esimerkki, on kuitenkin paljon asioita joista ei työnantajaa voi suoraan syyttää tai puhua riistosta tai joissa työnantaja on toiminut itseasiassa melko hyvin. Siinä valossa tuntuu naurettavalta(typerältä), että porukka joka vannoo suomalaisen sopimusyhteiskunnan nimeen menee laittomaan lakkoon ja rankaisee tässä koko metsäteollisuutta. IMHO.
 
Back
Ylös Bottom